ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Απρίλη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΙΔΟΜΕΝΗ
Νέα επίθεση από κατασταλτικούς μηχανισμούς της ΠΓΔΜ

Πρόσφυγες εγκαταλείπουν την Ειδομένη για να μεταφερθούν με πούλμαν σε κέντρα φιλοξενίας

MotionTeam

Πρόσφυγες εγκαταλείπουν την Ειδομένη για να μεταφερθούν με πούλμαν σε κέντρα φιλοξενίας
Ενταση και επεισόδια εκδηλώθηκαν χτες το πρωί στην Ειδομένη, όταν οι αρχές της ΠΓΔΜ επιτέθηκαν και πάλι με χημικά και πλαστικές σφαίρες εναντίον μιας ομάδας προσφύγων που επιχείρησε να φτάσει στο φράχτη και να ανοίξει δίοδο. Ορισμένοι από τους πρόσφυγες παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα και τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Σε μια προσπάθεια να αποτραπεί ενδεχόμενη νέα προσέγγιση των προσφύγων στο φράχτη, δύο διμοιρίες της Ελληνικής Αστυνομίας παρατάχθηκαν δίπλα του. Στο μεταξύ, και χτες η Αστυνομία συνέχισε τους ελέγχους στη γέφυρα του Αξιού, στην κατεύθυνση προς την Ειδομένη. Στο πλαίσιο αυτό, συνελήφθησαν ένας άνδρας και δύο γυναίκες από τη Νορβηγία και μία γυναίκα από την Αγγλία που ισχυρίστηκαν ότι είναι «αλληλέγγυοι», καθώς στο ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν βρέθηκαν 3 συσκευές ασυρμάτου. Σήμερα, αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα με την κατηγορία της παράβασης της νομοθεσίας περί ραδιοσυχνοτήτων. Επίσης, συνελήφθη μια Γερμανίδα, στην κατοχή της οποίας βρέθηκε σπρέι πιπεριού. Οδηγήθηκε στον εισαγγελέα και πήρε προθεσμία για τις 30/9/2016.

Εξάλλου, χτες έγινε γνωστό ότι το αργότερο μέχρι τη Μεγάλη Βδομάδα θα μεταφερθούν στους δύο νέους ξενώνες, σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες, τα πρώτα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, από τα συνολικά 1.500 που έχουν καταγραφεί σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Πρόκειται για χώρους που έχουν δυνατότητα φιλοξενίας συνολικά 50 παιδιών.

Από τα χτεσινά επεισόδια στα σύνορα με την ΠΓΔΜ
Από τα χτεσινά επεισόδια στα σύνορα με την ΠΓΔΜ
Την εκτίμηση ότι η κατάσταση σε Ειδομένη και Πειραιά έχει σταθεροποιηθεί και οδεύει προς εκτόνωση, εξέφρασε χτες με δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Τόσκας. Και επανέλαβε την εκτίμηση ότι μέχρι το Πάσχα, ίσως και νωρίτερα, στις δύο αυτές περιοχές «θα έχουν κλείσει αυτά τα ζητήματα», καθώς ήδη, όπως ισχυρίστηκε, υπάρχει η βούληση των προσφύγων να φύγουν από αυτούς τους χώρους, ενώ έχουν βρεθεί και οι κατάλληλοι χώροι που θα τους στεγάσουν για κάποιους μήνες προσωρινά, «μέχρι να φτιάξουμε κάτι πιο οργανωμένο ή να πάρουν το δρόμο τους και να πάνε είτε στις χώρες τους είτε στην Ευρώπη». Στην παρούσα φάση, είπε ο αναπληρωτής υπουργός, ετοιμάζονται νέοι οργανωμένοι χώροι στη χώρα για τη φιλοξενία των προσφύγων, με σκοπό σε λίγες μέρες να τακτοποιηθούν σε καλύτερο μέρος. Παράλληλα, η Αστυνομία κάνει εντατικότερους ελέγχους στις δύο αυτές περιοχές, γιατί «δε μας άρεσαν κάποιες ενέργειες ανθρώπων που παραπλανούσαν τους πρόσφυγες και οφείλουμε να προστατέψουμε και τους πρόσφυγες και την κυριαρχία της τάξης στη χώρα μας».

Ο Ν. Τόσκας μίλησε για συμβάντα όπου κάποιοι παραπλανούσαν τους πρόσφυγες, τους έλεγαν ψέματα ότι τα σύνορα θα ανοίξουν τις επόμενες μέρες, τους προέτρεπαν «μη φύγετε, καθίστε εδώ πέρα, γιατί εδώ τα 'κονομάμε». «Αυτό αφορά λίγες ΜΚΟ, οι περισσότερες προσφέρουν, αλλά αφορά και λίγες με εμπορικές επιδιώξεις που σκέφτονται έτσι και παραπλανούν, και κάποιους άλλους που νομίζουν ότι θα έκαναν καλύτερα το κέφι τους εάν παρέμεναν οι πρόσφυγες εκεί», υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός, που ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί ο καθένας να μπαίνει και να κάνει ό,τι θέλει στις περιοχές με πρόσφυγες και πως «δεν έχουμε τίποτα με τους αλληλέγγυους. Αυτά τα μέλη των ΜΚΟ είναι με ευρωπαϊκό διαβατήριο. Προφανώς, δεν μπορείς να τους διώξεις έτσι, αλλά θα πρέπει να φύγουν οι πρόσφυγες να πάνε σε οργανωμένους χώρους και εκεί δεν μπορεί να πηγαίνει το κάθε μέλος ΜΚΟ και να κάνει ό,τι θέλει», είπε ο Ν. Τόσκας.

Ο έλεγχος των ΜΚΟ και των «αλληλέγγυων» στην Ειδομένη θα συνεχιστεί, τόνισε χτες ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για το Προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης. Ανέφερε, επίσης, ότι από την περιοχή αναχωρούν καθημερινά περίπου 500 άτομα, ενώ η κυβέρνηση προχωρά στην ενοικίαση βιομηχανικών χώρων στα περίχωρα της Θεσσαλονίκης για τη φιλοξενία προσφύγων. «Οι βιομηχανικοί χώροι στη Θεσσαλονίκη έχουν το πλεονέκτημα γιατί έχουν ήδη ύδρευση, ηλεκτροδότηση, αποχέτευση, χρειάζεται όμως χρόνος για να είναι έτοιμοι οι χώροι αυτοί. Με τον ίδιο ρυθμό που αδειάζει η Ειδομένη θα είναι έτοιμα και αυτά τα κέντρα φιλοξενίας εκεί» είπε.

Πάνω από 53.000 οι εγκλωβισμένοι

Τέλος, από την Τρίτη έως και χτες στις 9 το πρωί, στα νησιά του Β. Αιγαίου αποβιβάστηκαν περίπου 120 πρόσφυγες, σε Λέσβο και Σάμο, ενώ το προηγούμενο 24ωρο 55. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για τον αριθμό των προσφύγων, συνολικά στη χώρα βρίσκονται 53.661 άτομα, από τα οποία στα νησιά 7.150 άτομα, στην Αττική 14.963 και στη Β. Ελλάδα 29.250. Ειδικότερα, στο λιμάνι του Πειραιά ο αριθμός των προσφύγων ήταν 3.805, στον Σκαραμαγκά 1.050 και στην Ειδομένη (εκτός του καταυλισμού) 10.680, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου για την Προσφυγική Κρίση.

Εξάλλου, αυξομειώσεις σημειώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στον αριθμό των προσφύγων που μένουν στους επιβατικούς σταθμούς στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς πολλά άτομα από άλλα προσωρινά κέντρα φιλοξενίας, έπειτα από ενημέρωση που είχαν από ομοεθνείς τους για τη νέα δομή φιλοξενίας στο Σκαραμαγκά, μετακινήθηκαν προς το λιμάνι, με την ελπίδα να βρουν μια θέση στην επόμενη προγραμματισμένη μεταφορά. Σύμφωνα με πληροφορίες, λιμενικοί τη νύχτα εντόπισαν λεωφορείο με πρόσφυγες που είχε φτάσει από άλλη περιοχή στο λιμάνι και τους ζητήθηκε να αποχωρήσουν.

Αρκετοί πρόσφυγες αρνούνται να επιβιβαστούν σε λεωφορεία, με προορισμό άλλες δομές φιλοξενίας που βρίσκονται σε Μαλακάσα και Οινόφυτα ή σε άλλες περιοχές της χώρας, καθώς οι περισσότεροι θέλουν να βρίσκονται κοντά σε αστικό ιστό, όπου υπάρχουν ξένες τράπεζες, για να μπορούν να παίρνουν χρήματα από συγγενείς τους που βρίσκονται ήδη σε χώρες του εξωτερικού.

Εξάλλου, λίγο πριν από τη 1 χτες τα ξημερώματα, μικρή μερίδα προσφύγων και μεταναστών στην πύλη Ε2 συνεπλάκη, για αδιευκρίνιστη αιτία. Αρκετές σκηνές διαλύθηκαν, με αποτέλεσμα να χρειαστεί πρόσφυγες και μετανάστες να τις μεταφέρουν σε άλλο σημείο.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι αποφάσεις ΕΕ - κυβέρνησης πλήττουν συνολικά το λαό και τους πρόσφυγες

Η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας ενισχύει τους ανταγωνισμούς για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος των λαών, επεσήμανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης στη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, αναδεικνύοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που υλοποιεί αυτές τις αποφάσεις και προωθεί αντιλαϊκά μέτρα που πλήττουν συνολικά το λαό και τους πρόσφυγες. Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ στην ομιλία του ανέφερε τα παρακάτω:

«Η απόφαση ΕΕ - Τουρκίας ρίχνει νέο λάδι στη φωτιά των ανταγωνισμών για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων με ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή της ΕΕ στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία. Η απόφαση να ανοίξει ακόμη ένα κεφάλαιο για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ επιβραβεύει και νομιμοποιεί την αυξανόμενη επιθετικότητα της αστικής τάξης της Τουρκίας σε Συρία, Αιγαίο και την Κύπρο.

Για ποια αλληλεγγύη μιλάτε στους πρόσφυγες; Με φράχτες, φυλακίσεις, απελάσεις και απαράδεκτο πινγκ πονγκ προσφύγων; Ολα επιβεβαιώνουν ότι επιχειρείτε να αντικαταστήσετε τη Συνθήκη της Γενεύης, ό,τι δηλαδή είχε μείνει όρθιο από την προστασία των προσφύγων, με απάνθρωπους ευρωενωσιακούς μηχανισμούς.

Κύριε Βέμπερ, γιατί σκόπιμα μπερδεύετε τις πολιτικές ταυτότητες και μιλάτε δήθεν για "κομμουνιστές του ΣΥΡΙΖΑ", αναζητώντας σκιάχτρο; Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η νέα σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα. Στηρίζει το μεγάλο κεφάλαιο, προωθεί βάρβαρα αντεργατικά μέτρα όπως τα άλλα σοσιαλδημοκρατικά και φιλελεύθερα κόμματα. Κάνει εκκλήσεις για να υλοποιηθούν μέχρι κεραίας οι απαράδεκτες αποφάσεις της ΕΕ και να γίνει πιο "αποτελεσματική" η επικίνδυνη για τους λαούς δράση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό αποφασιστικά να οργανώσει την πάλη του με 48ωρη απεργία ενάντια στα βάρβαρα αντεργατικά μέτρα κυβέρνησης - ΕΕ που πλήττουν συνολικά και το λαό και τους πρόσφυγες».

Παρέμβαση αρχιεπισκόπου

Παρέμβαση με αφορμή την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου, του Οικουμενικού Πατριάρχη και του ίδιου στη Λέσβο, ένα από τα νησιά που δοκιμάζονται από την προσφυγική κρίση, έκανε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος. Σε δηλώσεις του σε εφημερίδα τόνισε: «Να μην είναι ένα ταξίδι φιγούρας και μεγαλοπρεπών επισκέψεων. Να είναι ένα λιτό ταξίδι, όπου ο Πάπας θα έρθει για τρεις ώρες στον προσφυγικό καταυλισμό και στη συνέχεια οι τρεις θρησκευτικοί ηγέτες θα φάμε με τους πρόσφυγες και θα πούμε δύο λόγια ο καθένας μας». Χαρακτήρισε τη συνάντηση των τριών προκαθήμενων ως «συμβολική», η οποία θέλει να στείλει «ένα πολύ ηχηρό μήνυμα προς τα έθνη και τους ηγέτες τους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να συνεργαστούμε για να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα». Αναφερόμενος στην επικοινωνία που είχαν με τον Πάπα Φραγκίσκο για το ζήτημα της επίσκεψής του στη Λέσβο είπε ότι η Σύνοδος έστειλε επιστολή όχι μόνο σε εκείνον, αλλά και σε όλους τους ηγέτες της Ευρώπης, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει στις πλάτες της το Προσφυγικό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ