ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Αναζητούν τρόπους εφαρμογής του μνημονίου με λιγότερες λαϊκές αντιδράσεις

«Νομιμοποίηση» της αντιλαϊκής πολιτικής για λογαριασμό του κεφαλαίου επιχειρείται μέσω του «δημοκρατικού ελέγχου» του μνημονίου από το Ευρωκοινοβούλιο

Από τη χτεσινή κοινή συνεδρίαση στη Βουλή με την αντιπροσωπεία του Ευρωκοινοβουλίου

Eurokinissi

Από τη χτεσινή κοινή συνεδρίαση στη Βουλή με την αντιπροσωπεία του Ευρωκοινοβουλίου
Επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί αντιπροσωπεία της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων (ECON) του Ευρωκοινοβουλίου, στο πλαίσιο του περιβόητου «δημοκρατικού - κοινοβουλευτικού ελέγχου» στην εφαρμογή του 3ου μνημονίου.

Οι χτεσινές επαφές της αντιπροσωπείας στην Αθήνα ξεκίνησαν με την κοινή συνεδρίασή της με τις Επιτροπές Ευρωπαϊκών, Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, με την «πολιτική σταθερότητα» που απαιτείται για την άμεση και απαρέγκλιτη εφαρμογή όλων των αντιλαϊκών μέτρων που περιλαμβάνονται στο 3ο μνημόνιο να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ρ. Γκουαλτιέρι, χαρακτήρισε «ρεαλιστικό στόχο το 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος μέχρι το 2018». Επιβεβαιώνοντας τα μέτρα σφαγής του λαού που αυτό συνεπάγεται, σημείωσε: «Το τρίτο πρόγραμμα (δηλαδή το μνημόνιο) είναι πολύ φιλόδοξο, είναι εμπροσθοβαρές, έχουμε και προαπαιτούμενα τα οποία πρέπει να κλείσουν». Επομένως, ανέφερε, «χρειάζεται όλοι οι εμπλεκόμενοι να συνεργαστούν να κλείσει η αξιολόγηση γιατί αποτελεί ένα τμήμα μιας ευρύτερης εικόνας» της ΕΕ, η οποία καλείται «να ενισχύσει με δημοκρατικό τρόπο τις αξίες της (βλ. κερδοφορία των ευρωενωσιακών μονοπωλίων) και βεβαίως να αποδείξει σε όλους πώς μπορεί να κινηθεί συλλογικά».

«Πολιτική σταθερότητα» για την υλοποίηση της «δύσκολης συμφωνίας»...

Συμπληρώνοντας ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της αντιπροσωπείας, Δ. Παπαδημούλης, είπε ότι ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στο κουαρτέτο, Ντ. Κοστέλο, σε συνάντηση που είχαν μαζί του, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «είναι απολύτως εφικτή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι το τέλος του μήνα». «Οτι οι διαφορές» ανάμεσα στο κουαρτέτο είναι πλέον «απολύτως γεφυρώσιμες», ότι «το ΔΝΤ θέλει συμφωνία κι έχει πάψει να ζητά πράγματα πέρα από τη συμφωνία του καλοκαιριού».

Ο ίδιος χαρακτήρισε την εφαρμογή του μνημονίου «πρόκληση» γιατί είναι μία «δύσκολη συμφωνία». Υπενθύμισε ότι «υπερψηφίστηκε από 221 βουλευτές από 5 κόμματα» και ότι «η υλοποίηση των προγραμμάτων αυτών με όλες τις δυσκολίες (...) είναι κρίσιμη και απαιτεί πολιτική σταθερότητα».

Η αντιπροσωπεία του Ευρωκοινοβουλίου συναντήθηκε επίσης με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκη, αρμόδιους υπουργούς (βλ. και ρεπορτάζ στη σελ. 3), ενώ σήμερα θα συναντηθεί, μεταξύ άλλων, με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα.

Σταθερά στη γραμμή αποπροσανατολισμό του λαού, ο Αλ. Τσίπρας, στη συνάντηση που είχε με την αντιπροσωπεία, δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την εμπλοκή του Ευρωκοινοβουλίου, εκφράζοντας την... ελπίδα ότι «θα συμβάλει στην προστασία του ευρωπαϊκού κεκτημένου και της κοινωνικής συνοχής στην Ελλάδα»...

ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ
Εργαλείο στην υπηρεσία της καπιταλιστικής ανάπτυξης

Την απρόσκοπτη επιχειρηματική δράση στην αγορά γης θέλει να εξασφαλίσει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που θέτει σε δημόσια διαβούλευση από σήμερα

«Εφαλτήριο ανάπτυξης» χαρακτήρισε την κατάρτιση των δασικών χαρτών ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Τσιρώνης, κατά τη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου, στην οποία παρουσίασε το σχετικό σχέδιο νόμου που από σήμερα έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Η τοποθέτηση αυτή του αν. υπουργού συνοδεύτηκε από τη διευκρίνιση ότι από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί το έργο σύνταξης των δασικών χαρτών της χώρας «κάποιος θα μπορεί να επενδύσει χωρίς τον φόβο κάποτε να κριθεί παράνομος», που δείχνει ποια ακριβώς είναι η έγνοια της κυβέρνησης.

Η ολοκλήρωση αυτού του έργου, σε συνδυασμό με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) για τον επαναπροσδιορισμό της έννοιας «δάσος» που είναι ήδη έτοιμο, προϊδεάζει επίσης για την ανάπτυξη κερδοφόρας επιχειρηματικής δράσης στα δάση και τις δασικές εκτάσεις της χώρας.

Σύμφωνα με το άρθρο 2 του ΠΔ, ορίζονται τα 700 τ.μ. ως ελάχιστο εμβαδόν για να θεωρείται μια έκταση δάσος ή δασική έκταση, ενώ στο ίδιο άρθρο δεν αποκλείονται βέβαια και εκτάσεις μικρότερες του παραπάνω εμβαδού, ωστόσο υπό προϋποθέσεις η οριοθέτηση αυτή διευκολύνει τους αποχαρακτηρισμούς εκτάσεων. Πολύ περισσότερο εάν συνδυαστεί και με το άρθρο 3 του ίδιου ΠΔ όπου αυξάνεται στο 25% από 15% που είναι σήμερα ο μέσος βαθμός συγκόμωσης (εκφράζει το βαθμό κάλυψης του εδάφους από βλάστηση) για να θεωρείται μια έκταση δάσος, αλλά το κριτήριο χαρακτηρίζεται από το σχέδιο ΠΔ «ενδεικτικό». Με δεδομένα αυτά τα κριτήρια και παρότι η αύξηση του ποσοστού συγκόμωσης θα χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι προστασίας από την κυβέρνηση, δασολόγοι υποστήριζαν στον «Ριζοσπάστη» ότι ο συνδυασμός του ελάχιστου εμβαδού με τον ελάχιστο βαθμό συγκόμωσης θέτει τις βάσεις για το μαζικό αποχαρακτηρισμό δασών και δασικών εκτάσεων για την... απρόσκοπτη άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Το σχέδιο για τους χάρτες

Το σχέδιο νόμου επαναφέρει την αρμοδιότητα για τους δασικούς χάρτες στις διευθύνσεις δασών των Τοπικών Διοικήσεων, που είχε υπαχθεί στην «Κτηματολόγιο ΑΕ» και σε περίπτωση που οι Δασικές Υπηρεσίες εκφράσουν αδυναμία για την εκτέλεση του έργου λόγω έλλειψης πόρων ή προσωπικού, προβλέπεται η εκτέλεσή τους από την «Κτηματολόγιο» με αναθέσεις σε ιδιωτικά γραφεία εκπόνησης μελετών. Επίσης, καθιερώνεται ειδική διοικητική διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων από πολίτες για το δασικό χαρακτήρα των εκτάσεων, ωστόσο η διαδικασία της κύρωσης του χάρτη θα προχωράει, και μόνο για τις εκτάσεις που έχει εκφραστεί αντίρρηση θα παραμένει ανοιχτή έως την οριστική διευθέτησή τους.

Το νομοσχέδιο, όπως είπε ο Γ. Τσιρώνης, δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα των αυθαίρετων κτισμάτων εντός χαρακτηρισμένων εκτάσεων, ωστόσο τα καταγράφει ώστε σε δεύτερο χρόνο με άλλο νομοσχέδιο να αντιμετωπισθεί το ζήτημα συνολικά. Το κόστος του έργου υπολογίζεται περίπου στα 70 εκατομμύρια ευρώ.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιμένουν στη σκανδαλολογία, επιταχύνουν την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής

Αποτίμηση της εμφάνισης του πρωθυπουργού στη συζήτηση στη Βουλή, προχτές το βράδυ, κάνουν τα επιτελεία κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ταυτόχρονα επιχειρούν να την εκμεταλλευτούν προς όφελός τους. Ετσι, και χτες, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου («ΣΚΑΪ»), κατηγόρησε τη ΝΔ ότι δεν έδωσε εξηγήσεις και ότι συνεχίζει να συγκαλύπτει το καθεστώς ανομίας που δημιούργησε. Χαρακτήρισε «κίνηση αντιπερισπασμού και πανικού» το αίτημα της ΝΔ για εκλογές, απεναντίας παρουσίασε την υποδαύλιση της σκανδαλολογίας από μεριάς τους ως ...λαϊκή απαίτηση, μοιράζοντας υποσχέσεις ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα τελειώσει «το καθεστώς της ανομίας».

Ταυτόχρονα, το Μέγαρο Μαξίμου απέρριψε την πρόταση της ΝΔ για εξεταστική για τα «capital controls», τη νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κ.ο.κ. Σε σημείωμά του υποστηρίζει ότι «μετά τις γκάφες, τα αυτογκόλ και τα απροκάλυπτα ψέματα με τα οποία εξετέθη ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή, η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί σήμερα, απεγνωσμένα, να περισώσει την θλιβερή χτεσινή εικόνα του αρχηγού της. Περιμένουμε ακόμα να απαντήσουν για ποιες υπηρεσίες πλήρωναν πλουσιοπάροχα τους κατηγορούμενους για εκβιασμό».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κίνηση της ΝΔ εκλαμβάνεται ως αντιπερισπασμός στην κυβερνητική πρόταση για εξεταστική που θα διερευνήσει τα δάνεια που δόθηκαν σε ΜΜΕ και κόμματα. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως «είναι γνωστό ότι τα capital controls επιβλήθηκαν στη χώρα ως προσπάθεια να χειραγωγηθεί το δημοψήφισμα» και πως «ο λαός το γνωρίζει αυτό» και «έχει εγκρίνει την κυβερνητική πολιτική τον περασμένο Σεπτέμβριο, μετά τα capital controls».

Μ' αυτά και μ' εκείνα κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση εξακολουθούν να επιχειρούν να κρατήσουν το λαό στην τροχιά της σκανδαλολογίας, την ώρα που ξεδιπλώνεται νέο κύμα σφοδρής αντιλαϊκής επίθεσης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φάμελλος το επιβεβαίωσε, απαριθμώντας σε συνέντευξή του τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης στα ζητήματα της διαφθοράς, με ιδιαίτερη προτίμηση στη γνωστή τακτική της συγκρότησης επιτροπών... Δήλωσε ότι τα βήματα αυτά θα είναι «η συνταγματική αναθεώρηση, συμπεριλαμβανομένης της τροποποίησης του νόμου περί ευθύνης υπουργών και η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια που δόθηκαν στα κόμματα και τα κανάλια, με διερεύνηση και της αμνήστευσης των στελεχών των ΔΣ των τραπεζών, προκειμένου να δοθούν αυτά τα δάνεια, χωρίς επιπτώσεις για τους ίδιους». Ακόμα, «η συγκρότηση Μεικτής Επιτροπής για την επαναδιαπραγμάτευση και τον έλεγχο του εξωδικαστικού συμβιβασμού με τη Siemens» και «να εξεταστεί ο χρόνος καθυστέρησης των πολιτικών υποθέσεων και των φακέλων που εξέταζαν οι δικαστές, όσον αφορά στην ευθύνη των πολιτικών προσώπων».

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Επίφαση «δημοκρατικότητας» για την υλοποίηση του τρίτου μνημονίου

Παίρνοντας το λόγο στη χτεσινή συνεδρίαση στη Βουλή με την αντιπροσωπεία του Ευρωκοινοβουλίου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, επισήμανε ότι με τα μνημόνια «εξειδικεύονται για την ελληνική οικονομία οι βασικές κατευθύνσεις και οι στρατηγικές επιλογές της ΕΕ» που είναι «η διασφάλιση, η ικανοποίηση των αναγκών των μονοπωλιακών ομίλων σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης».

Αυτό το στόχο «προσπαθούν να τον υλοποιήσουν με δύο αλληλοσυμπληρούμενα εργαλεία. Το πρώτο είναι η δημοσιονομική προσαρμογή και εξυγίανση μέσω της οποίας μεταφέρονται τα βάρη διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης στις πλάτες της εργατικής τάξης και του λαού».

«Το δεύτερο», πρόσθεσε, «είναι η προώθηση των μεταρρυθμίσεων για τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων και την ενίσχυση της καπιταλιστικής κερδοφορίας». Το «εργαλείο» αυτό προϋποθέτει «ένα μόνιμο μηχανισμό αναπαραγωγής μιας πολύ φθηνής αναλώσιμης και χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα εργατικής δύναμης». Μεταρρυθμίσεις για «νέα κίνητρα, προνόμια και φοροαπαλλαγές, νέα προνόμια για το κεφάλαιο».

Και υπογράμμισε: «Η εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θεωρούμε ότι αποτελεί επίφαση δημοκρατικότητας και διαφάνειας για την υλοποίηση του τρίτου μνημονίου. Επιδιώκει να νομιμοποιήσει τις αντιλαϊκές επιλογές πιστεύοντας, αφελώς εμείς θα λέγαμε, ότι με αυτόν τον τρόπο οι επιλογές και οι πολιτικές των μνημονίων θα νομιμοποιηθούν και στη λαϊκή συνείδηση. Οτι με αυτόν τον τρόπο θα ανακόψουν τη λαϊκή αντίδραση, την οργανωμένη πάλη της εργατικής τάξης και των υπόλοιπων λαϊκών στρωμάτων για την απόκρουση των αντιλαϊκών αυτών πολιτικών αλλά και συνολικότερα την ανάγκη να προωθηθούν ριζοσπαστικές, αντικαπιταλιστικού χαρακτήρα ρήξεις και ανατροπές στην Ελλάδα και όχι μόνο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ