Τρίτη 19 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ερώτηση του ΚΚΕ για το κέντρο προσφύγων στο Σκαραμαγκά

Τα σοβαρά προβλήματα του χώρου φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο Σκαραμαγκά επισημαίνει με σχετική Ερώτησή του προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Εθνικής Αμυνας το ΚΚΕ.

Η Ερώτηση που υπογράφουν οι βουλευτές Χρήστος Κατσώτης, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη και Διαμάντω Μανωλάκου, αναφέρει:

«Παρά τα σοβαρά προβλήματα του χώρου στο Σκαραμαγκά, η κυβέρνηση προχώρησε στη δημιουργία χώρου φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Από τη Δευτέρα 11 Απριλίου ξεκίνησε η σταδιακή μεταφορά προσφύγων και ο σημερινός αριθμός τους ξεπερνάει τα 1.000 άτομα, ενώ είναι σε εξέλιξη έργα για την εγκατάσταση νέων κοντέινερ.

Στο χώρο φιλοξενίας υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Δεν υπάρχουν διερμηνείς, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη ακόμα και η στοιχειώδης επικοινωνία. Στο ιατρείο του χώρου υπάρχει ένας γιατρός και μια νοσηλεύτρια. Δεν υπάρχει παιδίατρος, παρότι φιλοξενούνται εκατοντάδες παιδιά.

Να σημειωθεί ότι ο χώρος βρίσκεται σε μια λιμενική - βιομηχανική περιοχή, είναι εκτεθειμένος στις καιρικές συνθήκες, χωρίς σημεία σκίασης. Δεν υπάρχει καμία υποδομή (αγορά κ.λπ.) για τις ανάγκες των φιλοξενούμενων. Επιπλέον, η απόσταση του χώρου από την πόλη του Χαϊδαρίου είναι μεγάλη και μάλιστα η σύνδεση γίνεται μέσω της Εθνικής Οδού.

Απαιτούνται άμεσες ενέργειες από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για την αντιμετώπιση των επειγουσών αναγκών για να βελτιωθούν οι όροι παραμονής και φιλοξενίας.

Ερωτάται ο υπουργός τι μέτρα θα πάρει ώστε:

  • Να διασφαλιστούν στο χώρο συνθήκες υγιεινής, δωρεάν σίτιση χωρίς καμία εμπλοκή ΜΚΟ, να εξοπλιστούν τα κοντέινερ με ψυγείο, να δημιουργηθούν κατάλληλοι χώροι σκίασης, σίτισης και απασχόλησης για τα παιδιά, να στελεχωθεί άμεσα το ιατρείο με προσωπικό και φάρμακα, να διατεθεί παιδίατρος για τις ανάγκες των παιδιών και να δρομολογηθεί γραμμή λεωφορείου που να συνδέει σε τακτική βάση το χώρο φιλοξενίας με την πόλη του Χαϊδαρίου και το σταθμό Μετρό "Αγ. Μαρίνα".
  • Να διασφαλιστεί νομική αρωγή για τη δυνατότητα υποβολής αίτησης χορήγησης ασύλου ή προσωρινού ανθρωπιστικού καθεστώτος για τους πρόσφυγες που προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικού πολέμου, κατοχής ή εμφυλίων και να διατεθούν διερμηνείς για να είναι δυνατή η επικοινωνία με τους φιλοξενούμενους».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ