Παρασκευή 4 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Αλλεπάλληλες επαφές στο φόντο κομπρεμί και ανταγωνισμών

Με τον Τούρκο ομόλογό του, Α. Νταβούτογλου, συνομίλησε χτες τηλεφωνικά ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη μείωση και διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, στη Σύνοδο ΕΕ - Τουρκίας την ερχόμενη Δευτέρα, καθώς και στην 4η Σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας μία μέρα μετά, στη Σμύρνη.

Για την εκεί επίσκεψή του, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε χτες ότι «πέραν των συμφωνιών σε διαφόρους τομείς της οικονομίας, προφανώς στο επίκεντρο των συνομιλιών μας θα βρίσκεται μια σημαντική συμφωνία για καθιέρωση ταχέων διαδικασιών επανεισδοχής».

Ο πρωθυπουργός φέρεται ακόμα να δήλωσε εντός του υπουργικού συμβουλίου ότι «το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας στη Σμύρνη θα πραγματοποιηθεί διότι στόχος της Ελλάδας είναι η ενεργητική παρέμβαση. Ο ρόλος της Ελλάδας είναι κομβικός για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη. Η Διακυβερνητική της Σμύρνης είναι κομμάτι της ευρωπαϊκής πολιτικής και οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποδίδουν ιδιαίτερο ρόλο στην Ελλάδα επί των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας».

Παράλληλα, συνεχίζονται οι αλλεπάλληλες επαφές αξιωματούχων των δύο πλευρών, στο φόντο των παζαριών για τη ΝΑΤΟική εμπλοκή στο Αιγαίο, αλλά και των συνολικότερων αντιφατικών σχέσεων συνεργασίας και ανταγωνισμού μεταξύ των αστικών τάξεων των δύο χωρών.

Συγκεκριμένα, στην Αθήνα αναμένεται σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μ. Τσαβούσογλου, για «συνομιλίες» με τον Ελληνα ομόλογό του, Ν. Κοτζιά, πάνω σε όλα τα θέματα που αφορούν τις αστικές τάξεις των δύο χωρών, από τη διαχείριση του Προσφυγικού ως τις μπίζνες του κεφαλαίου.

Νωρίτερα, και προετοιμάζοντας τις τέτοιες επαφές, όπως και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας της Τρίτης, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, Δ. Μάρδας, συναντήθηκε χτες στην Αθήνα με τον πρέσβη της Τουρκίας στην Ελλάδα, Κ. Ουράς.

Επισήμως, στη συνάντηση, «συζητήθηκαν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, με έμφαση στην περαιτέρω διεύρυνση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, ενόψει και του 4ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος - Τουρκίας (...) Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην διμερή συνεργασία στον τομέα των μεταφορών, με επίκεντρο την δημιουργία υπερταχείας σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνδέει τη Θεσσαλονίκη και την Ηγουμενίτσα με την Κωνσταντινούπολη, καθώς και την ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης - Σμύρνης».

Σχετικά με την τελευταία, η τουρκική πλευρά «εξέφρασε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της, εκφράζοντας την πρόθεσή της για παράλληλη μείωση των τελών ελλιμενισμού στον λιμένα Σμύρνης, προκειμένου η σύνδεση να καταστεί πιο ελκυστική».

Τέλος, ο Τούρκος πρέσβης ενημέρωσε τον Ελληνα υφυπουργό «για το μεγάλο ενδιαφέρον τουρκικών εταιρειών να πραγματοποιήσουν παραγωγικές επενδύσεις στην Ελλάδα».

Θυμίζουμε, εξάλλου, ότι με τις ίδιες στοχεύσεις συναντήθηκαν τη Δευτέρα στην Αθήνα ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, F. Sinirlioglu, με τον γγ του υπουργείου Εξωτερικών πρέσβη, Δ. Παρασκευόπουλο, ενώ την Τρίτη έγινε ο 60ός γύρος των λεγόμενων διερευνητικών επαφών μεταξύ των δύο πλευρών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ