Παρασκευή 19 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Κυριάρχησαν τα παζάρια με τη Βρετανία

Εως αργά χτες συνεχίζονταν οι συζητήσεις και για το Προσφυγικό

Ολοκληρώνεται σήμερα η διήμερη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ), στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε το Προσφυγικό, αλλά και το μέλλον των σχέσεων της Βρετανίας με την ΕΕ, μετά την απόφασή της για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή ή μη σε αυτήν, έκφραση ανταγωνισμών και αντιθέσεων ανάμεσα στις αστικές τάξεις των κρατών που συμμετέχουν στη λυκοσυμμαχία.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, δήλωσε προχτές βράδυ ότι έως εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχε «ακόμα καμία εγγύηση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία», επί της ουσίας συμβιβασμός. «Δεν θα υπάρξει καλύτερος χρόνος για μια συμβιβαστική λύση. Είναι η ενότητά μας που μας δίνει δύναμη και δεν πρέπει να τη χάσουμε. Θα ήταν μια ήττα τόσο για το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και για την ΕΕ, αλλά μια γεωπολιτική νίκη για εκείνους που επιδιώκουν να μας χωρίσουν», δήλωσε χαρακτηριστικά, εισάγοντας τη διάσταση του ανταγωνισμού με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Ο ίδιος ανέφερε ακόμα ότι τα παζάρια επικεντρώνονται στην εξεύρεση συμβιβασμού που θα ικανοποιεί τη Βρετανία, δίχως να υπονομεύει «τις θεμελιώδεις αξίες» της ΕΕ, κι αυτό γιατί ορισμένες απ' τις αξιώσεις της προσκρούουν στις Συνθήκες της λυκοσυμμαχίας, ενώ η ικανοποίησή τους θα μπορούσε να εγείρει ανάλογες διεκδικήσεις από αστικές τάξεις άλλων κρατών - μελών.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντ. Κάμερον, είπε ότι η σκληρή δουλειά και η καλή θέληση θα τον βοηθήσουν να πετύχει συμφωνία με τις άλλες χώρες της ΕΕ. «Εχουμε μπροστά μας σημαντική δουλειά σήμερα και αύριο και θα είναι δύσκολα τα πράγματα. Θα δώσω μάχη για τη Βρετανία. Εάν μπορέσουμε να καταλήξουμε σε καλή συμφωνία, θα πάρω αυτή τη συμφωνία, αλλά δεν θα πάρω τη συμφωνία που δεν θα ανταποκρίνεται σε αυτά που χρειαζόμαστε», πρόσθεσε, σε μια έκφραση αποφασιστικότητας να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου της χώρας του.

Σε δεύτερο πλάνο το Προσφυγικό

Το ζήτημα της Βρετανίας κυριάρχησε στη Σύνοδο, με το Προσφυγικό να περνάει σε δεύτερο πλάνο, μετά και την ακύρωση του ταξιδιού στις Βρυξέλλες του Α. Νταβούτογλου, λόγω της επίθεσης στην Αγκυρα. Χτες αργά, έγινε σχετική συζήτηση, από τη σκοπιά της αποτίμησης της πορείας υλοποίησης όσων μέτρων έχουν ήδη συμφωνηθεί «ώστε να επιτευχθεί μια ουσιαστική και βιώσιμη μείωση του αριθμού των παράνομων εισόδων από την Τουρκία στην ΕΕ», κατά τη δήλωση του Ντ. Τουσκ.

«Δεν μου αρέσουν οι συνοριακοί έλεγχοι», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, πριν από την έναρξη της Συνόδου, κληθείς να σχολιάσει την απόφαση της Αυστρίας να επιτρέπει ημερησίως την είσοδο μόνο σε 80 αιτούντες άσυλο και να θέσει όριο σε όσους διέρχονται απ' το έδαφός της με προορισμό άλλες χώρες, στους 3.200 ημερησίως.

Η απόφαση αυτή φέρεται να προκάλεσε δυσαρέσκεια σε άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ, που κατηγορούν την Αυστρία για μονομερείς ενέργειες, που αντιβαίνουν στο σχεδιαζόμενο συντονισμό των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δ. Αβραμόπουλος, με επιστολή του προειδοποίησε τη Βιέννη πως η πρόθεσή της να επιβάλει ημερήσιο όριο στον αριθμό των αιτούντων άσυλο, στους οποίους θα επιτρέπει να περνούν τα σύνορά της (σ.σ. από σήμερα Παρασκευή) αντίκειται «σαφώς» στο ευρωενωσιακό δίκαιο.

Από τη μεριά της, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι «λυπόμαστε που δεν είναι μαζί μας ο Τούρκος πρωθυπουργός σήμερα, για να συζητήσουμε πώς μπορούμε να συνεργαστούμε για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης», και πρόσθεσε: «Το θέμα της μετανάστευσης παραμένει πρώτο στην ατζέντα μας και θα πρέπει να φροντίσουμε να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορα. Απαιτείται κοινή προσπάθεια για να βγάλουμε συμπεράσματα και να συμφωνήσουμε. Χρειάζεται να καταπολεμήσουμε τους διακινητές προσφύγων. Να βρούμε νόμιμους τρόπους για να έρχονται στην ΕΕ οι Σύροι πρόσφυγες. Θέλουμε να υπάρξει μία λύση των "28". Ετσι θα συνεισφέρω ως καγκελάριος της Γερμανίας».

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, καθώς έχουμε να αντιμετωπίσουμε τρεις κρίσεις παράλληλα. Τη χρηματοπιστωτική κρίση, την κρίση ασφάλειας και την προσφυγική κρίση», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής. «Πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι και να δείξουμε αλληλεγγύη, αλλά ενωμένοι και αλληλέγγυοι παντού, όχι μόνο στη βορειοδυτική πλευρά της Ευρώπης, αλλά και στη νοτιοανατολική και στη μεσογειακή πλευρά της», πρόσθεσε, και επανέλαβε πως «η λύση στην προσφυγική κρίση δεν είναι το χτίσιμο φραχτών (...) Οι ευρωπαϊκοί κανόνες δεν μπορεί να είναι μόνο για κάποιους και για κάποιους άλλους "αλά καρτ"».

Ο Αλ. Τσίπρας είχε χτες συνάντηση με τον Τσέχο πρωθυπουργό, Μπ. Σόμποτκα. Η συνάντηση αφορούσε στο Προσφυγικό και πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος του Μπ. Σόμποτκα, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε «μη φιλική ενέργεια» τη βοήθεια που παρέχουν χώρες, όπως η Τσεχία, στην ΠΓΔΜ με σκοπό να περιοριστεί η διέλευση προσφύγων. Υπενθυμίζεται ότι η Τσεχία ασκεί την προεδρία της Ομάδας του Βίσεγκραντ (Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία και Πολωνία).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ