ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Κυριάρχησαν τα παζάρια με τη Βρετανία

Εως αργά χτες συνεχίζονταν οι συζητήσεις και για το Προσφυγικό

Ολοκληρώνεται σήμερα η διήμερη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ), στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε το Προσφυγικό, αλλά και το μέλλον των σχέσεων της Βρετανίας με την ΕΕ, μετά την απόφασή της για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή ή μη σε αυτήν, έκφραση ανταγωνισμών και αντιθέσεων ανάμεσα στις αστικές τάξεις των κρατών που συμμετέχουν στη λυκοσυμμαχία.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, δήλωσε προχτές βράδυ ότι έως εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχε «ακόμα καμία εγγύηση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία», επί της ουσίας συμβιβασμός. «Δεν θα υπάρξει καλύτερος χρόνος για μια συμβιβαστική λύση. Είναι η ενότητά μας που μας δίνει δύναμη και δεν πρέπει να τη χάσουμε. Θα ήταν μια ήττα τόσο για το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και για την ΕΕ, αλλά μια γεωπολιτική νίκη για εκείνους που επιδιώκουν να μας χωρίσουν», δήλωσε χαρακτηριστικά, εισάγοντας τη διάσταση του ανταγωνισμού με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Ο ίδιος ανέφερε ακόμα ότι τα παζάρια επικεντρώνονται στην εξεύρεση συμβιβασμού που θα ικανοποιεί τη Βρετανία, δίχως να υπονομεύει «τις θεμελιώδεις αξίες» της ΕΕ, κι αυτό γιατί ορισμένες απ' τις αξιώσεις της προσκρούουν στις Συνθήκες της λυκοσυμμαχίας, ενώ η ικανοποίησή τους θα μπορούσε να εγείρει ανάλογες διεκδικήσεις από αστικές τάξεις άλλων κρατών - μελών.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντ. Κάμερον, είπε ότι η σκληρή δουλειά και η καλή θέληση θα τον βοηθήσουν να πετύχει συμφωνία με τις άλλες χώρες της ΕΕ. «Εχουμε μπροστά μας σημαντική δουλειά σήμερα και αύριο και θα είναι δύσκολα τα πράγματα. Θα δώσω μάχη για τη Βρετανία. Εάν μπορέσουμε να καταλήξουμε σε καλή συμφωνία, θα πάρω αυτή τη συμφωνία, αλλά δεν θα πάρω τη συμφωνία που δεν θα ανταποκρίνεται σε αυτά που χρειαζόμαστε», πρόσθεσε, σε μια έκφραση αποφασιστικότητας να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου της χώρας του.

Σε δεύτερο πλάνο το Προσφυγικό

Το ζήτημα της Βρετανίας κυριάρχησε στη Σύνοδο, με το Προσφυγικό να περνάει σε δεύτερο πλάνο, μετά και την ακύρωση του ταξιδιού στις Βρυξέλλες του Α. Νταβούτογλου, λόγω της επίθεσης στην Αγκυρα. Χτες αργά, έγινε σχετική συζήτηση, από τη σκοπιά της αποτίμησης της πορείας υλοποίησης όσων μέτρων έχουν ήδη συμφωνηθεί «ώστε να επιτευχθεί μια ουσιαστική και βιώσιμη μείωση του αριθμού των παράνομων εισόδων από την Τουρκία στην ΕΕ», κατά τη δήλωση του Ντ. Τουσκ.

«Δεν μου αρέσουν οι συνοριακοί έλεγχοι», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, πριν από την έναρξη της Συνόδου, κληθείς να σχολιάσει την απόφαση της Αυστρίας να επιτρέπει ημερησίως την είσοδο μόνο σε 80 αιτούντες άσυλο και να θέσει όριο σε όσους διέρχονται απ' το έδαφός της με προορισμό άλλες χώρες, στους 3.200 ημερησίως.

Η απόφαση αυτή φέρεται να προκάλεσε δυσαρέσκεια σε άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ, που κατηγορούν την Αυστρία για μονομερείς ενέργειες, που αντιβαίνουν στο σχεδιαζόμενο συντονισμό των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δ. Αβραμόπουλος, με επιστολή του προειδοποίησε τη Βιέννη πως η πρόθεσή της να επιβάλει ημερήσιο όριο στον αριθμό των αιτούντων άσυλο, στους οποίους θα επιτρέπει να περνούν τα σύνορά της (σ.σ. από σήμερα Παρασκευή) αντίκειται «σαφώς» στο ευρωενωσιακό δίκαιο.

Από τη μεριά της, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι «λυπόμαστε που δεν είναι μαζί μας ο Τούρκος πρωθυπουργός σήμερα, για να συζητήσουμε πώς μπορούμε να συνεργαστούμε για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης», και πρόσθεσε: «Το θέμα της μετανάστευσης παραμένει πρώτο στην ατζέντα μας και θα πρέπει να φροντίσουμε να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορα. Απαιτείται κοινή προσπάθεια για να βγάλουμε συμπεράσματα και να συμφωνήσουμε. Χρειάζεται να καταπολεμήσουμε τους διακινητές προσφύγων. Να βρούμε νόμιμους τρόπους για να έρχονται στην ΕΕ οι Σύροι πρόσφυγες. Θέλουμε να υπάρξει μία λύση των "28". Ετσι θα συνεισφέρω ως καγκελάριος της Γερμανίας».

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, καθώς έχουμε να αντιμετωπίσουμε τρεις κρίσεις παράλληλα. Τη χρηματοπιστωτική κρίση, την κρίση ασφάλειας και την προσφυγική κρίση», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής. «Πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι και να δείξουμε αλληλεγγύη, αλλά ενωμένοι και αλληλέγγυοι παντού, όχι μόνο στη βορειοδυτική πλευρά της Ευρώπης, αλλά και στη νοτιοανατολική και στη μεσογειακή πλευρά της», πρόσθεσε, και επανέλαβε πως «η λύση στην προσφυγική κρίση δεν είναι το χτίσιμο φραχτών (...) Οι ευρωπαϊκοί κανόνες δεν μπορεί να είναι μόνο για κάποιους και για κάποιους άλλους "αλά καρτ"».

Ο Αλ. Τσίπρας είχε χτες συνάντηση με τον Τσέχο πρωθυπουργό, Μπ. Σόμποτκα. Η συνάντηση αφορούσε στο Προσφυγικό και πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος του Μπ. Σόμποτκα, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε «μη φιλική ενέργεια» τη βοήθεια που παρέχουν χώρες, όπως η Τσεχία, στην ΠΓΔΜ με σκοπό να περιοριστεί η διέλευση προσφύγων. Υπενθυμίζεται ότι η Τσεχία ασκεί την προεδρία της Ομάδας του Βίσεγκραντ (Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία και Πολωνία).

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ
Ανεξέλεγκτη δράση των ΜΚΟ σε σχέση με τους πρόσφυγες και μετανάστες

Την ανεξέλεγκτη δράση των ΜΚΟ σε σχέση με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στα νησιά του Αιγαίου κατήγγειλε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, σε Ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης, στην Ερώτησή του αναφέρει τα παρακάτω:

«Στην από 26-08-2015 Ερώτησή μας σχετικά με "τη χρηματοδότηση και προώθηση των ΜΚΟ από την ΕΕ", επισημαίναμε ότι: "Η δράση τους (...) εκτείνεται στην υποδοχή μεταναστών και προσφύγων (...) αποδεικνύοντας ότι η ΕΕ και η μεταναστευτική της πολιτική απορρίπτει τη διαμόρφωση υποδομών υποδοχής και ανθρώπινης φιλοξενίας...".

Στη με αριθμό Ε-012152/2015 απάντησή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε μεταξύ άλλων: "Η Επιτροπή γνωρίζει το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι ΜΚΟ όσον αφορά την αρωγή στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων που καλείται σήμερα να αντιμετωπίσει η Ελλάδα".

Σύμφωνα με πολλά δημοσιεύματα, υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες για τη δράση των ΜΚΟ στο Β. Αιγαίο, που μόνο με την αρωγή, τη διάσωση και την υποστήριξη προσφύγων και μεταναστών δεν έχουν σχέση, ενώ έχουν κινηθεί και ποινικές διαδικασίες σε μέλη τους.

Καταδεικνύεται ότι η παρουσία και η δράση των ΜΚΟ στο Βόρειο Αιγαίο είναι ανεξέλεγκτη, όπως υπογραμμίζεται και σε πρόσφατη ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται η ίδια η ΕΕ σε σχετικό Πόρισμα της Επιτροπής Ελέγχου του Προϋπολογισμού, από τα "αναπτυξιακά κονδύλια" που χειρίζονται οι 139 πρεσβείες της ΕΕ σ' όλον τον κόσμο και φτάνουν συνολικά τα 20,5 δισ. ευρώ το χρόνο, περίπου τα 10 "χάνονται" σε πολυπλόκαμα δίκτυα διαφόρων ΜΚΟ, ενώ 92,5 εκατομμύρια ευρώ από προγράμματα βοήθειας μέχρι τώρα είτε απέτυχαν είτε τα χρήματα σπαταλήθηκαν.

Ερωτάται η Επιτροπή:

-- Ποιες ΜΚΟ χρηματοδοτούνται από ευρωενωσιακά κονδύλια στα ελληνικά νησιά, ποιος είναι ο σκοπός της κάθε μίας από αυτές, με ποια κριτήρια επιλέχτηκαν για χρηματοδότηση και ποια είναι η πραγματική δράση τους;

Πώς τοποθετείται:

-- Στην επιβεβλημένη ανάγκη ύπαρξης κρατικών οργανισμών και υποδομών με πλήρη στελέχωση σε προσωπικό και μέσα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες διάσωσης, φιλοξενίας, περίθαλψης και φροντίδας μεταναστών;».

Δραστηριότητες Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ

Μεταξύ των εκδηλώσεων και περιοδειών που διοργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ αυτές τις μέρες, πραγματοποιούνται και οι εξής:

Στην Αττική

Σήμερα, Παρασκευή

-- Στις 9 π.μ., περιοδεία στο αμαξοστάσιο του Βοτανικού με τον Χρήστο Μπάθα, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Αττικής.

-- Στις 9 π.μ. περιοδεία στο αμαξοστάσιο στο Μπραχάμι με τον Κώστα Ζιώγα, μέλος της ΚΕ.

Αύριο, Σάββατο

-- Στις 6.30 μ.μ., συγκέντρωση στους Αγ. Αναργύρους, στο Α' ΚΑΠΗ (δίπλα στη ΔΕΗ) με ομιλήτρια την Σπυρέττα Παναγή, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

Την Κυριακή 21/2

-- Στις 11 π.μ., συγκέντρωση στο Μπραχάμι στο καφενείο του Ποζίδη (πεζόδρομος οδού Πολυνίκους) με ομιλητή τον Χρήστο Κατσώτη, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ. συγκέντρωση στο Μπραχάμι στην αίθουσα «Ωρα τέχνης» (Πωγωνίου 1 & Θεομήτορος 48), με ομιλητή τον Γιώργο Σκιαδιώτη, μέλος της ΚΕ.

-- Η ΤΟ Τηλεπικοινωνιών της ΚΟ Αττικής διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση στις 6 μ.μ. στο Συνδικάτο Οικοδόμων (Βερανζέρου 1 - 2ος όροφος, πλ. Κάνιγγος), με θέμα: «Συνεχίζουμε, κλιμακώνουμε ενάντια στην κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης και το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής. Παλεύουμε για τις ανάγκες μας». Θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη Θεσσαλονίκη

Η ΤΟ Βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ διοργανώνει σύσκεψη για το Ασφαλιστικό αύριο Σάββατο, στις 7 μ.μ., στη Σταυρούπολη, στα γραφεία του Κόμματος, με ομιλήτρια την Νένα Νικοπολιτίδου, μέλος του ΤΓ Βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης.

Στην Κάρυστο

Εκδήλωση, με θέμα: «Η ένταση της λαϊκής παρέμβασης είναι η απάντηση στις πολιτικές εξελίξεις και την αντιλαϊκή επίθεση», διοργανώνει η ΚΟ Καρύστου του ΚΚΕ, αύριο Σάββατο, στις 7.30 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Γαλαξίας». Θα μιλήσει ο Μάκης Μακρής, μέλος του ΓΠ της ΚΟ Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΤΟ Εύβοιας.

Στα Τρίκαλα

Σήμερα, Παρασκευή, στις 10.30 π.μ. θα γίνει εξόρμηση των τοπικών ΚΟΒ στη λαϊκή αγορά Καλαμπάκας και στις 7 μ.μ. και θα πραγματοποιηθεί πολιτική συγκέντρωση στην Καλαμπάκα (ταβέρνα «Δούρειος Ιππος», δίπλα στο ΚΤΕΛ). Θα μιλήσει ο Κώστας Στεργίου, βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
Νέα συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογό του

Στο Ισραήλ βρίσκεται από χτες ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, για επίσημη επίσκεψη, στην προσπάθεια της κυβέρνησης για γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, μέσω οικοδόμησης αξόνων με άλλα κεφάλαια της περιοχής και βαθύτερης εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, ενώ μαίνεται η φλόγα των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών ειδικά στη ζώνη της Μέσης Ανατολής.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο Π. Καμμένος συναντήθηκε με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μ. Γιαλόν - ο οποίος θυμίζουμε είχε επισκεφτεί πρόσφατα την Αθήνα - και τον διευθυντή Πολιτικών και Στρατιωτικών Θεμάτων του υπουργείου Αμυνας του Ισραήλ, Α. Γκιλάντ. Οπως ανακοινώθηκε, «αντάλλαξαν απόψεις για τις διμερείς σχέσεις και τη γενικότερη ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή».

Επίσης, μετά από πρόσκληση του Κέντρου Στρατηγικών Μελετών «Begin - Sadat», ο Ελληνας υπουργός απηύθυνε ομιλία με θέμα «Ελλάς και Νοτιοανατολική Μεσόγειος: Πολιτική για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ