ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Απρίλη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Διαπραγματεύσεις και νέα κύματα προσφύγων

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΓΕΝΕΥΗ.--

Συνομιλίες με το διεθνή απεσταλμένο Στάφαν ντε Μιστούρα είχε προγραμματίσει για αργότερα χτες βράδυ στη Γενεύη της Ελβετίας η αντιπροσωπεία της συριακής κυβέρνησης με επικεφαλής τον Σύρο πρέσβη στον ΟΗΕ, Μπασάρ αλ Τζααφάρι. Η συνάντηση εντάσσεται στον τρίτο γύρο ενδοσυριακών έμμεσων διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν την Τετάρτη με τις νέες συναντήσεις του διεθνούς απεσταλμένου με την «Υπατη Διαπραγματευτική Επιτροπή» τμημάτων της συριακής αντιπολίτευσης.

Το ίδιο διάστημα, στη Βόρεια Συρία εντείνονται οι επιθέσεις των τζιχαντιστών σε χωριά της βόρειας συριακής μεθορίου, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Σε πλήρη εξέλιξη ήταν χτες και οι επιχειρήσεις του συριακού στρατού στα βόρεια προάστια του Χαλεπίου, με στόχο την ανακατάληψη της περιοχής εν μέσω σφοδρότατων συγκρούσεων. Με αφορμή τις μάχες στο Χαλέπι, η «Υπατη Διαπραγματευτική Επιτροπή» της συριακής αντιπολίτευσης στη Γενεύη κατηγόρησε το συριακό στρατό ότι έκανε πάνω από 2.000 παραβιάσεις της συμφωνίας παύσης πυρός σε περιοχές που ελέγχουν αντικαθεστωτικοί ένοπλοι.

Στη Μόσχα, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, δήλωσε πως η Μόσχα «θα υποστηρίξει την ιδέα» της συριακής αντιπολίτευσης που συμμετείχε προ μηνών σε συναντήσεις του Καΐρου, να δημιουργήσει ένα μεταβατικό πενταμελές φορέα, «εάν πάρει την έγκριση των ίδιων των Σύρων».

Τέλος, ο αντιστράτηγος Σεργκέι Ρουντσκόι, εκπρόσωπος της ρωσικής αεροπορικής βάσης Χμέιμιμ στη Λατάκεια της Συρίας, κατήγγειλε πως τουλάχιστον 200 μισθοφόροι του «Ισλαμικού Κράτους» και του «Μετώπου Νούσρα» πέρασαν, την Πέμπτη, τα σύνορα από την Τουρκία και μπήκαν σε περιοχές της βορειοανατολικής επαρχίας Λατάκεια, μεταφέροντας όπλα και πυρομαχικά μαζί με ένα άρμα μάχης και 22 οχήματα κίνησης 4x4.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Διεκδικεί ηγεσία στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας

Από τη Σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στην Κωνσταντινούπολη
Από τη Σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στην Κωνσταντινούπολη
ΑΓΚΥΡΑ.--

Η Τουρκία ανέλαβε από χτες την προεδρία στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC), σε μια περίοδο που οι χώρες - μέλη του εμπλέκονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο σε σφοδρές ενδοϊμπεριαλιστικές αναμετρήσεις, σε ανοιχτή συνεργασία ή κόντρα με ορισμένα από τα ισχυρότερα ιμπεριαλιστικά κέντρα του πλανήτη.

Τη 13η Σύνοδο του OIC, που ολοκληρώθηκε χτες στην Κωνσταντινούπολη, απασχόλησε η ενίσχυση της συνεργασίας των 57 μελών της 47χρονης αυτής διακρατικής καπιταλιστικής ένωσης, σε όλα τα επίπεδα. Τη συζήτηση φαίνεται ότι απασχόλησε αρκετά και η διεύρυνση των οικονομικών δεσμών των κρατών - μελών, με δεδομένες και τις προσπάθειες της τουρκικής πλουτοκρατίας να βρει «πατήματα» διείσδυσης σε αναπτυσσόμενες αγορές, όπως στην Αφρική και την Ασία.

Ενδεικτική όμως ήταν και η πρόταση που υπέβαλε η Αγκυρα για τη «δημιουργία ενός σώματος εντός του OIC που θα σταθεροποιεί και θα θεσμοθετεί τη συνεργασία ενάντια στον τρόμο. Είναι το σωστό βήμα που πρέπει να γίνει», όπως τη διατύπωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν.

Στην κατεύθυνση αυτή, και ο πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, έσπευσε να στείλει μήνυμα έντασης πολλών αντιλαϊκών σχεδιασμών. «Χρειάζεται να υπάρξει μια κοινή στάση για την απελευθέρωση όλων των ισλαμικών εδαφών που βρίσκονται υπό κατοχή», σημείωσε, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Ο πιο σημαντικός δείκτης που θα αποτυπώσει την αποτελεσματικότητα του OIC είναι η προστασία των μουσουλμανικών μειονοτήτων και η απελευθέρωση εδαφών υπό κατοχή, όπως η Παλαιστίνη, το Καραμπάχ και η Κριμαία».

Τα παραπάνω διατυπώνονται στο φόντο σύνθετων παζαριών που η Τουρκία εμφανίζεται να ιεραρχεί ψηλά, για την αναθέρμανση των σχέσεών της με το Ισραήλ (συνεκτιμώντας μια σειρά δεδομένων στην περιοχή), αλλά και στο φόντο της αυξανόμενης πίεσης που της προκαλούν οι εξελίξεις στη Συρία, με την αναβάθμιση του ρόλου των Κούρδων και τις «τριβές» με συμμάχους της όπως οι ΗΠΑ.

Ερευνα για τη σάτιρα που ενόχλησε τον Ερντογάν

Στο μεταξύ, χτες, η Αγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση θα δώσει τελικά την έγκρισή της για την άσκηση ποινικών διώξεων σε σχέση με τη σάτιρα κατά του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Μέρκελ διευκρίνισε μάλιστα ότι υπήρξαν διαφωνίες για το ζήτημα στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού, ωστόσο «το αποτέλεσμα είναι ότι η γερμανική κυβέρνηση θα δώσει την άδεια στην παρούσα υπόθεση».

ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ - ΑΡΜΕΝΙΑ
Αλληλοκατηγορίες για νέους βομβαρδισμούς

ΜΠΑΚΟΥ.--

Η εκεχειρία στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ στον Νότιο Καύκασο ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν έγινε και χτες αντικείμενο για αλληλοκατηγορίες ανάμεσα στις δύο χώρες για το ποιος κάνει τις περισσότερες παραβιάσεις. Η πρώτη κάνει λόγο για 60 παραβιάσεις στη μεθοριακή γραμμή και η αζέρικη πλευρά κατηγορεί την αρμένικη για 120 παραβιάσεις και δημοσιοποίησε ότι οι απώλειες της άλλης πλευράς είναι υπερπολλαπλάσιες από αυτές που δίνονται επίσημα. Γίνεται λόγος για 322 νεκρούς Αρμένιους στρατιώτες, 500 τραυματίες και 50 αγνοούμενους. Για πολύ μεγαλύτερες απώλειες στην αζέρικη πλευρά κάνει λόγο η αρμένικη. Το σίγουρο από όλη αυτή την κατάσταση είναι ότι σκοτώνονται νέοι άνθρωποι για συμφέροντα που καλύπτονται πίσω από την υπεράσπιση της πατρίδας. Στην πραγματικότητα, η αναθέρμανση της διαμάχης για την περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, με πληθυσμό περίπου 150.000 κατοίκους κυρίως Αρμένιους, που βρίσκεται στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν και μετά την καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ ανακήρυξε την ανεξαρτησία της, είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού που αφορά τη γεωστρατηγική σύγκρουση, τον έλεγχο της Ενέργειας και των αγωγών μεταφοράς της, τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Σε αυτό το κουβάρι παίζουν ρόλο η Ρωσία που «παίζει» και με την Αρμενία και με το Αζερμπαϊτζάν, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η Τουρκία που θέλουν να περιορίσουν τη σφαίρα επιρροής της σημερινής καπιταλιστικής Ρωσίας.

Χτες, εξάλλου, στην πρωτεύουσα της Αρμενίας Ερεβάν έγινε σύσκεψη του Οργανισμού Συμφώνου Συνεργασίας και Ασφάλειας με τους εκπροσώπους των χωρών (Ρωσία, Λευκορωσία, Αρμενία, Καζαχστάν, Κιργιστάν) που συναποτελούν αυτήν τη διακρατική συνεργασία, στην οποία βεβαίως δε λείπουν και τριβές. Για παράδειγμα, η Αρμενία διαμαρτυρήθηκε για τη στάση της Λευκορωσίας να αποκλείει την αποστολή στρατευμάτων της εκτός εδάφους της ή για τη συμμετοχή του Καζακστάν στην Οργάνωση Οικονομικής Συνεργασίας. Την ίδια ώρα, στην αζέρικη πρωτεύουσα Μπακού μετέβη χτες ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ στον Νότιο Καύκασο, Γουίλιαμ Λάουε, υποτίθεται για ενημέρωση.

ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ
Τα ... «θέλω» της ρωσικής αστικής τάξης

Σε εφ' όλης της ύλης «τηλεοπτικό διάλογο» σε όλα τα κανάλια το βράδυ της Πέμπτης, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, απάντησε σε περίπου 80 ερωτήσεις τηλεθεατών. Για τη Συρία, είπε ότι «είναι απαραίτητο να δεχθούμε - να συμφωνήσουμε όλοι και να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων - να δεχτούμε το Σύνταγμα και στη βάση του Συντάγματος να διεξαχθούν εκλογές. Αυτός είναι ο τρόπος να εξέλθουμε από την κρίση».

Σχετικά με υποθετική ερώτηση ποιον θα έσωνε τον Ερντογάν ή τον Ποροσένκο, απάντησε σκωπτικά ότι «αν κάποιος έχει αποφασίσει να πνιγεί, δεν είναι πλέον δυνατό να τον σώσεις. Αλλά, βέβαια, είμαστε έτοιμοι να τείνουμε χείρα βοηθείας και χείρα φιλίας σε οποιονδήποτε από τους εταίρους μας, αν το θέλει και ο ίδιος». Ειδικά για την Τουρκία, ισχυρίστηκε ότι είναι φίλη χώρα, «αλλά έχουμε προβλήματα με κάποιους πολιτικούς ηγέτες, των οποίων τη συμπεριφορά, τις ενέργειες θεωρούμε ανάρμοστες». Είπε ακόμα ότι η ηγεσία της συνεργάζεται «με τρομοκρατικές οργανώσεις αντί να τις πολεμά».

Σχετικά με τις κυρώσεις για την Ουκρανία είπε ότι δεν προβλέπει άρση των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας στο εγγύς μέλλον και ότι η Μόσχα θα διατηρήσει τις αντικυρώσεις. Αναφορικά με τα «έγγραφα του Παναμά» για ξέπλυμα χρήματος σε offshore μέσω φίλων του είπε ότι επιχειρούν να τον πλήξουν και από πίσω βρίσκονται οι ΗΠΑ. Τέλος, σε ό,τι αφορά την καπιταλιστική κρίση θέλησε διασκεδάσει τις ανησυχίες λέγοντας ότι το 2017 αναμένεται μια άνοδος στο ΑΕΠ της τάξης του 1,4% μετά από την βουτιά (-3,7%) το 2015 και το - 3,4% που αναμένεται φέτος. Μίλησε, επίσης, για ανάγκη μεταβολής της καπιταλιστικής οικονομίας, ώστε να μην είναι τόσο εξαρτημένη από τους υδρογονάνθρακες.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Εξαρση συγκρούσεων

Σε έξαρση βρίσκονται αυτές τις μέρες οι συγκρούσεις ανάμεσα στους πολιτοφυλακές που αντιτίθενται στην αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου, στις ανατολικές επαρχίες του Ντονμπάς (τις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ). Σημειώνονται απώλειες στρατιωτών εκατέρωθεν, υπάρχουν τραυματίες στον άμαχο πληθυσμό, ενώ οι πολιτοφύλακες καταγγέλλουν σημαντική συγκέντρωση στρατιωτικών και παραστρατιωτικών δυνάμεων και βαρέος οπλισμού στη γραμμή της αντιπαράθεσης.

Την ίδια ώρα, η αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου (πρωθυπουργός ανέλαβε μετά την παραίτηση του Αρσένι Γιάτσενιουκ ο Βολοντίμιρ Γκρόσμαν από το Μπλόκο Ποροσένκο) φαίνεται να προτείνει την ανάπτυξη ενόπλων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που υποτίθεται εποπτεύει την εκεχειρία στη γραμμή αντιπαράθεσης αλλά χωρίς οπλισμό. Την πρόταση φαίνεται να συζητούν τόσο η Γερμανία και η Γαλλία όσο και η Ρωσία. Χτες, η καγκελάριος Α. Μέρκελ και ο Πρόεδρος Φρ. Ολάντ είχαν τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο και συζήτησαν το θέμα. Αντίστοιχα, ο Πρόεδρος Βλ. Πούτιν, που το βράδυ της Πέμπτης είχε τηλεοπτικό διάλογο, ενώ ζήτησε από την Ουκρανία να κάνει περισσότερα για την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ, χαρακτήρισε την πρόταση θετική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ