ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Καλεί τους πολιτικούς αρχηγούς για «μέγιστη συναίνεση» στο Προσφυγικό

Υπερασπίστηκε τη σύγκλιση στα μείζονα για το κεφάλαιο και ανέβασε τους τόνους απέναντι στη ΝΔ για τα επουσιώδη

Τη σύγκληση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας στις 7 Μάρτη, για τη χάραξη «εθνικής γραμμής» στο Προσφυγικό, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, μιλώντας χτες στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη Δημόσια Διοίκηση.

«Προφανώς πριν φύγω για την έκτακτη Σύνοδο, θα ζητήσω τη σύγκληση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών προκειμένου να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συναίνεση και σύγκλιση σε ό,τι αφορά τη θέση της χώρας στη Σύνοδο και βεβαίως σ' αυτή τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πρόκειται να ζητήσω να συμφωνήσουμε να απαιτήσει η Ελλάδα απόφαση για υποχρεωτική αναλογική συμμετοχή στη μετεγκατάσταση προσφύγων από όλες τις χώρες της ΕΕ», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το Προσφυγικό κυριάρχησε στην παρέμβαση του πρωθυπουργού, καταλογίζοντας αδυναμία διαχείρισής του απ' την ΕΕ και καταγγέλλοντας κράτη - μέλη της ΕΕ για απροθυμία εφαρμογής των συμφωνηθέντων.

«Φαίνεται πλέον καθαρά ότι κάποιοι δεν κατανοούν ότι οι κανόνες είτε ισχύουν για όλους είτε δεν υπάρχουν. Κάποιοι δεν κατανοούν ότι οι κοινές συμφωνίες είτε τηρούνται απ' όλους είτε δεν υπάρχουν», ανέφερε, δείχνοντας προς την πλευρά της Αυστρίας και κρατών των Βαλκανίων, κάνοντας λόγο για «παρασυνάξεις» που ακυρώνουν αποφάσεις της ΕΕ.

Οπως είπε, στο εξής η κυβέρνηση θα απαιτεί υπεύθυνη συμπεριφορά απ' τους εταίρους και δεν θα γίνονται αποδεκτά δύο μέτρα και δύο σταθμά. «Να ξεκαθαρίσω ότι η Ελλάδα δεν θα συναινέσει στο εξής σε συμφωνίες αν δεν κατοχυρωθεί ο υποχρεωτικός διαμοιρασμός των βαρών αναλογικά στα κράτη - μέλη», ανέφερε, δηλώνοντας «παρών» στους ανταγωνισμούς που με σφοδρότητα εκδηλώνονται στην ΕΕ με όχημα το Προσφυγικό και με γνώμονα τα συμφέροντα της αστικής τάξης κάθε κράτους - μέλους.

Κατά τα λοιπά, ο πρωθυπουργός ανέβασε τους τόνους στο βολικό και εύκολο πεδίο αντιπαράθεσης με τη ΝΔ, που αφορά στη διαφθορά. Με επίκεντρο τη λίστα Μπόργιανς απείλησε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε αυτή την υπόθεση να κλείσει έτσι απλά», επιβεβαιώνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα μεταφοράς της αντιπαράθεσης σε πεδία μακριά απ' το περιεχόμενο της αντιλαϊκής πολιτικής της, όπου καταγράφεται σε μεγάλο βαθμό ταύτιση με τη ΝΔ.

Γι' αυτό καθαυτό το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Διοίκηση, ο Αλ. Τσίπρας επιβεβαίωσε ουσιαστικά ότι απαντά σε πάγιες αξιώσεις του κεφαλαίου και την προσαρμογή της στις σύγχρονες ανάγκες του. Ετσι, εστίασε στη γραφειοκρατία, στις δαιδαλώδεις διαδικασίες κ.λπ., υποσχόμενος μια Δημόσια Διοίκηση φιλικότερη στο κεφάλαιο και στην ανάγκη να «τρέχουν» οι δουλειές του. Ακόμα, μίλησε για την ανάγκη μόνιμων στελεχών που θα διασφαλίζουν τη θεσμική μνήμη, απαίτηση κι αυτή του κεφαλαίου που έβλεπε με κάθε κυβερνητική εναλλαγή να αλλάζουν και στελέχη που διευθετούσαν τις υποθέσεις του έως εκείνη τη στιγμή.

  • Στο μεταξύ, ορκίστηκε χτες υφυπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων η μέχρι πρότινος εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, στη θέση του Π. Σγουρίδη, που παραιτήθηκε έπειτα από δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι ο Αλ. Τσίπρας εξαπάτησε τους αγρότες όπως και οι προκάτοχοί του.
Τοποθετήσεις άλλων κομμάτων στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή

Παρεμβαίνοντας στη χτεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Ν. Δένδιας απαντώντας στα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός, επιβεβαίωσε ότι το Προσφυγικό είναι «σημείο σύγκλισης» με την κυβέρνηση και ειδικά σε ό,τι αφορά «τα μεγάλα και ουσιαστικά λάθη» που έχει κάνει η ΕΕ, «κουκουλώνοντας» το χαρακτήρα του «σκοτωμού» εντός της λυκοσυμμαχίας.

Οσον αφορά τη ΝΑΤΟική εμπλοκή στο Αιγαίο, η κριτική του επικεντρώθηκε στο εξής: «Γνωρίζατε πως τα Δωδεκάνησα θα ήταν εκτός ελέγχου του ΝΑΤΟ; Γνωρίζατε πως στις φρεγάτες θα υπάρχουν μόνο έλεγχοι από κάμερες; Εμείς μπορεί να είμαστε κεντροδεξιοί, αλλά εσείς είστε διαχρονικά αδέξιοι».

Παίρνοντας «πάσα» από τον πρωθυπουργό, έσπευσε να τροφοδοτήσει την κοκορομαχία περί διαφθοράς και λιστών, όπως η λεγόμενη «λίστα Μπόργιανς». Απαντώντας στις κατηγορίες που είχε εξαπολύσει λίγο πριν ο πρωθυπουργός για τη στάση της κυβέρνησης Σαμαρά, τις οποίες «τεκμηρίωσε» με την παρουσίαση σχετικού εγγράφου του ίδιου του Μπόγιαρνς, ο Ν. Δένδιας ανέφερε ότι «ο κύριος Τσίπρας κατέθεσε ένα έγγραφο χωρίς υπογραφές, το οποίο κάθε άλλο παρά αποδεικτικό συγκάλυψης είναι».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά, κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα για «ψεύτικα λόγια και υποσχέσεις». Εμφανίστηκε, δε προβληματισμένη, επειδή «η οικονομία βυθίζεται, η αξιολόγηση καρκινοβατεί», ενώ προέκυψε και το Προσφυγικό, για το οποίο επέμεινε ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί» να το διαχειριστεί, με ανοικτό το ενδεχόμενο να οδηγηθούμε «σε εθνική τραγωδία», καθώς, όπως είπε, «άνοιξαν θέματα», πάνω στα οποία ζήτησε «εθνική συνεννόηση και στρατηγική».

Παραπέρα, επέμεινε για άμεση σύγκληση Σύσκεψης Πολιτικών Αρχηγών για το Προσφυγικό, με στόχο την «επανεκκίνηση της προσφυγικής ελληνικής πολιτικής χωρίς ιδεοληψίες».

Επέμεινε, επίσης, για συνεργασία των αστικών πολιτικών δυνάμεων, ώστε με «ωριμότητα» να προτείνουν στο λαό «έξοδο από την κρίση», την κρίση της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας βεβαίως, η έξοδος από την οποία συνεπάγεται επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που τσακίζουν το λαό.

Ο πρόεδρος του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, στο φόντο των διεργασιών που «τρέχουν» στο αστικό πολιτικό σκηνικό, αναφερόμενος στο Προσφυγικό, επανέλαβε την ανάγκη εθνικής συναίνεσης, «να ενώσουμε τις φωνές και ίσως έτσι στην Ευρώπη μάς ακούσουν». Κατέθεσε τις γνωστές προτάσεις για «εθνική επιτροπή δράσης», «εθνικό συντονιστή» κ.ο.κ. Διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα, μετέτρεψε τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ σε... φιλανθρωπικό ίδρυμα, λέγοντας ότι «κάποια κράτη» αντιμετωπίζουν το Προσφυγικό με «συγκεκριμένη επιλογή. Δηλαδή, θυσιάζουν το ευρωπαϊκό ιδεώδες, την αλληλεγγύη και τον ουμανισμό στο βωμό ταπεινών ενστίκτων»...

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντης, αφού επιτέθηκε για πολλοστή φορά στους αγώνες των αγροτών, λέγοντας ότι είναι «κατά στο να κλείνουν τους δρόμους οι αγρότες», αποφάνθηκε ότι «αυτή η Βουλή είτε το θέλετε, είτε όχι πολύ γρήγορα θα δώσει οικουμενική λύση και θα είσαστε εσείς που θα τη ζητάτε». Απηύθυνε έκκληση στη ΝΔ να «μην βιάζετε ζητώντας εκλογές παρά οικουμενική», προσθέτοντας ότι «χρειάζεται εικόνα σταθερότητας», προφανώς για το κεφάλαιο.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Ο λαός να στρέψει τα πυρά του στους πραγματικούς υπαίτιους για το Προσφυγικό

Τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου στη χτεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής

Από το βήμα της Βουλής, χτες, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης επισήμανε σχετικά με το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό ότι, δυστυχώς, η πραγματικότητα δικαιώνει το ΚΚΕ, που είχε προειδοποιήσει για την εξέλιξη του μαζικού εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών, εξαιτίας της πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ.

Επισήμανε ότι οι υπαίτιοι για το τεράστιο μεταναστευτικό - προσφυγικό ρεύμα είναι συγκεκριμένοι: «Ποιος δημιούργησε την κατάσταση στη Συρία; Δεν ήταν η ΕΕ; Δεν ήταν οι Αμερικάνοι; Δεν ήταν το ΝΑΤΟ, που ήθελαν να ανατρέψουν και τον Ασαντ; Ποιος δημιούργησε την κατάσταση στη Λιβύη; Ποιος στο Ιράκ; Ποιος στο Αφγανιστάν; Δεν είναι αυτοί οι ίδιοι; Ομως, τους στηρίζετε. Ολα τα κόμματα είστε με την ΕΕ, με το ΝΑΤΟ. Και, μάλιστα, ένθερμοι οπαδοί».

Και πρόσθεσε: «Ο κ. Καμμένος πίεζε το ΝΑΤΟ να κατέβει στη Μεσόγειο. Αλήθεια, δεν ξέρατε τι θα προκύψει αν κατέβει το ΝΑΤΟ και γιατί θα κατέβει στα δικά μας τα μέρη;», όταν «το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο, ότι η Τουρκία αμέσως θα γκριζάρει ζώνες, θα βάλει θέμα, δεν μπορούμε να κάνουμε διάσωση στο FIR Αθηνών» και «αιφνιδιαστήκατε τώρα με αυτά που κάνει η Τουρκία; Δεν ξέρετε, επίσης, ότι το ΝΑΤΟ δεν κατεβαίνει για το Προσφυγικό ή κυρίως για το Προσφυγικό, αλλά για να στηρίξει την Τουρκία, επειδή είναι η Ρωσία και την έχει μπλοκάρει, επειδή ετοιμάζεται να ανάψει μεγαλύτερη φωτιά και να γίνει μεγαλύτερος διαμελισμός της περιοχής; Και από αυτούς ζητάτε να λύσουν το πρόβλημα;».

Οπως επισήμανε, «το πρόβλημα δεν θα λυθεί», γιατί «επεμβάσεις και πόλεμοι θα γίνονται όσο κυριαρχεί το ιμπεριαλιστικό σύστημα».

Αυτό όμως που μπορεί να γίνει τώρα είναι «να πάνε οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στις χώρες που θέλουν, οι οποίες είναι κυρίως υπεύθυνες, αυτές έκαναν τις επεμβάσεις. Να φύγουν απευθείας από εκεί όπου είναι συγκεντρωμένοι, δηλαδή από την Τουρκία, από την Ιορδανία και από το Λίβανο, με μεσολάβηση του ΟΗΕ. Τέτοια διαδικασία θα πρέπει να ακολουθηθεί, με αυτόν τον μηχανισμό».

Κάλεσε το λαό, τους εργαζόμενους να δουν ποιος πνίγει τους πρόσφυγες στη Μεσόγειο, «εκεί να στρέψουν τα πυρά τους (...) Να μην αποπροσανατολίζονται από διάφορες φασιστικές και άλλες κραυγές. Αυτό είναι το φρικαλέο πρόσωπο του καπιταλισμού, που πνίγονται χιλιάδες άνθρωποι, που φεύγουν από τα σπίτια τους. Αυτός είναι ο εχθρός, για τους εργαζόμενους, που είναι άνεργοι, που δεν μπορούν να ζήσουν, που δεν έχουν να φάνε, που αντιμετωπίζουν όλα αυτά τα τεράστια κοινωνικά προβλήματα. Εκεί πρέπει να σημαδέψουν. Θύματα του καπιταλιστικού συστήματος είναι και οι πρόσφυγες και οι εργαζόμενοι στις αναπτυγμένες ή στις λιγότερο ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες».

Τους κάλεσε «να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους σε αυτόν τον κόσμο που είναι κατεστραμμένος. Να υψώσουν τη φωνή και το ανάστημά τους κόντρα στο ρατσισμό και την ξενοφοβία, που στην πραγματικότητα, βάζοντας ως υπεύθυνους τους ανθρώπους που έχουν καταστραφεί, προσπαθεί να αθωώσει τους πραγματικούς εγκληματίες, που είναι ο ίδιος ο καπιταλισμός, που δεν διστάζει να σφάζει λαούς ολόκληρους, που δεν διστάζει να τους στέλνει στη φτώχεια και την ανεργία».

Οπως επισήμανε, «η δική μας θέση είναι να μείνουν στις χώρες τους, να παλέψουν για να ανατρέψουν το σύστημα. Ομως, αυτό δεν μπορούμε να το υπαγορεύσουμε. Από εκεί και πέρα υπάρχει το ανθρωπιστικό θέμα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ