Τετάρτη 17 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Παρεμβάσεις για «δημοκρατικό πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης»

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έκανε χτες δεκτή την παραίτηση του Γκαμπριέλ Ατάλ από την πρωθυπουργία, αν και τον διατήρησε «υπηρεσιακά» στην θέση αυτή, ώστε να διαχειρίζεται τις «τρέχουσες υποθέσεις», μέχρι να αναλάβει καθήκοντα νέο κυβερνητικό σχήμα, η έγκριση του οποίου όλα δείχνουν ότι θα χρειαστεί χρόνο.

Χαρακτηριστικές είναι οι συνεχιζόμενες διαφωνίες στο (πρώτο σε έδρες εκλογικό συνασπισμό στη νέα Εθνοσυνέλευση) «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» (NFP) ακόμα και για να κατατεθεί κοινή πρόταση για την πρωθυπουργία.

Θυμίζουμε ότι στο NFP συμμετέχουν το Σοσιαλιστικό κόμμα (PS), το οπορτουνιστικό μόρφωμα της «Ανυπότακτης Γαλλίας» (LFI), οι Οικολόγοι (EELV), το μεταλλαγμένο ΚΚ Γαλλίας (PCF).

Χτες έγινε γνωστό πως PS, EELV, PCF συμφωνούν στην υποψηφιότητα της 73χρονης καθηγήτριας πανεπιστημίου Λοράνς Τουμπιανά για την πρωθυπουργία, αλλά η LFI διαφώνησε ξανά, επιμένοντας ότι εκείνος που θα ηγηθεί μιας κυβέρνησης NFP θα πρέπει να προέρχεται από το δικό της περιβάλλον, γιατί αυτό αποτελεί μεγαλύτερη εγγύηση για την τήρηση του προγράμματος του «Μετώπου» (που βέβαια δεν είναι τίποτα άλλο από μια επεξεργασμένη «εναλλακτική» για την υπεράσπιση των γαλλικών μονοπωλίων).

Πάντως, αν κάτι επιβεβαιώνει και η (πιθανή) υποψηφιότητα Τουμπιανά για την πρωθυπουργία είναι πως το «Μέτωπο» αποτελεί μοχλό ανακαίνισης της σοσιαλδημοκρατίας, με φόντο αντίστοιχες σχετικές διεργασίες σε όλη την Ευρώπη (βλέπε και στην Ελλάδα, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ).

Η 73χρονη υπήρξε συνεργάτης σε κυβερνήσεις των Σοσιαλιστών όπως αυτή του Ζοσπέν και πρωταγωνίστησε στη διαπραγμάτευση και σύνταξη της Διεθνούς Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα (12/2015) που επί προεδρίας Ολάντ έδωσε νέα ώθηση στα ιμπεριαλιστικά παζάρια για τη μοιρασιά ενεργειακών αγορών, μεταξύ άλλων και ειδικότερα στις προσπάθειες του γαλλικού κεφαλαίου να ανακτήσει χαμένο έδαφος σε επενδυτικές και γεωπολιτικές αντιλαϊκές κολιγιές.

Την περασμένη βδομάδα, αρθρογραφώντας στη «Λε Μοντ», η Τουμπιανά καλούσε το «NFP» «χωρίς καθυστέρηση να απευθυνθεί σε άλλους παράγοντες από το μέτωπο των Δημοκρατών για να συζητήσουν ένα δημοκρατικό πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης».

Αύριο θα γίνει η πρώτη συνεδρίαση της νέας 577μελούς Εθνοσυνέλευσης, όπου επίσης αναμένονται σοβαρές δυσκολίες στην ανάδειξη νέου (ή νέας) επικεφαλής της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ