ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Απρίλη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ»
Οργανώνονται μετά το «λουκέτο» και διεκδικούν

Κινητοποίηση χτες στα γραφεία της εταιρείας στο Περιστέρι, στο υπουργείο Εργασίας και στη συνέντευξη της εργοδοσίας στο ΕΒΕΑ. Στο πλευρό τους από την πρώτη στιγμή το ΠΑΜΕ

Οι εργαζόμενοι έξω από το υπουργείο Εργασίας
Οι εργαζόμενοι έξω από το υπουργείο Εργασίας
Χωρίς δουλειά και «στον αέρα» σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις τους βρίσκονται από χτες οι περίπου 450 εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Ηλεκτρονική», καθώς την Τετάρτη το απόγευμα το Πρωτοδικείο αποφάσισε να κηρύξει την εταιρεία σε πτώχευση, μετά από σχετική αίτηση που κατέθεσε στις 16 Μάρτη η εργοδοσία. Από χτες, τα 46 καταστήματα της εταιρείας είναι κλειστά.

Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, η επιχείρηση μεθόδευσε τη συγκεκριμένη εξέλιξη όλο το προηγούμενο διάστημα, κλείνοντας καταστήματα, δίνοντας αναγκαστικές άδειες σε υπαλλήλους και κρατώντας τους στο σκοτάδι για τα σχέδιά της. Παράλληλα, φρόντισε να ξεπουλήσει μεγάλο όγκο εμπορευμάτων, με προσφορές και bazaar, γεμίζοντας τα ταμεία της λίγο πριν το «λουκέτο».

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν να γίνουν άμεσα και χωρίς καθυστέρηση οι καταγγελίες όλων των Συμβάσεων, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν μπορούν ούτε καν να εγγραφούν στα μητρώα του ΟΑΕΔ και να λαμβάνουν το πενιχρό επίδομα ανεργίας που δικαιούνται. Επιπλέον, απαιτούν να τους καταβληθούν οι αποζημιώσεις τους και να εξασφαλιστεί η ασφαλιστική τους κάλυψη.

Τα αιτήματα αυτά διεκδίκησαν χτες, τόσο από εκπροσώπους της εταιρείας, όσο και από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Στο πλευρό τους βρέθηκε ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, καθώς και οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ από την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και το ΕΚ Αθήνας.

«Προγράμματα» υπόσχεται το υπουργείο

Ο εργοδότης αποχωρεί από τη συνέντευξη Τύπου, κάτω από τις διαμαρτυρίες εργαζόμενων και συνδικαλιστών
Ο εργοδότης αποχωρεί από τη συνέντευξη Τύπου, κάτω από τις διαμαρτυρίες εργαζόμενων και συνδικαλιστών
Χτες το πρωί, οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα, που πρόσφατα συγκροτήθηκε, έξω από το κεντρικό κατάστημα στο Περιστέρι, όπου στεγάζονταν και γραφεία της διοίκησης. Ωστόσο, όλοι όσοι ήταν παρόντες δήλωσαν «αναρμόδιοι» να συναντηθούν μαζί τους και να δώσουν απαντήσεις.

Η κινητοποίηση συνεχίστηκε στο υπουργείο Εργασίας, όπου είχε οριστεί τριμερής συνάντηση, στην οποία η εργοδοσία δεν προσήλθε, όπως ήταν αναμενόμενο μετά την πτώχευσή της. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι δεν είχε εμφανιστεί ούτε σε προηγούμενη τριμερή, την περασμένη Δευτέρα. Οι εργαζόμενοι συναντήθηκαν με τον υπουργό Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλο, και το γενικό γραμματέα, Αν. Νεφελούδη.

Η «υποστήριξη» του υπουργείου εξαντλήθηκε σε υποσχέσεις για ένταξή τους σε προγράμματα, όπως αυτά που υλοποιούνται με πόρους του Ταμείου Παγκοσμιοποίησης. Πρόκειται για προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης με ημερομηνία λήξης, αποδοχές ψίχουλα και ανύπαρκτα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, ήδη γνωστά σε ανέργους και απολυμένους του κλάδου, καθώς σε αυτά έχουν ενταχθεί οι άνεργοι από τις επιχειρήσεις «Sprider» και «Φωκάς».

Τους δείχνουν τη δικαστική οδό

Οσον αφορά στις αποζημιώσεις, το υπουργείο έδειξε τη δικαστική οδό, διαφημίζοντας, παράλληλα, το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που έχει έτοιμο η κυβέρνηση στο συρτάρι. «Οι εργαζόμενοι πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να ασκήσουν ένδικα μέσα για την αξιοποίηση νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης που διασφαλίζουν τις απαιτήσεις τους ιδίως δε τις αποζημιώσεις», είναι οι συστάσεις του υπουργείου προς τους εργαζόμενους της «Ηλεκτρονικής», όπως αποτυπώνονται στο Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση.

Πιο αναλυτικά, όπως εξήγησε ο γγ στη συνάντηση, στο επικείμενο νομοσχέδιο θα υπάρχει άρθρο με βάση το οποίο οι μέτοχοι Ανωνύμων Εταιρειών που πτωχεύουν ή κλείνουν τις επιχειρήσεις τους, θα είναι υπόλογοι για τυχόν δικαστικά βεβαιωμένες οφειλές και με την προσωπική τους περιουσία. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι δικηγόρος που ήταν παρών στην ίδια συνάντηση, συνέστησε στους εργαζόμενους «να ξεχάσουν» τις αποζημιώσεις και να διεκδικήσουν - δικαστικά πάντα - αυτό που προβλέπεται από το νόμο, δηλαδή το 25% από ό,τι πλειστηριαστεί.

Αμέσως μετά το υπουργείο, οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε μαζική παρέμβαση στην αίθουσα του ΕΒΕΑ, όπου ο πρόεδρος της «Ηλεκτρονικής», Ι. Στρούτσης, παραχωρούσε εκείνη την ώρα συνέντευξη Τύπου. Χωρίς να δεσμευθεί για τίποτα, ο εργοδότης αποχώρησε από την αίθουσα.

Στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση των εργαζομένων στα καταστήματα της «Ηλεκτρονικής» που έκλεισαν, έγινε χτες και στη Θεσσαλονίκη, στο Εργατικό Κέντρο, με πρωτοβουλία της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης. Συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα, που θα συντονίζεται με αυτή της Αθήνας και αποφασίστηκε να γίνει Γενική Συνέλευση με τους εργαζόμενους απ' όλη τη Βόρεια Ελλάδα της ερχόμενη Τετάρτη.

«Αέρας κοπανιστός» από την Ομοσπονδία

Για «fast track» διαδικασία που «συμβαίνει για πρώτη φορά» κάνουν λόγο σε κάθε ευκαιρία οι εκπρόσωποι της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, χαρακτηρίζοντας σκάνδαλο την εκδίκαση της υπόθεσης για την «Ηλεκτρονική» μέσα σε πέντε μέρες και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η αποχή των δικηγόρων. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι παρόμοια «κανόνια» έχουν στείλει χιλιάδες εργαζόμενους του κλάδου στην ανεργία. Από το υπουργείο Εργασίας, ο πρόεδρος, Δ. Καραγεωργόπουλος, κήρυξε μάλιστα «νομικό αγώνα υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας», με στόχο να ανακοπεί η διαδικασία της πτώχευσης. Λίγο αργότερα, απέναντι στον εργοδότη περίσσεψαν οι καταγγελτικές «κορώνες» για τις απροειδοποίητες και αιφνιδιαστικές κινήσεις της επιχείρησης, για το γεγονός ότι δεν τηρήθηκαν οι «κανόνες διαβούλευσης». Στο τέλος, ενημέρωσαν τους εργαζόμενους πως ο εργοδότης «δεσμεύτηκε να οριστεί συνάντηση την ερχόμενη βδομάδα» με θέμα σχέδιο αναδιοργάνωσης και επαναλειτουργίας της επιχείρησης. Ομως, ο εργοδότης, που εξασφάλισε με τη βούλα του αστικού δικαστηρίου την ένταξή του στον Πτωχευτικό Κώδικα, δεν οφείλει απλά εξηγήσεις στους εργαζόμενους που πετά στην ανεργία. Οφείλει να προχωρήσει στην καταγγελία των συμβάσεων και να μην τους κρατά ομήρους σε μια «γκρίζα ζώνη», όπου δεν είναι εργαζόμενοι αλλά ούτε και άνεργοι, και να πληρώσει τις αποζημιώσεις τους μέχρι την τελευταία δεκάρα. Αυτά οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να τα διεκδικήσουν, παρά τα «φούμαρα» για ανακοπή της πτώχευσης που προσπαθεί να μοιράσει η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας.

Γενική Συνέλευση την Κυριακή

Στις 6 μ.μ., στο ΕΚΑ καλεί η Επιτροπή Αγώνα

Την Κυριακή 17/4, μετά από κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα, οι εργαζόμενοι της «Ηλεκτρονικής» θα προχωρήσουν σε Γενική Συνέλευση, στις 6 μ.μ., στο ΕΚΑ, για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους.

Μιλώντας χτες στους εργαζόμενους, ο Γιάννης Κομνηνός, συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, υπενθύμισε πως το ίδιο «έργο» οι εργαζόμενοι του κλάδου το έχουν ξαναδεί. Με τον ίδιο τρόπο είχε μπει λουκέτο, μέσα σ' ένα βράδυ, στην επιχείρηση «SPRIDER», με τους εργαζόμενους να πετιούνται στο δρόμο.

Τόνισε πως το ζήτημα που «καίει» σήμερα τους εργαζόμενους της «Ηλεκτρονικής» είναι πώς και πότε θα πάρουν το χαρτί της απόλυσης και τις αποζημιώσεις τους, καλώντας μάλιστα την ηγεσία του υπουργείου να απαντήσει πάνω στα συγκεκριμένα αιτήματα. «Ολα τα άλλα είναι φρου-φρου κι αρώματα», είπε χαρακτηριστικά ενώ κατήγγειλε πως ακόμα και για τα ψίχουλα του προγράμματος του Ταμείου Παγκοσμιοποίησης, που υπόσχεται το υπουργείο, οι άνεργοι των «SPRIDER» χρειάστηκε να περιμένουν δύο χρόνια.

Οσο για τις αποζημιώσεις, ξεκαθάρισε πως η εργοδοσία μπορεί και πρέπει να τις καταβάλει από τα κέρδη που έβγαλε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και από τα 1,8 εκατομμύρια που εισέπραξε, σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες μέρες από το ξεπούλημα των εμπορευμάτων της.

Από την πλευρά της, η Ντίνα Γκογκάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, κάλεσε τους εργαζόμενους να παλέψουν μαζί με τα κλαδικά σωματεία και σχολίασε ότι μετά τις μειώσεις και τις απολύσεις των προηγούμενων χρόνων, η εργοδοσία πετά σήμερα τους εργαζόμενους «σαν την τρίχα από το ζυμάρι».

ΚΚΕ
«Νίπτει τας χείρας της» η κυβέρνηση

Σε σχόλιο για την πτώχευση της «Ηλεκτρονικής», το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Ακόμη 450 εργαζόμενοι προστίθενται στη στρατιά των ανέργων, χάνοντας τη δουλειά τους, εξαιτίας της κρίσης του συστήματος και των ανταγωνισμών των επιχειρηματικών ομίλων. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση, όπως και σ' άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις, όχι μόνο "νίπτει τας χείρας της", παραπέμποντας τους εργαζόμενους στα διάφορα κακοπληρωμένα προγράμματα τύπου "voucher", αλλά και με το νομοθετικό πλαίσιο, που έχει ψηφίσει, περιορίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων (αποζημιώσεις κ.ά.) σε σχέση με αυτά των άλλων πιστωτών της εταιρείας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ