ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
Διαχείριση με στρατό, εγκλωβισμό, επαναπροωθήσεις

Επικεφαλής του νέου κρατικού οργάνου διαχείρισης του Προσφυγικού ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου του Δ. Βίτσα και του Γ. Μουζάλα

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου του Δ. Βίτσα και του Γ. Μουζάλα
Τη «στρατιωτικοποίηση» της διαχείρισης του Προσφυγικού μεθοδεύει η κυβέρνηση, με βάση βέβαια τις συνολικότερες αντίστοιχες κατευθύνσεις στην ΕΕ και τις πλάτες εγχώριων αστικών δυνάμεων, όπως π.χ. η ΝΔ, η οποία ζητά για το θέμα «περισσότερη συμμετοχή» από τις Ενοπλες Δυνάμεις.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι «πολιτικός συντονιστής» του «Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης» που έστησε η κυβέρνηση, ορίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Δ. Βίτσας, ενώ στο εν λόγω διυπουργικό όργανο - που όπως είπαν θα συνεδριάζει κάθε μέρα - θα μετέχει και ο γγ του υπουργείου Αμυνας, Γ. Ταφύλλης.

Χώρια το γεγονός ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις, με επικεφαλής του έργου υποστράτηγο των Ειδικών Δυνάμεων, κλήθηκαν να διαμορφώσουν τα 5 «hot spots» σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω, Λέρο, όπως και τα δύο κέντρα μετεγκατάστασης («προσωρινής φιλοξενίας» άρχισαν να τα ονοματίζουν από χτες) σε Σχιστό και Διαβατά. Συν ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις ετοιμάζουν 5 νέους χώρους «φιλοξενίας», με στόχο να παραδοθούν έως τη Δευτέρα, οπότε και γίνεται η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό, όλοι σε χώρους του υπουργείου Αμυνας. Το στρατόπεδο Φιλιππάκου στα Γιαννιτσά και άλλοι 4 στο νομό Κιλκίς: Ενας αεροδιάδρομος στο χωριό Νέα Καβάλα, άλλος ένας στο χωριό Χέρσο, το στρατόπεδο Παπαδάκη στο χωριό Δροσάτο και το στρατόπεδο Κοκκινόρη στο χωριό Κεντρικό.

Προσεγγίζουν ήδη τους 32.000 οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χτες, ο Δ. Βίτσας και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας, έδωσαν παραπέρα στοιχεία για το ζήτημα και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, όπως:

-- Προτίθενται να αξιοποιήσουν ως χώρο «φιλοξενίας» και εγκατάσταση που τους παραχωρεί η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Ζητούν και επιπλέον 15.000 θέσεις απ' όλους τους δήμους της χώρας, διαμοιρασμένες σε νέα «προσωρινά κέντρα φιλοξενίας». Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση είναι σε «συνεννόηση» με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ώστε να βρεθούν ενοικιαζόμενα σπίτια για να μείνουν εκεί άλλοι 20.000 ξεριζωμένοι. Μέτρα που προετοιμάζουν για μακροχρόνιο εγκλωβισμό στην Ελλάδα χιλιάδων ανθρώπων, με βάση τις σχετικές αποφάσεις της ΕΕ που προσυπογράφει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Ηδη, με βάση στοιχεία που παρέθεσαν χτες οι δύο αναπληρωτές υπουργοί, στην ηπειρωτική Ελλάδα είναι εγκλωβισμένοι 24.988 πρόσφυγες και μετανάστες και στα νησιά άλλοι 6.857.

-- Καθεστώς πρόσφυγα θα αναγνωρίζουν μόνο στους προερχόμενους από Συρία, Ιράκ και Αφγανιστάν (σ.σ. για τους τελευταίους ωστόσο δεν αναγνωρίζει τέτοιο καθεστώς η ΕΕ). Οι προερχόμενοι από άλλες χώρες θα έρχονται αντιμέτωποι με τις διαδικασίες της επαναπροώθησης, απέλασης κ.τ.λ.

-- Στόχος της κυβέρνησης, όπως ειπώθηκε, είναι σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες να προωθούνται παραπέρα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Για την τύχη των άλλων, ο Δ. Βίτσας είπε ότι σκοπός είναι «να επαναφέρεται ο παράνομος μετανάστης στην Τουρκία»...

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Αλλεπάλληλες επαφές στο φόντο κομπρεμί και ανταγωνισμών

Με τον Τούρκο ομόλογό του, Α. Νταβούτογλου, συνομίλησε χτες τηλεφωνικά ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη μείωση και διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, στη Σύνοδο ΕΕ - Τουρκίας την ερχόμενη Δευτέρα, καθώς και στην 4η Σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας μία μέρα μετά, στη Σμύρνη.

Για την εκεί επίσκεψή του, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε χτες ότι «πέραν των συμφωνιών σε διαφόρους τομείς της οικονομίας, προφανώς στο επίκεντρο των συνομιλιών μας θα βρίσκεται μια σημαντική συμφωνία για καθιέρωση ταχέων διαδικασιών επανεισδοχής».

Ο πρωθυπουργός φέρεται ακόμα να δήλωσε εντός του υπουργικού συμβουλίου ότι «το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας στη Σμύρνη θα πραγματοποιηθεί διότι στόχος της Ελλάδας είναι η ενεργητική παρέμβαση. Ο ρόλος της Ελλάδας είναι κομβικός για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη. Η Διακυβερνητική της Σμύρνης είναι κομμάτι της ευρωπαϊκής πολιτικής και οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποδίδουν ιδιαίτερο ρόλο στην Ελλάδα επί των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας».

Παράλληλα, συνεχίζονται οι αλλεπάλληλες επαφές αξιωματούχων των δύο πλευρών, στο φόντο των παζαριών για τη ΝΑΤΟική εμπλοκή στο Αιγαίο, αλλά και των συνολικότερων αντιφατικών σχέσεων συνεργασίας και ανταγωνισμού μεταξύ των αστικών τάξεων των δύο χωρών.

Συγκεκριμένα, στην Αθήνα αναμένεται σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μ. Τσαβούσογλου, για «συνομιλίες» με τον Ελληνα ομόλογό του, Ν. Κοτζιά, πάνω σε όλα τα θέματα που αφορούν τις αστικές τάξεις των δύο χωρών, από τη διαχείριση του Προσφυγικού ως τις μπίζνες του κεφαλαίου.

Νωρίτερα, και προετοιμάζοντας τις τέτοιες επαφές, όπως και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας της Τρίτης, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, Δ. Μάρδας, συναντήθηκε χτες στην Αθήνα με τον πρέσβη της Τουρκίας στην Ελλάδα, Κ. Ουράς.

Επισήμως, στη συνάντηση, «συζητήθηκαν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, με έμφαση στην περαιτέρω διεύρυνση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, ενόψει και του 4ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος - Τουρκίας (...) Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην διμερή συνεργασία στον τομέα των μεταφορών, με επίκεντρο την δημιουργία υπερταχείας σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνδέει τη Θεσσαλονίκη και την Ηγουμενίτσα με την Κωνσταντινούπολη, καθώς και την ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης - Σμύρνης».

Σχετικά με την τελευταία, η τουρκική πλευρά «εξέφρασε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της, εκφράζοντας την πρόθεσή της για παράλληλη μείωση των τελών ελλιμενισμού στον λιμένα Σμύρνης, προκειμένου η σύνδεση να καταστεί πιο ελκυστική».

Τέλος, ο Τούρκος πρέσβης ενημέρωσε τον Ελληνα υφυπουργό «για το μεγάλο ενδιαφέρον τουρκικών εταιρειών να πραγματοποιήσουν παραγωγικές επενδύσεις στην Ελλάδα».

Θυμίζουμε, εξάλλου, ότι με τις ίδιες στοχεύσεις συναντήθηκαν τη Δευτέρα στην Αθήνα ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, F. Sinirlioglu, με τον γγ του υπουργείου Εξωτερικών πρέσβη, Δ. Παρασκευόπουλο, ενώ την Τρίτη έγινε ο 60ός γύρος των λεγόμενων διερευνητικών επαφών μεταξύ των δύο πλευρών.

Επίσκεψη του προέδρου της Βουλής της Ιορδανίας

Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί ο πρόεδρος της Βουλής της Ιορδανίας, A. Τarawneh, στο πλαίσιο της οποίας συναντήθηκε χτες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο, τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, τον πρόεδρο της Βουλής, Ν. Βούτση, και τον υπουργό Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά.

Στο επίκεντρο των δηλώσεων του Πρ. Παυλόπουλου βρέθηκε το Προσφυγικό, ο οποίος εξήρε τη στάση της Ιορδανίας, που δέχεται στο έδαφός της μεγάλο μέρος προσφύγων απ' τη Συρία και όχι μόνο.

«Προσπερνώντας» το ρόλο που παίζει η λυκοσυμμαχία στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή και το χαρακτήρα των αποφάσεών της για το Προσφυγικό, ο Πρ. Παυλόπουλος ευχήθηκε η ΕΕ να πάρει τελικά τις αποφάσεις που πρέπει για «τον άμεσο τερματισμό του πολέμου και την διαχείριση του Προσφυγικού, όπως ταιριάζει στον άνθρωπο».

Ο Α. Tarawneh ανέφερε πως στην Ιορδανία βρίσκονται περισσότεροι από 1,4 εκατ. Σύροι, 1,5 εκατ. Παλαιστίνιοι που ζουν εκεί πάνω από 50 χρόνια και περισσότεροι από 500 χιλιάδες Ιρακινοί και προθυμοποιήθηκε να μεταφέρει την εμπειρία της χώρας του για το πώς αντιμετωπίζει την κατάσταση...

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ
Σήμερα, Παρασκευή

-- Σε συγκέντρωση στη Νίκαια, στις 7 μ.μ., στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος», θα μιλήσει η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. Στο χώρο θα λειτουργεί έκθεση ντοκουμέντων και φωτογραφικού υλικού από το Αρχείο του ΚΚΕ για την ιστορική περίοδο 1870 - 1935, με τίτλο: «Πρώτα βήματα, πρώτες μάχες». Ωρες λειτουργίας της έκθεσης: Σάββατο 10 π.μ. - 8.30 μ.μ., Κυριακή 10 π.μ. - 2 μ.μ.

-- Η ΤΟ Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας διοργανώνει, στις 8 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, συζήτηση με θέμα: «Πολιτικές εξελίξεις - Οι αγώνες του εργατικού - λαϊκού κινήματος και η θέση του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την Κυριακή 6/3

-- Η ΤΕ Ημαθίας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Βέροιας, με θέμα: «Πολιτικές εξελίξεις - Η θέση του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος.

-- Στις 11 π.μ. οι ΚΟ Τύπου - Χάρτου της ΤΟ Βιομηχανίας καλούν σε συζήτηση στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1).

-- Οι ΚΟ Θήβας του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδήλωση, στις 11 π.μ., στο συνεδριακό κέντρο Θήβας (αίθουσα «Αρμονία») με θέμα: «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τις διεθνείς και εσωτερικές εξελίξεις, το Προσφυγικό». Θα μιλήσει ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Περιοδεία σε Εβρο και Καβάλα

Διήμερη επίσκεψη σε Εβρο και Καβάλα πραγματοποιεί σήμερα, Παρασκευή, και αύριο, Σάββατο, ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Σήμερα, Παρασκευή, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στον Εβρο:

-- Στις 10 π.μ., θα περιοδεύσει στο Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

-- Στις 6 μ.μ., θα συναντηθεί με το ΔΣ του Παραρτήματος Εβρου του επιχειρησιακού σωματείου των επιχειρήσεων συμφερόντων «Ζούρα».

-- Στις 7 μ.μ., θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση, στον 3ο όροφο του ΕΒΕΑ Αλεξανδρούπολης.

Αύριο, Σάββατο, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Καβάλα:

-- Στις 10 π.μ., θα περιοδεύσει στο εκθεσιακό κέντρο Νέας Καρβάλης «Απόστολος Μαρδύρης», στους πρόσφυγες που φιλοξενούνται εκεί.

-- Στις 11.30 π.μ., θα συναντηθεί με τον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, Θόδωρο Μαρκόπουλο.

-- Στις 12.30 μ.μ., θα συναντηθεί με την δήμαρχο Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα.

-- Στις 6.30 μ.μ., θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση της ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ, στο αμφιθέατρο της Νομαρχίας.

Εκ παραδρομής, στο χτεσινό φύλλο του «Ριζοσπάστη» γράφτηκε ότι ο ένας από τους δύο αντιπεριφερειάρχες Β. Αιγαίου με τους οποίους συναντήθηκε στη Λέσβο ο Δ. Κουτσούμπας λέγεται Θ. Βαλσαμής, αντί του σωστού Θ. Βαλσαμίδης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ