Τρίτη 27 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Μετά τους πανηγυρισμούς... η πραγματικότητα
  • Με πρόταση μομφής απάντησε η ισραηλινή ακροδεξιά στη συμφωνία της Ουάσιγκτον
  • Ενταση στα αυτόνομα και στους εβραϊκούς οικισμούς

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Τα πρώτα εμπόδια στην εφαρμογή της χαρακτηριζόμενης ως νέας, ισραηλινο - παλαιστινιακής συμφωνίας, που πανηγυρίζεται ακόμη από τους εμπνευστές της, εμφανίστηκαν, ήδη, και τόσο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου όσο και ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, καλούνται να τα αντιμετωπίσουν άμεσα. Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου δέχτηκε σφοδρή κριτική από τους ακροδεξιούς συγκυβερνώντες του για τη συμφωνία που υπέγραψε στην Ουάσιγκτον ενώ κατατέθηκε προς συζήτηση και πρόταση μομφής. Την ίδια στιγμή, η δολοφονία ενός Ισραηλινού φρουρού ασφαλείας στη Χεβρώνα και ενός νεαρού Παλαιστινίου στη Δυτική Οχθη, οξύνουν, και πάλι, τα πνεύματα.

Δεκτή έγινε από τη Νομική Επιτροπή της ισραηλινής Βουλής με 9 ψήφους υπέρ και 7 κατά, η πρόταση ακροδεξιών βουλευτών του Εθνικού Θρησκευτικού Κόμματος και του κόμματος Μοντελέτ για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Η πρόταση κατατέθηκε με αφορμή την υπογραφή της συμφωνίας με τους Παλαιστινίους την περασμένη Παρασκευή στην Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με τους κανονισμούς της Κνεσέτ, η πρόταση θα τεθεί προς συζήτηση τρεις φορές και, για να υιοθετηθεί, θα πρέπειμία από αυτές να συγκεντρώσει την ψήφο 61 από τους 120 βουλευτές. Οι ακροδεξιοί βουλευτές εξέφρασαν την πεποίθηση ότι θα καταφέρουν, όντως, να οδηγηθεί σε διάλυση η παρούσα Βουλή και να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές μέσα στο Μάρτη του επόμενου χρόνου καθώς, όπως υποστηρίζουν, η δυσαρέσκεια πολλών κυβερνητικών βουλευτών από την υπογραφή της συμφωνίας με τους Παλαιστινίους είναι ιδιαίτερα έντονη.

Στο πλευρό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου βρέθηκε, όπως είχε αναγγείλει, το αντιπολιτευτικό Εργατικό Κόμμα. Ο ηγέτης του, Εχούντ Μπάρακ, διευκρίνισε ότι, αν και επιθυμεί να καταρρεύσει η κυβέρνηση Νετανιάχου, δεν πρόκειται να θέσει σε κίνδυνο την πρόσφατη συμφωνία με τους Παλαιστινίους. Με βάση αυτό το σκεπτικό, ο Εχούντ Μπάρακ κατέστησε σαφές ότι οι βουλευτές του κόμματός του δεν πρόκειται να υποστηρίξουν την πρόταση μομφής που κατατέθηκε από τους ακροδεξιούς βουλευτές και υπογράμμισε ότι θα στηρίξουν τον Ισραηλινό πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της συζήτησης του κειμένου της συμφωνίας στην Κνεσέτ, συζήτηση που έχει προγραμματιστεί για τις 3 Νοεμβρίου. Επιπλέον, ο Μπάρακ επικαλέστηκε τα αποτελέσματα πρόσφατου δημοψηφίσματος σύμφωνα με το οποίο το 74% του ισραηλινού λαού επικροτεί την υπογραφή της συμφωνίας.

Την ικανοποίησή του για την επίτευξη συμφωνίας αλλά και την επιφυλακτικότητά του για την ακριβή εφαρμογή της, εξέφρασε, με δηλώσεις του, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία σε αραβικές χώρες προκειμένου να ενημερώσει κατ' ιδίαν τις αραβικές ηγεσίες για το περιεχόμενο της συμφωνίας. Ο Αραφάτ, που το Σάββατο βρέθηκε στη Βιέννη για να ενημερώσει τους ηγέτες της ΕΕ για τα συμφωνηθέντα στην Ουάσιγκτον, την Κυριακή επισκέφθηκε την Αίγυπτο, την Αλγερία και το Μαρόκο, ενώ χθες βρέθηκε στην Τυνησία και στη συνέχεια μετέβη στη Σαουδική Αραβία. Ο Αραφάτ, στις δηλώσεις του, χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα σημαντική τη συμφωνία και υπογράμμισε ότι είναι πολύ σοβαρό το γεγονός ότι υπογράφτηκε από ανθρώπους που μέχρι πρότινος δεν αναγνώριζαν, καν, την ύπαρξη των Παλαιστινίων. Εντούτοις, ανεπίσημες διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης παραδεχόταν πως δεν ικανοποιήθηκαν όλα τα παλαιστινιακά αιτήματα.

Ενταση και δολοφονίες

Με οργισμένες διαδηλώσεις, προπηλακισμούς με την αστυνομία και καθιστικές διαμαρτυρίες αντέδρασαν, την Κυριακή, οι Εβραίοι έποικοι στην επίτευξη της"ενδιάμεσης", όπως ονομάστηκε από τους εμπνευστές της, συμφωνίας ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους. Τα πνεύματα οξύνθηκαν ακόμη περισσότερο μετά τη δολοφονία, χθες τα ξημερώματα, ενός Ισραηλινού φρουρού ασφαλείας στην, ελεγχόμενη από το Ισραήλ, περιοχή της Χεβρώνας. Αν και δεν υπάρχουν ανάληψη ευθύνης ή αυτόπτες μάρτυρες, οι υποψίες του ισραηλινού στρατού στρέφονται προς τους ισλαμιστές εξτρεμιστές.

Αγανάκτηση, όμως, επικρατούσε και ανάμεσα στους Παλαιστινίους μετά την ανακάλυψη του πτώματος ενός νεαρού Παλαιστινίου στην περίμετρο του εβραϊκού οικισμού Κύριατ Αρμπα, χθες το απόγευμα. Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, άγνωστος με τηλεφώνημά του σε παλαιστινιακή εφημερίδα ανέλαβε την ευθύνη της δολοφονίας του νεαρού Παλαιστίνιου, δηλώνοντας ότι είναι Εβραίος έποικος. Στη Ραμάλα πραγματοποιήθηκε απεργία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υπογραφή της συμφωνίας ενώ πηγές που πρόσκεινται στην Παλαιστινιακή Αρχή μιλούσαν για κύμα συλλήψεων εξτρεμιστών ισλαμιστών, τα τελευταία 24ωρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ