Παρασκευή 4 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Το Προσφυγικό μέρος ενός ευρύτερου παζαριού

Eurokinissi

Οσο διογκώνεται το πρόβλημα των ξεριζωμένων από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, που κατακλύζουν τη χώρα μας και την Ευρώπη και όσο πλησιάζει η Δευτέρα για τη συνάντηση της ΕΕ με την Τουρκία, πυκνώνουν και οι παρεμβάσεις αξιωματούχων που αναδεικνύουν τη σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στις αστικές τάξεις, με αφορμή και αυτό που ονομάζουν «προσφυγική κρίση».

Ετσι, ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, που πρωτοστατεί στην τάση εκείνη που θέλει ένταση της καταστολής και κλείσιμο της στρόφιγγας των προσφυγικών - μεταναστευτικών ροών, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung» σημείωσε:

«Οφείλουμε να βάλουμε τέλος την πολιτική της Ελλάδας που συνίσταται στην ελεύθερη διέλευση των προσφύγων προς βορρά. Δεν είναι δυνατόν αυτοί που καταφέρνουν να έλθουν μέχρι την Ελλάδα να έχουν την άδεια να συνεχίζουν το δρόμο τους» και πρόσθεσε ότι «προσπαθούμε ώστε η Ελλάδα να κατασκευάσει hot spots με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ώστε να υπάρξει φροντίδα για τους ανθρώπους επί τόπου - και ασκούμε πιέσεις διότι δεν γίνεται τίποτε». Τόνισε, επίσης, ότι «το άνοιγμα των ευρωπαϊκών συνόρων τον Σεπτέμβρη του περασμένου έτους - έπειτα από κοινή απόφαση της Αυστρίας και της Γερμανίας - υπήρξε ένα μεγάλο σφάλμα, που πρέπει να διορθωθεί πολύ γρήγορα». Ο δε καγκελάριος της χώρας αυτής, Β. Φάιμαν, είχε χαρακτηριστικά πει ότι «η Αυστρία θα σταματήσει να είναι προθάλαμος για τη Γερμανία».

Από την άλλη, η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, που εκφράζει τη μερίδα εκείνη του κεφαλαίου που βλέπει την προσφυγιά ως ευκαιρία αξιοποίησης φτηνής εργατικής δύναμης, τόνισε χτες σε ομιλία της στην πόλη Βίτλιχ, στο ομόσπονδο κρατίδιο Ρηνανία - Παλατινάτο ότι η χώρα της «πρέπει να αναλάβει περισσότερες ευθύνες σε έναν ανοικτό κόσμο για αυτά που συμβαίνουν πέραν των ευρωπαϊκών μας συνόρων και δεν αρκεί να εξαγάγει μόνο προϊόντα» και υπεραμύνθηκε της πολιτικής της για ανοιχτά σύνορα στους πρόσφυγες (στο πλαίσιο συμφωνημένης λύσης στην ΕΕ).

Ωστόσο, ο εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό Ενωση Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), εκφράζει όλο και πιο συχνά την αντίθεση σε αυτήν την πολιτική και καλεί σε «λήψη εθνικών μέτρων». Στη Γερμανία, επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει η αναμέτρηση των τοπικών εκλογών σε 3 κρατίδια στις 13 Μάρτη, (Βάδη - Βυρτεμβέργη, Ρηνανία - Παλατινάτο στη δυτική Γερμανία, Σαξονία - Ανχαλτ στην ανατολική), που θεωρείται «τεστ» για την πορεία του συνασπισμού, ενώ ανοδική τάση έχει το αντιδραστικό αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Παρέμβαση έκανε, όμως, και Τούρκος αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, ενόψει της συνόδου ΕΕ - Τουρκίας. Φέρεται να σημείωσε: «Δεν θέλουμε η Σύνοδος Κορυφής να είναι αποκλειστικά αφιερωμένη στους πρόσφυγες. Πρέπει να λάβει υπόψη το σύνολο των θεμάτων της σχέσης ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ». Ετσι είναι φανερό ότι η υπόθεση Προσφυγικό είναι μέρος ενός πολύ ευρύτερου παζαριού, που η τουρκική αστική τάξη θέλει να προχωρήσει, και σε αυτό φαίνεται ότι έχει τη σχετική στήριξη τουλάχιστον της Γερμανίας, όπως δείχνουν και οι εξελίξεις με το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, με τη Συρία και γενικότερα την Ανατολική Μεσόγειο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αύξηση αμυντικών δαπανών και παζάρι με τις ΗΠΑ (2018-07-05 00:00:00.0)
Το Προσφυγικό αφορμή για την όξυνση της εσωτερικής διαπάλης (2016-03-01 00:00:00.0)
Διορία για τους πρόσφυγες, προπομπός εγκλωβισμού χιλιάδων στη χώρα (2016-02-13 00:00:00.0)
Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα με Μέρκελ και Φάιμαν (2015-11-24 00:00:00.0)
«Μπαλάκι» στις κόντρες αστικών τάξεων (2015-11-03 00:00:00.0)
Ενισχυμένη η κυβέρνηση Κολ (1996-03-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ