Παρασκευή 1 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Νέες αυξήσεις εισιτηρίων σε αρχαιολογικούς χώρους

Eurokinissi

Αυξάνονται από σήμερα, 1η Απρίλη, με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού (ΦΕΚ 2916/31-12-2015) τα εισιτήρια στους αρχαιολογικούς χώρους. Στην ουσία, με την απόφαση αυτή, για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά νοικοκυριά, που το εισόδημά τους έχει μειωθεί δραστικά, γίνεται απαγορευτική η επίσκεψη μνημείων της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Να σημειωθεί ότι η εξέλιξη αυτή, που έρχεται ως συνέχεια της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων, αποτελούσε σταθερό στόχο ήδη από την πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, οπότε και ο τότε υπουργός Πολιτισμού Ν. Ξυδάκης δήλωνε ότι «έχουμε ακόμα τα φθηνότερα εισιτήρια σε όλη την Ευρώπη. Σε τέτοιον βαθμό ώστε αδικούμε την αξία του προσφερόμενου αγαθού»!

Στους πλέον επισκέψιμους χώρους, οι τιμές καθορίζονται ως εξής: Ακρόπολη 20 ευρώ (από 12 ευρώ), Βραυρώνα (χώρος και μουσείο) 6 ευρώ (από 5 ευρώ), Σούνιο 8 ευρώ (από 4 ευρώ), αρχαιολογικός χώρος και Μουσείο Επιδαύρου 12 ευρώ (από 6 ευρώ), αρχαιολογικός χώρος και Μουσείο Μυκηνών 12 ευρώ (από 8 ευρώ), αρχαιολογικός χώρος Ακρόπολης Λίνδου 12 ευρώ (από 6 ευρώ), αρχαιολογικός χώρος και Μουσείο Ολυμπίας 12 ευρώ (από 9 ευρώ), αρχαιολογικός χώρος και Μουσείο Βασιλικών Τάφων Αιγών 12 ευρώ (από 8 ευρώ), αρχαιολογικός χώρος, Μουσείο Αρχαίας Μεσσήνης 12 ευρώ (από 6 ευρώ), Αρχαιολογικός Χώρος Ακρωτηρίου Θήρας 12 ευρώ (από 6 ευρώ), Κνωσός 15 ευρώ (από 6 ευρώ), Δήλος 12 ευρώ (από 5 ευρώ), κ.λπ.

Η Πανελλήνια Ενωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων εξέδωσε την Τρίτη σχετική ανακοίνωση εστιάζοντας όμως μόνο στις ελλείψεις που υπάρχουν, στη δυσλειτουργία και τα προβλήματα που προκαλούν οι ασάφειες και οι παραλείψεις που υπάρχουν στο ΦΕΚ, χωρίς καμιά αναφορά στις αυξήσεις.

Η ανακοίνωση επισημαίνει αντιρρήσεις για τους όρους ελεύθερης εισόδου σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, καθώς όπως λέει: «Δεν συμπεριλαμβάνονται οι κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού στους δικαιούχους ελευθέρας εισόδου. Αυτό θα δημιουργήσει θέματα στους Αρχαιολογικούς χώρους και τα Μουσεία, καθώς υπάρχουν κάρτες που είναι ακόμα σε ισχύ για ένα ή δύο έτη. Οι δημοσιογράφοι, Ελληνες και ξένοι, δεν μπορούν να λαμβάνουν ελεύθερη είσοδο από το νέο έτος. Οι γονείς πολύτεκνων οικογενειών, που περιλαμβάνονται στο νέο ΦΕΚ, μπορούν να λαμβάνουν ελεύθερη είσοδο μόνο όταν τα τέκνα τους είναι μέχρι 23 ετών ή μέχρι 25 ετών εάν σπουδάζουν ή εκπληρώνουν στρατιωτικές υποχρεώσεις ή έχουν αναπηρία. Καταλαβαίνετε πως για να αποδείξει ο πολύτεκνος επισκέπτης όλα αυτά τα στοιχεία θα είναι εξαιρετικά δύσκολο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται εκνευρισμός και προβλήματα στα ταμεία των υπηρεσιών. Τα ίδια κριτήρια ισχύουν και για τους γονείς τρίτεκνων οικογενειών, όπου θα παρουσιαστούν τα ίδια προβλήματα. Ακόμα, μπορούν να λάβουν ελεύθερη είσοδο οι γονείς μονογονεϊκών οικογενειών, μόνο εάν τα τέκνα τους είναι ανήλικα και στην περίπτωση διαζυγίου μόνο ο γονιός που έχει την επιμέλεια. Ζητάτε, δηλαδή, από τους αρχαιοφύλακες που εκτελούν χρέη ταμία, να ζητούν από τους επισκέπτες τις δικαστικές αποφάσεις που ορίζουν την κηδεμονία των τέκνων;»


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ