ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Απρίλη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αμείωτη η αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες

Προσφορά ειδών πρώτης ανάγκης, αλλά και δημιουργική απασχόληση των παιδιών στα κέντρα φιλοξενίας

Από τη διανομή στο Χέρσο Κιλκίς
Από τη διανομή στο Χέρσο Κιλκίς
Στο πλευρό των προσφύγων και μεταναστών που είναι εγκλωβισμένοι στο «κέντρο φιλοξενίας» στο Χέρσο του Κιλκίς βρέθηκε, για ακόμη μια φορά, την περασμένη Παρασκευή, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ. Συνδικάτα, φορείς του λαϊκού κινήματος, αλλά και μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου πρώην Πολιτικών Προσφύγων Ουγγαρίας παρέδωσαν στους πρόσφυγες και μετανάστες είδη πρώτης ανάγκης, που συγκεντρώθηκαν σε Αθήνα, Κρήτη και Ουγγαρία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά από κάλεσμα ο Πολιτιστικός Σύλλογος στην Ουγγαρία συγκέντρωσε τρεις παλέτες με είδη πρώτης ανάγκης. Οπως δήλωσε ο Βίκτορας Φαρατζής, μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου, παρά το κλίμα ξενοφοβίας και ρατσισμού που καλλιεργεί η κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν, ο ουγγρικός λαός, και ιδιαίτερα οι Ελληνες της Ουγγαρίας, καταλαβαίνει το δράμα των προσφύγων και των μεταναστών και θέλει να βοηθήσει.

Στο μεταξύ, μερικές στιγμές ξεγνοιασιάς έζησαν την Κυριακή τα εκατοντάδες παιδιά προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν στο κέντρο φιλοξενίας στο Σχιστό. Με πρωτοβουλία των Λαϊκών Επιτροπών του Πειραιά και του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, ένα από τα κτίρια του πρώην στρατοπέδου στο Σχιστό μετατράπηκε για λίγες ώρες σε έναν μεγάλο παιδότοπο, όπου με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών τα παιδιά ζωγράφισαν σε χαρτί και σε μπαλόνια, έπαιξαν ομαδικά και παραδοσιακά παιχνίδια, έκαναν κατασκευές με πλαστελίνη και πηλό και παρακολούθησαν τις επιδείξεις ενός ταχυδακτυλουργού.

Μικροί και μεγάλοι παρακολουθούν τον ταχυδακτυλουργό στο Σχιστό
Μικροί και μεγάλοι παρακολουθούν τον ταχυδακτυλουργό στο Σχιστό
Το στρατόπεδο Αρματολού Κόκκινου στην Αγία Βαρβάρα Βέροιας επισκέφθηκε το Σάββατο πολυπληθής αντιπροσωπεία από συνδικάτα και άλλους φορείς, με πρωτοβουλία της Γραμματείας Ημαθίας του ΠΑΜΕ και των Ομάδων Γυναικών Βέροιας και Νάουσας της ΟΓΕ. Διένειμαν οργανωμένα, στα χέρια των προσφύγων, υλική βοήθεια και είδη πρώτης ανάγκης, που συγκεντρώθηκαν από εργαζόμενους, κατοίκους της περιοχής. Η συγκέντρωση υλικής βοήθειας συνεχίζεται σήμερα, Τρίτη (6 μ.μ. έως 9 μ.μ.), στην πλατεία Δημαρχείου της Βέροιας.

Αποστολή αλληλεγγύης στους πρόσφυγες που βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά οργάνωσαν το πρωί του Σαββάτου και οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός». Μετά από πρόσκληση του Σωματείου τους, συγκέντρωσαν μεγάλες ποσότητες τροφίμων, ρούχων και φαρμάκων που γέμισαν ασφυκτικά ένα φορτηγάκι. Τη βοήθεια αυτή την παρέδωσαν απευθείας, χωρίς μεσολάβηση κρατικής οργάνωσης ή ΜΚΟ, στους πρόσφυγες στο λιμάνι, με τη συνδρομή εκπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και διερμηνέα.

Εκδήλωση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες διοργάνωσε το πρωί της Κυριακής η Λαϊκή Επιτροπή Μενιδίου στο Ολυμπιακό Χωριό. Δεκάδες άνθρωποι πρόσφεραν είδη πρώτης ανάγκης, από το υστέρημά τους. Τέλος, στη Χίο σωματεία και φορείς βρέθηκαν χτες το πρωί στο λιμάνι του νησιού, για να καταδικάσουν την επαναπροώθηση Αφγανών στην Τουρκία και να καταγγείλουν την πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ.

Τέλος, συναυλία αλληλεγγύης στους πρόσφυγες οργανώνουν την Πέμπτη 7 Απρίλη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Μικρασιατών, σωματεία και φορείς του Ρεθύμνου. Την πρωτοβουλία έχουν πάρει το Συνδικάτο Οικοδόμων, ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου, η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας, το Σωματείο Προσωπικού Καθαριότητας, ο Σύλλογος Συνεταιριστικών Υπαλλήλων, ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων, η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Ρεθύμνου και ο Σύλλογος Γυναικών Ν. Ρεθύμνου.

Κινητοποιήσεις των εγκλωβισμένων στην Ειδομένη

Την περιοχή επισκέφτηκε ο πρόξενος της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη

Συνθήκες έντασης δημιουργεί ο πολυήμερος εγκλωβισμός των προσφύγων στην Ειδομένη, ως αποτέλεσμα των αποφάσεων της ΕΕ και της εφαρμογής τους από την ελληνική κυβέρνηση. Οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες, με κινητοποιήσεις στον καταυλισμό της Ειδομένης και με αποκλεισμό της σιδηροδρομικής γραμμής, απαιτούν το άνοιγμα των συνόρων προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους για τις χώρες που έχουν επιλέξει.

Εξάλλου, για τρίτη μέρα χτες, οι πρόσφυγες συνέχισαν τις κινητοποιήσεις τους στήνοντας σκηνές πάνω στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Ευζώνων, στο ύψος του βενζινάδικου έξω από το Πολύκαστρο, όπου έχει στηθεί και λειτουργεί ένας πρόχειρος καταυλισμός όπου διαμένουν περισσότεροι από 1.000 πρόσφυγες. Ανάλογη κινητοποίηση βρίσκονται σε εξέλιξη και στον παλιό δρόμο Θεσσαλονίκης - Ευζώνων, στο ύψος του Λιμνότοπου.

Ενταση και διαμαρτυρίες υπήρξαν την Κυριακή, στον καταυλισμό της Ειδομένης, μετά από τη διανομή αλλοιωμένου φαγητού στους πρόσφυγες και μετανάστες. Οπως κατήγγειλαν, οι μερίδες φαγητού ήταν είτε αλλοιωμένες είτε είχαν μούχλα, ενώ γενικότερα τους μοιράζεται φαγητό σε κακή κατάσταση. Την ευθύνη για τη σίτιση του φαγητού έχουν αναλάβει οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα». Συγκεκριμένα, υπάρχει συμφωνία των ΓΧΣ με ιδιωτική εταιρεία για την προμήθεια των μερίδων του φαγητού, οι οποίες στη συνέχεια παραδίδονται στον καταυλισμό και διανέμονται στους πρόσφυγες από την ΜΚΟ «PRAKSIS».

Στο μεταξύ, χτες, την Ειδομένη επισκέφτηκε ο πρόξενος της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη, Ορχάν Γιαλμάν Οκάν. Οπως έγινε γνωστό, πήγε στην Ειδομένη για να διαπιστώσει την κατάσταση που υπάρχει.

Το περασμένο Σάββατο, ελάχιστοι κάτοικοι της περιοχής, ορισμένοι από τους οποίους μάλιστα έχουν θησαυρίσει από την οικονομική εκμετάλλευση των προσφύγων, μαζί με το δήμαρχο Παιονίας, το χρυσαυγίτη βουλευτή του Κιλκίς και το βουλευτή της ΝΔ, πραγματοποίησαν αποκλεισμό της γέφυρας που οδηγεί στην Ειδομένη, απαιτώντας την άμεση εκκένωση του καταυλισμού.

Στο ίδιο πνεύμα, χτες, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Α. Τζιτζικώστας, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, απαίτησε την άμεση επέμβαση της Αστυνομίας, ώστε να ανοίξει επιτέλους η σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη και να αρχίσει να εκκενώνεται ο καταυλισμός. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «η Ειδομένη είναι εν δυνάμει υγειονομική βόμβα, έχουν ανακύψει συγκεκριμένα ζητήματα ασφάλειας, υπάρχουν ομάδες προσφύγων και μεταναστών που δημιουργούν προβλήματα, εμφανίζονται κρούσματα βίας στην περιοχή, έχουμε προβλήματα στο χωριό της Ειδομένης και οι κάτοικοι ανησυχούν. Χτες είχαμε και φαινόμενα λεηλασίας. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση για λίγες ακόμη μέρες από σήμερα, θα κινδυνεύσουμε να θρηνήσουμε θύματα».

Δομές για τα ασυνόδευτα παιδιά

Σύμφωνα με δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θ. Φωτίου, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το επόμενο διάστημα θα λειτουργήσουν δύο δομές για ασυνόδευτα παιδιά, στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες. Συγκεκριμένα, εντός του Θεραπευτηρίου Χρόνιων Παθήσεων Θεσσαλονίκης «Αγιος Παντελεήμων» θα φιλοξενηθούν 30 προσφυγόπουλα και άλλα εννέα σε παράρτημα του «Αγίου Παντελεήμονα», στην πόλη των Σερρών. Οι ξενώνες που έγιναν στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες ανήκουν στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας και υπάγονται στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Χτες, υπογράφτηκε η σύμβαση ανάμεσα στο υπουργείο, στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας και στα χωριά SOS, τα οποία θα πληρώνουν το προσωπικό που απαιτείται (δύο παιδοψυχολόγους, τέσσερις κοινωνικούς λειτουργούς, δύο διερμηνείς και τέσσερις κοινωνικούς φροντιστές).

Νοσηλεύεται ο Γ. Μουζάλας

Σε δημόσιο νοσοκομείο της Αττικής νοσηλεύεται από την Κυριακή, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας. Ο Γ. Μουζάλας αισθάνθηκε αδιαθεσία την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νομοσχέδιο στο Κοινοβούλιο, και οδηγήθηκε στο ιατρείο της Βουλής, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Ωστόσο, τα συμπτώματα αδιαθεσίας δεν υποχώρησαν, οπότε αποφασίστηκε να εισαχθεί σε νοσοκομείο για νοσηλεία, προκειμένου να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις.

Με εγκαύματα στο πρόσωπο προσφυγόπουλο

Με εγκαύματα στο πρόσωπο νοσηλεύεται, διασωληνωμένο προληπτικά, στην Εντατική του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» προσφυγόπουλο (κοριτσάκι δύο χρόνων) έπειτα από ατύχημα σε καζάνι με βραστό νερό που σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού.

Αλλα δύο προσφυγόπουλα, αγόρι και κορίτσι, αδέλφια ηλικίας 2,5 και 5 χρόνων, διακομίστηκαν με ελαφρά τραύματα στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες και έχουν επιστρέψει στις εγκαταστάσεις. Το ατύχημα σημειώθηκε λίγο πριν τις 1.30 το μεσημέρι της Κυριακής, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ