Τρίτη 10 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Δεύτερη θητεία Μακρόν με διαβεβαιώσεις στο κεφάλαιο

Μοιράζοντας διαβεβαιώσεις στο ντόπιο κεφάλαιο ότι θα υπηρετήσει τις ανάγκες μιας «αιώνιας Γαλλίας» ο Εμμανουέλ Μακρόν ανέλαβε καθήκοντα για μια 2η θητεία στη γαλλική προεδρία, σε μια περίοδο που φουντώνουν ολόπλευρα οι ανταγωνισμοί και τα παζάρια μεταξύ εχθρών αλλά και «φίλων».

Ο Μακρόν ορκίστηκε την Παρασκευή ενώ οξύνονται και οι ενδοαστικές διεργασίες στη Γαλλία, όπως επιβεβαιώνει και η νέα προεκλογική περίοδος που ήδη ξεκίνησε, για την ανάδειξη της νέας βουλής, στις εκλογές του Ιούνη (12 και 19 του μήνα, α' και β' γύρος). Σημειωτέον ότι ακόμα εκκρεμεί ο ανασχηματισμός της νέας κυβέρνησης (ύστερα από την παραίτηση του προηγούμενου σχήματος, όπως συνηθίζεται μετά από προεδρικές εκλογές) με φόντο τα παζάρια σε όλο το φάσμα του αστικού πολιτικού χάρτη της χώρας, για παλιές και νέες συμμαχίες.

Στο μεταξύ, μετά την οριστικοποίηση της εκλογικής συνεργασίας μεταξύ «Ανυπότακτης Γαλλίας», του μεταλλαγμένου Γαλλικού ΚΚ, Οικολόγων, η (EELV), η νεοσύστατη «Νέα Λαϊκη Ενωση» έκανε τη πρώτη της εκλογική συγκέντρωση, παρουσιάζοντας το ελληνικό γράμμα «ν» ως το σήμα με το οποίο θα λάβει μέρος στις εκλογές (σ.σ. επιλέχθηκε επειδή στα ελληνικά παραπέμπει στο «νέο» και ως σχήμα παραπέμπει στο σήμα της νίκης) και καταγγέλλοντας «τα σαράντα χρόνια νεοφιλελευθερισμού που κυριαρχεί στον πλανήτη, λεηλατεί τις κοινωνίες μας, απειλεί τη φύση και καταστρέφει ανθρώπους».

Την ίδια στιγμή, πάντως, οι διαφωνίες για τη συνεργασία αυτή συνεχίζονται.

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε μεν ότι δεν θα εγκαταλείψει το Σοσιαλιστικό Κόμμα αλλά το χαρακτήρισε «φθαρμένο, κουρασμένο και κυρίως διχασμένο», συμπληρώνοντας ότι πρέπει «να ξαναχτίσουμε αυτή τη μεγάλη σοσιαλιστική δύναμη που χρειαζόμαστε». Για τη «Νέα Λαϊκή Ενωση» είπε ότι «δεν θα επιτρέψει τη νίκη και θα αποδυναμώσει μόνιμα την αριστερά», αναφέροντας ότι γενικά «η ένωση είναι επιθυμητή, όμως για να αποδειχθεί νικηφόρα πρέπει να είναι εκλογικά ισορροπημένη και προγραμματικά αξιόπιστη».

Εντονα επέκρινε τη νέα συνεργασία και ο πρώην (γαλογερμανικής καταγωγής) ευρωβουλευτής των Πρασίνων Ντανιέλ Κον Μπετίτ μιλώντας για «τραγικό πισωγύρισμα» και κατηγορώντας όσους συμμετέχουν σε αυτή ότι κάθισαν «στα δεξιά του αφέντη του Κρεμλίνου και των συνεργατών του». Σημείωσε ακόμα «όταν ο πραγματικός κόσμος αλλάζει τόσο ριζικά, πρέπει να ξανασκεφτούμε τις θεμελιώδεις αξίες μας. Η ευθύνη μας, ως Οικολόγοι, είναι να κάνουμε τα πάντα, όπου κι αν βρισκόμαστε, ώστε να ενισχύσουμε την Ευρώπη και τη συνοχή της. Επιπλέον πρέπει να οπλίσουμε την Ουκρανική αντίσταση...»

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρεμβάσεις για «δημοκρατικό πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης» (2024-07-17 00:00:00.0)
Αναζητώντας το ικανότερο σχήμα που θα υπηρετήσει το κεφάλαιο (2024-07-10 00:00:00.0)
Απορρίφθηκε νέα πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης (2023-06-14 00:00:00.0)
Συνεχίζονται τα παζάρια και η αναζήτηση «πλειοψηφίας για δράση» (2022-06-24 00:00:00.0)
Στο φουλ οι προεκλογικές μηχανές και τα πολιτικά παζάρια (2022-04-15 00:00:00.0)
Αναμόρφωση με ζητούμενο την απρόσκοπτη υπεράσπιση του κεφαλαίου (2017-05-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ