ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
«Επαγγελματικός προσανατολισμός» σε μαθητές, με χορηγό... ιδιωτική εταιρεία

Καταγγελία της Τομεακής Οργάνωσης Υπαίθρου Κοζάνης του ΚΚΕ για το Δήμο Εορδαίας

Για «πλασιέ των επιχειρήσεων στα σχολεία» καταγγέλλει το Δήμο Εορδαίας η Τομεακή Οργάνωση Υπαίθρου Κοζάνης του ΚΚΕ, με αφορμή την πραγματοποίηση ημερίδας επαγγελματικού προσανατολισμού.

Συγκεκριμένα, την περασμένη Τρίτη 22 Μάρτη, ο Δήμος Εορδαίας οργάνωσε ημερίδα με θέμα «Επιλέγω σπουδές και επάγγελμα», η οποία πραγματοποιήθηκε σε ώρα μαθημάτων, στο αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Πτολεμαΐδας. Συντονιστής ήταν το Μουσικό Σχολείο και χορηγός μια ιδιωτική εταιρεία ανάπτυξης επαγγελματικού προσανατολισμού και καριέρας. Η εν λόγω εταιρεία, παρόλο που δεν ήταν εισηγητής, έκανε αισθητή την παρουσία της με διαφημιστικό φάκελο, ερωτηματολόγια με τεστ προσωπικότητας και άλλο υλικό που διένειμε στους μαθητές. Την ημερίδα παρακολούθησαν μαθητές του Μουσικού Σχολείου, του 1ου και 2ου Γενικού Λυκείου.

Σταχυολογώντας ορισμένα μόνο από τα όσα ειπώθηκαν, μπορεί ο καθένας να βγάλει συμπεράσματα. Είπαν ότι «οι μαθητές δεν θα πρέπει να φοβούνται τις μεταβάσεις και τις αλλαγές από δουλειά σε δουλειά», προκειμένου να εξοικειώσουν τη νεολαία με την εργασιακή περιπλάνηση και την εργασιακή αβεβαιότητα. Ειπώθηκε ακόμη ότι «σε λίγο η κρίση τελειώνει και θα έρθει ανάπτυξη της οικονομίας», λες και η ανάπτυξη αυτή θα είναι σε όφελος του λαού... Επίσης, ότι «οι "καλοί και έξυπνοι" δε μένουν άνεργοι». Αραγε το 32% των ανέργων στη Δυτική Μακεδονία, ποσοστό που ξεπερνάει το 67% στη νεολαία, είναι τεμπέληδες και ανόητοι; Η εργασία δεν παρουσιάστηκε ως δικαίωμα, αλλά ως ευκαιρία, που θα την αρπάξει «ο τυχερός ή ο πιο έξυπνος»...

Η Τομεακή Οργάνωση Υπαίθρου Κοζάνης του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της, σημειώνει ανάμεσα σε άλλα ότι «για να ανοίξει σήμερα συζήτηση για το τι είδους επαγγελματικό προσανατολισμό χρειαζόμαστε, με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και όχι τις ανάγκες των μονοπωλίων, πρέπει πρώτα να απαντηθεί το κύριο ερώτημα: Σε όφελος τίνος λειτουργεί η οικονομία και σε ποιανού τα χέρια βρίσκεται η εξουσία;

Μόνο με κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής και κεντρικό σχεδιασμό στην οικονομία μπορεί να υπάρξει (...) αξιοποίηση του εργατικού δυναμικού, από το σχολείο και μετά (...).

Η γνώση πρέπει να παρέχεται δωρεάν σε όλους και ενιαία. Το ενιαίο πρόγραμμα έχει να κάνει με την παροχή της ολόπλευρης μόρφωσης, την καλλιέργεια της προσωπικότητας ενιαία σε όλους τους μαθητές, την αποφυγή της αποσπασματικότητας, την εργασιακή ετοιμότητα κάθε μαθητή έως την ενηλικίωσή του, ώστε να μπορεί να επιλέξει σχετικά πιο ελεύθερα αν θα συνεχίσει στην Ανώτατη, την Επαγγελματική ή την Καλλιτεχνική Εκπαίδευση ή αν άμεσα θέλει να μπει στην παραγωγή».

Η Τομεακή Οργάνωση Υπαίθρου Κοζάνης του ΚΚΕ καταγγέλλει το Δήμο Εορδαίας, που βάζει στα σχολεία τις επιχειρήσεις να κάνουν τις μπίζνες τους παίζοντας με τις αγωνίες των γονιών και των μαθητών. Καταγγέλλει, επίσης, τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης, που επέτρεψε να πραγματοποιηθεί μια τέτοια διαφημιστική καμπάνια μέσα σε σχολική μονάδα, εν ώρα διδασκαλίας. Καλεί τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τους μαθητές, όλους τους εργαζόμενους να πάρουν θέση και να καταδικάσουν όλους όσους προσπαθούν να παραπληροφορήσουν, να κερδοσκοπήσουν στις πλάτες των παιδιών τους.

Σε ρυθμούς προετοιμασίας τα Μαθητικά Φεστιβάλ

Από παλιότερο Μαθητικό Φεστιβάλ στη Νέα Ιωνία
Από παλιότερο Μαθητικό Φεστιβάλ στη Νέα Ιωνία
Στην προετοιμασία των Μαθητικών Φεστιβάλ που ξεκινούν τις επόμενες βδομάδες ρίχνονται οι Μαθητικές Οργανώσεις της ΚΝΕ, ώστε να γίνουν υπόθεση όσο το δυνατόν περισσότερων μαθητών. Στο πλαίσιο αυτό, την περασμένη Κυριακή οι Μαθητικές ΟΒ Ν. Ιωνίας και Ν. Ηρακλείου της ΚΝΕ πραγματοποίησαν σύσκεψη ενόψει του φεστιβάλ, που θα γίνει την Κυριακή 24 Απρίλη, στο Θεατράκι του ΗΣΑΠ στο Ν. Ηράκλειο.

Ακόμη, την Κυριακή 3 Απρίλη θα πραγματοποιήσουν προφεστιβαλικό εργαστήρι με θέμα «Τι μαθαίνουμε στο σχολείο για τον πόλεμο και την προσφυγιά και τι ισχύει στην πραγματικότητα», στις 12 το μεσημέρι, στο 5ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας. Στο προφεστιβαλικό εργαστήρι θα προβληθεί βίντεο της ΚΝΕ για τον πόλεμο και την προσφυγιά, θα παρουσιαστεί project μαθητών για το Προσφυγικό και συζήτηση. Παράλληλα, στο χώρο θα υπάρχουν δηλώσεις συμμετοχής για το Μαθητικό Φεστιβάλ και τις ομάδες που ήδη έχουν συγκροτηθεί στο πλαίσιό του (μουσική, χορευτική, θεατρική, ζωγραφικής κ.ά.).

Αντίστοιχα προετοιμάζεται το Μαθητικό Φεστιβάλ των σχολείων Περιστερίου - Ιλίου, που θα γίνει στις 16 Απρίλη, στην πλατεία Δημαρχείου στο Περιστέρι. Συναυλίες, μουσικά και άλλα αφιερώματα, αλλά και μία αναδρομή που ετοιμάζουν μαθητές στην ιστορία του σχολικού συγκροτήματος της Χωράφας μέσα από τους μαθητικούς αγώνες, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το πρόγραμμα που συνεχώς εμπλουτίζεται στο δρόμο προς το φεστιβάλ.

Παράλληλα, η Τομεακή Οργάνωση Περιστερίου της ΚΝΕ διοργανώνει την Κυριακή 3 Απρίλη, στις 6 μ.μ., στον «καφενέ Φαμελιά» (Εθνικής Αντιστάσεως 87), σύσκεψη νεολαίας με θέμα «Ο καπιταλισμός γεννάει φτώχεια, πολέμους, προσφυγιά. Παλεύουμε για την ανατροπή του». Στη σύσκεψη θα μιλήσει ο Μανώλης Ραπανάκης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Σκοπός της σύσκεψης είναι η πλατιά συζήτηση με τη νεολαία της περιοχής για τις πολιτικές εξελίξεις, καθώς και η καλύτερη οργάνωση του Μαθητικού Φεστιβάλ.

Η δραστηριότητα αυτή έχει ήδη απλωθεί σε πολλές συνοικίες, με στόχο τα Μαθητικά Φεστιβάλ, τα οποία χτίζονται με το μεράκι των μαθητών μελών και φίλων της ΚΝΕ, να απαντήσουν στους προβληματισμούς της νεολαίας, στην ανάγκη για δημιουργία, συλλογικότητα, συνεχίζοντας να αποτελούν έναν αξιόλογο θεσμό που διαρκώς εξελίσσεται.

Σε εκλογές οι σπουδαστές των ΙΕΚ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Συνεχίζονται μέχρι και σήμερα Τρίτη, οι εκλογές του Συλλόγου Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ (ΣΥΣΔΙΕΚ) στη Θεσσαλονίκη, ενώ από σήμερα ξεκινούν και οι εκλογές του Συλλόγου Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών (ΣΥΣΠΙΣ) Θεσσαλονίκης, που προγραμματίζεται να ολοκληρωθούν την Παρασκευή 1η Απρίλη.

Οι εκλογές του ΣΥΣΔΙΕΚ ξεκίνησαν την Πέμπτη 17 Μάρτη και ολοκληρώνονται σήμερα Τρίτη με τις εκλογικές διαδικασίες στο ΙΕΚ Σίνδου. Μέχρι και χτες είχαν ψηφίσει 810 σπουδαστές. Η συμμετοχή ήταν αυξημένη σε σχέση με πέρσι που συνολικά στις εκλογές σε όλα τα Δημόσια ΙΕΚ είχαν ψηφίσει 711 σπουδαστές. Ποιοτικό χαρακτηριστικό που δείχνει και τη διάθεση των σπουδαστών να μπουν αποφασιστικά στον αγώνα για το μέλλον τους, είναι και το γεγονός ότι αυξήθηκε (σχεδόν διπλασιάσθηκε) και ο αριθμός των υποψηφίων.

Εμπόδιο σ' αυτήν την προσπάθεια, οργάνωσης και συσπείρωσης των σπουδαστών στο σύλλογό τους, επιχείρησαν να μπουν ορισμένοι διευθυντές ΙΕΚ. Μια τέτοια περίπτωση αποτέλεσε η προσπάθεια της διεύθυνσης του ΙΕΚ Πυλαίας να εμποδίσει την ενημέρωση των σπουδαστών και την εκλογική διαδικασία του Συλλόγου.

Απάντηση σε αυτήν την προσπάθεια έδωσαν οι ίδιοι οι σπουδαστές, με την καθολική συμμετοχή τους στις εκλογές του Συλλόγου.

Θυμίζουμε ότι σε εκλογές προχωράει και ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής, οι οποίες ξεκίνησαν χτες και θα διαρκέσουν μέχρι τις 8 Απρίλη. Στη διακήρυξη για τις εκλογές οι σπουδαστές σημειώνουν μεταξύ άλλων: «Ενώνουμε τη φωνή και τη δύναμή μας μέσα από το Σύλλογό μας. Ξέρουμε ότι για να μπορέσουμε να έχουμε κατακτήσεις πρέπει να γίνουμε μια γροθιά, μαζί με όσους αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα με εμάς, μαζί με τους εργαζόμενους, τους αυριανούς μας συναδέλφους και τα ταξικά σωματεία τους. Τώρα πρέπει να δυναμώσουμε το Σύλλογό μας!».

ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Εκθεση ζωγραφικής μαθητών και εκδηλώσεις για τους πρόσφυγες

Εκθεση ζωγραφικής μαθητικών έργων και άλλες πολιτιστικές δράσεις, με θέμα «αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και τους μετανάστες», διοργανώνει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης, από τις 30 Μάρτη έως την 1η Απρίλη στον πολυχώρο «ΕΝ ΑΡΧΗ» στα Λαδάδικα (Αιγύπτου 19).

Η έκθεση ζωγραφικών έργων των μαθητών θα λειτουργεί και τις τρεις μέρες.

Την Τετάρτη 30 Μάρτη, στις 7.30 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί, επίσης, συζήτηση με θέμα: «Ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, προσφυγιά, μετανάστευση, εκμετάλλευση, καπιταλισμός. Ο ριζοσπάστης εκπαιδευτικός, φάρος αγωνιστικής στάσης ζωής της νέας γενιάς».

Την Πέμπτη 31 Μάρτη, στις 8 μ.μ., θα παρουσιαστεί μουσικό αφιέρωμα.

Την Παρασκευή 1 Απρίλη, στις 8.30 μ.μ., θα προβληθεί η ταινία «το λιμάνι της Χάβρης».

Ο Γραμματέας της ΚΝΕ στην Ξάνθη

Εκδήλωση - συζήτηση, με τίτλο «Ο καπιταλισμός γεννά κρίσεις - πολέμους - προσφυγιά. Παλεύουμε για την ανατροπή του!», διοργανώνει η Τομεακή Οργάνωση Ξάνθης της ΚΝΕ, την Πέμπτη 31 Μάρτη, στις 8 μ.μ., στο αναγνωστήριο της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης. Θα μιλήσει ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με ρεμπέτικο - λαϊκό γλέντι.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ - ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ
Σήμερα ξεκινά το 3ο Φεστιβάλ

«Το 3ο Φεστιβάλ, το αφιερώνουμε στους πρόσφυγες αυτού του κόσμου! Ενάντια στους πολέμους που ξεριζώνουν λαούς ολόκληρους απ' τα σπίτια τους!» Πρόκειται για το 3ο Φεστιβάλ του Συλλόγου Φοιτητών Ιστορικού - Αρχαιολογικού Αθήνας, που γίνεται σήμερα και αύριο, στο αίθριο της Φιλοσοφικής από τις 12 το μεσημέρι. Παράλληλα με τη διεξαγωγή του Φεστιβάλ, ο Σύλλογος θα συγκεντρώνει είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες, ενώ στο χώρο θα υπάρχει βιβλιοπωλείο με ιστορικές εκδόσεις, χώρος με επιτραπέζια παιχνίδια και quizdom, ενώ θα διεξαχθεί τουρνουά σκάκι.

Το πρόγραμμα του διήμερου Φεστιβάλ έχει ως εξής:

Σήμερα, Τρίτη

12.00 Ομιλία από μέλος της ΕΕΔΥΕ για τον πόλεμο και την προσφυγιά.

12.40 Επίδειξη πολεμικών τεχνών.

13.15 Παράσταση από ομάδα χορού.

13.30 Λαϊκό ρεμπέτικο γλέντι.

Αύριο, Τετάρτη

12.00 Ομιλία για την επαγγελματική αποκατάσταση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

13.00 Θεατρικό ενάντια στον πόλεμο.

13.30 Απονομή τουρνουά μπάσκετ.

13.50 Συναυλίες από φοιτητικά συγκροτήματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ