ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Απρίλη 2016
Σελ. /24
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ «ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ»
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Στοχοποίησε ευθέως εργατικούς - λαϊκούς αγώνες

Eurokinissi

Στα γεμάτα μπήκε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, στη χτεσινή του δικομματική κοκορομαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ για τα μάτια του κεφαλαίου, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ευθεία στοχοποίηση εργατικών - λαϊκών αγώνων, επαναφέροντας την επικίνδυνη θεωρία των δύο άκρων.

Βάζοντας «το δίλημμα μεταξύ ελευθερίας και ασφάλειας», στηλιτεύοντας «την ηγεμονική ιδεολογική κηδεμονία της Αριστεράς», διαβεβαίωσε το κεφάλαιο ότι «εμείς ως ΝΔ δεν πρόκειται να δεχτούμε - και οι πολίτες δεν θα το επιτρέψουν - μια χώρα ξέφραγο αμπέλι στο όνομα μιας δήθεν ελευθερίας».

Στοχοποίησε εργατικές - λαϊκές κινητοποιήσεις, υπό το χιλιοειπωμένο αφήγημα ότι «βάφτισαν ελευθερία τις διαδηλώσεις 50 ατόμων που έκλειναν όποτε ήθελαν το κέντρο της Αθήνας (...) σε μία καταχρηστική συμπεριφορά διατάραξης της κοινωνικής γαλήνης και της οικονομικής δραστηριότητας». Σε αντίστοιχο μήκος κύματος, κατήγγειλε «τις καταλήψεις δημοσίων πανεπιστημίων από κομματικές νεολαίες» και τα μπλόκα της αγωνιζόμενης αγροτιάς.

Δεν δίστασε, μάλιστα, να τσουβαλιάσει τους λαϊκούς αγώνες με προβοκατόρικες ενέργειες μηχανισμών που δεν έχουν καμία σχέση με το κίνημα, π.χ. με «τις καταδρομικές επιθέσεις αντιεξουσιαστών από το άβατο των Εξαρχείων» ή την «ένοπλη πορεία, πορεία αναρχικών στην καρδιά της πρωτεύουσας πριν από λίγες εβδομάδες».

«Προσπερνώντας», μάλιστα, τα πραγματικά συμφέροντα με τα οποία συνδέονται οι διάφοροι μηχανισμοί της «τρομοκρατίας», επέμεινε να ισχυρίζεται ότι «η τρομοκρατία στην Ελλάδα είχε ιδεολογικό πρόσημο και τα περισσότερα θύματά της δυστυχώς το ίδιο», ότι «όλοι οι τρομοκράτες προέρχονται από την ιδεολογική μήτρα της άκρας Αριστεράς».

Αναδιάταξη μηχανισμών ασφαλείας

Μεγάλο κομμάτι της ομιλίας του ο Κυρ. Μητσοτάκης το αφιέρωσε στο Προσφυγικό και την αδυναμία, όπως επέμεινε, της κυβέρνησης να το διαχειριστεί. Κατόπιν όλων τούτων, κατέθεσε μια σειρά προτάσεις όπως:

Συγκρότηση ενός ενιαίου υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων και Ασφάλειας που να διαχειρίζεται και το Προσφυγικό. Ιδρυση, άμεσα, «κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων για τους παράνομους μετανάστες». Δημιουργία «του θεσμού του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας». Δημιουργία «ενιαίας επιτελικής δομής των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος». Δημιουργία «Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων και Πολιτικής Προστασίας». Λειτουργία «ενός φορέα Ενιαίας Επιτήρησης των Συνόρων μας, χερσαίων και θαλάσσιων». Δημιουργία «δομών Επικοινωνίας και Συνεργασίας του Συστήματος Ασφαλείας της χώρας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες». Δημιουργία «ενός νέου πλαισίου συνεργασίας του Συστήματος Εσωτερικής Ασφάλειας με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και τις Ενοπλες Δυνάμεις». «Εκσυγχρονισμό της ΕΥΠ».

Προτάσεις που συνδέονται με την προωθούμενη ενίσχυση και «εκσυγχρονισμό» του πλέγματος καταστολής σε όλη την ΕΕ...

Ο διαγκωνισμός για τα μάτια του κεφαλαίου καλά κρατεί...

Μετά ταύτα, στη δευτερολογία του επέμεινε ότι η παράταξή του δεν ψαρεύει ψήφους στην ακροδεξιά, αλλά ότι απευθύνεται στο «μετριοπαθές κέντρο», υποστηρίζοντας ότι η ΝΔ είναι η «μεγάλη φιλελεύθερη κεντροδεξιά παράταξη του τόπου».

Συμφώνησε με τον υπουργό Αμυνας και πρόεδρο των συγκυβερνώντων ΑΝΕΛ, Π. Καμμένο, ότι χρειάζεται βιομετρική καταγραφή όσων επιχειρούν να μπουν στην επικράτεια. Κάλεσε τον Αλ. Τσίπρα να απομακρύνει τους πρόσφυγες από τις γραμμές του ΟΣΕ στην Ειδομένη, επισημαίνοντάς του ότι ο ΟΛΠ που ιδιωτικοποίησε και ο Πειραιάς ως διαμετακομιστικό κέντρο, δεν μπορούν να λειτουργήσουν δίχως τη σιδηροδρομική γραμμή.

Εστιάζοντας και στα της οικονομίας, υποστήριξε ότι εξαντλούνται τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους και ζήτησε ενημέρωση από τον πρωθυπουργό.

Συνεχίζοντας το διαγκωνισμό με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τις υποθέσεις της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας, έψεξε τον Αλ. Τσίπρα ότι οι δανειστές και «εταίροι» του ζητούν πρόσθετα, «προληπτικά» μέτρα, γιατί δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Αλλωστε, έβαλε κι ένα ερώτημα, αν ο πρωθυπουργός θέλει πραγματικά να ολοκληρώσει την «αξιολόγηση» ή ψάχνει «ηρωική έξοδο», ώστε να παραμείνει «γνήσιος εκφραστής του εθνικολαϊκιστικού τόξου».

«Υπάρχει λύση», πρόσθεσε, «η οποία εσείς δεν μπορείτε να την προσφέρετε, γιατί δεν έχετε σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση, γιατί δεν έχετε θάρρος να υλοποιήσετε τις μεταρρυθμίσεις που θα προσελκύσουν επενδύσεις, που θα επιτρέψουν να ανθίσει η νέα επιχειρηματικότητα, δεν τις πιστεύετε».

Επέμεινε, δε, να υποστηρίζει ένα «διαφορετικό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής» με «λιγότερες δαπάνες» και «λιγότερους φόρους», ενάντια σε αυτό της κυβέρνησης, που, όπως είπε, φρενάρει τις «πραγματικές ιδιωτικοποιήσεις», ενώ ταυτόχρονα προειδοποίησε ότι με τη στάση πληρωμών από πλευράς της κυβέρνησης «δεν θα πάρει μπρος η οικονομία».

Σε αυτή τη βάση, κατέληξε ότι η παραμονή των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην εξουσία βλάπτει και ότι όσο πιο γρήγορα φύγουν, «τόσο πιο καλό θα είναι για τη χώρα», εννοώντας την υπόθεση αναθέρμανσης των κερδών του εγχώριου κεφαλαίου.

Ν. ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ
Προπαγανδίζει «αποκατάσταση της τάξης» από το στρατό

Με ρήσεις του τύπου «δεν θα ψαρέψετε ψήφους στη Χρυσή Αυγή», «ψευτοδεξιά», «που φοβάται να υποστηρίξει τον εθνικισμό» και άλλα παρόμοια, προσπάθησε ο αρχηγός της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, από το βήμα της Βουλής, να αποκρούσει την «επίθεση» που φαίνεται να επιχειρεί η ΝΔ στη «δεξαμενή» της, στο πλαίσιο των διεργασιών που είναι σε πλήρη εξέλιξη στο αστικό πολιτικό σκηνικό.

Σε αυτό το πλαίσιο και «αφιερώνοντας» και πάλι το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του στη ΝΔ, την κατηγόρησε ότι «είναι τουλάχιστον υποκριτικό να ομιλεί η ΝΔ και να διαμαρτύρεται για την ιδεολογική ηγεμονία της αριστεράς, γιατί αυτή την έφερε, αυτή την επέτρεψε, αυτή ήταν ανίκανη να την αντιμετωπίσει. Γιατί η πολιτική της δεν είχε ποτέ καμία ιδεολογία, παρά μόνο τη ρεμούλα, τη μίζα, τον διορισμό των "δικών της παιδιών" και το πώς να λεηλατήσει το ελληνικό κράτος».

«Σε αυτή τη Βουλή όμως», πρόσθεσε, «σήμερα, εκτός από τους ψευτοδεξιούς, υπάρχουν κάποιοι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν το εθνικό κράτος».

Οσον αφορά την κυβέρνηση, όχι μόνο της έδωσε... μπόνους, συνεχίζοντας να την εμφανίζει ως φορέα της κάθαρσης, λέγοντας ότι «συνεχώς επαναλαμβάνετε ότι θα ελέγξετε τη διαπλοκή. Πότε, επιτέλους; Δεκαπέντε μήνες κυβερνάτε», αλλά της άσκησε και... προγραμματική κριτική, καλώντας την να κάνει πράξη αυτό που έλεγε προεκλογικά ότι θα «σκίσει το μνημόνιο»!

Επιδόθηκε, ακόμα, στο γνωστό ρατσιστικό ντελίριο σε βάρος των προσφύγων και βεβαίως στη... νοσταλγία για «στρατιωτικές λύσεις» στο εσωτερικό - «νοσταλγία» που φαίνεται να έρχεται στην επιφάνεια από διάφορα αστικά επιτελεία τον τελευταίο καιρό (π.χ. χτες στη Βουλή και από τον Β. Λεβέντη) - λέγοντας ότι «η μόνη περίπτωση να αποκατασταθεί η τάξη είναι ο στρατός και μόνο ο στρατός».

Β. ΛΕΒΕΝΤΗΣ
Θέτει κι αυτός θέμα στρατού για την «κοινωνική γαλήνη»

Την... παράδοση, που τον θέλει να πρωτοστατεί στο λανσάρισμα των πιο αντιδραστικών σεναρίων που επεξεργάζεται το κεφάλαιο, τήρησε και χτες στη Βουλή ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντης. Συγκεκριμένα, με αφορμή τη συζήτηση για την «ασφάλεια των πολιτών», ανέφερε πως «όταν το κράτος δεν μπορεί να δώσει λύσεις, αυτομάτως εμπλέκεται ο στρατός για να περιφρουρήσει την κοινωνική γαλήνη»!

Μάλιστα, με αυτό τον τρόπο απάντησε στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και υπουργό Αμυνας, Π. Καμμένο, ο οποίος - παρότι παλιότερα είχε ανοίξει μια τέτοια συζήτηση - χτες ανέφερε ότι δε χρειάζεται μεγαλύτερη εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων σε θέματα ασφάλειας.

Οσον αφορά στο πεδίο της οικονομίας, κάλεσε την κυβέρνηση να προωθήσει τις «μεταρρυθμίσεις», να εφαρμόσει δηλαδή όλα όσα έχει ανάγκη το κεφάλαιο, λέγοντας μάλιστα ότι δεν μπορεί στελέχη της κυβέρνησης να απειλούν με παραίτηση επειδή ζητούνται παραπάνω μέτρα από αυτά που περιείχε η συμφωνία του καλοκαιριού. Η συμφωνία, δηλαδή το μνημόνιο, σημείωσε, «αφορούσε τα δεδομένα εκείνης της περιόδου, που αλλάζουν».

Επανέλαβε τα περί οικουμενικής για «ισχυρή» κυβέρνηση 225 βουλευτών που απαιτείται για να περάσει τις μεταρρυθμίσεις, τις οποίες «μέχρι τώρα δεν έχει» τολμήσει «να πάρει η κυβέρνηση», για ακόμα μεγαλύτερες περικοπές στις συντάξεις, καλώντας την κυβέρνηση να εφαρμόσει τα εισοδηματικά κριτήρια όπως στην Αυστραλία.

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
Ανησυχεί για «αξιολόγηση» και καπιταλιστική ανάκαμψη

Στην ομιλία της η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, εμφανίστηκε ανήσυχη για την πορεία κλεισίματος της περιλάλητης «αξιολόγησης», στηλίτευσε τους νέους φόρους που φέρνει η κυβέρνηση, όπως και την «αβεβαιότητα και ανασφάλεια» που προκαλεί στη χώρα.

Κατηγόρησε μεν το ΔΝΤ για ακραίες θέσεις που παίρνει στα αντιλαϊκά παζάρια, ωστόσο επέρριψε στην κυβέρνηση τις ευθύνες για την πορεία της διαπραγμάτευσης με τους «εταίρους» της εγχώριας αστικής τάξης στο εξωτερικό. Κάλεσε, δε, την κυβέρνηση να δώσει λύση στα προβλήματα αναθέρμανσης της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας, αλλιώς να φύγει.

Για δε το Προσφυγικό, κάλεσε την κυβέρνηση να οργανώσει τις υπηρεσίες ασύλου, να ξεκινήσει το πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων σε σπίτια, όπως προβλέπει και χρηματοδοτεί πρόγραμμα του ΟΗΕ, να πιέσει για μετεγκατάσταση προσφύγων σε άλλες χώρες της ΕΕ, να αδειάσει Ειδομένη, Πειραιά και Ελληνικό, να διαχωρίσει, τέλος, πρόσφυγες από μετανάστες, ώστε οι τελευταίοι να επαναπροωθηθούν στις χώρες τους.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Καταλογίζει στην κυβέρνηση «τσαπατσουλιά» στην αστική διαχείριση

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, στην εισήγησή του κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι η πολιτική της είναι ένα μείγμα «αριστερού λαϊκισμού με λίγη στολή παραλλαγής και εξουσιομανίας».

Μίλησε, δε, για ανασφάλεια του κόσμου μπροστά στους νέους φόρους, την ανεργία, τη λεγόμενη διαπλοκή. Επέμεινε για «σπατάλες στο όνομα του Προσφυγικού», κατηγορώντας, εξάλλου, την κυβέρνηση ότι άφησε τους καταυλισμούς στο έλεος της μαφίας, της συριακής και της αφγανικής, όπως είπε.

Μιλώντας για το ζήτημα της ασφάλειας, ανέφερε: «Ασφαλής είναι μια χώρα, όταν εσείς, οι υπουργοί σας, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και οι βουλευτές κυκλοφορούν χωρίς ασφάλεια στους δρόμους. Οταν όλοι θέλουν φρουρές και νέες φρουρές, αυτό σημαίνει ότι εσείς είστε ασφαλείς, αλλά η χώρα και ο απλός πολίτης ζει στην ανασφάλεια».

Κατέληξε: «Η κυβέρνηση συνεχίζει την πεπατημένη των προηγούμενων, κακών κυβερνήσεων. Αυτό σημαίνει αδιαφάνεια, τσαπατσουλιά και πράξεις χωρίς σχέδιο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ