Σάββατο 16 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Διεκδικεί ηγεσία στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας

Από τη Σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στην Κωνσταντινούπολη
Από τη Σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στην Κωνσταντινούπολη
ΑΓΚΥΡΑ.--

Η Τουρκία ανέλαβε από χτες την προεδρία στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC), σε μια περίοδο που οι χώρες - μέλη του εμπλέκονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο σε σφοδρές ενδοϊμπεριαλιστικές αναμετρήσεις, σε ανοιχτή συνεργασία ή κόντρα με ορισμένα από τα ισχυρότερα ιμπεριαλιστικά κέντρα του πλανήτη.

Τη 13η Σύνοδο του OIC, που ολοκληρώθηκε χτες στην Κωνσταντινούπολη, απασχόλησε η ενίσχυση της συνεργασίας των 57 μελών της 47χρονης αυτής διακρατικής καπιταλιστικής ένωσης, σε όλα τα επίπεδα. Τη συζήτηση φαίνεται ότι απασχόλησε αρκετά και η διεύρυνση των οικονομικών δεσμών των κρατών - μελών, με δεδομένες και τις προσπάθειες της τουρκικής πλουτοκρατίας να βρει «πατήματα» διείσδυσης σε αναπτυσσόμενες αγορές, όπως στην Αφρική και την Ασία.

Ενδεικτική όμως ήταν και η πρόταση που υπέβαλε η Αγκυρα για τη «δημιουργία ενός σώματος εντός του OIC που θα σταθεροποιεί και θα θεσμοθετεί τη συνεργασία ενάντια στον τρόμο. Είναι το σωστό βήμα που πρέπει να γίνει», όπως τη διατύπωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν.

Στην κατεύθυνση αυτή, και ο πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, έσπευσε να στείλει μήνυμα έντασης πολλών αντιλαϊκών σχεδιασμών. «Χρειάζεται να υπάρξει μια κοινή στάση για την απελευθέρωση όλων των ισλαμικών εδαφών που βρίσκονται υπό κατοχή», σημείωσε, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Ο πιο σημαντικός δείκτης που θα αποτυπώσει την αποτελεσματικότητα του OIC είναι η προστασία των μουσουλμανικών μειονοτήτων και η απελευθέρωση εδαφών υπό κατοχή, όπως η Παλαιστίνη, το Καραμπάχ και η Κριμαία».

Τα παραπάνω διατυπώνονται στο φόντο σύνθετων παζαριών που η Τουρκία εμφανίζεται να ιεραρχεί ψηλά, για την αναθέρμανση των σχέσεών της με το Ισραήλ (συνεκτιμώντας μια σειρά δεδομένων στην περιοχή), αλλά και στο φόντο της αυξανόμενης πίεσης που της προκαλούν οι εξελίξεις στη Συρία, με την αναβάθμιση του ρόλου των Κούρδων και τις «τριβές» με συμμάχους της όπως οι ΗΠΑ.

Ερευνα για τη σάτιρα που ενόχλησε τον Ερντογάν

Στο μεταξύ, χτες, η Αγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση θα δώσει τελικά την έγκρισή της για την άσκηση ποινικών διώξεων σε σχέση με τη σάτιρα κατά του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Μέρκελ διευκρίνισε μάλιστα ότι υπήρξαν διαφωνίες για το ζήτημα στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού, ωστόσο «το αποτέλεσμα είναι ότι η γερμανική κυβέρνηση θα δώσει την άδεια στην παρούσα υπόθεση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ