ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Απρίλη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΗΘΟΠΟΙΩΝ» - «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»
Καταγγέλλουν τις εξελίξεις στο Φεστιβάλ Αθηνών

Η «Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών» και οι δυνάμεις της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας», σε ανακοίνωσή τους για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Φεστιβάλ Αθηνών, «εκφράζουν την ανησυχία τους για την παραπέρα αρνητική πορεία που έφερε στο Φεστιβάλ Αθηνών η τοποθέτηση του Γιαν Φαμπρ στη θέση του καλλιτεχνικού Διευθυντή».

Αναλυτικά αναφέρουν: «Είναι μεγάλες οι ευθύνες που βαραίνουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και το υπουργείο Πολιτισμού για την επιλογή να μετατραπεί το Ελληνικό Φεστιβάλ σε Διεθνές Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, γεγονός που σημαίνει την παραπέρα ενίσχυση της προσπάθειας να παρουσιάσει και να διαδώσει στον ελληνικό λαό τον κοσμοπολιτισμό των επιχειρηματιών και των ισχυρών "επί Γης". Σε μία περίοδο που ολοένα και περισσότερο ο ελληνικός λαός αμφισβητεί, απαξιώνει, στέκεται επιφυλακτικός απέναντι στην πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεών της, σε μια πολιτική που γεννάει φτώχεια και πολέμους, η κυβέρνηση επιλέγει να "τονώσει" και με το πανίσχυρο όπλο της Τέχνης το αντιδραστικό, σάπιο, παλιό σύστημα "αξιών" της ΕΕ και των ισχυρών του κόσμου. Γιατί μόνο έτσι μπορούν να ερμηνευτούν τα ωραία λόγια για γέφυρες πολιτισμών και πολυπολιτισμικότητα. Δεν αρκείται, μάλιστα, στην τριετή παρουσία του Γιαν Φάμπρ στο τιμόνι του Φεστιβάλ, αλλά θέλει να "επιμορφώσει" και τους νέους καλλιτέχνες στην Ελλάδα στο πνεύμα αυτό, για να εξασφαλίζει τη συνέχεια της προσπάθειας στο μέλλον.

Σε μία περίοδο που είναι ολοφάνερη η ανάγκη το Ελληνικό Φεστιβάλ να στρέψει την προσοχή του στα σύγχρονα λαϊκά προβλήματα με το μοναδικό τρόπο που η Τέχνη μπορεί, σε μία στιγμή που ήταν απαραίτητο να ανοίξει τις πόρτες του σε περισσότερους νέους καλλιτέχνες απ' όλα τα είδη της Τέχνης, σε αυτή τη στιγμή για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση και το υπουργείο θυσιάζει τις καλλιτεχνικές, αλλά και βιοποριστικές ανησυχίες των καλλιτεχνών της χώρας μας για να "χρυσώσει" ακόμα πιο αποφασιστικά με διεθνή αίγλη τη βάρβαρη πολιτική που ακολουθεί. Ο Φαμπρ φαίνεται πως μπορεί πολύ καλά να υπηρετήσει αυτό το στόχο της!

Απαιτούμε:

  • Την απομάκρυνση του Γιαν Φαμπρ από τη θέση του καλλιτεχνικού Διευθυντή του Φεστιβάλ. Να παραμείνει το Φεστιβάλ ως Ελληνικό Φεστιβάλ.
  • Τη μετατροπή του Φεστιβάλ Αθηνών από ΑΕ σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.
  • Τη στροφή του Φεστιβάλ στην έκφραση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών μέσα από την Τέχνη, να αγκαλιάσει τις ανησυχίες, τα προβλήματα, αλλά και όνειρα του λαού μας, μακριά από εξωπραγματικούς μικρόκοσμους που οδηγούν σε αδιέξοδα, ηττοπάθεια και ψευδή εικόνα της πραγματικότητας».
«Ο Μέγας Ιεροεξεταστής» στο «Τζένη Καρέζη»

«Ο Μέγας Ιεροεξεταστής»
«Ο Μέγας Ιεροεξεταστής»
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ ανδρικών μονολόγων που πραγματοποιεί στο θέατρο «Τζένη Καρέζη» από τις 15 έως τις 26 Απρίλη ο πολιτιστικός οργανισμός Sound & Picture Theatre Production, στις 23 Απρίλη θα παρουσιαστεί η παράσταση «Ο Μέγας Ιεροεξεταστής» του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι από τους Αδελφούς Καραμάζοφ (δεύτερος τόμος - πέμπτο κεφάλαιο), με τον Κωνσταντίνο Κωνσταντόπουλο. Η επεξεργασία του κειμένου (σε μετάφραση Αρη Αλεξάνδρου) έχει γίνει από τη Ματίνα Μόσχοβη, ενώ η σκηνοθεσία είναι του ίδιου του Κωνσταντίνου Κωνσταντόπουλου.

Ο Γιώργος Αετόπουλος στο «Σταυρό του Νότου»

Την Κυριακή 3 Απρίλη, στις 20.30, ο Γιώργος Αετόπουλος παρουσιάζει τραγούδια από την προσωπική του δισκογραφία, αλλά και τραγούδια άλλων Ελλήνων δημιουργών στο «Σταυρό του Νότου» (Plus). Στη συναυλία συμμετέχουν πολλοί φίλοι τραγουδιστές και μουσικοί, όπως ο Νίκος Ζιώγαλας, η Βούλα Κουκάκη, η Αγγελική Ζήκα, η Κατερίνα Ντίνου, ο Δημήτρης Βεριώνης, ο Δημήτρης Βασίλας, ο Ομηρος Κομνηνός, ο Χρήστος Ζελελίδης, η Δήμητρα Αποστόλου και ο Θέμος Ρίζος.

Ο τραγουδοποιός Γιώργος Αετόπουλος κατάγεται από τη Δράμα και ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη, ενώ έχει στο ενεργητικό του και τρεις δισκογραφικές δουλειές: «Ο,τι Αρχίζει να Κυλά» (2002), «Μαύρο Κρασί» (2007) και «Η Ζωή μου Γελά» (2013). Εχει υπάρξει ιδρυτικό μέλος τριών συγκροτημάτων («Κράμα», «Χρώμα» και «Αναβράζοντα Δισκία»), με αρκετές διακρίσεις σε διαγωνισμούς, όπως η 5η και 6η θέση στον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ελληνικού Ροκ, που διοργάνωσε η ΕΡΑ το 1996 κ.α. Εχει συνεργαστεί με εξαίρετους μουσικούς και δημιουργούς.

Νέες αυξήσεις εισιτηρίων σε αρχαιολογικούς χώρους

Eurokinissi

Αυξάνονται από σήμερα, 1η Απρίλη, με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού (ΦΕΚ 2916/31-12-2015) τα εισιτήρια στους αρχαιολογικούς χώρους. Στην ουσία, με την απόφαση αυτή, για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά νοικοκυριά, που το εισόδημά τους έχει μειωθεί δραστικά, γίνεται απαγορευτική η επίσκεψη μνημείων της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Να σημειωθεί ότι η εξέλιξη αυτή, που έρχεται ως συνέχεια της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων, αποτελούσε σταθερό στόχο ήδη από την πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, οπότε και ο τότε υπουργός Πολιτισμού Ν. Ξυδάκης δήλωνε ότι «έχουμε ακόμα τα φθηνότερα εισιτήρια σε όλη την Ευρώπη. Σε τέτοιον βαθμό ώστε αδικούμε την αξία του προσφερόμενου αγαθού»!

Στους πλέον επισκέψιμους χώρους, οι τιμές καθορίζονται ως εξής: Ακρόπολη 20 ευρώ (από 12 ευρώ), Βραυρώνα (χώρος και μουσείο) 6 ευρώ (από 5 ευρώ), Σούνιο 8 ευρώ (από 4 ευρώ), αρχαιολογικός χώρος και Μουσείο Επιδαύρου 12 ευρώ (από 6 ευρώ), αρχαιολογικός χώρος και Μουσείο Μυκηνών 12 ευρώ (από 8 ευρώ), αρχαιολογικός χώρος Ακρόπολης Λίνδου 12 ευρώ (από 6 ευρώ), αρχαιολογικός χώρος και Μουσείο Ολυμπίας 12 ευρώ (από 9 ευρώ), αρχαιολογικός χώρος και Μουσείο Βασιλικών Τάφων Αιγών 12 ευρώ (από 8 ευρώ), αρχαιολογικός χώρος, Μουσείο Αρχαίας Μεσσήνης 12 ευρώ (από 6 ευρώ), Αρχαιολογικός Χώρος Ακρωτηρίου Θήρας 12 ευρώ (από 6 ευρώ), Κνωσός 15 ευρώ (από 6 ευρώ), Δήλος 12 ευρώ (από 5 ευρώ), κ.λπ.

Η Πανελλήνια Ενωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων εξέδωσε την Τρίτη σχετική ανακοίνωση εστιάζοντας όμως μόνο στις ελλείψεις που υπάρχουν, στη δυσλειτουργία και τα προβλήματα που προκαλούν οι ασάφειες και οι παραλείψεις που υπάρχουν στο ΦΕΚ, χωρίς καμιά αναφορά στις αυξήσεις.

Η ανακοίνωση επισημαίνει αντιρρήσεις για τους όρους ελεύθερης εισόδου σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, καθώς όπως λέει: «Δεν συμπεριλαμβάνονται οι κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού στους δικαιούχους ελευθέρας εισόδου. Αυτό θα δημιουργήσει θέματα στους Αρχαιολογικούς χώρους και τα Μουσεία, καθώς υπάρχουν κάρτες που είναι ακόμα σε ισχύ για ένα ή δύο έτη. Οι δημοσιογράφοι, Ελληνες και ξένοι, δεν μπορούν να λαμβάνουν ελεύθερη είσοδο από το νέο έτος. Οι γονείς πολύτεκνων οικογενειών, που περιλαμβάνονται στο νέο ΦΕΚ, μπορούν να λαμβάνουν ελεύθερη είσοδο μόνο όταν τα τέκνα τους είναι μέχρι 23 ετών ή μέχρι 25 ετών εάν σπουδάζουν ή εκπληρώνουν στρατιωτικές υποχρεώσεις ή έχουν αναπηρία. Καταλαβαίνετε πως για να αποδείξει ο πολύτεκνος επισκέπτης όλα αυτά τα στοιχεία θα είναι εξαιρετικά δύσκολο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται εκνευρισμός και προβλήματα στα ταμεία των υπηρεσιών. Τα ίδια κριτήρια ισχύουν και για τους γονείς τρίτεκνων οικογενειών, όπου θα παρουσιαστούν τα ίδια προβλήματα. Ακόμα, μπορούν να λάβουν ελεύθερη είσοδο οι γονείς μονογονεϊκών οικογενειών, μόνο εάν τα τέκνα τους είναι ανήλικα και στην περίπτωση διαζυγίου μόνο ο γονιός που έχει την επιμέλεια. Ζητάτε, δηλαδή, από τους αρχαιοφύλακες που εκτελούν χρέη ταμία, να ζητούν από τους επισκέπτες τις δικαστικές αποφάσεις που ορίζουν την κηδεμονία των τέκνων;»

Μουσικοθεατρική παράσταση για τον Ναζίμ Χικμέτ

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων του ΚΚΕ, οι ΚΟΒ Αργυρούπολης και Ελληνικού διοργανώνουν μουσικοθεατρική παράσταση αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ.

Την παράσταση έχει ετοιμάσει η ΚΟΒ Κέντρου - Αγ. Τριάδας Περιστερίου της Περιφερειακής Οργάνωσης Δυτικής Αθήνας της ΚΟ Αττικής, με τίτλο «Φοβούνται, φοβούνται τα τραγούδια μας μην τους τσακίσουν». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο 2 Απρίλη, στις 7 μ.μ., στο πολιτιστικό κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης» στην Αργυρούπολη (Κύπρου 68 - δίπλα στο Δημαρχείο).

Υπενθύμιση από το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών

Εκλογές για την ανάδειξη νέων Εφοριών και Επιτροπών Κατάταξης και Κρίσης θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 3 Απρίλη, από τις 8 το πρωί έως και τις 8 το βράδυ, στα γραφεία του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (Βαλτετσίου 42, Εξάρχεια).

Το Επιμελητήριο υπενθυμίζει ότι συνάδελφοι που κατά τις εκλογές θα βρίσκονται εκτός Αθηνών, μπορούν να ψηφίσουν με τον τρόπο που ψηφίζουν τα μέλη που διαμένουν στην επαρχία. Με βεβαίωση του γνήσιου της υπογραφής από δημόσια αρχή ή ΚΕΠ και αφού παραλάβουν τα ψηφοδέλτια από τα γραφεία του ΕΕΤΕ, ταχυδρομώντας την ψήφο τους στη θυρίδα του ΕΕΤΕ.

Παρουσίαση του μυθιστορήματος «Μίστερ Μπούλντογκ»

Το μυθιστόρημα του Γιώργου Κακουλίδη «Μίστερ Μπούλντογκ» παρουσιάζεται την επόμενη Παρασκευή 8 Απρίλη, στις 19.00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του «Public» (πλατεία Συντάγματος - Καραγιώργη Σερβίας 1, 5ος όροφος). Στην παρουσίαση του βιβλίου θα μιλήσουν οι Αρης Δαβαράκης, Θανάσης Λάλας και Γιώργος - Ικαρος Μπαμπασάκης. Πρόκειται για το δεύτερο μυθιστόρημα του Γ. Κακουλίδη, που πραγματεύεται, όπως μας έλεγε σε συνέντευξή του στον «Ριζοσπάστη», «τα απρόσωπα αυτά πιόνια που συνιστούν μεγάλο κομμάτι της νεολαίας, που το μεγαλύτερό τους πρόβλημα είναι τα "φράγκα", που δεν έχουν καμιά ηθική ούτε καν προσωπική και που μπλέκονται σε κάθε είδους κομπίνες... Εν ολίγοις, κάνουν τα πάντα και στο τέλος, σύστημα και μηχανισμοί τα χρησιμοποιούν ποικιλότροπα... και πολιτικά», αφού «ο θεός - χρήμα είναι ο υποκινητής των πάντων... Ο καπιταλισμός αξιοποιεί τους πάντες. Δεν αφήνει τίποτα αναξιοποίητο, από τον τελευταίο λούμπεν μέχρι το διανοούμενο... Ολα τα χρησιμοποιεί και τα εκμεταλλεύεται...».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ