Πέμπτη 25 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΕΕ
Πιέσεις από Τουσκ και Γιούνκερ ενόψει δημοψηφίσματος

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.--

«Μία ψήφος υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit) στο δημοψήφισμα της 23ης Ιούνη θα αλλάξει την Ευρώπη για πάντα και προς το χειρότερο» υποστήριξε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο με αφορμή συζήτηση για τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την περασμένη βδομάδα.

Ο Τουσκ υπογράμμισε ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε από τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον και τους άλλους ηγέτες χωρών της ΕΕ, είναι «νομικώς δεσμευτική, μη αναστρέψιμη και δεν μπορεί να ακυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο», απαντώντας με αυτόν τον τρόπο σε πρότερη δήλωση του Βρετανού υπουργού Δικαιοσύνης, Μάικλ Γκόουβ, στο BBC, με την οποία υποστήριζε το αντίθετο.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, από την άλλη, υποστήριξε μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο ότι η συμφωνία που εξασφάλισε ο Κάμερον «είναι η καλύτερη διαθέσιμη συμφωνία», την οποία χαρακτήρισε «δίκαιη, ισορροπημένη, που συμμορφώνεται με τις μεγάλες αρχές της ΕΕ». Προέβλεψε, μάλιστα, ότι η πλειονότητα του βρετανικού εκλογικού σώματος θα ψηφίσει υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ κατά το δημοψήφισμα του Ιούνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ