Πέμπτη 25 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ζητά «να ξεκινήσει άμεσα» η ανάπτυξη των ΝΑΤΟικών δυνάμεων

Την πρεμούρα της για την ταχύτερη δυνατή ανάπτυξη της ΝΑΤΟικής ναυτικής δύναμης στο Αιγαίο συνεχίζει να επιδεικνύει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σταθερά προσανατολισμένη στην ενεργό συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς της λυκοσυμμαχίας στην ευρύτερη περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, σε τηλεφωνική επικοινωνία, που είχε χτες για το προσφυγικό με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, ζήτησε «να ενταθεί η προσπάθεια για την εφαρμογή όλων των συμφωνηθέντων, και να ξεκινήσει άμεσα η αποστολή του ΝΑΤΟ με στόχο την εξάρθρωση των δικτύων διακινητών ανθρώπων και τη μείωση των προσφυγικών ροών».

Παράλληλα, σε σχέση με τις εξελίξεις στην ΕΕ και το κλείσιμο συνόρων από μια σειρά χώρες, ο Αλ. Τσίπρας «εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για τη μη τήρηση των συμφωνηθέντων σχετικά με τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης», ενώ, σύμφωνα πάντα με το Μέγαρο Μαξίμου, «ζήτησε και υπήρξε συμφωνία να στηριχθεί η Ελλάδα».

Να σημειωθεί, εξάλλου, ότι η Α. Μέρκελ, συζήτησε για το θέμα της ΝΑΤΟικής εμπλοκής στο Αιγαίο και στην τηλεδιάσκεψη που είχε με τους ηγέτες ΗΠΑ, Γαλλίας και Βρετανίας, με κύριο θέμα το Συριακό. Αλλη μια απόδειξη ότι οι εξελίξεις στο Αιγαίο δένουν με ευρύτερους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Οπως διαχέεται μάλιστα, οι 4 ηγέτες «χαιρέτισαν τις πρόσφατες αποφάσεις του ΝΑΤΟ για υποστήριξη των προσπαθειών στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης στο Αιγαίο»...

Εξωραΐζουν το ρόλο του ΝΑΤΟ

Παράλληλα, η συγκυβέρνηση επιμένει να εξωραΐζει το ρόλο του ΝΑΤΟ, αναγνωρίζοντάς το στην πράξη ως επιδιαιτητή στο Αιγαίο, τη στιγμή, μάλιστα, που η Τουρκία βάζει στο τραπέζι όλες τις αξιώσεις της αστικής της τάξης στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Στο κόκκινο», ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Δ. Βίτσας, εξέφραζε χτες την ελπίδα του να «ανακοινωθεί ότι έγινε η συμφωνία επί του επιχειρησιακού σχεδίου του ΝΑΤΟ, σε σχέση με την αποστολή του ανάμεσα στα ελληνικά νησιά και στην ακτή της Τουρκίας». Σχέδιο που συζητιόταν στη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, με τον εκπρόσωπο της Τουρκίας να βάζει όλο το πακέτο διεκδικήσεών της στο Αιγαίο (αποστρατιωτικοποίηση νησιών, μη αναγνώριση στην Ελλάδα του δικαιώματος έρευνας και διάσωσης σε εκτεταμένες περιοχές του Αιγαίου, κ.ά.).

Υπερασπιζόμενος, εξάλλου, την απόφαση της Συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, μετά από κοινό αίτημα των κυβερνήσεων Ελλάδας, Τουρκίας, Γερμανίας, ο Δ. Βίτσας είπε: «Οσον αφορά τη συμφωνία στο ΝΑΤΟ, το ΝΑΤΟ δεν έρχεται για να προστατεύσει σύνορα, αυτό το κάνουμε εμείς και πάρα πολύ καλά, αλλά για να επιτηρήσει και να καταγράψει και να βοηθήσει, ώστε να γίνεται διαχείριση των προσφυγικών ροών στην τουρκική ακτή και γενικά στην Τουρκία. Αυτό είναι το βασικό». Μ' αυτά και μ' άλλα τέτοια επιχειρήματα, η κυβέρνηση αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες, εφόσον στην πράξη ομονοεί στη συνδιαχείριση του Αιγαίου με επιδιαιτησία του ΝΑΤΟ, που σε τίποτε, φυσικά, δεν διασφαλίζει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Αντίθετα, τα γκριζάρει συστηματικά, αντιμετωπίζοντας το Αιγαίο ως ενιαίο επιχειρησιακά χώρο, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα τις τουρκικές διεκδικήσεις ως «διμερείς διαφορές»...

Σε ανοικτή γραμμή με ΗΠΑ

Σημειωτέον, το όλο θέμα, συζητήθηκε και στη συνάντηση που είχε ο Δ. Βίτσας, χτες, στο υπουργείο Αμυνας, με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Ντ. Πιρς.

Θυμίζουμε ότι μόλις προχτές, ο Αμερικανός πρέσβης συναντούσε, μαζί με τον διοικητή του 6ου Αμερικανικού Στόλου, τον υπουργό Αμυνας Π. Καμμένο, δείχνοντας ότι οι τέτοιες επαφές μεταξύ της κυβέρνησης και υψηλόβαθμων Αμερικανών αξιωματούχων είναι πλέον σχεδόν καθημερινή υπόθεση, με την ελληνική κυβέρνηση να βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με την Ουάσιγκτον...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ