ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Non Οmnis Μoriar» στο διαδίκτυο

Από σκηνή της ταινίας
Από σκηνή της ταινίας
Ενα χρόνο μετά την πρώτη του προβολή το Γενάρη 2015, το ντοκιμαντέρ «Non Omnis Moriar», ανεξάρτητη παραγωγή της ομάδας «Locomotiva», σε σκηνοθεσία Θεοδοσίας Γραμματικού, φιλοξενείται πλέον ολόκληρο στο διαδίκτυο, στο κανάλι της ομάδας «Locomotiva» στο ΥouΤube, στη διεύθυνση https://www.youtube.com/watch?v=F-F69JTronQ.

«Δεν θα πεθάνω ολάκερος» δηλώνει, μεταφρασμένος στα ελληνικά, ο τίτλος της ταινίας, δανεισμένος από τις Ωδές του Οράτιου (Βιβλίο ΙΙΙ). «Δεν θα πεθάνω ολάκερος», με την έννοια τού «κάτι θα μείνει από μένα»... κάτι σαν μαγιά, μια αδιαπραγμάτευτη παρακαταθήκη για τους αυριανούς εργατικούς αγώνες...

Η ταινία ξεκινά με αρχειακό υλικό από τις απεργίες του κλάδου το 1957 και το '62, για να φτάσει στο Νοέμβρη του 2011 στο εργοστάσιο της «Χαλυβουργίας Ελλάδος», όπου οι στριγκιές των μηχανών ωχριούν μπροστά στην ένταση των συζητήσεων των εργαζομένων. Κυρίαρχη λέξη: Απολύσεις... Οι μηχανές παγώνουν και σιωπούν. Οι χαλυβουργοί συγκεντρώνονται για γενική συνέλευση. Δύο οι προτάσεις: Πενθήμερο/πεντάωρο - που σημαίνει δραστική μείωση αποδοχών. Εναλλακτική; Απολύσεις... Τίποτα απ' τα δυο. Απεργία!

Τα γυρίσματα ξεκίνησαν τον Οκτώβρη 2011, με την έναρξη της απεργίας στη «Χαλυβουργία Ελλάδος» και συνεχίστηκαν για τους υπόλοιπους εννέα μήνες αυτής της ηρωικής απεργίας, ακολουθώντας τους χαλυβουργούς απεργούς στο εργοστάσιο, αλλά και σε όποια δράση έπαιρναν απόφαση.

Εννέα μήνες κράτησε η απεργία, εννέα μήνες βήμα προς βήμα και η καταγραφή γεγονότων σε στυλ ρεπορτάζ: Στην πύλη του εργοστασίου που μετουσιώθηκε σε φάρο της, καταγραφή των πολυποίκιλων και πυκνών εκδηλώσεων αλληλεγγύης σε Ελλάδα και εξωτερικό, της μάχης των γυναικών των απεργών και των παιδιών τους, των μεγάλων κινητοποιήσεων στο κέντρο της Αθήνας και έξω από τη βίλα του ιδιοκτήτη της επιχείρησης, καταγραφή των ανυποχώρητων διεκδικήσεων του σωματείου σε υπουργεία με καλοπληρωμένους και κακοπληρωμένους υπαλλήλους του κράτους των αφεντικών για τη βρώμικη δουλειά, καταγραφή της βίαιης καταστολής της.

Συντελεστές: Σκηνοθεσία: Θεοδοσία Γραμματικού, Σενάριο - Κείμενα: Φώτης Μιχαλόπουλος, Επιμέλεια κειμένου: Θεοδοσία Γραμματικού, Κώστας Σταματόπουλος, Διεύθυνση παραγωγής: Κώστας Σταματόπουλος, Διεύθυνση φωτογραφίας: Θεοδοσία Γραμματικού, Χρήστος Γιάννου, Μοντάζ: Σωτήρης Γκέκας, Γιώργος Διδυμιώτης, Αφήγηση: Φώτης Μιχαλόπουλος, Ελίνα Καπετάνου, Συνεντεύξεις: Νίκος Γκιόλιας, Γιώργος Καραγιάννης, Παναγιώτης Κατσαρός, Σοφία Κατσαρού, Δημήτρης Λιάκος, Παναγιώτης Παπανικολάου, Νάσος Παυλάκης, Β. Σκηνοθέτη: Βαγγέλης Κάλοου, Οργάνωση Παραγωγής: Σήφης Στάμου, Ηχοληψία: Κώστας Παπασπύρου, Γιώργος Θεοφάνους, Studio ηχοληψίας: Cpwayfarer, Kollektiva, Sound editor: Σωτήρης Γκέκας, Color Correction: Salim Saifedine, Special effects: Κώστας Σκανδάλης, Παραγωγή: Χρήστος Γιάννου - Lokomotivagroup.

«Λευκά στην κορυφή»

Τη Δευτέρα, 15 Φλεβάρη το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στο καφέ «Φίλιον», η παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου της λογοτέχνιδας Ιωάννας Καρατζαφέρη, με τίτλο «Λευκά στην κορυφή» που πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις της «Εστίας». Το εν λόγω βιβλίο συγκροτείται από ένα σύνολο 18 διηγημάτων, που εσωκλείουν αυθεντικές ιστορίες με συνεχείς εκπλήξεις, αλλά και μια μικρή ενότητα, σε θέση επιλόγου, με τη λέξη «Τέλος» για επικεφαλίδα. Την παρουσίαση του βιβλίου έκανε η κριτικός λογοτεχνίας Τούλα Ρεπαπή, ενώ στην εκδήλωση, παρευρέθηκε η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ. Η πλειονότητα στη νέα συλλογή διηγημάτων της Καρατζαφέρη, ακουμπά σε εικόνες και ιστορίες που συνδέονται με το θάνατο, ο οποίος έρχεται άλλοτε ως αποτέλεσμα εκδίκησης, άλλοτε σαν ποινή, άλλοτε σαν ξεκαθάρισμα λογαριασμών, ή ατύχημα ή φυσική φθορά... Στις αφηγήσεις της, η συγγραφέας απλώνει τη ζωή της ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Νέα Υόρκη - η συγγραφέας μοιράζει τη ζωή της στους δύο αυτούς τόπους. Παραμένει, ωστόσο, στην Ελλάδα ακόμη κι όταν βρίσκεται στην Αμερική. Και δίπλα της, έχει ένα ψηφιδωτό ανθρώπων, με την οικογένεια και τους φίλους σε πρωταγωνιστική θέση. «Η οικογένεια εμφανίζεται ενωμένη, ίδια σφιχτοκεντημένη, πολυπρόσωπη εικόνα, φτιαγμένη από ανθρώπινα νήματα», αναφέρει στο κριτικό της κείμενο η Τούλα Ρεπαπή και συνεχίζει «όμως όσο ο χρόνος περνούσε, τόσο η κοινωνία άλλαζε, το κέντημα αραίωνε, ξέφτιζε και σκορπούσε. Μόνη και κοινή αφετηρία όλων οι παιδικές αναμνήσεις κι αγάπες. Αλήθεια πότε αρχίζει κανείς να αγαπά; Και μαθαίνει πότε;».

«Της Καστάνιτσας οι ξανθές»

Η ΚΟΒ Βορείου Κυνουρίας Αρκαδίας του ΚΚΕ κυκλοφόρησε καλαίσθητο DVD με τίτλο «Της Καστάνιτσας οι ξανθές», που περιέχει οπτικοακουστικό και ιστορικό - αρχειακό υλικό από τη λαμπρή ιστορία που έγραψαν οι Καστανιτσιώτες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης (ΕΑΜ - ΕΛΑΣ) και του Δημοκρατικού Στρατού (ΔΣΕ) και αφορά το χωριό Καστάνιτσα Αρκαδίας. Το DVD διατίθεται δωρεάν και κυκλοφορεί και στο YouTube. Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 6977593315, 210 8251961 (Αθήνα), 6974430637 (Τρίπολη) και 6973737362 (Αστρος).

Επίσης, η ΤΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ και η ΚΟΒ Βορείου Κυνουρίας αποφάσισαν την κατασκευή μνημείου στην Καστάνιτσα Αρκαδίας, για να τιμήσουν τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης (ΕΑΜ - ΕΛΑΣ) και του Δημοκρατικού Στρατού (ΔΣΕ) και αφορά εκτός του χωριού Καστάνιτσα Αρκαδίας όλο τον Πάρνωνα.

Νεκρός νεαρός τραγουδιστής από τροχαίο

Σε τροχαίο δυστύχημα έχασε τη ζωή του χτες ο τραγουδιστής και συνθέτης Παντελής Παντελίδης. Το τροχαίο έγινε στην πύλη του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό, στη στροφή προς τη λεωφόρο Βουλιαγμένης. Ο γνωστός τραγουδιστής οδηγούσε τζιπ, όταν κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες έχασε τον έλεγχο του οχήματος, με αποτέλεσμα αυτό να προσκρούσει με δύναμη στις προστατευτικές μπάρες του δρόμου. Το τροχαίο σημειώθηκε στις 08.20 το πρωί. Η πρόσκρουση στις μπάρες ήταν τόσο σφοδρή, που το όχημα μετατράπηκε σε άμορφη μάζα σιδερικών.

Στο όχημα επέβαιναν και δύο γυναίκες ηλικίας 20 και 29 χρόνων, που διακομίστηκαν τραυματισμένες στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Η 29χρονη οδηγήθηκε στο χειρουργείο, καθώς φέρει σοβαρά τραύματα στα άκρα της, ενώ η κατάσταση υγείας της 20χρονης δεν εμπνέει ανησυχία.

ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΝΥΚΤΩΝ ΕΓΧΟΡΔΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΑΣ
Εξι μοναδικές παραστάσεις

Το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων, παρουσιάζει την παράσταση για τα 30 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων «Θανάσης Τσιπινάκης», με τίτλο «31».

Μια μουσικοθεατρική παράσταση - ντοκιμαντέρ βασισμένη σε συνεντεύξεις και αληθινές ιστορίες των μουσικών της Ορχήστρας. Η παράσταση θα ανέβει για 6 μόνο παραστάσεις (22, 23, 24, 29 Φλεβάρη και 1, 2 Μάρτη) στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, στις 21.15.

Η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων κάνει την τελική πρόβα για τη συναυλία των 31 της χρόνων. Μέσα από υπέροχες μουσικές, φωτίζεται η μοναδική διαδρομή της, οι συνεργασίες με σπουδαίους συνθέτες και ερμηνευτές, οι χαρές, οι δυσκολίες, τα ταξίδια, οι σπάνιες στιγμές, αλλά και οι προσωπικές ιστορίες των μελών της.

Παίζουν: η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων «Θανάσης Τσιπινάκης» υπό την Καλλιτεχνική Διεύθυνση της Βάγιας Ζεππάτου. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Νίκος Γιαλελής, Κατερίνα Τασσύ, Ανδριάνα Χαλκίδη. Κείμενο - Σκηνοθεσία: Μίλτος Νίκας, Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος, Σκηνογραφία: Μαρία Βασιλάκη, Κίνηση: Ολγα Σπυράκη, Video: Παναγιώτης Φαφούτης, Ηχοληψία: Διονύσης Μπάστας, Βοηθός Σκηνοθέτη: Αννα Μαρία Σκιαδά

Ο «Βασιλιάς Ριχάρδος ο Γ'» στο Σύγχρονο Θέατρο

Ο «Βασιλιάς Ριχάρδος ο Γ'» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ ανεβαίνει στη σκηνή του Σύγχρονου Θεάτρου (Ευμολπιδών 45, Γκάζι), σε διασκευή του Σάββα Κυριακίδη και σκηνοθεσία του Τάκη Τζαμαργιά. Η Καίτη Κωνσταντίνου στο ρόλο του Ριχάρδου. Ο προδομένος από τη φύση, ο κουτσός και ο κακόθωρος. Ιντριγκαδόρος και σκληρός, ο πρίγκιπας της Αγγλίας στήνει παγίδες και σπέρνει ζιζάνια, σκοτώνει ανελέητα άντρες, γυναίκες και παιδιά, εχθρούς και φίλους, όλα για να κατακτήσει τον πολυπόθητο θρόνο.

Στο σημείωμά του, ο σκηνοθέτης της παράστασης γράφει: «Σε έναν κόσμο που καταρρέει, ο Ριχάρδος ο Γ', με τους μηχανισμούς εξουσίας και τον αέναο κύκλο του αίματος να φορτίζεται με νέες σημασίες και αλήθειες, μπορεί να κυνηγάει την εξουσία ως παιχνίδι - πρόφαση, για να γκρεμίσει κάθε έννοια ηθικής και νομιμότητας, αποκαλύπτοντας την κενότητα των περιεχομένων τους. Μιας ηθικής που έγινε απλώς και μόνο για να παραβιάζεται και μιας νομιμότητας που λειτουργεί ως νομιμοφάνεια... Γύρω από τον Ριχάρδο, σε ομόκεντρους κύκλους, 14 πρόσωπα της σαιξπηρικής τραγωδίας γίνονται συνεργοί του και θύματα στην πορεία ανέλιξής του στο θρόνο».

Τα σκηνικά και κουστούμια είναι της Ελένης Μανωλοπούλου, οι φωτισμοί έχουν σχεδιαστεί από τον Αλέκο Αναστασίου και η μουσική φέρει την υπογραφή του Κώστα Βόμβολου.

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Κωνσταντίνος Γαβαλάς, Θωμάς Γκαγκάς, Καίτη Κωνσταντίνου, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Μιχάλης Μουλακάκης, Πηνελόπη Τσιλίκα. Στο ρόλο της Μαργαρίτας η φωνή της Μπέτυς Αρβανίτη.

«Με το ίδιο μέτρο»

Από χτες και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 22.00, η ομάδα «C. for Circus» παρουσιάζει στο «Από Μηχανής Θέατρο» το έργο «Με το ίδιο μέτρο» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ.

16ος αιώνας, Βιέννη - πρωτεύουσα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Οι νόμοι βρίσκονται σε λήθαργο και κάθε τάξη κι ευνομία έχει καταλυθεί. Ο Δούκας της Βιέννης φεύγει και αφήνει αντικαταστάτη του στην εξουσία τον Αγγελο, τον πιο ηθικό, νομοταγή και ενάρετο από τους άρχοντες. Ο Αγγελος εφαρμόζει αμέσως τους ανενεργούς νόμους: όλοι οι οίκοι ανοχής κλείνουν και η μοιχεία ή η σεξουαλική συνεύρεση εκτός γάμου καταδικάζονται με θανατική ποινή. Ο Κλαύδιος, ένας νεαρός άρχοντας που άφησε έγκυο τη μέλλουσα σύζυγό του, συλλαμβάνεται και πρόκειται να εκτελεστεί. Η Ισαβέλλα, δόκιμη μοναχή και αδελφή του Κλαύδιου, μαθαίνει το νέο και συναντάει τον άρχοντα Αγγελο για να του ζητήσει χάρη. Ο Αγγελος της ζητάει, ως αντάλλαγμα για τη ζωή του αδελφού της, το κορμί της. Θα έρθει αντιμέτωπος με το νόμο που ο ίδιος εφάρμοσε ή για την εξουσία ισχύει ο κανόνας της αυτοεξαίρεσης;

Μετάφραση: Ερρίκος Μπελλιές. Δραματουργική επεξεργασία - Σκηνοθεσία: C. for Circus. Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα. Σχεδιασμός φωτισμών: Σεσίλια Τσελεπίδη. Μουσική: C. for Circus. Παίζουν: Βαλέρια Δημητριάδου, Δημήτρης Κίτσος, Χρύσα Κοτταράκου, Ειρήνη Μακρή, Σπύρος Χατζηαγγελάκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ