Τετάρτη 30 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ
Από τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου στο «μπλοκάκι»

Διαμαρτυρία χτες του Συνδικάτου ΟΤΑ στο υπουργείο Εσωτερικών

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία
Από τη χτεσινή διαμαρτυρία
Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών για τα προβλήματα των συμβασιούχων που απασχολούνται στην καθαριότητα των Δήμων, έκανε χτες το μεσημέρι το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής. Αφορμή για την κινητοποίηση στάθηκε εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών, βάσει της οποίας οι εργαζόμενοι με σύμβαση «μίσθωσης έργου» μεταπίπτουν στην κατηγορία του ...επιχειρηματία, με αποτέλεσμα να στερούνται εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα!

Η εγκύκλιος εκδόθηκε στις αρχές Μάρτη. Αφορά τους συμβασιούχους που εργάζονταν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και παραμένουν στη δουλειά μέχρι το τέλος του 2016, βάσει του ν. 4235/2015. Η παραμονή τους όμως αυτή γίνεται με τη σύναψη ατομικών συμβάσεων μίσθωσης έργου και έτσι θεωρούνται πλέον ότι ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα (!)

Κατά συνέπεια, είναι υποχρεωμένοι να κάνουν έναρξη επιτηδεύματος στην Εφορία και να φορολογούνται για το μισθό τους σαν αυτός να προέρχεται από επιχειρηματική δραστηριότητα. Παράλληλα, δεν τους αναγνωρίζονται βασικά εργασιακά δικαιώματα, όπως οι άδειες, το ωράριο, το ένσημο για βαριά και ανθυγιεινή εργασία, σε μια δουλειά που τα εργατικά «ατυχήματα» είναι συχνά.

Πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα με δίμηνες συμβάσεις που παρατάθηκαν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, καθώς απειλούνται με απόλυση μετά από απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που αποφάνθηκε πως οι δικές τους συμβάσεις δεν θα έπρεπε να έχουν παραταθεί.

Αντιπροσωπεία του Συνδικάτου συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό, Γ. Μπαλάφα, στον οποίο έθεσε το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συμβασιούχοι και ζήτησε να παρθεί πίσω η απαράδεκτη εγκύκλιος. Ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε πως θα έρθει σε επικοινωνία με τα συναρμόδια υπουργεία (Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης), προκειμένου να δώσει απάντηση την Πέμπτη.

Ο δρόμος που ανοίγουν κυβέρνηση και Δήμοι για την απασχόληση με «μπλοκάκι» συνδέεται με την επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση, καθώς μεταφέρει το κόστος της Ασφάλισης στους ίδιους τους εργαζόμενους, τόνισε ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Σπύρος Κωνσταντάς, και κάλεσε τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο την Πέμπτη στην Ομόνοια, στην πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία στις 7 Απρίλη και στη 48ωρη απεργία όταν το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο έρθει στη Βουλή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σήμερα το πανελλαδικό συλλαλητήριο ενάντια στις απολύσεις συμβασιούχων και την απληρωσιά (2016-12-28 00:00:00.0)
Απαλλάσσονται τελικά από την τήρηση βιβλίων (2016-05-13 00:00:00.0)
Διαμαρτυρία για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα (2016-03-29 00:00:00.0)
Λήγουν συμβάσεις στην καθαριότητα των δήμων (2015-12-08 00:00:00.0)
«Στον αέρα» οι συμβασιούχοι των ΚΕΠ (2010-03-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ