ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Και εγκλωβισμένοι και θύματα δουλεμπόρων

Πρόσφυγες ξεκίνησαν με τα πόδια από τη Λαμία προς την Ειδομένη...

Eurokinissi

Πρόσφυγες ξεκίνησαν με τα πόδια από τη Λαμία προς την Ειδομένη...
Κλειστή ήταν, νωρίς χτες το πρωί, η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ, στο ύψος της Ειδομένης, ενώ το τελευταίο 24ωρο, οι αρχές της γειτονικής χώρας έχουν επιτρέψει την είσοδο σε 860 πρόσφυγες. Λίγο αργότερα, στις δέκα το πρωί, η γειτονική χώρα επέτρεπε τη διέλευση σε 50 άτομα ανά ώρα, μετά από εξονυχιστικούς ελέγχους. Στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής στην Ειδομένη βρίσκονταν περίπου 2.500 άνθρωποι και άλλοι 300 περίμεναν στο βενζινάδικο, στο ύψος του Πολύκαστρου. Στη Θεσσαλονίκη, από νωρίς το πρωί λειτούργησε το κέντρο μετεγκατάστασης, στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου, στα Διαβατά, με την αποβίβαση προσφύγων από 19 λεωφορεία, επτά από τα οποία ήρθαν από την Κοζάνη, ενώ μέσα στη μέρα υπολογίζονταν ότι συνολικά θα έφταναν 40 λεωφορεία, αφού σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Εσωτερικών, μέχρι το τέλος της μέρας αναμένονταν να φτάσουν για να φιλοξενηθούν 1.600 άτομα.

Παράλληλα, περισσότεροι από 500 πρόσφυγες, από τους 1.500 που διανυκτέρευσαν στην περιοχή, ξεκίνησαν χτες με τα πόδια από τη Λαμία για να φτάσουν στα σύνορα με τα Σκόπια. Πρόκειται για πρόσφυγες από τη Συρία και το Αφγανιστάν, οι οποίοι βρίσκονταν από προχτές το απόγευμα σε διάφορα ξενοδοχεία της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας. Κοντά σε ξενοδοχεία, κατά μήκος της Εθνικής Οδού, από προχτές το απόγευμα είχαν ακινητοποιηθεί περισσότερα από 30 λεωφορεία και σύμφωνα με τα σχέδια της Αστυνομίας, κατευθύνονταν προς τη Βόρεια Ελλάδα, κατά τμήματα. Λίγο πριν τις οκτώ χτες το πρωί, πολλοί από τους επιβαίνοντες με μικρά παιδιά εγκατέλειψαν τα λεωφορεία, πήραν στα χέρια τους τις αποσκευές τους και ξεκίνησαν το ταξίδι τους με τα πόδια, για να διανύσουν μια απόσταση που ξεπερνά τα 450 χιλιόμετρα. Αλλοι βρέθηκαν μέσα στην πόλη της Λαμίας, ψάχνοντας τρόπους για να μετακινηθούν προς τα σύνορα με άλλα μεταφορικά μέσα. Οπως προκύπτει από στοιχεία της επιθεώρησης Αστυνομίας Κεντρικής Μακεδονίας, από την Καβάλα ξεκίνησε ένα λεωφορείο και ένα από τα Τρίκαλα, 23 από Λάρισα, 13 από Μαγνησία και 11 από Φθιώτιδα.

Στα Διαβατά...
Στα Διαβατά...
Στο λιμάνι του Πειραιά έφτασαν χτες το πρωί δύο πλοία, μεταφέροντας περίπου 1.700 πρόσφυγες και μετανάστες από νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Στο λιμάνι είχε στηθεί συσσίτιο και στη συνέχεια οι νεοαφιχθέντες διαχωρίζονταν, προκειμένου οι πρόσφυγες από Συρία και Ιράκ να προωθηθούν στην Ειδομένη και οι υπόλοιποι να μεταφερθούν σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας.

Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες φιλοξενούνταν προσωρινά στους δύο επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ, ενώ αρκετοί από αυτούς που μεταφέρθηκαν τις προηγούμενες μέρες στο κέντρο του Σχιστού, αργότερα το εγκατέλειψαν για να βρεθούν στην πλατεία Βικτωρίας, με την ελπίδα ότι θα βρουν τρόπο να φτάσουν στα σύνορα και από εκεί στην Κεντρική Ευρώπη. Είναι χαρακτηριστικό πως στην εγκατάσταση του Σχιστού φιλοξενούνταν 1.350 άνθρωποι, στον Ελαιώνα πάνω από 650 και στο Ελληνικό 900. Ωστόσο, ο αριθμός τους μεταβαλλόταν, καθώς οι περισσότεροι μετακινούνταν οργανωμένα ή με δικά τους μέσα ή από τους λαθροδιακινητές προς τα σύνορα.

Εξάλλου, διακινητές οι οποίοι ζητούν από τους πρόσφυγες για να τους περάσουν από τα σύνορα ακόμα και 4.000 ευρώ, «δραστηριοποιούνται» στην πλατεία Βικτωρίας. Η δράση τους έχει ενταθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, με στόχο το πέρασμα προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα στην υπόλοιπη Ευρώπη, μετά και το κλείσιμο των συνόρων με την απόφαση της Σερβίας και της ΠΓΔΜ να μην επιτρέπουν την είσοδο σε πρόσφυγες από το Αφγανιστάν και με δυσκολίες να επιτρέπουν την είσοδο σε πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ.

Πρόσφυγες στην πλατεία Βικτωρίας

Phasma

Πρόσφυγες στην πλατεία Βικτωρίας
Στο κλειστό Γυμναστήριο των Γρεβενών έφτασαν αργά την Τρίτη το βράδυ 131 πρόσφυγες, προερχόμενοι από την περιοχή της Καλαμπάκας. Οι πρόσφυγες προέρχονται από τη Συρία και είναι νέα ζευγάρια με πολλά μικρά παιδιά από έξι μηνών έως πέντε χρονών. Δύο μικρά παιδιά χρειάστηκε να μεταφερθούν άμεσα στο νοσοκομείο της πόλης για τις πρώτες βοήθειες και ύστερα από δύο μέρες οι πρόσφυγες θα κατευθυνθούν προς την Ειδομένη.

  • Προχτές, οι ομάδες των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» καταγγέλλουν πως είδαν αστυνομικούς στο Πολύκαστρο να κλωτσάνε Αφγανούς πρόσφυγες, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, επειδή αρνήθηκαν να επιβιβαστούν σε ένα λεωφορείο που θα τους οδηγούσε διά της βίας πίσω στην Αθήνα. Το περιστατικό αυτό αποτελεί ένα ακόμη απαράδεκτο περιστατικό της κλιμακούμενης βίας που παρατηρείται από το Νοέμβρη, όταν εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά οι περιορισμοί διέλευσης.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Στο «φουλ» η διαπάλη για τη διαχείριση του Προσφυγικού

Χτες, με πρωτοβουλία της Αυστρίας, έγινε συνάντηση χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, χωρίς πρόσκληση της Ελλάδας

Η συνάντηση που διοργάνωσε χτες η αυστριακή κυβέρνηση για τα Δυτικά Βαλκάνια και τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, δηλαδή των καραβανιών των ξεριζωμένων από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, ήρθε να επιβεβαιώσει τη σύγκρουση που υπάρχει στους κόλπους της λυκοσυμμαχίας για την αντιμετώπιση αυτού του πολύ σοβαρού προβλήματος, που απειλεί το ίδιο το μέλλον της.

Το στίγμα έδωσε χτες, ανήμερα της συνάντησης (μια μέρα πριν από τη Σύνοδο Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ και μερικές μέρες πριν από την Εκτακτη Σύνοδο Κορυφής), ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς (από το φιλελεύθερο Λαϊκό Κόμμα που συγκυβερνά με το Σοσιαλδημοκρατικό), μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Bild». Ετσι, με απαιτητικότητα ζήτησε να «πει η Γερμανία εάν συνεχίζει να είναι διατεθειμένη να δέχεται πρόσφυγες και πόσους ή εάν δεν είναι πλέον διατεθειμένη να το κάνει», ενώ παραπονέθηκε για τη χώρα του ότι πέρυσι δέχτηκε διπλάσιο - κατά κεφαλήν - αριθμό αιτήσεων παροχής ασύλου και υπογράμμισε ότι «αυτό δεν μπορεί να συμβεί δεύτερη φορά». Επίσης, παραπονέθηκε για ελλιπή κονδύλια που διατίθενται στην Αυστρία. Είναι δηλαδή εμφανής η αντιπαράθεση με τη Γερμανία, που για τα δικά της συμφέροντα ενθαρρύνει την είσοδο με διαλογή των προσφύγων που μπορεί να αξιοποιήσει ως φτηνή εργατική δύναμη. Επίσης, γίνεται ξεκάθαρο ότι με αφορμή το Προσφυγικό έρχεται στο προσκήνιο η διαπάλη που υπάρχει ανάμεσα στις αστικές τάξεις λόγω των δυσκολιών ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας.

Πιέσεις για μείωση των ροών

Στη συνάντηση, όπου δεν είχε προσκληθεί η Ελλάδα, συμμετείχαν υπουργοί Εξωτερικών και Εσωτερικών από 10 χώρες της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κόσσοβο, Κροατία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Σερβία, Σλοβενία και οικοδέσποινα Αυστρία). Ο Αυστριακός ΥΠΕΞ, Σ. Κουρτς, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «στην Ευρώπη δεν λείπουν οι κοινές δράσεις, αλλά η βούληση να περιορίσουμε σαφώς την προσφυγική ροή» και επανέφερε τις κατηγορίες ότι «η ελληνική πλευρά δεν έχει δείξει έως τώρα προθυμία για μείωση της προσφυγικής ροής, αλλά ενδιαφερόταν μόνο για την κατά το δυνατόν γρήγορη παραπέρα μεταφορά των προσφύγων».

Το κείμενο, πάντως, όπου κατέληξε αυτή η συνάντηση θέτει ζήτημα «ευρωπαϊκής λύσης αλλά αν αυτή δεν μπορεί να προχωρήσει πρέπει να εξεταστεί λύση σε εθνικό επίπεδο».

Συγκεκριμένα, προτείνει: «Στενότερο συντονισμό με συμμόρφωση στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις διεθνείς υποχρεώσεις (...) Οι ευάλωτοι άνθρωποι που διεκδικούν άσυλο, να το παίρνουν σε χώρες όσο γίνεται πιο κοντά στις χώρες καταγωγής τους (...) Η ευθύνη της ΕΕ να διανεμηθεί καλύτερα και να αποφεύγεται η δυσανάλογη επιβάρυνση των επιμέρους εταίρων».

Κατηγορηματικά, οι εκπρόσωποι των 10 χωρών δηλώνουν ότι «η ΕΕ δεν είναι δυνατόν να αναλάβει έναν απεριόριστο αριθμό των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο λόγω των περιορισμένων πόρων, των ικανοτήτων απορρόφησης και των πιθανών κινδύνων για τη σταθερότητα και την κοινωνική συνοχή (...) Το δικαίωμα στο άσυλο δεν συνεπάγεται και δικαίωμα επιλογής χώρας». Ταυτόχρονα, ζητείται να μειωθεί σημαντικά η ροή της μετανάστευσης στη βαλκανική διαδρομή, να υπάρχει καλύτερη καταγραφή και εξέταση των προϋποθέσεων εισόδου και άρνησής της με επαναπροωθήσεις. Επίσης, επισημαίνεται ότι «η συνεργασία με την Ελλάδα εξακολουθεί να είναι απαραίτητη, ειδικά σε συνεργασία με την ΠΓΔΜ», και ότι «τα κράτη - μέλη πρέπει να είναι έτοιμα για να χρησιμοποιήσουν όλες τις σχετικές πράξεις, προκειμένου να μειωθεί η ροή των προσφύγων και η πολιτικο-στρατιωτική συνιστώσα θα πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο».

Χτες, άμεσα, ο υπουργός Αμυνας της Αυστρίας, Χανς Πέτερ Ντοσκοζίλ, διαβεβαίωσε ότι θα αποστείλει στρατό για βοήθεια στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα ώστε να ανακοπούν οι ροές. Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Ν. Πόποφσκι, είπε ότι η χώρα του δεν κάνει μονομερείς κινήσεις για τον έλεγχο των συνόρων, αλλά συμβαδίζει με τις άλλες χώρες. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς, κράτησε κριτική στάση για τη μη πρόσκληση της Ελλάδας στη συνάντηση, λέγοντας ότι «εάν συμμετείχαν Ελληνες εκπρόσωποι στη διάσκεψη στη Βιέννη θα μπορούσε ίσως να αποφευχθούν παρεξηγήσεις» και ισχυρίστηκε ότι το κλείσιμο των συνόρων της ΠΓΔΜ προς την Ελλάδα θα ήταν μία μεγάλη επιβάρυνση για την Ελλάδα, και ο ίδιος, ζώντας σε αυτήν την περιοχή του κόσμου, αντιτίθεται «στο να αφεθεί η Ελλάδα στο έλεος του Θεού».

Οι θεσμοί της ΕΕ σε προσπάθεια συμβιβασμού

«Ενδεχόμενη εθνική λύση μόνο εμπόδια μπορεί να φέρει», είπε χτες, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κλ. Γιούνκερ, ασκώντας μια χλιαρή κριτική στην Αυστρία για την πρωτοβουλία της ξεχωριστής συνάντησης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, υπογράμμισε τη σημασία της εφαρμογής του λεγόμενου Σχεδίου Δράσης με την Τουρκία και ανακοίνωσε ότι η συνάντηση των αρχηγών των κρατών και των κυβερνήσεων της ΕΕ με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 7 Μάρτη, στην οποία, όπως ανέφερε, θα κριθεί και «το μέλλον της Σένγκεν». Πάντως, ο Τουσκ, εκφράζοντας και τους σχεδιασμούς της Πολωνίας, που επίσης διαφοροποιείται από τη Γερμανία, στο θέμα της διαχείρισης του Προσφυγικού, επισήμανε ότι «ευρωπαϊκή προσέγγιση δεν είναι μόνο οι αποφάσεις που λαμβάνονται στις Βρυξέλλες αλλά και οι αποφάσεις που λαμβάνονται στις πρωτεύουσες».

Δημοψήφισμα εξήγγειλε ο Ούγγρος πρωθυπουργός

Ο γνωστός ξενοφοβικός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, ανακοίνωσε χτες τη διοργάνωση δημοψηφίσματος για το λεγόμενο σχέδιο μετεγκατάστασης των προσφύγων μεταξύ των χωρών - μελών της ΕΕ, στο οποίο έχει εκφράσει την αντίθεσή του γιατί είναι υποχρεωτικό.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες

Πάνω από 700 πρόσφυγες βρίσκονται παρατημένοι και ουσιαστικά αβοήθητοι στα Τέμπη, αφού η κυβέρνηση, αλλά και οι τοπικές αρχές αποδείχθηκαν ανήμποροι να δώσουν ουσιαστικές λύσεις και το μόνο που εξασφάλισαν ήταν ένα σάντουιτς, λίγο νερό και λίγα πορτοκάλια.

Σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας καλεί όλους τους Λαρισαίους, τους φορείς και τις επιχειρήσεις «να εκφράσουν με κάθε τρόπο την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη τους στους συνανθρώπους μας, που αυτή τη στιγμή της ζωής τους τις έχουν απόλυτη ανάγκη».

Με σκοπό, δε, να συνδράμει στην άμεση ανταπόκριση του λαού σ' αυτό το ανθρωπιστικό καθήκον, αποφάσισε κάθε μέρα, στο ισόγειο του Εργατικού Κέντρου (Εργατικής Πρωτομαγιάς 6, τηλέφωνο 2410.250.708), να συγκεντρώνονται είδη πρώτης ανάγκης που χρειάζονται οι πρόσφυγες και να προωθούνται άμεσα προς τα Τέμπη ή όπου αλλού υπάρξει ανάγκη. Τα είδη αυτά είναι εμφιαλωμένο νερό, χυμοί, γάλα, ψωμί, κρουασάν, είδη αρτοποιίας, φρούτα (κυρίως μπανάνες), τυριά, κομπόστες, παιδικά ρούχα, μωρομάντιλα, χαρτί υγείας, κάλτσες, κουβέρτες.

Συνάντηση Τσίπρα - Γκράντι

Με τον ύπατο αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Φ. Γκράντι, συναντήθηκε χτες ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, για να συζητήσουν για τις τρέχουσες εξελίξεις γύρω απ' το Προσφυγικό. Η συζήτησή τους επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στην παροχή υποστήριξης από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ προς τις ελληνικές αρχές για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών. Παράλληλα, συζητήθηκαν πτυχές της επιχείρησης του ΝΑΤΟ και η προώθηση των διαδικασιών μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης των προσφύγων σε κράτη - μέλη της ΕΕ. Από τον Αλ. Τσίπρα επισημάνθηκε πως μονομερείς και μη συντονισμένες ενέργειες δε συμβάλλουν στη διαχείριση ενός διεθνούς προβλήματος, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μονάχα με στενή συνεργασία σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ