Τετάρτη 17 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Η απόπειρα κατά του Τραμπ στη «φαρέτρα» της χειραγώγησης λαϊκών στρωμάτων

Ο πρώην Πρόεδρος επέλεξε για υποψήφιο αντιπρόεδρο τον 39χρονο γερουσιαστή Τζ. Ντ. Βανς

Copyright 2024 The Associated

Η απόπειρα δολοφονίας του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ και εκ νέου υποψήφιου Ντόναλντ Τραμπ, το Σάββατο, δείγμα των οξυμένων αντιθέσεων που μαίνονται στο εσωτερικό της άρχουσας τάξης των ΗΠΑ, η οποία παλεύει να μη χάσει την πρωτοκαθεδρία της από το αντίπαλο στρατόπεδο, αναμφισβήτητα χαρακτηρίζει πλέον την προεκλογική περίοδο, 4 μήνες πριν στηθούν οι κάλπες.

Ο Τραμπ εμφανίστηκε θριαμβευτής το βράδυ της Δευτέρας κατά την έναρξη του συνεδρίου των Ρεπουμπλικάνων στο Μιλγουόκι. Εχοντας επίδεσμο στο δεξί του αυτί (που τραυματίστηκε από τα πυρά του 20χρονου Τ. Μ. Κρουκς το απόγευμα του Σαββάτου κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας στην Πενσιλβάνια) και με τη δεξιά γροθιά του υψωμένη, έγινε δεκτός με παρατεταμένα χειροκροτήματα και το σύνθημα «Fight» («Πολεμήστε», αυτό που απήθυνε ο ίδιος την ώρα που κατέβαινε από το βήμα τραυματισμένος).

Ο πρώην Πρόεδρος έχει προγραμματιστεί να εκφωνήσει ομιλία κατά τη λήξη του συνεδρίου αύριο το βράδυ και διαρρέεται ότι θα είναι ενωτικός, όπως εμφανίζεται και ο Μπάιντεν. Στο πλευρό του ο Τραμπ είχε τον 39χρονο γερουσιαστή του Οχάιο Τζέιμς Ντέιβιντ Βανς, τον οποίο επέλεξε για υποψήφιο αντιπρόεδρο των ΗΠΑ.

Ποιος είναι ο υποψήφιος αντιπρόεδρος

Ο Τζ. Ντ. Βανς θεωρείται ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της λεγόμενης ιδεολογίας MAGA («Make America Great Again»), την οποία στηρίζει μια σημαντική μερίδα της αστικής τάξης και χειραγωγεί ένα μεγάλο τμήμα λαϊκών στρωμάτων, ιδιαίτερα τα φτωχότερα, με την αυταπάτη μιας «εθνικής» καπιταλιστικής ανάπτυξης. Είναι γερουσιαστής στο Οχάιο, από όπου και κατάγεται, και συγγραφέας του αυτοβιογραφικού μπεστ σέλερ «Hillbilly Elegy» («Βουνίσια Ελεγεία» - έγινε και ταινία), όπου αναφέρεται με επικριτική διάθεση στα φτωχά λαϊκά στρώματα των λευκών Αμερικανών, ειδικά στα Απαλάχια Ορη. Υποστηρίζει ένα ιδεολογικό κράμα που συνδυάζει λαϊκιστικά, αντιδραστικά και συντηρητικά στοιχεία, γι' αυτό και θεωρείται από πολλούς ο πιθανότερος διεκδικητής της προεδρίας των ΗΠΑ με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα στις επόμενες εκλογές, το 2028.

Υπηρέτησε στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Ιράκ για τέσσερα χρόνια και στη συνέχεια επέστρεψε, σπουδάζοντας Πολιτικές Επιστήμες στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο και Νομική στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ. Δούλεψε για λογαριασμό κερδοσκοπικών ταμείων και επενδυτικών οργανισμών στην Καλιφόρνια, μεταξύ αυτών στη «Mithril Capital» του δισεκατομμυριούχου Πίτερ Τιλ. Η γνωριμία του με τον νεότερο γιο του Τραμπ, Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, του άνοιξε τον δρόμο της πολιτικής καριέρας και της εκλογής του στη Γερουσία των ΗΠΑ τον Νοέμβρη του 2022. Οπως και ο Τραμπ, εμφανίζεται να είναι κατά της συνέχισης του πολέμου στην Ουκρανία και επίσης υποστηρικτής του Ισραήλ, αλλά ζητάει να περιοριστεί η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια. Ακόμα, τάσσεται κατά των αμβλώσεων, κατά της «παράνομης» μετανάστευσης και υπέρ της λήψης μέτρων προστατευτισμού της αμερικανικής οικονομίας και των μονοπωλίων των ΗΠΑ.

Παρότι στο παρελθόν είχε επικρίνει τον πρώην Πρόεδρο, αποκαλώντας τον «Χίτλερ της Αμερικής», στη συνέχεια άλλαξε γραμμή, υπερασπίζοντας τον ισχυρισμό του Τραμπ ότι του «έκλεψαν» τη νίκη στις εκλογές του 2020.

Ο υποψήφιος αντιπρόεδρος με τους Ρεπουμπλικάνους, που ενημερώθηκε για την επιλογή του από τον Τραμπ λίγη ώρα πριν ο τελευταίος αναρτήσει σχετική ανακοίνωση στο Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης «Truth Social», χαρακτηρίστηκε από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν «κλώνος του Τραμπ».

Συνέχεια ερευνών για την απόπειρα δολοφονίας

Το ίδιο διάστημα στις ΗΠΑ συνεχίζονται οι έρευνες διαλεύκανσης της απόπειρας δολοφονίας κατά του Τραμπ, χωρίς απτά αποτελέσματα που να διαφωτίζουν τα κίνητρα του 20χρονου δράστη, ο οποίος έπεσε και ο ίδιος νεκρός από τα πυρά ελεύθερου σκοπευτή της αστυνομίας.

Οι μέχρι τώρα έρευνες στο κινητό τηλέφωνο του νεαρού δεν έριξαν φως στο μυστήριο των κινήτρων της πράξης του. Οι ερευνητές συγκέντρωσαν απλώς κάποια στοιχεία σχετικά με τις κινήσεις του Κρουκς πριν τους πυροβολισμούς, στις 6.11 μ.μ. τοπική ώρα το Σάββατο στο Μπάτλερ της Πενσιλβάνια.

Οπως έγινε γνωστό, νωρίτερα το Σάββατο αγόρασε 50 σφαίρες από κατάστημα όπλων και μια μεταλλική σκάλα, την οποία χρησιμοποίησε για να ανέβει στην οροφή εργοστασίου με σαφή οπτική επαφή στο βήμα όπου πραγματοποιούσε την ομιλία του ο Τραμπ. Αστυνομικές πηγές σε αμερικανικά ΜΜΕ δήλωσαν ότι το τουφέκι εφόδου τύπου AR που χρησιμοποίησε ο 20χρονος ανήκε στον πατέρα του, Μάθιου Μπράιαν Κρουκς, πιστοποιημένο σύμβουλο ο οποίος εγγράφηκε για να ψηφίσει το Ελευθεριακό Κόμμα των ΗΠΑ.

Στο μεταξύ ο Τζο Μπάιντεν, σε συνέντευξη που έδωσε προχτές το βράδυ στο NBC, έθεσε με τη σειρά του το αναπάντητο ερώτημα γιατί είχε μείνει αφύλακτη η οροφή ενός κτιρίου τόσο κοντά στον χώρο της εκδήλωσης όπου μίλησε ο Τραμπ. «Το θέμα είναι: Θα έπρεπε να έχουν προβλέψει αυτό που συνέβη; Το ερώτημα παραμένει ανοιχτό», είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος, αρνούμενος να δώσει συνέχεια. Ακολούθως, έπλεξε κι αυτός το εγκώμιο των πρακτόρων, λέγοντας - όπως και ο Τραμπ νωρίτερα - ότι «διακινδύνευσαν τη ζωή τους» στη διάρκεια των πυροβολισμών. Παραδέχτηκε επίσης ότι έκανε «λάθος» όταν είπε πως είναι καιρός ο Ντόναλντ Τραμπ να μπει στο «στόχαστρο», κατά τη διάρκεια συνομιλίας με χορηγούς των Δημοκρατικών στις αρχές της περασμένης βδομάδας, πριν την απόπειρα δολοφονίας.

Η διευθύντρια της Μυστικής Υπηρεσίας στον Λευκό Οίκο, Κίμπερλι Τσιτλ, διαβεβαίωσε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να διαλευκανθεί η υπόθεση. Τόνισε πως συνεργάζεται «με όλες τις τοπικές, κρατικές και ομοσπονδιακές υπηρεσίες για να γίνει κατανοητό τι συνέβη, ο τρόπος που συνέβη και ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε να αποτρέψουμε να επαναληφθεί ένα τέτοιο γεγονός».

Στελέχη των Ρεπουμπλικάνων, όπως ο βουλευτής του Οχάιο Μάικ Τέρνερ, προχωρούν σε επικριτικές δηλώσεις ως προς τα ζητήματα ασφάλειας. Ο προαναφερθείς σχολίασε: «Δεν είναι απαραίτητο να είσαι ειδικός στην ασφάλεια για να διαπιστώσεις εδώ τις αδυναμίες. Το γεγονός ότι ο δράστης μπόρεσε να πυροβολήσει, ενώ είχε ήδη εντοπιστεί αυτός και η θέση του, είναι κάτι που προκαλεί σύγχυση και κατάπληξη».

Στο φόντο των αναθεωρημένων και ενισχυμένων μέτρων ασφαλείας στις προεκλογικές εκστρατείες των υποψηφίων Τραμπ και Μπάιντεν προστέθηκε από το περασμένο 24ωρο και η περίπτωση του ανεξάρτητου υποψήφιου Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, που ο θείος του, Τζον Κένεντι, Πρόεδρος των ΗΠΑ από το 1961 μέχρι το 1963, και ο πατέρας του, Μπόμπι Κένεντι, υποψήφιος Πρόεδρος με τους Δημοκρατικούς το 1968, δολοφονήθηκαν. Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Α. Μαγιόρκας ανακοίνωσε χτες ότι θα προστατευτεί από τη Μυστική Υπηρεσία και ο Ρ. Κένεντι Τζ., κατόπιν υπόδειξης του Τραμπ.

Από τη μεριά του ο Κένεντι, που χτες συναντήθηκε με τον Τραμπ, δήλωσε ότι συζήτησαν περί «εθνικής ενότητας», ενώ ξεκαθάρισε πως δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει την προεκλογική του εκστρατεία υπέρ του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου.

Μεγιστάνες χορηγοί του Τραμπ

Στο φόντο αυτό, έγινε γνωστό ότι ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Ιλον Μασκ σκοπεύει να δώσει 45 εκατ. δολάρια υπέρ της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ.

Η μεγαλύτερη δωρεά που έχει προσφερθεί ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024 είναι αυτή του Τιμ Μέλον, κληρονόμου της τράπεζας «Mellon», καθώς διέθεσε 50 εκατ. δολάρια υπέρ του Τραμπ. Συνολικά από την έναρξη της εκστρατείας ο Τραμπ εκτιμάται ότι έχει εξασφαλίσει δωρεές άνω των 100 εκατ. δολαρίων.

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ένοχος κρίθηκε χτες ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρ. Μενέντεζ και για τις 18 κατηγορίες διαφθοράς που του αποδίδονται, όπως αυτές για παρεμπόδιση του έργου της Δικαιοσύνης, συνωμοσία για δωροδοκία και εκβιασμό. Πρόκειται για εξέχον μέλος της αντικουβανικής μαφίας του Μαϊάμι αλλά και για ...μέγα φιλέλληνα, όπως τον παρουσιάζουν στη χώρα μας διάφοροι αστοί πολιτικοί.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ