Παρασκευή 19 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΙΣΤΟΡΙΚΟ - ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Αναβλήθηκε η ψήφιση της πρότασης για επιβολή διδάκτρων

Κάτω από την πίεση της κινητοποίησης που πραγματοποίησε ο Φοιτητικός Σύλλογος στη συνέλευση του Τομέα Ιστορίας - Αρχαιολογίας

Την αναβολή ψήφισης της πρότασης που κατέθεσε μερίδα καθηγητών για επιβολή διδάκτρων στο μεταπτυχιακό της Αρχαιολογίας κατάφερε χτες ο Φοιτητικός Σύλλογος Ιστορικού - Αρχαιολογικού Αθήνας, με δυναμική κινητοποίηση που έκανε κατά τη διάρκεια της συνέλευσης του Τομέα Ιστορίας - Αρχαιολογίας. Νέα συνέλευση για την ψήφιση της πρότασης ορίστηκε σε ένα μήνα, με τον Φοιτητικό Σύλλογο Ιστορικού - Αρχαιολογικού να δηλώνει την απόφασή του να μπλοκάρει μια τέτοια εξέλιξη, πραγματοποιώντας τις επόμενες μέρες Γενική Συνέλευση και ξεκινώντας πλατιά ενημέρωση όλων των φοιτητών σ' όλα τα αμφιθέατρα και όλα τα έτη.

Η πρόταση αφορά προσχέδιο για ξενόγλωσσο μεταπτυχιακό, με δίδακτρα 5.000 ευρώ για 40 άτομα, χωρίς εξετάσεις, μονοετές, το οποίο θα έχει την ίδια βαρύτητα - με βάση το σύστημα των πιστωτικών μονάδων - με τα μεταπτυχιακά που ήδη υπάρχουν. Στην ουσία με τη συγκεκριμένη πρόταση επιδιώκεται να ανοίξει ο δρόμος για να καθιερωθούν δίδακτρα στα μεταπτυχιακά και στο συγκεκριμένο Τμήμα. Τα επί πληρωμή μεταπτυχιακά είναι ο κανόνας πλέον για την τεράστια πλειοψηφία των πανεπιστημίων (στη Φιλοσοφική Αθήνας μόνο τα μεταπτυχιακά του Φιλολογικού και του Ιστορικού έχουν απομείνει δωρεάν) και ως όχημα για την επιβολή διδάκτρων αξιοποιείται η υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων. Γεγονός που επιβεβαιώνει ότι είναι υποκριτικές οι κορόνες στελεχών της κυβέρνησης, στο πλαίσιο του υποτιθέμενου «διαλόγου», που δηλώνουν τάχα κατά των διδάκτρων, όταν η εμπειρία που έρχεται από όλα τα ιδρύματα είναι η γενίκευση της επιβολής τους. Η συγκεκριμένη πρόταση για επιβολή διδάκτρων αποτελεί κομμάτι και όχι εξαίρεση των συνολικότερων αναδιαρθρώσεων στην Παιδεία. Αλλαγές που έχουν να κάνουν με την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας και την αντίστοιχη ζήτηση εργατικού δυναμικού που προκύπτουν απ' αυτές καθώς και με την προσαρμογή στις κατευθύνσεις της ΕΕ.

Εκπρόσωποι του Φοιτητικού Συλλόγου Ιστορικού - Αρχαιολογικού επισήμαναν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ότι δεν είναι δυνατόν να σπουδάζουν μόνο όσοι έχουν χρήματα, προβάλλοντας το αίτημα τόσο τα μεταπτυχιακά, όσο και τα προπτυχιακά, αλλά και συνολικότερα η Εκπαίδευση, να είναι δωρεάν για όλους, χωρίς να χρειάζεται να δίνεις χιλιάδες ευρώ σε κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ