Πέμπτη 25 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Εκλογές με το λαό «στον τοίχο»

ΔΟΥΒΛΙΝΟ.--

Στις κάλπες καλούνται αύριο οι Ιρλανδοί ψηφοφόροι, για να εκλέξουν νέα 158μελή Βουλή και κυβέρνηση μετά την απόφαση του απερχόμενου πρωθυπουργού και αρχηγού του Φάιν Γκαέλ, Εντα Κένι, να προκηρύξει πρόωρες εκλογές τον περασμένο Νοέμβρη.

Από τα βασικά ζητήματα που αναμένεται να καθορίσουν τη στάση ενός σημαντικού μέρους του εκλογικού σώματος είναι η λεγόμενη «ανάκαμψη» της ιρλανδικής οικονομίας μετά την έξοδο της χώρας από την περίοδο των μνημονίων, η οποία εντούτοις ισχύει μόνον για τα μονοπώλια και την ντόπια αστική τάξη και όχι για το λαό. Αλλα θέματα που επηρεάζουν τη στάση του εκλογικού σώματος είναι οι θέσεις των κομμάτων για την Υγεία και τις υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας, η ανάγκη στήριξης της φθηνότερης λαϊκής στέγης κλπ.

Σε σφυγμομέτρηση της εταιρείας Red C/Paddy Power, την τελευταία βδομάδα με αναγωγή του ποσοστού των αναποφάσιστων, καταγράφεται ως πιθανή η εξασφάλιση ενός 30% και ενός 20%, αντίστοιχα, από τα κεντροδεξιά κόμματα Φάιν Γκαέλ και Φιάνα Φέιλ. Τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα Εργατικό και Σιν Φέιν του Τζέρι Ανταμς φαινόταν να εξασφαλίζουν 15%, και ένα 14% ανεξάρτητοι υποψήφιοι. Το αριστερό μπλοκ «Συμμαχία κατά της Λιτότητας/Οι Ανθρωποι πάνω από τα Κέρδη» φαινόταν να εξασφαλίζει ποσοστό της τάξης του 3%. Οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες και «Πράσινο Κόμμα» 3%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ