Τετάρτη 30 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Δικαστική εμπλοκή για το «Λεβιάθαν»

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας, Γιουβάλ Στάινιτζ, εκτίμησε χτες ότι το πολύ «σε δύο μήνες» θα βρεθεί λύση στο ζήτημα που προέκυψε τη Δευτέρα έπειτα από την αρνητική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου πάνω στην εφαρμογή της συμφωνίας εκμετάλλευσης του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Λεβιάθαν» από αμερικανικά και ισραηλινά μονοπώλια με αφορμή 10ετείς εγγυήσεις που έδωσε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου... Εντούτοις, το Ανώτατο Δικαστήριο έδωσε στην κυβέρνηση περιθώριο εντός έτους για να βρει εναλλακτική λύση, απειλώντας στην αντίθετη περίπτωση με ακύρωση του έργου.

Ο Νετανιάχου αντέδρασε και χαρακτήρισε την προτροπή του δικαστηρίου «περίεργη και βλαπτική για την αξιοποίηση των αποθεμάτων φυσικού αερίου που διαθέτει το Ισραήλ, αφού παρουσιάζεται σαν χώρα με δικαστικές υπερεξουσίες, που εμποδίζουν την υλοποίηση επιχειρηματικών συμφωνιών».

Ανάμεσα στους επικριτές της συμφωνίας είναι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ηγέτης των Εργατικών, Ισαάκ Χέρτζογκ. Εκπρόσωποι της αμερικανικής εταιρείας Ενέργειας «Νoble» και του ισραηλινού ομίλου «Delek», που έχουν αναλάβει την εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Λεβιάθαν» εξέφρασαν την «απογοήτευσή» τους και αύξησαν τις πιέσεις τους για «γρήγορη διευθέτηση» του ζητήματος, σημειώνοντας ότι μία μεσοπρόθεσμη καθυστέρηση του έργου θα μπορούσε να έχει ανάλογες συνέπειες στην ανάδειξη του Ισραήλ ως «περιφερειακού εξαγωγέα» φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Προωθούν το νομοσχέδιο αποπομπής... βουλευτών

Στο μεταξύ, χτες η ισραηλινή Βουλή (Κνεσέτ) ενέκρινε κατ' αρχήν το νομοσχέδιο που επιτρέπει σε βουλευτές να αποπέμψουν συνάδελφό τους εφόσον συγκεντρώσουν τις ψήφους των 3/4 του συνολικού αριθμού. Στο στόχαστρο αυτού του νομοσχεδίου που προωθείται από τους ακροδεξιούς εταίρους και υποστηρικτές της κυβέρνησης Νετανιάχου (όπως το κόμμα «Εβραϊκό Σπίτι» του Ναφταλί Μπένετ) είναι οι Αραβες βουλευτές της Κνεσέτ με πρόσχημα την προ μηνών επίσκεψή τους σε σπίτια Παλαιστινίων που είχαν κατηγορηθεί πως επιτέθηκαν σε ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις.

Τέλος, νωρίτερα, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως ζήτησαν από τα Ηνωμένα Εθνη να ξεκινήσουν τη διενέργεια έρευνας σε βάρος των ισραηλινών κατοχικών αρχών, οι οποίες εκτελούν εν ψυχρώ αντί να συλλάβουν και να δικάσουν Παλαιστίνιους που εμφανίζονται να επιτίθενται στις κατοχικές δυνάμεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προσφυγή του «Αλ Τζαζίρα» για δολοφονία δημοσιογράφου (2022-12-07 00:00:00.0)
Αυξάνονται τα θύματα της κατοχικής βίας (2022-05-10 00:00:00.0)
Συμφωνία για εισαγωγή ισραηλινού φυσικού αερίου (2018-02-22 00:00:00.0)
«Νέα» συμφωνία για τα υποθαλάσσια κοιτάσματα στη Μεσόγειο (2015-08-14 00:00:00.0)
Μονοπωλιακοί ανταγωνισμοί με επίκεντρο τα κοιτάσματα «Λεβιάθαν» και «Ταμάρ» (2015-01-03 00:00:00.0)
Μετά τους πανηγυρισμούς... η πραγματικότητα (1998-10-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ