Τρίτη 10 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟ-ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Στο επίκεντρο ιμπεριαλιστικών κέντρων

Στο Τόκιο φτάνουν Μισέλ και Φον ντερ Λάιεν για τη Σύνοδο ΕΕ - Ιαπωνίας, ενώ σύντομα αναμένεται και ο Μπάιντεν, μεταξύ άλλων και για συνεδρίαση της QUAD

Στον Ινδο-Ειρηνικό συνεχίζουν να επικεντρώνονται τα διπλωματικά παζάρια πολλών ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων, όπως επιβεβαιώνει και η 28η Σύνοδος ΕΕ - Ιαπωνίας που ξεκινά στις 12 Μάη, στο Τόκιο, ελάχιστες βδομάδες αφού στην ασιατική μεγαλούπολη βρέθηκε και ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς.

Αυτήν τη φορά στην ιαπωνική πρωτεύουσα αναμένονται τόσο η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν όσο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ενώ οι επίσημες συνομιλίες τους με τον πρωθυπουργό της χώρας Φούμιο Κισίντα (που περίπου ένα δεκαήμερο πριν βρέθηκε στη Γηραιά Ηπειρο) θα εστιάσουν σε Αμυνα, Ενεργειακή Ασφάλεια, ψηφιακή εταιρική σχέση, κλίμα κ.τ.λ.

Σε σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρεται ότι «η Ιαπωνία αποτελεί τον στενότερο στρατηγικό εταίρο της ΕΕ στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού» και με φόντο τις πυκνές εξελίξεις στην Ανατολική Ευρώπη και τη ραγδαία όξυνση με τη Ρωσία, τονίζεται: «Η κοινή μας απάντηση στη ρωσική στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία αποκάλυψε τη δύναμη των κοινών συμφερόντων της ΕΕ και της Ιαπωνίας και την ομοψυχία της εταιρικής μας σχέσης στην υπεράσπιση της διεθνούς έννομης τάξης και της αποτελεσματικής πολυμέρειας. Αυτή η Σύνοδος παρέχει μία ευκαιρία για να δείξει την ολοένα και πιο βαθιά και δυναμική συμμαχία μεταξύ ΕΕ και Ιαπωνίας».

Στο μεταξύ, την ίδια μέρα (12//5) ξεκινά και η Σύνοδος ΗΠΑ - ASEAN (Ενωση κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας) που ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα φιλοξενήσει στον Λευκό Οίκο, με δύο ωστόσο απουσίες (μελών ASEAN): Των Φιλιππίνων (όπου χτες διεξάγονταν προεδρικές εκλογές) και της Μιανμάρ (όπου το πραξικόπημα του περσινού Φλεβάρη έχει περιπλέξει τη συνεργασία της χώρας και με την ASEAN, εμποδίζοντας και την εκπροσώπηση της στρατιωτικής χούντας σε συναντήσεις της, χωρίς ωστόσο ομοφωνία). Ενόψει της Συνόδου ΗΠΑ - ASEAN, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι, απαντώντας σε ερώτημα για τον βαθμό αντίδρασης των μελών της Ενωσης στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μίλησε αόριστα για «ευρεία ανταπόκριση» και για «έναν αριθμό χωρών που συμμετέχουν» στις δυτικές κυρώσεις κ.τ.λ. Τέλος, ας καταγραφεί ότι 20-24 Μάη αναμένεται ο Μπάιντεν να κάνει και επίσημη επίσκεψη στην περιοχή (Ιαπωνία και Νότια Κορέα), στο πλαίσιο της οποίας θα διεξαχθεί και Σύνοδος QUAD (ΗΠΑ, Ιαπωνίας, Αυστραλίας, Ινδίας).

Ολα αυτά ενώ χτες ο Αμερικανός πρέσβης στο Τόκιο Ραμ Εμανουέλ δήλωσε ότι η αντίδραση χωρών της Ασίας στον πόλεμο στην Ουκρανία δείχνει σε Ρωσία και Κίνα πως δεν μπορούν να δρουν με ατιμωρησία.

Γενικές εκλογές στις Φιλιππίνες με επικράτηση του Μάρκος Τζούνιορ

Στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που έγιναν στις Φιλιππίνες χτες, με βάση τα πρώτα στοιχεία επικράτησε με διαφορά ο Φερντινάντ «Μπονγκ Μπονγκ» Μάρκος Τζούνιορ, ο γιος του δικτάτορα των Φιλιππίνων, που με βάση το 81,8% των ψήφων φαίνεται να έχει 26,3 εκατ. ψήφους, έναντι 12,5 της κύριας αντιπάλου του, Λένι Ρομπρέντρο, ενώ δικαίωμα ψήφου είχαν κάπου 65 εκατ. ψηφοφόροι. Ο Μάρκος Τζούνιορ διετέλεσε κυβερνήτης, βουλευτής και γερουσιαστής, ενώ η προεδρία του αναμένεται να είναι συνέχεια εκείνης του απερχόμενου Ροντρίγκο Ντουτέρτε, η κόρη του οποίου, Σάρα, είναι και αντιπρόεδρός του. Ο Ντουτέρτε παζάρεψε και με τις ΗΠΑ και με την Κίνα, και σε αυτή την κατεύθυνση φαίνεται να κινείται και ο Μάρκος, που σε όλους τους τόνους κλείνει την «ενότητα των Φιλιππίνων» και κυρίως έκανε καμπάνια στα μέσα κοινωνική δικτύωσης.

Νέα εκτόξευση από Βόρεια Κορέα

Την ίδια ώρα, το Σάββατο η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου, αυτήν τη φορά από υποβρύχιο (SLBM), όπως ανακοίνωσαν ο στρατός της Νότιας Κορέας και η ακτοφυλακή της Ιαπωνίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πύραυλος εκτοξεύτηκε στα ανοικτά των ανατολικών ακτών της χώρας και έπεσε στη θάλασσα της Ιαπωνίας, έξω από την ιαπωνική ΑΟΖ. Την Παρασκευή, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζαλίνα Πόρτερ είχε δηλώσει ότι η χώρα της εκτιμά ότι η Βόρεια Κορέα προετοιμάζει το πεδίο πυρηνικών δοκιμών στο Πούνγκιε-ρι και ενδέχεται να είναι έτοιμη για να πραγματοποιήσει μια δοκιμή εκεί ακόμη και αυτόν τον μήνα, ενώ αναφέρθηκε και σε «στενή συνεργασία» που η Ουάσιγκτον θα επιδιώξει με «συμμάχους και εταίρους».

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση Μπάιντεν φαίνεται να εντείνει τις παρεμβάσεις της και νοτιότερα, στα Στενά της Ταϊβάν, «πιέζοντας αθόρυβα την κυβέρνηση της Ταϊβάν να παραγγείλει αμερικανικής κατασκευής όπλα που θα βοηθούσαν τον μικρό στρατό της να αποκρούσει μια θαλάσσια εισβολή από την Κίνα και όχι όπλα που έχουν σχεδιαστεί για συμβατικό πόλεμο», όπως μετέδωσαν οι «Νιου Γιορκ Τάιμς», επικαλούμενες νυν και πρώην αξιωματούχους ΗΠΑ και Ταϊβάν. Η εφημερίδα ανέφερε πως «ο πόλεμος έπεισε την Ουάσιγκτον και την Ταϊπέι ότι μια κινεζική εισβολή στην Ταϊβάν τα επόμενα χρόνια είναι τώρα ένας πιθανός κίνδυνος - και ότι ένας μικρότερος στρατός με τα σωστά όπλα που έχει υιοθετήσει μια στρατηγική ασύμμετρου πολέμου, στον οποίο επικεντρώνεται στην κινητικότητα και τις επιθέσεις ακριβείας, μπορεί να νικήσει έναν μεγαλύτερο εχθρό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ