ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΑΣ - ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
Δυναμώνει η στήριξη από συνδικάτα και άλλους φορείς

Σε σύσκεψη στην Κόρινθο θα παρευρεθεί σήμερα ο δήμαρχος Πατρέων, Κ. Πελετίδης

Μεταξύ άλλων, η πορεία έχει στόχο να αναδείξει τις διεκδικήσεις των συνδικάτων για ουσιαστική προστασία των ανέργων
Μεταξύ άλλων, η πορεία έχει στόχο να αναδείξει τις διεκδικήσεις των συνδικάτων για ουσιαστική προστασία των ανέργων
Στην Κόρινθο θα βρεθεί σήμερα ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, στο πλαίσιο της ενημέρωσης συνδικάτων και άλλων φορέων του κινήματος για τη μεγάλη πορεία αγώνα κατά της ανεργίας, που θα ξεκινήσει στις 3 Απρίλη από την Πάτρα και θα ολοκληρωθεί στις 10 του μήνα στο Σύνταγμα. Ο δήμαρχος θα συζητήσει με συνδικαλιστικές οργανώσεις, φορείς και συλλόγους της Κορίνθου, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου της πόλης.

Στη σύσκεψη καλούν οι εξής φορείς: Εργατικό Κέντρο Κορίνθου, Συνδικάτο Μετάλλου Νομού Κορινθίας «ΗΦΑΙΣΤΟΣ», Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Κορινθίας, Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΥΑ Σικυωνίων, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγ. Θεοδώρων, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Κορίνθου, Περιφερειακό Τμήμα Κορινθίας του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Κορίνθου, Σωματείο Ταξί Κιάτου - Ραδιοταξί Κιάτου, Σύλλογος Γυναικών Κορίνθου (ΟΓΕ), Οικιστικός Σύλλογος Σεσίου Αγ. Θεοδώρων και Εμπορικός Σύλλογος Κιάτου.

Μισή ώρα νωρίτερα (6.30 το απόγευμα), θα γίνει συνάντηση του δημάρχου Πατρέων με το δήμαρχο Κορινθίων, Αλέξανδρο Πνευματικό. Παράλληλα, αντιπροσωπείες της δημοτικής αρχής θα συζητήσουν με εργαζόμενους σε παιδικούς σταθμούς, στις Κοινωνικές Δομές, αλλά και στα ΚΔΑΠ Αρκτικού Διαμερίσματος και Ανω Πόλης.

Στο μεταξύ, καθημερινά καταφτάνουν και νέες δηλώσεις στήριξης της πορείας αγώνα και συμμετοχής σε αυτή από σωματεία και φορείς εντός και εκτός Αχαΐας. Οι τελευταίες είναι από: Σύλλογο Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΕΤΑΜ Δυτικής Αχαΐας, Εργατοϋπαλληλικό Σωματείο της εργοβιομηχανίας «FINTEXPORT ΑΕ», Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Βιομηχανίας Ξύλου «ΜΟΥΡΙΚΗΣ ΑΕ» «Η ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ», ΑΣ FIGHT CLUB PATRAS «MESSATIS», Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών, Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας, Επιτροπή Αγώνα Ανέργων Ζωγράφου, Δημοτική Παράταξη «ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ», Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Πάτρας, Λαϊκή Επιτροπή Ηλιούπολης, Ομάδα Γυναικών Αιγίου, Επιτροπή Νέων Ανέργων και Εργαζομένων σε Προγράμματα Απασχόλησης Πάτρας, Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Αχαΐας και Σωματείο Εργαζομένων στα Ιδρύματα Υγείας Ιδ. Δικαίου και ΝΠΙΔ Νομού Αχαΐας.

Πληροφορίες για την πορεία

Η διαδρομή της πορείας Πάτρα - Αθήνα που θα γίνει από την Παλαιά Εθνική Οδό, έχει απόσταση σχεδόν 217 χιλιόμετρα και θα διαρκέσει 8 μέρες. Τα τμήματά της είναι Πάτρα - Αίγιο (39 χιλιόμετρα), Αίγιο - Ακράτα (28 χιλιόμετρα), Ακράτα - Ξυλόκαστρο (32,7 χιλιόμετρα), Ξυλόκαστρο - Κόρινθος (33,8 χιλιόμετρα), Κόρινθος - Αγ. Θεόδωροι (19,8 χιλιόμετρα), Αγ. Θεόδωροι - Μέγαρα (22,8 χιλιόμετρα), Μέγαρα - Ελευσίνα (20,5 χιλιόμετρα) και Ελευσίνα - Σύνταγμα (20,6 χιλιόμετρα).

Οσοι θέλουν περισσότερες πληροφορίες για τη συμμετοχή τους στην πορεία, μπορούν να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο 2613.610.334 ή στο email: poreiaanergia@gmail.com. Σημειώνεται ότι οι συμμετέχοντες θα συμπληρώνουν ειδική αίτηση συμμετοχής, στην οποία θα δηλώνουν ποια ή ποιες μέρες θέλουν να συμμετάσχουν, ώστε να υπάρχει καλύτερη εξυπηρέτηση (φαγητό, διαμονή κ.λπ.).

Η συμμετοχή μπορεί να είναι για 1 ώρα, 1 μέρα ή 1 βδομάδα. Κατά τη διάρκεια της πορείας θα παρέχονται φαγητό, νερό, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη εάν χρειαστεί. Η διανυκτέρευση θα γίνεται σε δημοτικά αθλητικά κέντρα, με ντουζιέρες, νιπτήρες, θέρμανση.

Απαραίτητος εξοπλισμός: Υπνόσακος (sleeping bag). Αθλητικά παπούτσια. 3 - 4 ζευγάρια κάλτσες βαμβακερές (ημερησίως). Μπλούζες βαμβακερές. Πετσέτες.

Στο πίσω μέρος της πορείας θα ακολουθούν βαν του Δήμου Πατρέων για την ξεκούραση των συμμετεχόντων και την αποθήκευση των αποσκευών. Κάθε μέρα το πρωί, τις μέρες που διεξάγεται η διαδήλωση, θα δίνεται η δυνατότητα σε όποιον θέλει να συμμετάσχει να μεταφερθεί με λεωφορείο στο σημείο που βρίσκεται η διαδήλωση. Κάθε βράδυ θα ξεκινούν λεωφορεία από το χώρο διαμονής για την Πάτρα, για όποιον θέλει να επιστρέψει.

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ
Από τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου στο «μπλοκάκι»

Διαμαρτυρία χτες του Συνδικάτου ΟΤΑ στο υπουργείο Εσωτερικών

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία
Από τη χτεσινή διαμαρτυρία
Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών για τα προβλήματα των συμβασιούχων που απασχολούνται στην καθαριότητα των Δήμων, έκανε χτες το μεσημέρι το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής. Αφορμή για την κινητοποίηση στάθηκε εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών, βάσει της οποίας οι εργαζόμενοι με σύμβαση «μίσθωσης έργου» μεταπίπτουν στην κατηγορία του ...επιχειρηματία, με αποτέλεσμα να στερούνται εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα!

Η εγκύκλιος εκδόθηκε στις αρχές Μάρτη. Αφορά τους συμβασιούχους που εργάζονταν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και παραμένουν στη δουλειά μέχρι το τέλος του 2016, βάσει του ν. 4235/2015. Η παραμονή τους όμως αυτή γίνεται με τη σύναψη ατομικών συμβάσεων μίσθωσης έργου και έτσι θεωρούνται πλέον ότι ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα (!)

Κατά συνέπεια, είναι υποχρεωμένοι να κάνουν έναρξη επιτηδεύματος στην Εφορία και να φορολογούνται για το μισθό τους σαν αυτός να προέρχεται από επιχειρηματική δραστηριότητα. Παράλληλα, δεν τους αναγνωρίζονται βασικά εργασιακά δικαιώματα, όπως οι άδειες, το ωράριο, το ένσημο για βαριά και ανθυγιεινή εργασία, σε μια δουλειά που τα εργατικά «ατυχήματα» είναι συχνά.

Πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα με δίμηνες συμβάσεις που παρατάθηκαν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, καθώς απειλούνται με απόλυση μετά από απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που αποφάνθηκε πως οι δικές τους συμβάσεις δεν θα έπρεπε να έχουν παραταθεί.

Αντιπροσωπεία του Συνδικάτου συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό, Γ. Μπαλάφα, στον οποίο έθεσε το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συμβασιούχοι και ζήτησε να παρθεί πίσω η απαράδεκτη εγκύκλιος. Ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε πως θα έρθει σε επικοινωνία με τα συναρμόδια υπουργεία (Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης), προκειμένου να δώσει απάντηση την Πέμπτη.

Ο δρόμος που ανοίγουν κυβέρνηση και Δήμοι για την απασχόληση με «μπλοκάκι» συνδέεται με την επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση, καθώς μεταφέρει το κόστος της Ασφάλισης στους ίδιους τους εργαζόμενους, τόνισε ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Σπύρος Κωνσταντάς, και κάλεσε τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο την Πέμπτη στην Ομόνοια, στην πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία στις 7 Απρίλη και στη 48ωρη απεργία όταν το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο έρθει στη Βουλή.

Απεργία από σήμερα στο «Μαλτέζο»

Σε τριήμερη απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο ηλιακών θερμοσιφώνων «Μαλτέζος ΑΒΕΕ», από σήμερα, Τετάρτη, μέχρι και την Παρασκευή. Την απεργία κήρυξε το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων. «Δεν πάει άλλο», τονίζουν οι εργαζόμενοι, και διεκδικούν να μπει τέρμα στην απληρωσιά και να καταβληθούν τα δεδουλευμένα μηνών που τους οφείλονται. Με την κινητοποίησή τους διεκδικούν, επίσης, την επαναφορά του λεωφορείου για τη μεταφορά προς και από το εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο, όπως γινόταν μέχρι πρότινος. Τέλος, παλεύουν για την υπογραφή νέας ΣΣΕ, όπου θα κατοχυρώνονται τα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά τους δικαιώματα.

Σε κρίσιμη κατάσταση δύο εργάτες

Μάχη για τη ζωή τους δίνουν δύο εργαζόμενοι, οι οποίοι χτυπήθηκαν από ρεύμα, χτες το πρωί, ενώ εργάζονταν σε συνεργείο που εκτελούσε ηλεκτρολογικές εργασίες, στην πλατεία Χατζή στα Γιάννενα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο εργαζόμενοι, ένας Ελληνας και ένας Αλβανός, δούλευαν σε ιδιωτικό συνεργείο το οποίο επιχειρούσε να τοποθετήσει έναν τσιμεντένιο στύλο ηλεκτροδότησης στη θέση μιας παλιάς ξύλινης κολόνας, για λογαριασμό της ΔΕΗ. Διακομίστηκαν αρχικά στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα», όπου διασωληνώθηκαν, και μεταφέρθηκαν στη Μονάδα Εντατικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων. Στο ίδιο «ατύχημα» τραυματίστηκε ένας ακόμα εργαζόμενος, ο οποίος δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο για τη ζωή του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ