Τρίτη 10 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Αυξάνονται τα θύματα της κατοχικής βίας

Συλλήψεις νεαρών Παλαιστινίων από τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις την Κυριακή 8 Μάη
Συλλήψεις νεαρών Παλαιστινίων από τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις την Κυριακή 8 Μάη
Οι ισραηλινές κατοχικές αρχές εντείνουν την κατοχική βία στη Δυτική Οχθη, αυξάνοντας τον αριθμό των θυμάτων, που από το Σαββατοκύριακο έως χτες νωρίς το πρωί ήταν τρεις και δεκάδες ήταν οι τραυματίες και συλληφθέντες.

Οι Παλαιστίνιοι που σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά ήταν δύο νέοι, 19 και 20 ετών, επειδή θεωρήθηκαν «δράστες» της επίθεσης στο Ελάντ του κεντρικού Ισραήλ την περασμένη βδομάδα, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τριών Ορθόδοξων Εβραίων.

Ο τρίτος Παλαιστίνιος που έχασε τη ζωή του ήταν ένας 17χρονος που δολοφονήθηκε μέσα στον εβραϊκό εποικισμό Τεκόα χτες τα ξημερώματα, που βρίσκεται κοντά στη Βηθλεέμ.

Προηγήθηκαν το Σαββατοκύριακο νέες έφοδοι του ισραηλινού στρατού σε χωριά και πόλεις της Δυτικής Οχθης, με αποτέλεσμα πάνω από 12 συλλήψεις και δεκάδες τραυματίες. Σε αυτό το κλίμα, το βράδυ της Κυριακής ένας νεαρός Παλαιστίνιος επιτέθηκε με μαχαίρι σε έναν Ισραηλινό αστυνομικό κοντά στην Πύλη της Δαμασκού του τεμένους Αλ Ακσα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, τραυματίζοντάς τον αρκετά σοβαρά.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χτες πως από την αρχή της χρονιάς σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά 49 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και έφηβοι 16 ετών.

Επίσης τα σχέδια αύξησης των εποικισμών και η συνέχιση της βίας κατά των Παλαιστινίων δυσκολεύουν και τη θέση του ισλαμικού κόμματος Ράαμ, που στηρίζει κοινοβουλευτικά τον κυβερνητικό συνασπισμό του πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ. Ο Μάζεν Γανάιμ, βουλευτής του κόμματος Ράαμ, σε δηλώσεις του χτες τόνισε πως θα προτείνει στο κόμμα του επίσημα να άρει κάθε στήριξη στον κυβερνητικό συνασπισμό, ενόψει της ψήφου εμπιστοσύνης που αναμένεται στην 120μελή Κνέσετ έως το τέλος της βδομάδας.

Στις Βρυξέλλες ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών

Επικεφαλής παλαιστινιακής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες τίθεται ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Σταγιέχ, που αναχωρεί σήμερα Τρίτη προκειμένου να συμμετάσχει στη συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής Συνδέσμου AHLC (που συγκροτήθηκε το 1993 και συνεδριάζει στη Ν. Υόρκη ή στις Βρυξέλλες με στόχο τον συντονισμό της ξένης βοήθειας προς την κατεχόμενη Παλαιστίνη).

Η συνεδρίαση της επιτροπής AHLC θα πραγματοποιηθεί υπό την προεδρία του επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

  • Την ανακάλυψη του εμπορικά εκμεταλλεύσιμου κοιτάσματος φυσικού αερίου με την ερευνητική γεώτρηση «Αθηνά» στην ισραηλινή ΑΟΖ ανακοίνωσε χτες η ελληνική εταιρεία Ενέργειας, «Energean». Το κοίτασμα ανακαλύφθηκε στο Block 12 της ισραηλινής ΑΟΖ και εκτιμάται πως είναι περίπου 8 δισ. κυβικών μέτρων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ