Τετάρτη 30 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Σε υποχωρήσεις και συμβιβασμούς καλεί και ο Σουλτς

Από τη συνάντηση Ν. Αναστασιάδη - Μ. Σουλτς
Από τη συνάντηση Ν. Αναστασιάδη - Μ. Σουλτς
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Τη βαθιά του εκτίμηση σε Αναστασιάδη και Ακιντζί «για τον επιδέξιο τρόπο με τον οποίο διεξήγαγαν τις συνομιλίες» αλλά και «για την αποφασιστικότητά τους να μη δεχθούν να γίνουν όμηροι της Ιστορίας» εξέφρασε, χτες, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, σε ομιλία του σε ειδική συνεδρία της Βουλής της Κύπρου, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στο νησί.

Χωρίς περιστροφές, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υπογράμμισε ότι «όλες οι πλευρές πρέπει να κάνουν υποχωρήσεις στο ένα ή το άλλο σημείο για να μπορέσουν να επιτευχθούν συμβιβασμοί. Η τύχη της Κύπρου δεν επιτρέπεται τώρα να εξαρτηθεί από λεπτομέρειες». Οπως και όλα τα στελέχη της λυκοσυμμαχίας των Βρυξελλών, που το τελευταίο 9μηνο πηγαινοέρχονται συχνά στη Λευκωσία, ο Σουλτς συνέδεσε τη «λύση» του Κυπριακού με τη «σταθερότητα» όλης της Μέσης Ανατολής, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την ανάγκη οι Βρυξέλλες να δυναμώσουν τη «δράση» τους έναντι άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, «διευθετώντας» ωστόσο και εσωτερικές αντιθέσεις. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Σε μία εποχή όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδεικνύουν όλο και μεγαλύτερη εσωστρέφεια, όπου η Ρωσία θέτει υπό αμφισβήτηση την παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ουκρανία και τη Συρία, όπου η Κίνα αποκτά όλο και μεγαλύτερη επιρροή στην Ανατολική Ασία, εμείς οι Ευρωπαίοι καλούμαστε να απαντήσουμε στο ερώτημα: Θέλουμε να υπερασπιστούμε το κοινωνικό μας μοντέλο και την ανταγωνιστικότητά μας σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο καθένας μόνος του ή όλοι μαζί;».

Από τη μεριά του, ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, μετά από συνάντησή του με τον Μ. Σουλτς επανέλαβε ότι κανείς δεν είναι περισσότερο υπέρ της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ απ' ό,τι η Κύπρος και υπογράμμισε ότι μια «λύση» του Κυπριακού σήμερα θα είναι μια ένδειξη ότι ο ρόλος που η επανενωμένη Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει είναι αυτός του σταθεροποιητικού στοιχείου σε ολόκληρη την περιοχή.

Στο μεταξύ, το Κυπριακό απασχόλησε και τη συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Τουρκίας, Τζον Κέρι και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αντίστοιχα, στην Ουάσιγκτον, τη Δευτέρα το βράδυ.

«Ευελπιστούμε ότι θα φτάσουμε σε λύση το 2016. Η Τουρκία είναι έτοιμη (...) και οι ΗΠΑ προσφέρουν την πλήρη τους στήριξη όπως και η Τουρκία», ανέφερε ο Τσαβούσογλου, ενώ ο Κέρι συμπλήρωσε πως δε θα μπορούσε «να συμφωνήσει περισσότερο». Υπογράμμισε επίσης πως «είμαστε βαθύτατα προσηλωμένοι και αναμεμειγμένοι στις συνομιλίες στην Κύπρο» και θυμίζοντας ότι ο αντιπρόεδρος Τζ. Μπάιντεν πρόσφατα επισκέφτηκε ξανά την Κύπρο ξεκαθάρισε ότι «συνεχίζουμε να δίνουμε σημαντική ώθηση προς την επίτευξη λύσης στην κυπριακή κρίση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ