ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΞ ΚΙΝΑΣ - ΗΠΑ
Βαθιές οι αντιθέσεις ειδικά στη Νότια Κινεζική Θάλασσα

Την ίδια στιγμή, μένουν ανοιχτά τα κανάλια συνεργασίας, σε τομείς όπως η «αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι βαθιές ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, που θα επιδράσουν σε διάφορα μέτωπα σε Ασία - Ειρηνικό, επιβεβαιώθηκαν στην προχτεσινή συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών (ΥΠΕΞ), Γουάνγκ Γι, ο οποίος χτες αναμενόταν να ολοκληρώσει την τριήμερη επίσημη επίσκεψή του στις ΗΠΑ.

Αν και οι δίαυλοι αναζήτησης συμβιβασμών μένουν ανοιχτοί (δεδομένης καταρχήν της μεγάλης αλληλεξάρτησης των επιχειρηματικών συμφερόντων των δύο πλευρών), έγινε καθαρό ότι ειδικά στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (ΝΚΘ), Πεκίνο και Ουάσιγκτον θα επιμείνουν στις θέσεις τους και στην ερμηνεία που καθένας δίνει στην απόρριψη της «στρατιωτικοποίησης» της περιοχής, ξορκίζοντας όμως την ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνάμεων των άλλων και όχι φυσικά των δικών τους.

Ετσι, ο Γουάνγκ Γι επανέλαβε ότι «τα νησιά της ΝΚΘ είναι τμήμα της κινεζικής επικράτειας από αρχαίων χρόνων και η Κίνα έχει το δικαίωμα να διαφυλάξει την εδαφική της κυριαρχία», αλλά και ότι το ζήτημα δεν είναι και δεν πρέπει να γίνει πρόβλημα ανάμεσα σε Κίνα και ΗΠΑ. Παράλληλα, έκρινε σκόπιμο να σημειώσει και ότι οι δύο πλευρές μοιράζονται κοινά συμφέροντα, που περιλαμβάνουν και τη διατήρηση της «σταθερότητας» στην περιοχή. Επιπλέον, σε ερώτηση για τα συστήματα στρατιωτικών ραντάρ που η Κίνα αναπτύσσει εκεί (εδώ και καιρό όπως λέει η ίδια) και πρόσφατα τα ΜΜΕ «σήκωσαν ψηλά», ο Γουάνγκ Γι συμβούλευσε να στραφεί το ενδιαφέρον στα βομβαρδιστικά και τα αντιτορπιλικά που πρόσφατα εμφανίστηκαν εκεί (χωρίς να χρειαστεί να διευκρινίσει ότι αυτά είναι των ΗΠΑ...).

Από τη μεριά του, ο Κέρι δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι τα βήματα στα οποία προχωρούν Κίνα, Βιετνάμ και άλλες χώρες έχουν δημιουργήσει έναν «κύκλο κλιμάκωσης», ισχυριζόμενος ότι οι ΗΠΑ «αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να διαρρήξουμε αυτόν τον κύκλο». Πρόσθεσε ότι «δυστυχώς υπάρχουν πύραυλοι και μαχητικά αεροσκάφη και οπλισμός και άλλα πράγματα που εγκαταστάθηκαν στη ΝΚΘ και αυτό αποτελεί μεγάλη ανησυχία για όλους που μετακινούνται (...) Περιμένουμε την ανάπτυξη ειρηνικού εμπορίου στην περιοχή».

Οσον αφορά την κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο, οι δύο πλευρές εμφανίστηκαν να συμφωνούν ως προς την ανάγκη να ολοκληρωθούν άμεσα οι επαφές για να ληφθεί μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για την οποία ο Κέρι δήλωσε ότι «θα πηγαίνει πέρα από ό,τι έχει εγκριθεί μέχρι σήμερα». «Δε δεχόμαστε το πυρηνικό πυραυλικό πρόγραμμα της ΛΔ Κορέας», ανέφερε ο Γουάνγκ Γι , συμπληρώνοντας ότι «πρέπει να επιστρέψουμε στο διάλογο», αλλά και ότι κάποια στιγμή πρέπει η ανακωχή που υπογράφτηκε στην Κορεατική Χερσόνησο μετά τον πόλεμο να μετατραπεί σε συμφωνία ειρήνης.

Μεταξύ άλλων, οι δύο πλευρές συζήτησαν για τις εξελίξεις στη Συρία (ο Κέρι εξέφρασε την ελπίδα να συνεχίσει η καλή διμερής συνεργασία για να «βρεθεί λύση») αλλά και τη σημασία της κοινής δράσης σε θέματα που αφορούν τις «κλιματικές αλλαγές», πεδίο προώθησης μεγάλων επενδυτικών σχεδιασμών στους οποίους βασίζονται ισχυρά μονοπώλια ελπίζοντας να ανακάμψει η κερδοφορία τους.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Ανακοινώθηκε συμφωνία Σοσιαλιστών και «Πολιτών»

Τα παζάρια για το σχηματισμό αστικής κυβέρνησης στην Ισπανία καλά κρατούν από τις 20 Δεκέμβρη που έγιναν οι εκλογές και το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα έχασε την πλειοψηφία έχοντας 123 βουλευτές στους 350 του Κοινοβουλίου. Χτες, πάντως, ανακοινώθηκε η συμφωνία του Σοσιαλιστικού Κόμματος (90 έδρες) με το φιλελεύθερο κόμμα «Πολίτες» («Ciudadanos» - κάτι σαν το συνονθύλευμα του Ποταμιού στη χώρα μας) με 40 έδρες, κατέληξαν σε συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον σοσιαλιστή ηγέτη Πέδρο Σάντσεθ, που θα διεκδικήσει ψήφο εμπιστοσύνης την 1η Μάρτη. Η συμφωνία εμφανίζεται ως πορεία για σχηματισμό «κυβέρνησης αλλαγής και μεταρρυθμίσεων», που θα δώσει ώθηση στην καπιταλιστική ανάπτυξη και δεσμεύεται να «χτυπήσει τη διαφθορά και να περιορίσει τις αυξήσεις στους φόρους και θα εγγυηθεί τα κοινωνικά δικαιώματα. Μέσω μιας συνταγματικής αναθεώρησης θα προωθηθούν επίσης μεταρρυθμίσεις στους τομείς της Δικαιοσύνης και της αυτοδιοίκησης, ενώ θα μπει τέλος στο καθεστώς ασυλίας των κοινοβουλευτικών και θα περιοριστούν στις δύο οι θητείες του επικεφαλής της κυβέρνησης».

Πάντως τα «κουκιά» από αυτήν τη σύμπραξη δεν βγαίνουν, αφού έχουν 130 αντί 176 για να έχουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Βεβαίως, οι Σοσιαλιστές παζαρεύουν και με το άλλο διαχειριστικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα «Ποδέμος» («Μπορούμε») και σύμμαχα με αυτό σχήματα σε Καταλονία και Γαλικία που συγκεντρώνουν 69 έδρες. Αν και οι «Ποδέμος», που ο επικεφαλής τους Πάμπλο Ιγκλέσιας (ο υποστηριχτής του Αλ.Τσίπρα στις προεκλογικές συγκεντρώσεις) ζήτησε αντιπροεδρία στην κυβέρνηση με τους σοσιαλιστές, απέκλεισαν συνεργασία με τους «Πολίτες». Επίσης, η ρεφορμιστική Ενωμένη Αριστερά με 2 έδρες πρωτοστατεί στη συγκρότηση ...αριστερής κυβέρνησης, όπως φάνηκε και σε συνάντηση τη Δευτέρα στο Κοινοβούλιο. Ρόλο παίζουν και διάφορες εθνικιστικές τοπικές δυνάμεις που διεκδικούν οι Σοσιαλιστές. Με βάση το Σύνταγμα, θα γίνει μια πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή και θα ακολουθήσει και δεύτερη, όπου εκεί θα καταμετρηθεί η πλειοψηφία επί των παρόντων, άρα μπορεί να παίξει ρόλο η στάση κάποιων κομμάτων που διά της αποχής θα ενισχύσουν την ψήφο εμπιστοσύνης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Α. Ριβέρα, ηγέτης των «Πολιτών», δήλωσε ότι θα επιχειρήσει να πείσει το Λαϊκό Κόμμα του υπηρεσιακού σήμερα πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, να απέχει από την ψηφοφορία, κάτι που ο ίδιος απέρριψε αμέσως. Πάντως, αν πάρει ψήφο εμπιστοσύνης ο Σάντσεθ, θα έχει δύο μήνες για το σχηματισμό κυβέρνησης και σε περίπτωση αποτυχίας, η χώρα θα πάει σε πρόωρες εκλογές πιθανόν τον Ιούνη.

Βεβαίως, τα παζάρια των αστικών κομμάτων, όποια και αν είναι η έκβασή τους, δεν πρόκειται να αλλάξουν τη δύσκολη κατάσταση των Ισπανών εργαζομένων, όσο αυτοί δεν οργανώνουν την πάλη τους ενάντια στη στρατηγική του κεφαλαίου, που όλοι οι διαχειριστές του συστήματος υπηρετούν.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΖΕΦΕΡΣΟΝ ΣΙΤΙ.-- Δικαστήριο του Μιζούρι επέβαλε χτες στην πολυεθνική εταιρεία «Johnson & Johnson» την καταβολή αποζημίωσης 72.000.000 δολαρίων στην οικογένεια 62χρονης γυναίκας που πέθανε από καρκίνο στις ωοθήκες έπειτα από πολυετή χρήση προϊόντος ταλκ της εταιρείας, που περιείχε καρκινογόνα συστατικά, την επικινδυνότητα των οποίων η εταιρεία γνώριζε από δεκαετίες. Δικηγόροι της πολυεθνικής δήλωσαν πως είναι πιθανό να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης, που επανέφερε στο προσκήνιο επικίνδυνα προϊόντα που διαθέτουν ενίοτε στο εμπόριο μονοπώλια, εν γνώσει των συνεπειών για την ανθρώπινη υγεία.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Τρεις εργάτες αγνοούνται μετά την κατάρρευση παλιού σταθμού Ενέργειας στο Ντίντκοτ (100 χλμ. δυτικά του Λονδίνου) στη Βρετανία στη διάρκεια εργασιών.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- O Ντόναλντ Τραμπ πλησίασε χτες ακόμη πιο κοντά στη διεκδίκηση του χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων, μετά την εύκολη επικράτησή του, έναντι των συνυποψηφίων του στον προκριματικό εκλογικό κύκλο στη Νεβάδα. Ως εκ τούτου είναι πλέον ο νικητής σε τρεις από τους τέσσερις προκριματικούς εκλογικούς κύκλους.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε πεπεισμένος ότι από τις εκλογές της Παρασκευής θα προκύψει κοινοβούλιο που «θα μπορεί να αντισταθεί στην ανάμειξη των ξένων δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ».

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.-- Ομάδες Αμερικανών και Βραζιλιάνων υγειονομικών ξεκίνησαν από χτες έρευνα σε φτωχογειτονιές της βορειοανατολικής Βραζιλίας σε μία προσπάθεια να καταλάβουν εάν η γέννηση χιλιάδων κρουσμάτων βρεφών με μικροκεφαλία οφείλεται στον ιό «Ζίκα», που μεταδίδεται στον άνθρωπο από το κουνούπι «τίγρης» ή σε άλλη αιτία.

ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Εκλογές με το λαό «στον τοίχο»

ΔΟΥΒΛΙΝΟ.--

Στις κάλπες καλούνται αύριο οι Ιρλανδοί ψηφοφόροι, για να εκλέξουν νέα 158μελή Βουλή και κυβέρνηση μετά την απόφαση του απερχόμενου πρωθυπουργού και αρχηγού του Φάιν Γκαέλ, Εντα Κένι, να προκηρύξει πρόωρες εκλογές τον περασμένο Νοέμβρη.

Από τα βασικά ζητήματα που αναμένεται να καθορίσουν τη στάση ενός σημαντικού μέρους του εκλογικού σώματος είναι η λεγόμενη «ανάκαμψη» της ιρλανδικής οικονομίας μετά την έξοδο της χώρας από την περίοδο των μνημονίων, η οποία εντούτοις ισχύει μόνον για τα μονοπώλια και την ντόπια αστική τάξη και όχι για το λαό. Αλλα θέματα που επηρεάζουν τη στάση του εκλογικού σώματος είναι οι θέσεις των κομμάτων για την Υγεία και τις υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας, η ανάγκη στήριξης της φθηνότερης λαϊκής στέγης κλπ.

Σε σφυγμομέτρηση της εταιρείας Red C/Paddy Power, την τελευταία βδομάδα με αναγωγή του ποσοστού των αναποφάσιστων, καταγράφεται ως πιθανή η εξασφάλιση ενός 30% και ενός 20%, αντίστοιχα, από τα κεντροδεξιά κόμματα Φάιν Γκαέλ και Φιάνα Φέιλ. Τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα Εργατικό και Σιν Φέιν του Τζέρι Ανταμς φαινόταν να εξασφαλίζουν 15%, και ένα 14% ανεξάρτητοι υποψήφιοι. Το αριστερό μπλοκ «Συμμαχία κατά της Λιτότητας/Οι Ανθρωποι πάνω από τα Κέρδη» φαινόταν να εξασφαλίζει ποσοστό της τάξης του 3%. Οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες και «Πράσινο Κόμμα» 3%.

ΒΟΛΙΒΙΑ
«Οχι» σε τέταρτη θητεία Μοράλες

Το τελικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που έγινε την περασμένη Κυριακή στη Βολιβία δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Ο Πρόεδρος της χώρας, Εβο Μοράλες, ο πρώτος ιθαγενής της φυλής Αϊμάρα σε αυτό το αξίωμα, τελικά δεν κατάφερε να πάρει την έγκριση για να είναι υποψήφιος για τέταρτη φορά στις εκλογές του 2019. Συγκεκριμένα, το «όχι» στην υποψηφιότητα του Μοράλες πήρε 51,3% και το «ναι» 48,7% ενώ ψήφισαν περίπου 6,5 εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα και σε 33 ακόμα χώρες του εξωτερικού, με τη συμμετοχή να φτάνει στο 87%.

Η πρωτεύουσα Λα Πας έδωσε στο «ναι» 55,3%, η Κοτσμπάμπα 55% και το Ορούρο 52,3% στο δυτικό τμήμα της χώρας, ενώ σε όλο το ανατολικό, με επίκεντρο τη Σάντα Κρουζ, επικράτησε το «όχι».

Οπως δήλωσαν ο Ε. Μοράλες, πρόεδρος του λεγόμενου Κινήματος για το Σοσιαλισμό (MAS), και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Αλβαρο Γκαρσία Λινέρα, χάθηκε μια μάχη αλλά ο αγώνας συνεχίζεται. Βεβαίως και στη Βολιβία, με τη λεγόμενη θεωρία του «σοσιαλισμού του 21ου αιώνα» εφαρμόζεται μια πολιτική σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης, που μπορεί να άμβλυνε ορισμένα οξυμένα κοινωνικά προβλήματα, δεν άλλαξε ωστόσο την καπιταλιστική βάση της οικονομίας της χώρας, ενώ ενίσχυσε νέα τμήματα του κεφαλαίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ