Τρίτη 10 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Παραίτηση πρωθυπουργού και βίαιες συγκρούσεις

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις συνεχίζονται

Copyright 2022 The Associated

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις συνεχίζονται
Την παραίτησή του υπέβαλε χτες ο πρωθυπουργός της Σρι Λάνκα, Μαχίντα Ρατζαπάκσα (μικρότερος αδελφός του Προέδρου Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα), με φόντο τις συνεχιζόμενες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις αλλά και τη διαρκή αύξηση των τιμών σε μια σειρά ειδών πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, αναμένεται ο σχηματισμός νέου υπουργικού συμβουλίου και όχι (τουλάχιστον ακόμα) νέες εκλογές, με δεδομένο το (ημι-προεδρικό) σύστημα στη χώρα και το ότι ο Πρόεδρος παραμένει στη θέση του.

Η παραίτηση έγινε γνωστή αφού την Παρασκευή η κυβέρνηση είχε κηρύξει ξανά τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για 2η φορά μέσα σε 5 βδομάδες, παραχωρώντας σαρωτικές εξουσίες στις δυνάμεις ασφαλείας για να «διατηρηθεί η δημόσια τάξη», εννοώντας και την καταστολή των διαδηλώσεων. Μεταξύ άλλων χτες απαγορεύτηκε και η κυκλοφορία, ενώ σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αντικυβερνητικοί διαδηλωτές κατάφεραν να εισβάλουν στο πρωθυπουργικό συγκρότημα και ακούγονταν πυροβολισμοί. Νοσοκομειακές δε πηγές έκαναν λόγο για τραυματισμό τουλάχιστον 78 ανθρώπων στη διάρκεια των διαδηλώσεων και της «αντιμετώπισής» τους από τις δυνάμεις ασφαλείας, ενώ κάποια ΜΜΕ μετέδιδαν πληροφορίες και για νεκρούς (τουλάχιστον 3). Παρέμβαση μάλιστα έσπευσε να κάνει η πρέσβειρα των ΗΠΑ, Τζούλι Τσανγκ, η οποία καταδίκασε «τις βιαιότητες που διαπράχθηκαν εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών» και ζήτησε «ηρεμία και αυτοσυγκράτηση».

Τα λαϊκά στρώματα της χώρας δοκιμάζονται σκληρά από τις τιμές που καλπάζουν ειδικά το τελευταίο 3μηνο, σε τρόφιμα, καύσιμα, φάρμακα κ.λπ. ενώ η τεράστια μείωση των αποθεματικών μεγαλώνει τις ελλείψεις σε βασικά είδη. Η κυβέρνηση έχει υποβάλει αίτημα δανεισμού τόσο στο ΔΝΤ όσο και σε δυνάμεις όπως η Κίνα, με την οποία τη σχέση ιεραρχούσε ψηλά τα τελευταία χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ