Πέμπτη 25 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Στο «φουλ» η διαπάλη για τη διαχείριση του Προσφυγικού

Χτες, με πρωτοβουλία της Αυστρίας, έγινε συνάντηση χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, χωρίς πρόσκληση της Ελλάδας

Η συνάντηση που διοργάνωσε χτες η αυστριακή κυβέρνηση για τα Δυτικά Βαλκάνια και τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, δηλαδή των καραβανιών των ξεριζωμένων από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, ήρθε να επιβεβαιώσει τη σύγκρουση που υπάρχει στους κόλπους της λυκοσυμμαχίας για την αντιμετώπιση αυτού του πολύ σοβαρού προβλήματος, που απειλεί το ίδιο το μέλλον της.

Το στίγμα έδωσε χτες, ανήμερα της συνάντησης (μια μέρα πριν από τη Σύνοδο Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ και μερικές μέρες πριν από την Εκτακτη Σύνοδο Κορυφής), ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς (από το φιλελεύθερο Λαϊκό Κόμμα που συγκυβερνά με το Σοσιαλδημοκρατικό), μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Bild». Ετσι, με απαιτητικότητα ζήτησε να «πει η Γερμανία εάν συνεχίζει να είναι διατεθειμένη να δέχεται πρόσφυγες και πόσους ή εάν δεν είναι πλέον διατεθειμένη να το κάνει», ενώ παραπονέθηκε για τη χώρα του ότι πέρυσι δέχτηκε διπλάσιο - κατά κεφαλήν - αριθμό αιτήσεων παροχής ασύλου και υπογράμμισε ότι «αυτό δεν μπορεί να συμβεί δεύτερη φορά». Επίσης, παραπονέθηκε για ελλιπή κονδύλια που διατίθενται στην Αυστρία. Είναι δηλαδή εμφανής η αντιπαράθεση με τη Γερμανία, που για τα δικά της συμφέροντα ενθαρρύνει την είσοδο με διαλογή των προσφύγων που μπορεί να αξιοποιήσει ως φτηνή εργατική δύναμη. Επίσης, γίνεται ξεκάθαρο ότι με αφορμή το Προσφυγικό έρχεται στο προσκήνιο η διαπάλη που υπάρχει ανάμεσα στις αστικές τάξεις λόγω των δυσκολιών ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας.

Πιέσεις για μείωση των ροών

Στη συνάντηση, όπου δεν είχε προσκληθεί η Ελλάδα, συμμετείχαν υπουργοί Εξωτερικών και Εσωτερικών από 10 χώρες της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κόσσοβο, Κροατία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Σερβία, Σλοβενία και οικοδέσποινα Αυστρία). Ο Αυστριακός ΥΠΕΞ, Σ. Κουρτς, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «στην Ευρώπη δεν λείπουν οι κοινές δράσεις, αλλά η βούληση να περιορίσουμε σαφώς την προσφυγική ροή» και επανέφερε τις κατηγορίες ότι «η ελληνική πλευρά δεν έχει δείξει έως τώρα προθυμία για μείωση της προσφυγικής ροής, αλλά ενδιαφερόταν μόνο για την κατά το δυνατόν γρήγορη παραπέρα μεταφορά των προσφύγων».

Το κείμενο, πάντως, όπου κατέληξε αυτή η συνάντηση θέτει ζήτημα «ευρωπαϊκής λύσης αλλά αν αυτή δεν μπορεί να προχωρήσει πρέπει να εξεταστεί λύση σε εθνικό επίπεδο».

Συγκεκριμένα, προτείνει: «Στενότερο συντονισμό με συμμόρφωση στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις διεθνείς υποχρεώσεις (...) Οι ευάλωτοι άνθρωποι που διεκδικούν άσυλο, να το παίρνουν σε χώρες όσο γίνεται πιο κοντά στις χώρες καταγωγής τους (...) Η ευθύνη της ΕΕ να διανεμηθεί καλύτερα και να αποφεύγεται η δυσανάλογη επιβάρυνση των επιμέρους εταίρων».

Κατηγορηματικά, οι εκπρόσωποι των 10 χωρών δηλώνουν ότι «η ΕΕ δεν είναι δυνατόν να αναλάβει έναν απεριόριστο αριθμό των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο λόγω των περιορισμένων πόρων, των ικανοτήτων απορρόφησης και των πιθανών κινδύνων για τη σταθερότητα και την κοινωνική συνοχή (...) Το δικαίωμα στο άσυλο δεν συνεπάγεται και δικαίωμα επιλογής χώρας». Ταυτόχρονα, ζητείται να μειωθεί σημαντικά η ροή της μετανάστευσης στη βαλκανική διαδρομή, να υπάρχει καλύτερη καταγραφή και εξέταση των προϋποθέσεων εισόδου και άρνησής της με επαναπροωθήσεις. Επίσης, επισημαίνεται ότι «η συνεργασία με την Ελλάδα εξακολουθεί να είναι απαραίτητη, ειδικά σε συνεργασία με την ΠΓΔΜ», και ότι «τα κράτη - μέλη πρέπει να είναι έτοιμα για να χρησιμοποιήσουν όλες τις σχετικές πράξεις, προκειμένου να μειωθεί η ροή των προσφύγων και η πολιτικο-στρατιωτική συνιστώσα θα πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο».

Χτες, άμεσα, ο υπουργός Αμυνας της Αυστρίας, Χανς Πέτερ Ντοσκοζίλ, διαβεβαίωσε ότι θα αποστείλει στρατό για βοήθεια στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα ώστε να ανακοπούν οι ροές. Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Ν. Πόποφσκι, είπε ότι η χώρα του δεν κάνει μονομερείς κινήσεις για τον έλεγχο των συνόρων, αλλά συμβαδίζει με τις άλλες χώρες. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς, κράτησε κριτική στάση για τη μη πρόσκληση της Ελλάδας στη συνάντηση, λέγοντας ότι «εάν συμμετείχαν Ελληνες εκπρόσωποι στη διάσκεψη στη Βιέννη θα μπορούσε ίσως να αποφευχθούν παρεξηγήσεις» και ισχυρίστηκε ότι το κλείσιμο των συνόρων της ΠΓΔΜ προς την Ελλάδα θα ήταν μία μεγάλη επιβάρυνση για την Ελλάδα, και ο ίδιος, ζώντας σε αυτήν την περιοχή του κόσμου, αντιτίθεται «στο να αφεθεί η Ελλάδα στο έλεος του Θεού».

Οι θεσμοί της ΕΕ σε προσπάθεια συμβιβασμού

«Ενδεχόμενη εθνική λύση μόνο εμπόδια μπορεί να φέρει», είπε χτες, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κλ. Γιούνκερ, ασκώντας μια χλιαρή κριτική στην Αυστρία για την πρωτοβουλία της ξεχωριστής συνάντησης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, υπογράμμισε τη σημασία της εφαρμογής του λεγόμενου Σχεδίου Δράσης με την Τουρκία και ανακοίνωσε ότι η συνάντηση των αρχηγών των κρατών και των κυβερνήσεων της ΕΕ με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 7 Μάρτη, στην οποία, όπως ανέφερε, θα κριθεί και «το μέλλον της Σένγκεν». Πάντως, ο Τουσκ, εκφράζοντας και τους σχεδιασμούς της Πολωνίας, που επίσης διαφοροποιείται από τη Γερμανία, στο θέμα της διαχείρισης του Προσφυγικού, επισήμανε ότι «ευρωπαϊκή προσέγγιση δεν είναι μόνο οι αποφάσεις που λαμβάνονται στις Βρυξέλλες αλλά και οι αποφάσεις που λαμβάνονται στις πρωτεύουσες».

Δημοψήφισμα εξήγγειλε ο Ούγγρος πρωθυπουργός

Ο γνωστός ξενοφοβικός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, ανακοίνωσε χτες τη διοργάνωση δημοψηφίσματος για το λεγόμενο σχέδιο μετεγκατάστασης των προσφύγων μεταξύ των χωρών - μελών της ΕΕ, στο οποίο έχει εκφράσει την αντίθεσή του γιατί είναι υποχρεωτικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ