Τρίτη 19 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Σχέδιο δράσης κατά των προσφύγων

Σχέδιο δράσης με τίτλο «Σένγκεν 2» σκοπεύει να παρουσιάσει στους ηγέτες της ΕΕ η ουγγρική κυβέρνηση, η οποία αντιτίθεται στην υποδοχή προσφύγων, με γνωστές αντιδραστικές θέσεις. Το σχέδιο, αποτελούμενο από δέκα σημεία, θα παρουσιαστεί από τον πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν σε πολλές χώρες της ΕΕ, ιδιαίτερα στη Γερμανία, διευκρινίζεται στον επίσημο ιστότοπο της ουγγρικής κυβέρνησης. Το σχέδιο επικεντρώνεται στην προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων και τη διαχείριση των προσφυγικών ροών εκτός του εδάφους της ΕΕ. Δηλαδή, στην ενίσχυση της καταστολής στα σύνορα της ΕΕ και στην προσπάθεια να μην τα πλησιάζουν οι ξεριζωμένοι.

Το σημαντικότερο σημείο του σχεδίου δράσης είναι η προστασία των συνόρων του Σένγκεν. «Αν μια χώρα είναι ανίκανη να εκπληρώσει αυτή την υποχρέωση, οφείλει να ζητεί βοήθεια από άλλες χώρες - μέλη ή από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την προστασία των εξωτερικών συνόρων» προβλέπεται. Η ταυτοποίηση των προσφύγων, χάρη σε βιομετρικά συστήματα, θα πρέπει να γίνεται εντός του συστήματος του Δουβλίνου και θα πρέπει να καταστούν αυστηρότερες οι κυρώσεις εναντίον αυτών που καταχρώνται το δικαίωμα στο άσυλο, σύμφωνα με το κείμενο. Με άλλα λόγια, θα ενισχυθεί το φακέλωμα και θα υπάρξουν περιορισμοί στην υποβολή αιτήματος για χορήγηση ασύλου.

Στο σχέδιο υπογραμμίζεται πως η διαχείριση των αιτήσεων για άσυλο θα πρέπει να γίνεται στο σύνολό της εκτός του εδάφους της ΕΕ, σε hot spots που θα ελέγχονται και θα είναι απομονωμένα. Σε πολλά σημεία υπογραμμίζεται η ανάγκη για συνεργασία τρίτων χωρών και προσδιορίζονται οι χώρες που δεν θεωρούνται επικίνδυνες για τους αιτούντες άσυλο. Το σχέδιο βασίζεται στην εθελοντική αρχή και απορρίπτει το ευρωπαϊκό σχέδιο επανεγκατάστασης προσφύγων στις χώρες - μέλη της ΕΕ. Το ευρωπαϊκό σχέδιο επανεγκατάστασης, που υιοθετήθηκε το Σεπτέμβρη από τα κράτη - μέλη της ΕΕ και επιβάλει υποχρεωτικές ποσοστώσεις κατανομής των προσφύγων, είναι νομικά δεσμευτικό. Η Ουγγαρία έχει προσφύγει στην ευρωπαϊκή δικαιοσύνη κατά αυτής της υποχρέωσης.

Ευρωομόλογο για το Προσφυγικό

Ενα συνολικό ευρωπαϊκό σχέδιο για να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές από την Αφρική, προωθεί η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι, σύμφωνα με αναφορές στον ιταλικό Τύπο. Το ιταλικό σχέδιο περιλαμβάνει την έκδοση ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Ενωση, με στόχο την οικονομική στήριξη των αφρικανικών χωρών, ένα νέο ταμείο της Ενωσης για τη διηπειρωτική συνεργασία και την αποτελεσματική ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα των χωρών καταγωγής και διέλευσης των μεταναστών. Οι θέσεις αυτές παρουσιάστηκαν αναλυτικά από τους Ιταλούς διπλωμάτες τις περασμένες βδομάδες σε ιθύνοντες των Βρυξελλών, οι οποίοι στη μεγάλη τους πλειοψηφία φέρονται να τις θεωρούν ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ