ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Σε υποχωρήσεις και συμβιβασμούς καλεί και ο Σουλτς

Από τη συνάντηση Ν. Αναστασιάδη - Μ. Σουλτς
Από τη συνάντηση Ν. Αναστασιάδη - Μ. Σουλτς
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Τη βαθιά του εκτίμηση σε Αναστασιάδη και Ακιντζί «για τον επιδέξιο τρόπο με τον οποίο διεξήγαγαν τις συνομιλίες» αλλά και «για την αποφασιστικότητά τους να μη δεχθούν να γίνουν όμηροι της Ιστορίας» εξέφρασε, χτες, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, σε ομιλία του σε ειδική συνεδρία της Βουλής της Κύπρου, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στο νησί.

Χωρίς περιστροφές, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υπογράμμισε ότι «όλες οι πλευρές πρέπει να κάνουν υποχωρήσεις στο ένα ή το άλλο σημείο για να μπορέσουν να επιτευχθούν συμβιβασμοί. Η τύχη της Κύπρου δεν επιτρέπεται τώρα να εξαρτηθεί από λεπτομέρειες». Οπως και όλα τα στελέχη της λυκοσυμμαχίας των Βρυξελλών, που το τελευταίο 9μηνο πηγαινοέρχονται συχνά στη Λευκωσία, ο Σουλτς συνέδεσε τη «λύση» του Κυπριακού με τη «σταθερότητα» όλης της Μέσης Ανατολής, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την ανάγκη οι Βρυξέλλες να δυναμώσουν τη «δράση» τους έναντι άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, «διευθετώντας» ωστόσο και εσωτερικές αντιθέσεις. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Σε μία εποχή όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδεικνύουν όλο και μεγαλύτερη εσωστρέφεια, όπου η Ρωσία θέτει υπό αμφισβήτηση την παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ουκρανία και τη Συρία, όπου η Κίνα αποκτά όλο και μεγαλύτερη επιρροή στην Ανατολική Ασία, εμείς οι Ευρωπαίοι καλούμαστε να απαντήσουμε στο ερώτημα: Θέλουμε να υπερασπιστούμε το κοινωνικό μας μοντέλο και την ανταγωνιστικότητά μας σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο καθένας μόνος του ή όλοι μαζί;».

Από τη μεριά του, ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, μετά από συνάντησή του με τον Μ. Σουλτς επανέλαβε ότι κανείς δεν είναι περισσότερο υπέρ της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ απ' ό,τι η Κύπρος και υπογράμμισε ότι μια «λύση» του Κυπριακού σήμερα θα είναι μια ένδειξη ότι ο ρόλος που η επανενωμένη Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει είναι αυτός του σταθεροποιητικού στοιχείου σε ολόκληρη την περιοχή.

Στο μεταξύ, το Κυπριακό απασχόλησε και τη συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Τουρκίας, Τζον Κέρι και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αντίστοιχα, στην Ουάσιγκτον, τη Δευτέρα το βράδυ.

«Ευελπιστούμε ότι θα φτάσουμε σε λύση το 2016. Η Τουρκία είναι έτοιμη (...) και οι ΗΠΑ προσφέρουν την πλήρη τους στήριξη όπως και η Τουρκία», ανέφερε ο Τσαβούσογλου, ενώ ο Κέρι συμπλήρωσε πως δε θα μπορούσε «να συμφωνήσει περισσότερο». Υπογράμμισε επίσης πως «είμαστε βαθύτατα προσηλωμένοι και αναμεμειγμένοι στις συνομιλίες στην Κύπρο» και θυμίζοντας ότι ο αντιπρόεδρος Τζ. Μπάιντεν πρόσφατα επισκέφτηκε ξανά την Κύπρο ξεκαθάρισε ότι «συνεχίζουμε να δίνουμε σημαντική ώθηση προς την επίτευξη λύσης στην κυπριακή κρίση».

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ενταση συγκρούσεων

ΝΤΟΝΕΤΣΚ - ΚΙΕΒΟ.--

Παρά τις διακηρύξεις της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου και του Πρόεδρου της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, ότι εξομαλύνεται η κατάσταση στο Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, τους θύλακες στις ανατολικές επαρχίες που αντιδρούν στην πραξικοπηματική ανατροπή της προηγούμενης αστικής κυβέρνησης πριν 2 χρόνια), τις τελευταίες μέρες εντείνονται οι επιθέσεις από στρατό και εθνικιστικά και φασιστικά τάγματα. Χτες, 20 σπίτια καταστράφηκαν από βομβαρδισμούς στα περίχωρα του Ντονέτσκ, ενώ σημαντικές ζημιές προκλήθηκαν σε εγκαταστάσεις νερού και υπήρξαν τραυματισμοί τριών πολιτοφυλάκων. Σε άλλες μάχες, 6 Ουκρανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν και ένας σκοτώθηκε σε ατύχημα με στρατιωτικό όχημα.

Ο διαπραγματευτής της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλιν, κατήγγειλε ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις από τις επίσημες δυνάμεις και τα εθνικιστικά τάγματα και απαίτησε την εφαρμογή των όρων της λεγόμενης συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ από το Φλεβάρη του 2015, απαντώντας αρνητικά στην πρόταση του Ποροσένκο για ανάπτυξη κυανόκρανων του ΟΗΕ, κάτι που - όπως είπε - δεν προβλέπεται πουθενά στη συμφωνία. Αντίθετα, υπενθύμισε ότι προβλέπεται συνταγματική μεταρρύθμιση, αμνηστία και θέσπιση νόμων που θα εξασφαλίζουν ειδικό καθεστώς αυτονομίας και διεξαγωγή τοπικών εκλογών, ζητήματα που - όπως είπε - κωλυσιεργεί η κυβέρνηση του Κιέβου. Τόνισε, δε, ότι οι ίδιοι προετοιμάζονται για τις εκλογές το φετινό Ιούλη.

Ενώ εξελίσσεται αυτή η κατάσταση, συνεχίζονται και οι ενδοαστικές αντιπαραθέσεις μέσα στον κυβερνητικό συνασπισμό στο Κίεβο. Τρία κόμματα, το «Μπλοκ Ποροσένκο», το «Λαϊκό Μέτωπο» του νυν πρωθυπουργού Αρσένι Γιάτσενιουκ και η «Πατρίδα» (Μπατκίβτσινα) της Γιούλια Τιμοσένκο, επιχειρούν να διαμορφώσουν ένα νέο σχήμα που αντικαθιστά τον Γιάτσενιουκ, για να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις, όπως ισχυρίζονται. Την τελευταία ώρα, η Τιμοσένκο ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει το νέο σχήμα υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, που συνέδεσε - υποτίθεται - με μέτρα που θα ανακουφίζουν τα πιο ασθενή στρώματα του πληθυσμού. Το λεγόμενο Ριζοσπαστικό Κόμμα αποφάσισε να μη συμμετάσχει στην υπό σχηματισμό κυβέρνηση, στο όνομα της μη εξασφάλισης της «καταπολέμησης της διαφθοράς». Ολα αυτά τα παζάρια που γίνονται στις πλάτες του ουκρανικού λαού - που αιματοκυλιέται γιατί η χώρα βρέθηκε για τον πλούτο της και τη γεωστρατηγική της θέση στο επίκεντρο του ενδοαστικού και ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού - εκφράζουν τις αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε μερίδες της αστικής τάξης και τη στήριξή τους από ιμπεριαλιστές συμμάχους.

ΑΕΡΟΠΕΙΡΑΤΕΙΑ ΣΕ ΣΚΑΦΟΣ ΤΩΝ «ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΩΝ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΩΝ»
Σύγχυση για τα κίνητρα

ΛΑΡΝΑΚΑ.--

Πρόσωπο «ψυχολογικά ασταθές» χαρακτήρισε ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Ιωάννης Κασουλίδης, τον Αιγύπτιο που χτες προχώρησε σε αεροπειρατεία στην πτήση 181 των «Αιγυπτιακών Αερογραμμών». Το αεροσκάφος κατευθυνόταν από την Αλεξάνδρεια προς το Κάιρο και σύμφωνα με την εταιρεία μετέφερε 56 επιβάτες, 6μελές πλήρωμα και έναν αξιωματικό ασφαλείας (αρχικά μιλούσε για 81 επιβάτες).

Ως δράστης της αεροπειρατείας, που εκδηλώθηκε νωρίς χτες το πρωί, φέρεται ο Αιγύπτιος πρώην αξιωματικός Σεΐφ Ελντίν Μουσταφά, που ανάγκασε το αεροσκάφος να προσγειωθεί στη Λάρνακα (ρεπορτάζ ανέφεραν ότι αρχικά ζήτησε από τον πιλότο να κατευθυνθεί στην Τουρκία αλλά δεν έφταναν τα καύσιμα).

Σύμφωνα με τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε η διυπουργική επιτροπή που συγκρότησε η κυπριακή κυβέρνηση, όταν το αεροπλάνο προσγειώθηκε στη Λάρνακα «έγινε σταδιακή απελευθέρωση ομήρων, μέχρι που δημιουργήθηκε επικίνδυνη περιπλοκή προς το τέλος. Απείλησε (ο αεροπειρατής) ότι θα ανατιναχθεί και για πρώτη φορά ήταν απειλητικός, εάν δεν εφοδιαστεί το αεροπλάνο με καύσιμα και αναχωρήσει από την Κύπρο με κατεύθυνση την Κωνσταντινούπολη».

Η υπόθεση έληξε μετά από περίπου 7 ώρες, με την απελευθέρωση όλων των ομήρων και την παράδοση του ίδιου του Αιγύπτιου. Αυτά που εμφανίζονταν ως εκρηκτικά, τελικά ήταν καλύμματα τηλεφώνου. Οπως ειπώθηκε, τα κίνητρα του αεροπειρατή «δε στηρίζονταν πάνω σε λογικά επιχειρήματα», αφού, πότε έλεγε ότι θέλει να παραδώσει φάκελο στην Κύπρια πρώην γυναίκα του, πότε εκπρόσωποι της ΕΕ να του δώσουν διαβεβαιώσεις, πότε να αποφυλακιστούν κάποιες γυναίκες από φυλακές της Αιγύπτου.

Πάντως, χαρακτηριστικός ήταν για ακόμα μια φορά ο ρόλος που έπαιξαν τα αστικά ΜΜΕ υιοθετώντας κατηγορηματικά πότε τη μια και πότε την άλλη εκδοχή, μέχρι και κατονομάζοντας τον αεροπειρατή πριν γίνουν επίσημες ανακοινώσεις, με αποτέλεσμα άνδρας που εμφανιζόταν ως δράστης να βγει ο ίδιος για να διαψεύσει τα «σενάρια». Ενδεικτικά ήταν και τα σχόλια του Κύπριου Προέδρου, που εμφάνισε τα κίνητρα ως προσωπικά, ενώ ήταν ακόμα σε εξέλιξη η υπόθεση.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Την τελευταία στιγμή ο Ιρανός Πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, ανέβαλε επ' αόριστον, επικαλούμενος «λόγους ασφαλείας», την επίσημη επίσκεψή του που είχε προγραμματίσει στην Αυστρία σήμερα και αύριο Πέμπτη.

ΝΤΟΥΜΠΑΪ.-- Μεγάλη φωτιά ξέσπασε χτες σε δύο ουρανοξύστες με κατοικίες στο Αϊμάν των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, από άγνωστη αιτία. Είναι η τέταρτη πυρκαγιά σε ουρανοξύστες της χώρας και οι ειδικοί πιθανολογούν ότι ενδεχομένως να οφείλεται στα εύφλεκτα υλικά που χρησιμοποιούνται στην επίστρωση εξωτερικών τοίχων για μόνωση ή διακόσμηση.

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.-- Μία 44χρονη Αμερικανίδα αυτοπυρπολήθηκε, αφού περιλούστηκε με βενζίνη, βάζοντας φωτιά στο σπίτι της στη Σάντα Ρόζα της Καλιφόρνιας, το οποίο καλούταν να εγκαταλείψει λόγω έξωσης έως τις 30 Απρίλη. Η γυναίκα σώθηκε την τελευταία στιγμή από το γιο της και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με εγκαύματα τρίτου βαθμού.

ΧΑΓΗ.-- Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία αρνήθηκε να χαλαρώσει τις συνθήκες κράτησης της 53χρονης Γαλλίδας Φλοράνς Αρτμάν, πρώην εκπροσώπου του, που συνελήφθη την Πέμπτη και έκτοτε κρατείται στην απομόνωση. Η Φλοράνς Αρτμάν είχε καταδικαστεί για «περιύβριση» του δικαστηρίου το 2009, γιατί είχε επικαλεστεί σε ένα βιβλίο δύο απόρρητες αποφάσεις του δικαστηρίου.

ΣΑΝΑΑ.-- Στο δεύτερο χρόνο εισέρχεται η ιμπεριαλιστική επίθεση της Σ. Αραβίας και των συμμάχων της στην Υεμένη, προκαλώντας έως τώρα το θάνατο πάνω από 6.500 ανθρώπων και 30.000 τραυματίες, ενώ το 82% του πληθυσμού των 21.000.000 ατόμων έχει άμεση ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια. Σε έκθεση της UNICEF, σημειώνεται ότι εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά στην Υεμένη υποσιτίζονται, ενώ εκατομμύρια άλλα δεν έχουν πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα ή καθαρό νερό.

ΜΠΑΝΓΚΟΓΚ.-- Σε δημοψήφισμα τον επόμενο Αύγουστο θα υποβληθεί το σχέδιο συνταγματικής αναθεώρησης που η χούντα έδωσε χτες στη δημοσιότητα, στην Ταϊλάνδη. Το σχέδιο θεωρείται ότι δίνει ενισχυμένες αρμοδιότητες στο στρατό, που από το Μάη του 2014 ανέλαβε για πολλοστή φορά στην ιστορία της χώρας τη «διακυβέρνηση».

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Διαπάλη για το δημοψήφισμα

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ακόμη και η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της 23ης Ιούνη για την παραμονή ή αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ αρκεί για να αυξήσει το κόστος δανεισμού, να επηρεάσει τη διαθεσιμότητα χρηματοδότησης για πολλούς Βρετανούς επίδοξους δανειολήπτες και να αποδυναμώσει περαιτέρω τη στερλίνα, εκτιμά η Επιτροπή Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας. Σημείωσε, παράλληλα, ότι οι προοπτικές χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στη χώρα έχουν επιδεινωθεί μέσα στους τελευταίους τέσσερις μήνες, επειδή στους εγχώριους κίνδυνους προστέθηκαν «οι κίνδυνοι λόγω του δημοψηφίσματος»...

Το ίδιο 24ωρο, τηλεφωνική σφυγμομέτρηση Βρετανών πολιτών που διεξήχθη μεταξύ 19-22 Μάρτη από την εταιρεία «Ipsos MORI», δείχνει να προηγείται με οκτώ ποσοστιαίες μονάδες το ποσοστό των υποστηρικτών παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, που ανέρχονται στο 49%, ενώ το 41% δήλωσε πως θα ψηφίσει υπέρ της αποχώρησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ