ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Με το βλέμμα σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική

Με το βλέμμα στις εξελίξεις σε όλο το τόξο από Μέση Ανατολή έως Βόρεια Αφρική, όπου διακυβεύονται ισχυρά επιχειρηματικά τους συμφέροντα, συνήλθε χτες στη Λεμεσό η 3η Ατυπη Υπουργική Συνάντηση της Ομάδας των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ (Med Group), με συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών Κύπρου, Ελλάδας, Ιταλίας, Μάλτας, Πορτογαλίας και Ισπανίας, καθώς και του υφυπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας.

Στο κοινό ανακοινωθέν τους, κι ενώ η Συρία έχει γίνει «γης Μαδιάμ» με ευθύνη και των κυβερνήσεών τους, ως πεδίο ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης, υποστηρίζουν ότι «δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στον πόλεμο της Συρίας». Επιμένοντας, ωστόσο, στην ανατροπή Ασαντ, ισχυρίζονται ότι «δεν μπορεί να υπάρξει διαρκής ειρήνη υπό την παρούσα ηγεσία». Σημειώνουν ότι «η ΕΕ πρέπει να έχει άμεση και ενεργή συμβολή στην επίλυση της διαμάχης στη Συρία, με δεδομένο τον αντίκτυπο της κρίσης στην ΕΕ και τα κράτη - μέλη της». Παραπέρα, «υπογράμμισαν επίσης το σημαντικό ρόλο της ΕΕ και των κρατών - μελών για τη στήριξη της ικανότητας του Λιβάνου και της Ιορδανίας ως προς την αποτροπή της ευρύτερης περιφερειακής εξάπλωσης της κρίσης και για την ενίσχυση των θεσμών των δύο αυτών χωρών σε θέματα τρομοκρατίας και ασφάλειας».

Συζήτησαν για τη Λιβύη, παροτρύνοντας τη λιβυκή Βουλή «να εγκρίνει τον προσφάτως προταθέντα σχηματισμό κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας, υπογραμμίζοντας ότι είναι σημαντικό μια λειτουργική κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας να αναλάβει καθήκοντα στην Τρίπολη το ταχύτερο δυνατό», καθώς τους τρομάζει η λεγόμενη ακυβερνησία, εξ ου και δήλωσαν ότι «θα μπορούσαν να ληφθούν μέτρα κατά των υπευθύνων για την υπονόμευση αυτής της λύσης». Στο κοινό ανακοινωθέν υπογραμμίζεται εξάλλου ότι «μια κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας θα ήταν επίσης ένας σημαντικός εταίρος για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των απειλών και των προκλήσεων στη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατίας, δεδομένης ειδικότερα της αυξανόμενης παρουσίας του Daesh και άλλων εξτρεμιστικών οργανώσεων». Οπερ σημαίνει ότι, με πρόσχημα τους τζιχαντιστές, ετοιμάζουν εκεί νέα επέμβαση και αναζητούν επιτόπου ένα δεκανίκι.

Με αφορμή τα δίκτυα δουλεμπόρων, χαρακτήρισαν «θετική εξέλιξη» την ευρωενωσιακή επιχείρηση EUNAVFORMED SOPHIA στη Μεσόγειο «για τον εντοπισμό αυτών των εγκληματικών δικτύων», προκατέλαβαν, ωστόσο, για ανάληψη παραπέρα δράσης, λέγοντας ότι «χρειάζεται μια συνολική απάντηση με την αξιοποίηση του πλήρους φάσματος των εργαλείων που διαθέτει η ΕΕ», όρος που παραπέμπει σε στρατιωτική δράση.

Αλλωστε, καθώς η ευρύτερη αυτή περιοχή έχει πολύ «ψητό» για τα ευρωενωσιακά μονοπώλια, «οι υπουργοί εξέτασαν επίσης τις ευρύτερες διασυνδέσεις μεταξύ της Λιβύης και της περιοχής του Σαχέλ σε θέματα ασφάλειας και συζήτησαν τον τρόπο, με τον οποίο το κενό της διασυνοριακής ασφάλειας επιτρέπει στις τρομοκρατικές οργανώσεις να διευρύνουν περισσότερο αυτό το κενό ασφάλειας. Η ενίσχυση της ασφάλειας στην περιοχή του Σαχέλ παραμένει βασικός στόχος στην ΕΕ και η σταθερότητα του Μάλι είναι σημαντική ως προς αυτό».

Ως προς τη «μετανάστευση», οι υπουργοί τόνισαν ότι «οι μονομερείς δράσεις των κρατών - μελών της ΕΕ δεν μπορούν να είναι η λύση σε αυτήν την κρίση, για την οποία απαιτείται συνεκτική και συστηματική προσέγγιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Ζήτησαν, παράλληλα, «την αναχαίτιση των παράτυπων μεταναστευτικών ροών, κυρίως μέσω της πλήρους και ταχείας εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης ΕΕ και Τουρκίας, καθώς και της υλοποίησης μέτρων διασφάλισης της αποτελεσματικής εφαρμογής των επαναπροωθήσεων».

Τέλος, οι υπουργοί συμφώνησαν «στην ανάγκη ενίσχυσης των σχέσεων της ΕΕ και των κρατών - μελών της με τον Αραβικό Σύνδεσμο».

ΒΟΥΛΗ
Κοκορομαχίες δήθεν για την πάταξη της διαφθοράς

Στη Βουλή μεταφέρθηκε χτες η αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση περί σκανδάλων και διαφθοράς που τροφοδοτούν από κοινού κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τα κόμματα της αστικής διαχείρισης, για να κουκουλώσουν ότι συμπλέουν στην υπεράσπιση των συμφερόντων του κεφαλαίου. Με Επίκαιρη Επερώτηση που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ, ζήτησε από την κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει τα ονόματα όσων οφείλουν στο Δημόσιο από ένα εκατομμύριο ευρώ και άνω και εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 100 δόσεων, κάνοντας χρήση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που είχε φέρει η κυβέρνηση το Μάρτη του 2015.

Σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης κυριάρχησαν οι κοκορομαχίες, η πλειοδοσία στην «καθαρότητα» από την κυβέρνηση, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Ενδεικτικά, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Γ. Κουκούτσος, ανέφερε λίγο - πολύ ότι και η προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ είχε φέρει ευνοϊκές ρυθμίσεις για το κεφάλαιο, αλλά... «όχι κι έτσι», εννοώντας την ΠΝΠ, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδης, απάντησε ότι «εμείς δεν κρύβουμε στοιχεία, απλώς εφαρμόζουμε νόμο της δικής σας κυβέρνησης»! Η δε Χρυσή Αυγή βρήκε μέσω του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου, Β. Καρακώστα, να αναμασήσει τα περί «κλεπτοκρατίας» και να επιτεθεί στα «πολιτικά κόμματα»...

Να καταργηθούν τα απόρρητα που προστατεύουν τους κεφαλαιοκράτες

Τη συγκάλυψη και την κοροϊδία ανέδειξε παίρνοντας το λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος. Καταρχήν, θύμισε στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών ότι το ΚΚΕ από τη συζήτηση της επικύρωσής της, είχε χαρακτηρίσει τη νομοθετική ρύθμιση «σκανδαλώδη» και πως τότε και βέβαια τώρα «θέτουμε ότι το ζητούμενο είναι να μας δώσετε συγκεκριμένα στοιχεία: Ποιοι επωφελήθηκαν από τη συγκεκριμένη ρύθμιση και την ΠΝΠ που την ακολούθησε και με τι ποσά».

Τόνισε ότι η κυβέρνηση κρύβεται «πίσω από τις διατάξεις ενός συγκεκριμένου νομοθετικού πλαισίου. Το διαμόρφωσε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και εσείς το διατηρείτε. Αν θέλατε να κάνετε κάτι διαφορετικό, είχατε τη δυνατότητα να το αλλάξετε». «Γιατί, στο κάτω - κάτω της γραφής, το συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο, το οποίο γίνεται λάστιχο για να εξυπηρετούνται πάντοτε τα συμφέροντα της οικονομικής ολιγαρχίας, της πλουτοκρατίας, σε συνδυασμό με την ανωνυμία και το απόρρητο, διαμορφώνει το πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορούν και αναπτύσσονται όλα τα "λουλούδια" της διαπλοκής και της διαφθοράς».

Κατέθεσε τις προτάσεις του ΚΚΕ, όπως «να καταργηθεί η ανωνυμία στις μετοχές, να καταργηθούν τα διάφορα απόρρητα, τα οποία επί της ουσίας, ως απόρρητα, προστατεύουν τους κεφαλαιοκράτες».

«Το πρόβλημα, πρόσθεσε, είναι ακριβώς το καπιταλιστικό σύστημα. Είναι οι καπιταλιστές, οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες και οι εφοπλιστές, οι οποίοι αποτελούν και τους άρπαγες του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου. Είναι αυτοί που στο όνομα τού να αποκτήσουν ακόμη μεγαλύτερα, αμύθητα πλούτη, διαφθείρουν και αξιοποιούν τις διασυνδέσεις τους με το αστικό πολιτικό σύστημα, αλλά και με το αστικό κράτος. Και εσείς είσαστε συμμέτοχοι».

Τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν φέρνει τα στοιχεία για τους επιχειρηματικούς ομίλους που εντάχθηκαν στη ρύθμιση, αλλά «ετοιμάζετε ένα νέο φορολογικό νόμο, ο οποίος θα είναι εξίσου αντιλαϊκός και θα πλήττει τα λαϊκά εισοδήματα, διατηρώντας στο ακέραιο τις σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές προς το μεγάλο κεφάλαιο».

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Παρουσίασε τη δική του πρόταση αναδιάταξης

Τη δική του πρόταση για την πορεία αναδιάταξης των αστικών πολιτικών δυνάμεων κατέθεσε, χτες το βράδυ, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, ανοίγοντας το 2ο Συνέδριο του Ποταμιού.

Σκιαγραφώντας εν εξελίξει διεργασίες, είπε: «Συζήτησα όλες αυτές τις μέρες και με πολλούς ανθρώπους που ηγούνται, μικρών ή μεγάλων προσπαθειών στον προοδευτικό χώρο, της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς (...) Ανθρωποι που πολεμήθηκαν από μηχανισμούς, από συντεχνίες (...) Ολοι αυτοί - οι φυσικοί μας σύμμαχοι - τι μου λένε: Να προχωρήσουμε σε ένα διάλογο. "Ναι, να επιχειρήσουμε το καινούργιο, αλλά είναι χρέος σου να μας προστατεύσεις από τους μηχανισμούς"».

Ως απάντηση ο Στ. Θεοδωράκης προτείνει: «Το Κοινοβούλιο του Κέντρου. Προτείνω να γίνει μια μεγάλη συνάντηση όλων αυτών που έχουν τις ίδιες αγωνίες. Να ξεκινήσουν αυτοί και όχι οι ηγεσίες. Στο Κοινοβούλιο του Κέντρου μπορούν να μετέχουν στελέχη από την Επιτροπή Διαλόγου του Ποταμιού, στελέχη του "Δικτύου", Στελέχη των Κινήσεων Πολιτών της "Δημοκρατικής Συμπαράταξης", στελέχη από τους Μεταρρυθμιστές - από τους αληθινούς Μεταρρυθμιστές, όχι τους ιμιτασιόν που κυκλοφορούν πολύ τις τελευταίες μέρες - στελέχη από την Επιτροπή για την Ανασυγκρότηση της Σοσιαλδημοκρατίας, στελέχη της "Δράσης", στελέχη του Κοινωνικού Συνδέσμου, στελέχη του Μπροστά - οι 35αρηδες της πολιτικής - στελέχη από την "Πρωτοβουλία των 58". Και μαζί τους να κινητοποιηθούν οι τοπικές πρωτοβουλίες: Οι 30 δήμαρχοι και περιφερειάρχες της χώρας που διεκδικούν λύσεις μεταρρυθμιστικές».

Επέμεινε, εξάλλου, ότι «κομματικά στελέχη πρώτης γραμμής δεν πρέπει να μετέχουν, ούτε από το Ποτάμι ούτε από άλλα κόμματα. Και το Κοινοβούλιο του Κέντρου να συζητήσει, να μελετήσει, να συσπειρώσει, να προτείνει, να οργανώσει (...) Χωρίς στημένες κομματικές συνδιασκέψεις (σ.σ. σπόντα προς την Φώφη Γεννηματά που προτείνει τέτοιες διαδικασίες), χωρίς παζάρια, με ξεκάθαρη όμως μεταρρυθμιστική ατζέντα». Πρόσθεσε ότι κατάληξη των παραπάνω μπορεί να είναι «η εκλογή από τη βάση μιας νέας ηγεσίας».

Διαβεβαίωσε, ωστόσο, ότι το Ποτάμι «ανάλογα τις ανάγκες της χώρας» θα πρωτοστατεί «σε μικρές ή σε μεγάλες συνεργασίες, στη Βουλή και στην κοινωνία».

ΤΑΡ
Εναρξη εργασιών το Μάη

Την έναρξη εργασιών για την κατασκευή του ΤΑΡ στα μέσα Μάη ανήγγειλε χτες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτης, και παράλληλα ανακοίνωσε ότι σύντομα θα έχει ολοκληρωθεί και η έρευνα οικονομικής βιωσιμότητας του ελληνοβουλγαρικού αγωγού.

Σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο κόκκινο 105.5», ο Π. Σκουρλέτης είπε ότι στο κατασκευαστικό κομμάτι του ΤΑΡ θα δημιουργηθούν οκτώ χιλιάδες θέσεις εργασίας, ενώ θα υπάρξουν και άλλες έμμεσες από τις ελληνικές εταιρείες που έχουν αναλάβει την κατασκευή τμήματος των σωληνώσεων. Πρόσθεσε ότι σε λίγες μέρες θα υπάρξουν ανακοινώσεις και για τον IGB, όπως επίσης και για την υπόθεση του πλωτού σταθμού αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG της Αλεξανδρούπολης.

Τέλος, ο Π. Σκουρλέτης αναφέρθηκε στην ανάπτυξη του εγχώριου δικτύου φυσικού αερίου, λέγοντας πως θα υπάρξουν και έργα επέκτασης και διακλάδωσης των αγωγών του δικτύου, αλλά και κατασκευή αποθηκευτικών σταθμών σε κάποιες πόλεις, μιλώντας συγκεκριμένα για την Πάτρα που, όπως είπε, θα τροφοδοτείται από πλοία με τη μορφή υγροποιημένου αερίου και στη συνέχεια θα μεταφέρεται προς την πόλη.

Γκαζάκια σε σπίτι βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ

Γκαζάκια τοποθέτησαν άγνωστοι, το βράδυ της Πέμπτης, στο σπίτι του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Σιμορέλη, στο χωριό Μουριά Τρικάλων. Ο βουλευτής δεν βρισκόταν εκείνη τη στιγμή μέσα στο σπίτι του, ενώ δεν σημειώθηκαν υλικές ζημιές.

Συνεστίαση ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Κεντρικής Μακεδονίας

Την ετήσια συνεστίασή της πραγματοποιεί η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Κεντρικής Μακεδονίας, την Κυριακή 28 Φλεβάρη, στη 1 το μεσημέρι, στο κέντρο διασκέδασης «ΕΡΩΣ» στα Μετέωρα Θεσσαλονίκης (οδός Ανδρέα Παπανδρέου 271, μια στάση πριν από το τέρμα των λεωφορείων της Νεάπολης).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ