ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Στέλνει σήμα στο κεφάλαιο ότι αυτή μπορεί καλύτερα

Κατέθεσε πρόταση σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής «για τη διερεύνηση των αιτιών του κλεισίματος των τραπεζών, της επιβολής κεφαλαιακών περιορισμών, της υπογραφής του 3ου μνημονίου και της ανάγκης νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών»

Eurokinissi

Με φανερή έγνοια να περάσει το μήνυμα στα τμήματα της αστικής τάξης αλλά και στους «διεθνείς συμμάχους» της, να αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους προς τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κινείται η ΝΔ, όπως φάνηκε και από την προχτεσινή συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, για τη Δικαιοσύνη, στη Βουλή.

Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε, άλλωστε, η προσπάθεια του Κυρ. Μητσοτάκη να καταδείξει την «ανικανότητα» της κυβέρνησης να οδηγήσει στην αναθέρμανση της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας. Εξ ου και προανήγγειλε κατάθεση από την αξιωματική αντιπολίτευση πρότασης σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής, «για τη διερεύνηση των αιτιών του κλεισίματος των τραπεζών, της επιβολής κεφαλαιακών περιορισμών, της υπογραφής του 3ου μνημονίου και της ανάγκης νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών».

Η πρόταση, την οποία υπογράφει σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, κατατέθηκε χτες στη Βουλή. Επίσης, ζητά η εν λόγω Εξεταστική Επιτροπή να διερευνήσει αν υπήρξε «σχέδιο» εξόδου της χώρας από το ευρώ, έκδοσης παράλληλου νομίσματος, «κουρέματος» των ομολόγων που διακρατούσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και «εισβολής» στο Νομισματοκοπείο. Επίσης, να διερευνήσει αν το «σχέδιο» αυτό, που δήλωσαν ότι προετοίμαζαν υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού, όπως οι ίδιοι ισχυρίζονται ή αν ενεργούσαν άνευ εντολής του. Ακόμα, η Εξεταστική Επιτροπή να διερευνήσει εάν υπήρχαν προπαρασκευαστικές ενέργειες ή και αρχή εκτέλεσης των σχεδίων αυτών. Τέλος, αν η κυβέρνηση γνώριζε ότι θα προέκυπτε «κλείσιμο» των τραπεζών και με τις ενέργειες ή παραλείψεις της επέφερε τη συνέπεια αυτή, δηλαδή επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών, υπογραφή του 3ου μνημονίου και ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Εστιάζει στην ικανότητα διαχείρισης

Στην ίδια βάση, όξυνσης της δικομματικής κοκορομαχίας, κινήθηκε και η προχτεσινή έκκληση Μητσοτάκη στον πρωθυπουργό να παραιτηθεί και να πάμε σε πρόωρες εκλογές. Βέβαια, το τέτοιο αίτημα της ΝΔ εκτιμάται ότι περισσότερο απευθύνεται στο εσωκομματικό της ακροατήριο - να του χαϊδέψει τα αυτιά, να το πολώσει ενόψει προοπτικής ανάληψης διαχείρισης της αστικής εξουσίας - παρά ότι όντως θέλει μια τέτοια εξέλιξη η ηγεσία της ΝΔ, που σε μια τέτοια εξέλιξη θα πρέπει να χειριστεί η ίδια, πολύ σύντομα, πολύ δύσκολα ζητήματα, γύρω από την περιλάλητη «αξιολόγηση», να περάσει και να εφαρμόσει δύσκολα νομοσχέδια.

Αλλωστε, ο ίδιος ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γ. Κουμουτσάκος, μιλώντας χτες το πρωί στον τηλεοπτικό «ΣΚΑΪ», εμφανίστηκε έως και απολογούμενος για την κατάθεση του τέτοιου αιτήματος, π.χ. απέναντι σε κέντρα που απευθύνουν στη ΝΔ ψόγο ότι μιλά για εκλογές, ενώ στην παρούσα φάση επείγει να κλείσει η «αξιολόγηση», εξ ου και χρειάζεται «πολιτική ομαλότητα»...

Το αίτημα της ΝΔ για πρόωρες εκλογές είναι «πράξη καθήκοντος» και «πολιτική ευθύνη», με δεδομένη την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, έσπευσε να απαντήσει ο Γ. Κουμουτσάκος, προσθέτοντας, εξάλλου, με νόημα ότι η ΝΔ δεν μπορεί να επιβάλει εκλογές σε μία κυβέρνηση που δεν θέλει την επιλογή της κάλπης και είναι «γαντζωμένη στην εξουσία». Πρόσθεσε, μόνο, ότι σε συνθήκες «ραγδαίας κατάρρευσης» της χώρας, η ΝΔ οφείλει να δείξει στους πολίτες το σημερινό «αδιέξοδο».

Επιπλέον, θέλοντας να πείσει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν παίζει με τις τύχες της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας την ώρα που φουντώνουν τα παζάρια με τους εταίρους και πιστωτές της, ισχυρίστηκε ότι η κίνηση Μητσοτάκη είναι «πράξη ευθύνης».

Αλλωστε, συμπλήρωσε ο Γ. Κουμουτσάκος, το μήνυμα της ΝΔ δόθηκε σε έναν πρωθυπουργό που «οδήγησε τη χώρα αχρείαστα σε τέσσερις εκλογές» μέσα σε 15 μήνες, προσπαθώντας έτσι να πείσει ότι αν κάποιος πρέπει να κατηγορηθεί για ανευθυνότητα και επιπολαιότητα μπρος στα προτάγματα του κεφαλαίου, αυτός είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ - ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Συνάντηση σήμερα στο φόντο διεργασιών ανασύνθεσης

Ψάχνουν τρόπο για να προχωρήσει ο διάλογος σχετικά με την ανασύνταξη του λεγόμενου μεσαίου χώρου

Στ. Θεοδωράκης - Φ. Γεννηματά

Eurokinissi

Στ. Θεοδωράκης - Φ. Γεννηματά
Συνεχίζονται οι διεργασίες στο χώρο της πέραν του ΣΥΡΙΖΑ κεντροαριστεράς και του κέντρου, προς σύμπηξη ενός τρίτου πόλου διαχείρισης της αστικής εξουσίας. Σε αυτήν τη βάση, αναμένεται να έχουν συνάντηση, σήμερα το απόγευμα στη Βουλή, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, και η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, προκειμένου να συζητήσουν - όπως διαχέεται - για τον «συντονισμό» της αντιπολιτευτικής δράσης των κομμάτων τους.

Επιπλέον, αναμένεται να δουν πώς μπορεί να προχωρήσει ο διάλογος για την ανασύνταξη του μεσαίου χώρου, ο οποίος για τον Στ. Θεοδωράκη είναι ευρύτερος από αυτόν που έχει περιγράψει στις παρεμβάσεις της η Φώφη Γεννηματά, και μάλλον συμπίπτει με το «προοδευτικό κέντρο» όπως το έχει ορίσει και εστιάζει εκεί ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος. Ειδικότερα, αναμένεται να εξετάσουν την ύπαρξη ενδιαφερόμενων «κοινωνικών δυνάμεων» για να θεμελιωθεί ένας καινούργιος φορέας, στήνοντας κατ' αρχάς μιαν «επιτροπή διαλόγου» - χωνευτήρι κομμάτων και παραγόντων.

Η συνάντηση έκλεισε χτες το πρωί σε τηλεφωνική επικοινωνία των δύο που έγινε με πρωτοβουλία Στ. Θεοδωράκη. Φαίνεται, εξάλλου, ότι το κλίμα για να γίνει η τέτοια συνάντηση είχαν προετοιμάσει από πλευράς ΠΑΣΟΚ ο Χρ. Πρωτόπαππας κι από πλευράς Ποταμιού ο Δ. Τσιόδρας.

Και άλλες συναντήσεις

Σύμφωνα με κάποιες πηγές, τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσει χωριστή συνάντηση της Γεννηματά με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και νυν του ΚΙΔΗΣΟ Γ. Παπανδρέου, καθώς ο Στ. Θεοδωράκης φέρεται να αποκλείει κοινή συνάντηση των τριών. Μια εξήγηση που δίνεται είναι ότι ο Γ. Παπανδρέου στη συζήτηση για ανασύνθεση της εγχώριας κεντροαριστεράς αναγνωρίζει ρόλο και στον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που δεν θέλει ο Στ. Θεοδωράκης.

Το ραντεβού κλείστηκε μόλις δυο μέρες μετά το πέρασμα από την Αθήνα του σοσιαλδημοκράτη προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Μ. Σουλτς, τη συνάντηση που είχε με την Φ. Γεννηματά, και την αντίστοιχή που φημολογείται ότι είχε με τον Στ. Θεοδωράκη (το κόμμα του οποίου συμμετέχει στην ευρωομάδα των σοσιαλδημοκρατών).

Σημειωτέον, βέβαια, ο Μ. Σουλτς μιλά και με τον Αλ. Τσίπρα, και έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ ενός κυβερνητικού συνασπισμού στην Ελλάδα με τη συμμετοχή ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού. Και τέλος, να καταγραφεί ότι διάφορα αστικά επιτελεία, όπως π.χ. το Συγκρότημα Τύπου μέσω των εφημερίδων του, εδώ και μήνες έχουν στείλει μήνυμα σε ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι να τα βρουν και στην εδώ Βουλή, θυμίζοντάς τους ότι στην Ευρωβουλή ανήκουν στην ίδια ευρωομάδα εδώ και μήνες.

Κόντρες ξένες στα λαϊκά συμφέροντα και υπέρ του κεφαλαίου

Η προχτεσινή συζήτηση στη Βουλή για την τοποθέτηση της Δικαιοσύνης στο... σωστό δρόμο είχε και τις ανάλογες απαντήσεις από τις δικαστικές Αρχές. «Απάντηση» στα όσα είπε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, Π. Καμμένος, στη Βουλή σε βάρος της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, έδωσε η εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου Ευτ. Κουτζαμάνη. Ειδικότερα, στα ερωτήματα του Π. Καμμένου περί του αν υπάρχει συγκάλυψη σε συγκεκριμένες υποθέσεις που αφορούν τον επιχειρηματία Α. Βγενόπουλο, τη SIEMENS και τα υποβρύχια, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ανέφερε ότι «οι δικαστικοί λειτουργοί εκπληρώνουν στο ακέραιο την αποστολή τους». Μάλιστα, σημειώνει ότι «Το θέμα της υπαγωγής υποθέσεων στο σύστημα διαχείρισης υποθέσεων της Eurojust (το αποκληθέν ως «κοινό register») ανήκει στην αρμοδιότητα του δικαστικού ή εισαγγελικού λειτουργού που χειρίζεται την υπόθεση, ο οποίος διαβιβάζει το αίτημα διά του κατά τόπον αρμοδίου Εισαγγελέα Εφετών, και όχι στην αρμοδιότητα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου».

Με χτεσινή δήλωσή του, ο Π. Καμμένος σημειώνει για την ανακοίνωση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, ανάμεσα σε άλλα, ότι «είτε υπάρχει θέμα για την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου είτε για τον Εισαγγελέα Ορνεράκη, ο οποίος μέχρι σήμερα εξέθεσε τη χώρα γιατί δεν ενέταξε, ίσως με εντολή της Εισαγγελέως ίσως όχι, την υπόθεση Βγενόπουλου στο Eurojust και διαμαρτυρήθηκαν οι κυπριακές αρχές, αλλά και τις ροές χρήματος από τα υποβρύχια και από την υπόθεση της "Siemens" που προέκυψαν μετά το 2008 και το 2010».

Επιπρόσθετα, τη διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας ζητά από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου η εισαγγελέας εφετών Γ. Τσατάνη που έχει υποβάλει και την αναφορά - καταγγελία κατά του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δ. Παπαγγελόπουλου. Στην αίτησή της αναφέρεται στα όσα ελέχθησαν στη Βουλή, επισυνάπτοντας ειδικά την ομιλία του Δ. Παπαγγελόπουλου, που έκανε αναφορά στη συνάντηση που είχε με την εισαγγελέα Τσατάνη με δική της πρωτοβουλία και αντέκρουσε τις σε βάρος του καταγγελίες. Από την παράθεση των όσων είπε στη Βουλή, κατά την εισαγγελέα Τσατάνη, προκύπτουν νεότερα στοιχεία που πρέπει να διερευνηθούν σχετικά με την υπόθεση Α. Βγενόπουλου (σ.σ. για τη Λαϊκή Τράπεζα) και τους χειρισμούς εισαγγελέων, ενώ αφήνει υπαινιγμούς για παραβιάσεις της μυστικότητας της διαδικασίας. «Θέτει εαυτόν στην κρίση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου και εγείρει ζητήματα μεροληπτικής στάσης και ως εκ τούτου εξαίρεσης της κ. Προέδρου του Αρείου Πάγου».

Αυτοβούλως στον εισαγγελέα ο Λ. Μπόμπολας

Αυτοβούλως παρουσιάστηκε χτες, στον αρμόδιο εισαγγελέα Εφετών ο Λεωνίδας Μπόμπολας μετά το διεθνές ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε σε βάρος του από τις κυπριακές αρχές. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνήγοροί του υποστήριξαν ότι κάποια από τα φερόμενα αδικήματα που του αποδίδουν οι Κύπριοι, έχουν τελεστεί στην Ελλάδα άρα δεν έχουν δικαιοδοσία τα κυπριακά δικαστήρια. Στον Λ. Μπόμπολα επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα μέχρι να αποφανθεί, το αργότερα μέσα σε 60 μέρες, το Συμβούλιο Εφετών για την έκδοσή του ή μη στην Κύπρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ