Τρίτη 10 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Στους 31 οι νεκροί της έκρηξης σε ξενοδοχείο

Διεθνής συμπαράσταση για την τραγωδία

ΑΒΑΝΑ.--

Συγκλονισμένη είναι η κουβανική κοινωνία από την πολύνεκρη έκρηξη που σημειώθηκε την Παρασκευή το μεσημέρι στο ιστορικό ξενοδοχείο «Σαρατόγκα» στην Αβάνα, στο κέντρο της πόλης, απέναντι από το Καπιτώλιο, η οποία οφειλόταν σε διαρροή την ώρα που γινόταν ανεφοδιασμός από βυτιοφόρο με υγροποιημένο φυσικό αέριο. Ο τραγικός απολογισμός είναι 31 νεκροί, 24 εξακολουθούν να βρίσκονται στο νοσοκομείο, οι 7 σε κρίσιμη κατάσταση και οι υπόλοιποι με πολλά τραύματα, ενώ αναζητούνται στα συντρίμμια άλλα 12 άτομα.

Το ξενοδοχείο αυτήν την περίοδο ήταν σε ανακαίνιση σε μεγάλο μέρος του, προκειμένου να ξεκινήσει τη λειτουργία του σήμερα 10 Μάη. Σύμφωνα με τις κουβανικές αρχές, την ώρα της έκρηξης βρίσκονταν στο ξενοδοχείο 51 εργαζόμενοι, εργάτες στις εργασίες ανακαίνισης και προσωπικό του ξενοδοχείου. Οι νεκροί είναι 17 άνδρες και 14 γυναίκες. 4 από τα θύματα ήταν ανήλικα, από διπλανά κτίρια, υπάρχουν 10 τραυματισμένα παιδιά από παρακείμενο σχολείο, ενώ σκοτώθηκε και μια 29χρονη Ισπανίδα τουρίστρια που είχε την ατυχία να περνάει από τον δρόμο τη στιγμή της έκρηξης. Από την πρώτη στιγμή στον τόπο της τραγωδίας βρέθηκαν ο Πρόεδρος της χώρας Μιγκέλ Ντιάς Κανέλ και ο πρωθυπουργός Μανουέλ Μαρέρο Κρους, οι κρατικές υπηρεσίες και εθελοντές έσπευσαν να βοηθήσουν, ενώ αμέσως οργανώθηκε η συμπαράσταση στους συγγενείς των θυμάτων, και με ψυχολογική υποστήριξη, όπως και σε πολλές οικογένειες που μένουν σε σπίτια κοντά στο ξενοδοχείο τα οποία υπέστησαν ζημιές. Οι οικογένειες αυτές θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχείο για όσο απαιτηθεί, ώσπου να γυρίσουν στις οικίες τους.

Αμεση ήταν επίσης η έκφραση αλληλεγγύης στην Κούβα από κρατικούς ηγέτες και οργανώσεις αλληλεγγύης από όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους και τον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο Φιλίας και Αλληλεγγύης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ