Τρίτη 10 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ - ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Αρχή παζαριών με τη νίκη του Σιν Φέιν

Η επικράτηση του Σιν Φέιν στις περιφερειακές βουλευτικές εκλογές της 5ης Μάη στη Βόρεια Ιρλανδία σηματοδότησε και την αρχή των παζαριών για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Το Σιν Φέιν, που ζητά την επανένωση της επαρχίας με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, έγινε η πρώτη πολιτική δύναμη μετά τις εκλογές της Πέμπτης, στις οποίες εξασφάλισε 27 έδρες στο 90μελές τοπικό Κοινοβούλιο. Οι ενωτικοί του συντηρητικού κόμματος DUP, που τάσσονται υπέρ της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκλέγουν 25 βουλευτές (-3). Το «Κόμμα Συμμαχίας» (APNI) εξέλεξε 17 βουλευτές (+9), το Κόμμα Ενωτικών Ulster (UUP) 9 βουλευτές (+1), το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDLP) 8 βουλευτές (-4) και άλλα μικρότερα κόμματα συνολικά εξέλεξαν 4 βουλευτές (-1).

Η νίκη του Σιν Φέιν, της πρώην πολιτικής πτέρυγας του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA), του επιτρέπει να προτείνει δική του «πρώτη υπουργό» (πρωθυπουργό της επαρχίας), την Μισέλ Ο' Νιλ, για πρώτη φορά στον έναν αιώνα της ιστορίας της Βόρειας Ιρλανδίας. Το DUP, που πλέον είναι αντιπολίτευση, απειλεί ότι εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά του για το Brexit, θα μποϊκοτάρει τη νέα κυβέρνηση στην οποία, βάσει της ειρηνευτικής συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής του 1998, είναι υποχρεωτικό να μετέχουν και τα δύο κόμματα.

Σε κάθε περίπτωση, το εκλογικό αποτέλεσμα έδωσε την αφορμή στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, να απευθύνει κάλεσμα στα δύο μεγαλύτερα κόμματα να συγκροτήσουν κυβέρνηση που «θα διασφαλίζει τη σταθερότητα».

Το DUP αρνείται να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση εάν παραμείνουν σε ισχύ οι τελωνειακοί έλεγχοι μετά το Brexit και ζητά από το Λονδίνο να λάβει μέτρα για να τους καταργήσει. Η βρετανική κυβέρνηση εμφανίζεται πρόθυμη να επαναδιαπραγματευτεί το ειδικό καθεστώς στην επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας, διατηρώντας την στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση, ώστε να μην επανέλθουν τα «σκληρά» σύνορα με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και να διατηρηθεί η ειρήνη.

Η ΕΕ ωστόσο φέρεται να δέχεται μόνο ορισμένες τροποποιήσεις και όχι νέα διαπραγμάτευση του Brexit.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ