Πέμπτη 25 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ
Για τις μπίζνες του κεφαλαίου στην Αίγυπτο και την ευρύτερη περιοχή

Στην Αίγυπτο βρέθηκε χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, για επαφές με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία, στην προσπάθεια της ελληνικής αστικής τάξης να στήσει άξονες και αντιάξονες με άλλα κεφάλαια της Ανατολικής Μεσογείου προς γεωστρατηγική της αναβάθμιση.

Σε αυτό το πλαίσιο, συναντήθηκε χτες και με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σ. Σούκρι, ο οποίος στη διαδικασία των κοινών δηλώσεων μετά τη συνάντησή τους, είπε: «Τους τελευταίους 18 μήνες υπάρχει μια έντονη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου (...) και διεξάγεται συνεχής διάλογος για να βρούμε λύσεις και να προωθήσουμε τα κοινά συμφέροντα των δύο χωρών. Υπάρχει, βεβαίως, και η τριμερής συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου. Υπάρχει, επίσης, μια συνεννόηση σε πολιτικό επίπεδο για την επίλυση και την αντιμετώπιση όλων των προκλήσεων και των προβλημάτων, είτε στην περιοχή της Μεσογείου, είτε γενικότερα στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής».

Ο ίδιος προσδιόρισε ότι στη χτεσινή συνάντηση εξετάστηκε «η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας, κυρίως στον οικονομικό τομέα». Επίσης, «υπάρχει μια κοινή γραμμή και συμφωνία ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης των προκλήσεων, ιδιαίτερα στους τομείς που συνδέονται με την ασφάλεια».

Από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης, ο Ν. Κοτζιάς, αναφερόμενος στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, ανέφερε ότι «είναι τόσο επιτυχημένη, που μια σειρά αραβικών χωρών μας ζήτησαν να συγκροτήσουν και εκείνες τριμερείς συνεργασίες, όπως η Ιορδανία, ο Λίβανος και άλλες. Με το φίλο μου τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου συζητήσαμε για την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας σε αυτό το τριμερές σχήμα».

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, αφού ουσιαστικά αναπαρήγαγε τα προσχήματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, λέγοντας ότι «η άνοδος του τζιχαντισμού και της τρομοκρατίας είναι κοινός αντίπαλος», συνέχισε: «Κάναμε όμως και μια εξαιρετική συζήτηση γύρω από προτάσεις για ανάπτυξη ενός γενικότερου συστήματος ασφάλειας και σταθερότητας στη Μεσόγειο. Η Αίγυπτος και η Ελλάδα, επειδή είναι καλοί και στρατηγικοί φίλοι, θα πάρουν πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση».

Το «ψητό» για το κεφάλαιο

Σηματοδοτώντας και το «ψητό» που υπάρχει στην Αίγυπτο για ντόπια λιμνάζοντα κεφάλαια, ο Ν. Κοτζιάς ανέφερε: «Είμαστε πολύ ευτυχείς για τα έργα που έγιναν στο Σουέζ. Επίσης, είμαστε ευτυχείς για τις νέες συνεργασίες των δύο χωρών στους τομείς των λιμένων, των επενδύσεων και του εμπορίου. Συνεχίζουμε να συζητάμε για την ενεργειακή συνεργασία μετά τη θαυμάσια ανακάλυψη στην Αίγυπτο, το κοίτασμα Zohr».

Οι δυο πλευρές άγγιξαν και το ζήτημα της οριοθέτησης ΑΟΖ. Ωστόσο, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών προσέγγισε το θέμα με... γενικότητες, χωρίς να αναλάβει συγκεκριμένη δέσμευση: «Σίγουρα υπάρχει ενδιαφέρον για ενεργοποίηση της συνεργασίας με την Ελλάδα σε διάφορους τομείς, οικονομικούς, πολιτικούς, πολιτιστικούς, καθώς και στον τομέα της ασφάλειας. Εργαζόμαστε για τη διαμόρφωση αυτής της σχέσης, μέσω της επίτευξης πλαισίων που θα αποφέρουν οφέλη για τις δύο χώρες. Ενδιαφερόμαστε για την ανάπτυξη της συνεργασίας στον τομέα της θάλασσας και του φυσικού αερίου, καθώς και στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου. Ολα αυτά διαμορφώνονται σύμφωνα με τους τεχνικούς και οικονομικούς παράγοντες που καθορίζουν αυτό το θέμα»...

Να σημειωθεί, τέλος, ότι ο Ν. Κοτζιάς θα μεταβεί απευθείας στην Κύπρο, όπου αύριο Παρασκευή θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη των Μεσογειακών Κρατών της ΕΕ (MED Group).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ