Τετάρτη 17 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αρση των «ευρωατλαντικών απειλών» και «ισορροπία συμφερόντων» προτείνει η Ρωσία

«Η Ουάσιγκτον είναι πεπεισμένη ότι δεν είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες αλλά οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους που θα υποφέρουν από έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο. Αν η στρατηγική της κυβέρνησης Μπάιντεν βασίζεται σε μια τέτοια ανάλυση, είναι ένα εξαιρετικά επικίνδυνο λάθος», δήλωσε χτες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη διάρκεια συνάντησης που οργάνωσε η ρωσική προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με θέμα την «Πολυμερή συνεργασία προς το συμφέρον της εγκαθίδρυσης μιας πιο δίκαιης, δημοκρατικής και βιώσιμης παγκόσμιας τάξης».

Ο Λαβρόφ κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι «καλεί στα όπλα» ολόκληρη τη συλλογική Δύση, «εξαπολύοντας μια άνευ προηγουμένου εκστρατεία μονομερών καταναγκαστικών μέτρων που "γύρισαν μπούμερανγκ" στην Ευρώπη και οδηγούν σε περαιτέρω κατακερματισμό την παγκόσμια οικονομία».

Συνεχίζοντας τόνισε ότι «μια πολιτική και διπλωματική διευθέτηση θα πρέπει να συνοδεύεται από συγκεκριμένα βήματα για την άρση των απειλών για τη Ρωσική Ομοσπονδία, που προέρχονται από τη δυτική, ευρωατλαντική κατεύθυνση», αλλά και ότι «στη διαδικασία συμφωνίας για αμοιβαίες εγγυήσεις και συμφωνίες, θα είναι επίσης απαραίτητο να ληφθούν υπόψη οι νέες γεωστρατηγικές πραγματικότητες στην ευρασιατική ήπειρο». Πρόσθεσε δε πως «η Ευρώπη κινδυνεύει να μείνει πίσω από αυτήν την αντικειμενική ιστορική διαδικασία» και στη Ρωσία «είμαστε έτοιμοι να αναζητήσουμε ισορροπία συμφερόντων».Βεβαίως, αυτά τα συμφέροντα είναι των καπιταλιστών, με τους λαούς να πληρώνουν πάντα το μάρμαρο των ανταγωνισμών τους.

Σημειωτέον, τη Δευτέρα ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι είπε ότι τον Νοέμβρη θα έχει «πλήρως έτοιμο» σχέδιο για μια «δεύτερη Σύνοδο Κορυφής», στην οποία «οι εκπρόσωποι της Ρωσίας θα πρέπει να παραστούν». Ο δε εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολίασε ότι «η πρώτη Σύνοδος Κορυφής για την ειρήνη δεν ήταν σε καμία περίπτωση Σύνοδος Κορυφής για την ειρήνη. Οπότε, προφανώς θα πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε τι εννοεί με αυτό» ο Ζελένσκι.

Νέα κούρσα εξοπλισμών προτάσσει και ο Στάρμερ

Ενδεικτική της ραγδαίας όξυνσης των ανταγωνισμών είναι και η προτεραιότητα που δίνει η νέα βρετανική κυβέρνηση των Εργατικών στη δραστική αναβάθμιση του οπλοστασίου της.

Χτες η κυβέρνηση του Κιρ Στάρμερ διόρισε τον Τζορτζ Ρόμπερτσον, γγ του ΝΑΤΟ την περίοδο της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, να ηγηθεί της «επαναξιολόγησης» των βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Οπως δήλωσε ο Ρόμπερτσον, οι ΕΔ «πρέπει να είναι έτοιμες για μάχη», γιατί «είμαστε αντιμέτωποι με ένα φονικό κουαρτέτο χωρών που εργάζονται όλο και περισσότερο από κοινού, και εμείς σε αυτήν τη χώρα αλλά και η Συμμαχία του ΝΑΤΟ, που συνήλθε με τόση επιτυχία την περασμένη βδομάδα, πρέπει να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το συγκεκριμένο κουαρτέτο, καθώς και τα υπόλοιπα προβλήματα», είπε, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς σε Κίνα, Ρωσία, Ιράν και Βόρεια Κορέα. Τόνισε δε ότι «η πρόκληση της Κίνας είναι κάτι που πραγματικά πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη».

Νέα παρέμβαση Ορμπαν

Στο μεταξύ, με φόντο τις αυξανόμενες αντιδράσεις που προκαλούν εντός ΕΕ οι κινήσεις του (βλέπε και σχετικό θέμα), ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν έστειλε επιστολή στην ηγεσία της ΕΕ και των κρατών - μελών χωριστά, υποστηρίζοντας ότι ο Ντ. Τραμπ έχει «λεπτομερή και τεκμηριωμένα σχέδια» ώστε «μετά την εκλογική του νίκη (...) να ενεργήσει αμέσως ως μεσολαβητής υπέρ της ειρήνης» στην Ουκρανία.

Ο Ούγγρος ηγέτης δεν παρέλειψε να δηλώσει «απόλυτα πεπεισμένος ότι σε πιθανή νίκη του Προέδρου Τραμπ το ποσοστό της οικονομικής επιβάρυνσης μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ θα μεταστραφεί σημαντικά σε βάρος της ΕΕ όσον αφορά την οικονομική υποστήριξη της Ουκρανίας».

Την ίδια στιγμή υποστήριξε ότι «δεν είχαμε μέχρι τώρα κυρίαρχη και ανεξάρτητη ευρωπαϊκή στρατηγική ή σχέδιο πολιτικής δράσης. Προτείνω να συζητήσουμε αν η συνέχιση αυτής της πολιτικής είναι λογική στο μέλλον» και κάλεσε στη διαμόρφωση ενός «παράθυρου ευκαιρίας με ισχυρή ηθική και λογική βάση για να ξεκινήσουμε ένα νέο κεφάλαιο στην πολιτική μας (...) να καταβάλουμε προσπάθειες να μειώσουμε τις εντάσεις ή/και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός ή την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων».

Αμείωτες οι επιθέσεις εκατέρωθεν

Στο μεταξύ, μέχρι χτες νωρίς το απόγευμα το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι καταγράφηκαν συνολικά 65 μάχες με ρωσικά στρατεύματα μόνο στον άξονα στο Κουράκοβο του Ντονέτσκ, οι οποίες μάχες «τους προκάλεσαν σημαντικές απώλειες».

Από την άλλη πλευρά, ο μεταβατικός κυβερνήτης της ρωσικής περιοχής Κουρσκ (στα σύνορα με Ουκρανία), Αλεξέι Σμιρνόφ, έκανε λόγο για επίθεση από μη επανδρωμένο αεροσκάφος που δέχτηκε εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικών συσκευών και εξαρτημάτων στην πόλη Κουρένοβο, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει φωτιά, αλλά «κανένας από τους εργαζόμενους δεν τραυματίστηκε» όπως είπε. Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας στη διάρκεια της νύχτας κατέστρεψαν συνολικά 13 ουκρανικά drones. Τραυματισμούς από ουκρανικούς βομβαρδισμούς ανέφεραν οι κυβερνήτες των περιφερειών Μπέλγκοροντ και Βορονέζ, επίσης στα σύνορα, ενώ η ρωσική εφημερίδα «Kommersant» ανέφερε ότι οι αρχές εξετάζουν την απομάκρυνση των κατοίκων από 14 χωριά της περιοχής Μπέλγκοροντ τα οποία βρίσκονται πολύ κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Το πιο επείγον καθήκον» στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ (2024-07-10 00:00:00.0)
Η ΕΕ περνά σε λειτουργία «οικονομίας πολέμου» (2024-03-20 00:00:00.0)
Πολεμικές προετοιμασίες και αύξηση στρατιωτικών δαπανών στις χώρες του ΝΑΤΟ (2024-03-14 00:00:00.0)
Η Γερμανία προετοιμάζει «συμφωνία ασφαλείας» με την Ουκρανία (2024-01-26 00:00:00.0)
Σε τροχιά κλιμάκωσης, μετά και τις επιθέσεις σε Μπέλγκοροντ και Μαύρη Θάλασσα (2023-05-25 00:00:00.0)
Το Κίεβο δηλώνει ότι περιμένει 321 ΝΑΤΟικά βαρέα άρματα μάχης (2023-01-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ