ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Απρίλη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΙΔΟΜΕΝΗ
Ολο και πιο επικίνδυνες οι συνθήκες διαβίωσης

Καθημερινά ολοένα και πιο επικίνδυνες γίνονται οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων που παραμένουν εγκλωβισμένοι στον καταυλισμό της Ειδομένης. Χτες το μεσημέρι, ένας 40χρονος Σύρος πρόσφυγας, τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι. Αρχικά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Κιλκίς και στη συνέχεια διασωληνωμένος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, καθώς κρίθηκε κρίσιμη η κατάστασή του. Μέχρι αργά το βράδυ, δεν είχαν διευκρινιστεί οι συνθήκες τραυματισμού του. Σύμφωνα με πληροφορίες, για άγνωστο λόγο βρισκόταν σε υπερυψωμένο σημείο της σκηνής όπου διέμενε, έπεσε στο οδόστρωμα και εκείνη την ώρα διερχόμενο μεταγωγικό όχημα της αστυνομίας τον παρέσυρε και τον χτύπησε.

Στη συνέχεια, δημιουργήθηκε ένταση όταν πρόσφυγες, επιτέθηκαν με πέτρες στο όχημα της αστυνομίας. Εξάλλου, αστυνομικές δυνάμεις χτες το πρωί άνοιξαν τη σιδηροδρομική γραμμή, απομακρύνοντας τους πρόσφυγες, όμως μετά από δύο ώρες, ορισμένοι πρόσφυγες έστησαν ξανά εκεί τις σκηνές τους.

Στο μεταξύ, κίνδυνοι διαπιστώνονται από τις συνθήκες διαβίωσης των περίπου 400 προσφύγων στην αποθήκη 18 του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης. Υπάρχουν ανεμβολίαστα παιδιά, η διατροφή είναι ελλιπής ώστε να τίθενται σε κίνδυνο πάσχοντες από νοσήματα, οι συνθήκες υγιεινής είναι άσχημες (μόνο 15 χημικές τουαλέτες, ελάχιστα ντουζ και αυτά με κρύο νερό), ενώ υπάρχει κίνδυνος μολύνσεων και αλλεργιών από τσιμπήματα κουνουπιών. Το ΚΕΕΛΠΝΟ εκπέμπει σήμα κινδύνου για την Ειδομένη και προειδοποιεί για απειλή σοβαρών ασθενειών λόγω των άθλιων συνθηκών υγιεινής.

Με πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν από την Ειδομένη ξεκίνησε η λειτουργία του πέμπτου κέντρου φιλοξενίας στην Ηπειρο, στη μαθητική εστία στο Τσεπέλοβο Ζαγορίου. Τις τελευταίες δύο μέρες έφτασαν στο Τσεπέλοβο 70 πρόσφυγες, όμως οι 11 αναχώρησαν, γιατί θεώρησαν πως η δομή είναι απομακρυσμένη από αστικό κέντρο. Ωστόσο, όσοι έμειναν, βρήκαν, όπως είπαν, ένα σπίτι μετά τη δύσκολη διαβίωση στην Ειδομένη. Πρόκειται για οικογένειες με πολλά παιδιά που χρειάστηκε μέρες, για να πεισθούν να φύγουν από την Ειδομένη. «Προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι να εκκενωθούν το λιμάνι του Πειραιά και η Ειδομένη, να αναδιαμορφωθούν τα κέντρα φιλοξενίας και να βελτιωθεί ο συντονισμός όλων των υπουργείων στην παροχή υπηρεσιών», τόνισε από το κέντρο φιλοξενίας Κατσικά στα Γιάννενα την Κυριακή ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Δ. Βίτσας. Και πρόσθεσε: «Προέχει να λειτουργήσει η συμφωνία, για να σταματήσουν οι ροές από την Τουρκία. Αυτό σταθεροποιεί τον πληθυσμό των προσφύγων και μεταναστών. Από τη στιγμή που θα σταθεροποιηθεί - το Σάββατο ήρθαν 30 - τότε θα γίνει αναπροσαρμογή και σχετικά με τη μετεγκατάσταση στην Ευρώπη και την εγκατάσταση στην Ελλάδα».

Συνολικά στη χώρα μας βρίσκονται 53.824 πρόσφυγες και μετανάστες. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, από χτες αναμενόταν να αφεθούν ελεύθεροι όσοι μετανάστες και πρόσφυγες είχαν μπει στη χώρα μας μετά τη συμφωνία της 20ής Μάρτη και κρατούνταν σε «hot spots». Αυτό, όπως τονιζόταν σε δημοσιεύματα, ίσχυε για όσους έχουν συμπληρώσει τις 25 μέρες κράτησης και δεν έχουν εξεταστεί οι αιτήσεις τους, ενώ άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για περιοριστικούς όρους που θα τους επιβληθούν.

ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Σχέδιο δράσης κατά των προσφύγων

Σχέδιο δράσης με τίτλο «Σένγκεν 2» σκοπεύει να παρουσιάσει στους ηγέτες της ΕΕ η ουγγρική κυβέρνηση, η οποία αντιτίθεται στην υποδοχή προσφύγων, με γνωστές αντιδραστικές θέσεις. Το σχέδιο, αποτελούμενο από δέκα σημεία, θα παρουσιαστεί από τον πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν σε πολλές χώρες της ΕΕ, ιδιαίτερα στη Γερμανία, διευκρινίζεται στον επίσημο ιστότοπο της ουγγρικής κυβέρνησης. Το σχέδιο επικεντρώνεται στην προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων και τη διαχείριση των προσφυγικών ροών εκτός του εδάφους της ΕΕ. Δηλαδή, στην ενίσχυση της καταστολής στα σύνορα της ΕΕ και στην προσπάθεια να μην τα πλησιάζουν οι ξεριζωμένοι.

Το σημαντικότερο σημείο του σχεδίου δράσης είναι η προστασία των συνόρων του Σένγκεν. «Αν μια χώρα είναι ανίκανη να εκπληρώσει αυτή την υποχρέωση, οφείλει να ζητεί βοήθεια από άλλες χώρες - μέλη ή από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την προστασία των εξωτερικών συνόρων» προβλέπεται. Η ταυτοποίηση των προσφύγων, χάρη σε βιομετρικά συστήματα, θα πρέπει να γίνεται εντός του συστήματος του Δουβλίνου και θα πρέπει να καταστούν αυστηρότερες οι κυρώσεις εναντίον αυτών που καταχρώνται το δικαίωμα στο άσυλο, σύμφωνα με το κείμενο. Με άλλα λόγια, θα ενισχυθεί το φακέλωμα και θα υπάρξουν περιορισμοί στην υποβολή αιτήματος για χορήγηση ασύλου.

Στο σχέδιο υπογραμμίζεται πως η διαχείριση των αιτήσεων για άσυλο θα πρέπει να γίνεται στο σύνολό της εκτός του εδάφους της ΕΕ, σε hot spots που θα ελέγχονται και θα είναι απομονωμένα. Σε πολλά σημεία υπογραμμίζεται η ανάγκη για συνεργασία τρίτων χωρών και προσδιορίζονται οι χώρες που δεν θεωρούνται επικίνδυνες για τους αιτούντες άσυλο. Το σχέδιο βασίζεται στην εθελοντική αρχή και απορρίπτει το ευρωπαϊκό σχέδιο επανεγκατάστασης προσφύγων στις χώρες - μέλη της ΕΕ. Το ευρωπαϊκό σχέδιο επανεγκατάστασης, που υιοθετήθηκε το Σεπτέμβρη από τα κράτη - μέλη της ΕΕ και επιβάλει υποχρεωτικές ποσοστώσεις κατανομής των προσφύγων, είναι νομικά δεσμευτικό. Η Ουγγαρία έχει προσφύγει στην ευρωπαϊκή δικαιοσύνη κατά αυτής της υποχρέωσης.

Ευρωομόλογο για το Προσφυγικό

Ενα συνολικό ευρωπαϊκό σχέδιο για να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές από την Αφρική, προωθεί η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι, σύμφωνα με αναφορές στον ιταλικό Τύπο. Το ιταλικό σχέδιο περιλαμβάνει την έκδοση ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Ενωση, με στόχο την οικονομική στήριξη των αφρικανικών χωρών, ένα νέο ταμείο της Ενωσης για τη διηπειρωτική συνεργασία και την αποτελεσματική ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα των χωρών καταγωγής και διέλευσης των μεταναστών. Οι θέσεις αυτές παρουσιάστηκαν αναλυτικά από τους Ιταλούς διπλωμάτες τις περασμένες βδομάδες σε ιθύνοντες των Βρυξελλών, οι οποίοι στη μεγάλη τους πλειοψηφία φέρονται να τις θεωρούν ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες.

Διαδήλωση στη Λέσβο, παράδοση βοήθειας στην Ημαθία

Εξω από το κέντρο κράτησης στη Μόρια

Eurokinissi

Εξω από το κέντρο κράτησης στη Μόρια
Με μια πορεία που έφτασε μέχρι την πύλη του κέντρου κράτησης στη Μόρια, εξέφρασαν την περασμένη Παρασκευή την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες και μετανάστες εργαζόμενοι της Μυτιλήνης. Την πρωτοβουλία για την κινητοποίηση πήρε το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, ενώ σε αυτή συμμετείχαν σωματεία και φορείς του νησιού. Μεταξύ αυτών, ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης (μέλος της ΟΓΕ), ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ, η ΕΛΜΕ Λέσβου, η Ενωση Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου, η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών - Ωρομισθίων - Ελαστικά Εργαζομένων στην Εκπαίδευση, η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Θ. Ασλανίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή, που είναι η γενεσιουργός αιτία του προσφυγικού - μεταναστευτικού ρεύματος. Υπογράμμισε, ακόμα, την ανάγκη ενδυνάμωσης της γνήσιας αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες, που παραμένουν και θα συνεχίσουν να παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Λέσβο, όπως και σε άλλα μέρη της Ελλαδας, ως αποτέλεσμα της συμφωνίας Τουρκίας - ΕΕ, συμφωνίας που έχει τη βούλα και της ελληνικής κυβέρνησης. Φτάνοντας, τέλος, στη Μόρια, οι διαδηλωτές μοίρασαν στους πρόσφυγες, μέσα από τα συρματοπλέγματα, τη μεταφρασμένη ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου.

Το στρατόπεδο στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας επισκέφτηκαν το πρωί της Κυριακής δυνάμεις του ΠΑΜΕ, όπου μοίρασαν είδη πρώτης ανάγκης στους περίπου 720 πρόσφυγες και μετανάστες, στους οποίους περιλαμβάνονται και πολλά μικρά παιδιά. Η βοήθεια που διένειμαν συγκεντρώθηκε από τις Επιτροπές Αγώνα Γερμανίας, αλλά και από τις τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ. Παράλληλα, μοίρασαν την ανακοίνωση του ΠΑΜΕ, ενώ με αφορμή την επίσκεψη στήθηκαν πολλά «πηγαδάκια» συζητήσεων για τις αιτίες ξεριζωμού αλλά και την ανάγκη κοινή πάλης απέναντι στην πολιτική που δημιουργεί την προσφυγιά.

Οι τρεις προκαθήμενοι στη Λέσβο

Ο πάπας Φραγκίσκος, ο οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδας Ιερώνυμος, επισκέφτηκαν το Σάββατο το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια και βρέθηκαν κοντά στους πρόσφυγες. Στη συνέχεια, μπήκαν στις σκηνές για να χαιρετήσουν και να συνομιλήσουν με ακόμα περισσότερους πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων και πολλά μικρά παιδιά. Σε σύντομες ομιλίες τους ο πάπας αναφέρθηκε στη γενναιοδωρία των Ελλήνων, πατριάρχης και αρχιεπίσκοπος στηλίτευσαν τη στάση της διεθνούς κοινότητας. Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έκανε έκκληση να αναλάβει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, με τη μεγάλη εμπειρία που διαθέτει, να πράξει τα δέοντα. Οι τρεις προκαθήμενοι υπέγραψαν Κοινή Διακήρυξη, όπου ζητούν από τη διεθνή κοινότητα να αναληφθούν διπλωματικές, πολιτικές και φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες, για να αντιμετωπιστούν τα αίτια της μαζικής ανθρωπιστικής κρίσης και των αιτιών της.

Στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πάπα Φραγκίσκο υπογραμμίστηκε, μεταξύ άλλων, ότι η προσφυγική κρίση αποτελεί ευρωπαϊκή και διεθνή πρόκληση, η οποία απαιτεί ολοκληρωμένη αντιμετώπιση με σεβασμό στο ευρωπαϊκό και διεθνές Δίκαιο. Τέλος, με 12 πρόσφυγες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, από διάφορες εθνικότητες, ξεκίνησε το ταξίδι της επιστροφής του πάπα στο Βατικανό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ