ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Μάη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
Σκληρά παζάρια και συμφέροντα στη Διατλαντική Συμφωνία

Οι πρόσφατες διαρροές εγγράφων το αποδεικνύουν περίτρανα

Το σοβαρότατο πεδίο ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού, η συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση για τη Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ, ήρθε και πάλι στο προσκήνιο, μέσα από διαρροές εγγράφων των συζητήσεων που αφορούν ένα τεράστιο παζάρι ανάμεσα σε μονοπωλιακούς ομίλους.

Αυτή τη φορά, το ολλανδικό τμήμα της Greenpeace δημοσίευσε έγγραφα 248 σελίδων, «βγάζοντάς» τα σε ευρωπαϊκά ΜΜΕ, όπως η γερμανική εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung». Η αυθεντικότητα των εγγράφων δεν αμφισβητείται από την πλευρά της ΕΕ, ωστόσο εμφανίζονται ως σκέψεις που δεν έχουν καταληχτεί από τα δύο μέρη. Τα όσα εμφανίζονται στα έγγραφα εγείρουν σοβαρές ανησυχίες για το εάν η ΕΕ θα καταλήξει να αλλοιώσει κριτήρια σε ζητήματα όπως η προστασία του περιβάλλοντος, τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα (φυτά και τρόφιμα) και η προστασία των καταναλωτών. Ιδιαίτερα ξεχωρίζουν οι κανονισμοί για την αυτοκινητοβιομηχανία ή ο ορισμός των Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης (όπως το κρασί, τυροκομικά κ.λπ.), που ιδιαίτερα η αμερικανική πλευρά θέλει να καταργηθούν. Γίνεται λόγος, επίσης, για δημιουργία κανονισμών, με τους οποίους οι ΗΠΑ ουσιαστικά θα παρεμβαίνουν στην ευρωπαϊκή διαδικασία λήψης αποφάσεων και την ισχύουσα νομοθεσία.

Πάντως, την Τρίτη, η Ευρωπαία Επίτροπος Εμπορίου, Σεσίλια Μάλστρεμ, που παίρνει μέρος στις διαπραγματεύσεις, σε ανακοίνωσή της σημείωσε, χωρίς να διαψεύσει τα έγγραφα, ότι «καμία συμφωνία δεν θα αποδυναμώσει ποτέ το επίπεδο προστασίας των Ευρωπαίων καταναλωτών, της ασφάλειας τροφίμων ή προστασίας του περιβάλλοντος» και προσθέτει ότι «εγώ δεν είμαι των εκπτώσεων». Σχετικά με τα έγγραφα που διέρρευσαν, σημειώνει ότι «δεν είναι το ίδιο με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων», αλλά «γενικά, δείχνουν τη διαπραγματευτική θέση της κάθε πλευράς» και «κάθε πλευρά σε μία διαπραγμάτευση έχει τα αιτήματά της, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η άλλη πλευρά θα ενδώσει».

Είναι φανερό και από την εν λόγω διαρροή ότι η διαπάλη είναι έντονη, αφού διακυβεύονται τεράστια συμφέροντα σε μια σειρά ζητήματα, όπως τα τελωνειακά και δασμολογικά εμπόδια ανάμεσα στις δύο αγορές, η άρση εμποδίων που προκύπτουν από διαφορετικές «κανονιστικές ρυθμίσεις και πρότυπα», η επίτευξη ακόμη μεγαλύτερης απελευθέρωσης των αγορών για το κεφάλαιο, ώστε να υπάρξει η μεγαλύτερη κερδοφορία με ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

Αυτή είναι η επιδίωξη και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, στον ανταγωνισμό και με άλλα κέντρα όπως η ομάδα των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική), τρώγονται όμως και μεταξύ τους για το ποιο τμήμα του κεφαλαίου, ποιοι μονοπωλιακοί όμιλοι θα ωφεληθούν περισσότερο από την κατάληξη του παζαριού. Οσο για τις «αντιδράσεις» στη Διατλαντική Συμφωνία, που γίνονται από θέσεις που δεν αμφισβητούν την εξουσία των μονοπωλίων, δηλαδή την καπιταλιστική βαρβαρότητα, εκφράζουν άλλο τμήμα των εκμεταλλευτών των λαών, που επιχειρούν να χειραγωγήσουν και λαϊκές δυνάμεις.

ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Ξανά ανησυχίες Κίνας - Ρωσίας για την «ασπίδα» των ΗΠΑ

Ενώ ο Ρώσος υπουργός Αμυνας δήλωσε ότι το 2016 θα αυξηθούν οι κοινές ρωσοκινεζικές ασκήσεις

ΠΕΚΙΝΟ.--

Ρωσία και Κίνα ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν μες στο Μάη κοινή αντιπυραυλική άσκηση που θα γίνει για πρώτη φορά με τη στήριξη συστημάτων πληροφορικής, όπως μετέδωσε χτες το πρακτορείο ΙΤΑΡ ΤΑΣΣ, λίγες μέρες μετά την επισήμανση του Ρώσου υπουργού Αμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, ότι οι δύο χώρες το 2016 θα αυξήσουν τις κοινές τους στρατιωτικές ασκήσεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας που επικαλείται το ΙΤΑΡ ΤΑΣΣ, αντικείμενο των ασκήσεων είναι η παροχή προστασίας «από βαλλιστική ή άλλη πυραυλική επίθεση λόγω ατυχήματος ή προβοκάτσιας». Από τη μεριά του, ο Σοϊγκού σημείωσε από το Πεκίνο, όπου είχε επαφές τις προηγούμενες μέρες, ότι «εκτιμάμε ιδιαίτερα τις ρωσοκινεζικές επαφές υψηλού επιπέδου. Φέτος, πρόκειται να διεξάγουμε περισσότερες ασκήσεις από κάθε άλλη χρονιά».

Επίσης, την περασμένη βδομάδα, οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών Γουάνγκ Γι και Σεργκέι Λαβρόφ που είχαν συνάντηση στο Πεκίνο επανέλαβαν τις ανησυχίες των δύο πλευρών για τα σχέδια ανάπτυξης υπερσύγχρονων αντιπυραυλικών αμερικανικών συστημάτων στην περιοχή, την «αντιπυραυλική ασπίδα» όπως σχεδιάζουν οι ΗΠΑ μαζί με τη Νότια Κορέα. Πρόκειται για το σύστημα THAAD που Ουάσινγκτον - Σεούλ συνδέουν με τις πυραυλικές εκτοξεύσεις, που ξεκίνησε πάλι από το Γενάρη η ΛΔ Κορέας, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι αυτό αφορά πρώτα από όλα την ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση που κλιμακώνεται σε όλο το «τόξο» της Ασίας και του Ειρηνικού, από τα σύνορα Ρωσίας - Ιαπωνίας (όπου μην ξεχνάμε δεν έχουν υπογράψει ακόμα συνθήκη ειρήνης μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο) μέχρι και τη Νότια Κινεζική Θάλασσα, όπου με «πρωταγωνιστές» Κίνα και ΗΠΑ παρατηρείται μια όλο και μεγαλύτερη στρατιωτική «ετοιμότητα» (βλ. περιπολίες, ανάπτυξη στρατιωτικών υποδομών). Ετσι, Λαβρόφ και Γι υπογράμμισαν ότι το THAAD θα μπορούσε να θεωρηθεί ως απειλή για την ασφάλεια και κάλεσαν τις ΗΠΑ να σεβαστεί τις «νόμιμες ανησυχίες» Μόσχας και Πεκίνου για το συγκεκριμένο σύστημα. Αυτή η κίνηση (της εγκατάστασης του THAAD) ξεπερνά τις αμυντικές ανάγκες των χωρών αυτών (ΗΠΑ, Ν. Κορέας). Αν αναπτυχθεί θα έχει άμεσο αντίκτυπο στη στρατηγική της Ρωσίας και της Κίνας για την ασφάλεια», τόνισε ο Γι.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Ερνεστ, επανέφερε το θέμα, υπογραμμίζοντας την Παρασκευή ότι αυτές οι συζητήσεις (μεταξύ ΗΠΑ - Ν. Κορέας) συνεχίζονται και ότι «αυτός ο εξοπλισμός θα κατευθυνόταν κατά της απειλής που αποτελεί η Βόρεια Κορέα, όχι κατά της Κίνας ή της Ρωσίας».

Eπίσκεψη του Ιάπωνα ΥΠΕΞ στην Κίνα

ΠΕΚΙΝΟ.--

Αντιθέσεις, αλλά και διάθεση συμβιβασμού μεταξύ Ιαπωνίας και Κίνας, κατέγραψε η τριήμερη επίσκεψη που έκανε ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) Φούρνιο Κισίντα στο Πεκίνο.

Σύμφωνα με το «Σινχουά», στη συνάντηση που είχε με τον ομόλογό του, ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι, απέδωσε «θετική σημασία» στην επίσκεψη Κισίντα, συμπληρώνοντας, ωστόσο, ότι παραμένει το έλλειμμα εμπιστοσύνης. Ως προϋπόθεση για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων, ζήτησε από το Τόκιο να υιοθετήσει μια συμπεριφορά πιο «θετική» και «υγιή» απέναντι στην ανάπτυξη της Κίνας, αλλά και να καθιερωθεί μια «γραμμή» διμερούς συνεργασίας που θα είναι αμοιβαίου οφέλους, να απορριφθεί η ξεπερασμένη προσέγγιση ότι η μια πλευρά εξαρτάται από την άλλη περισσότερο από ό,τι το αντίστροφο. Ακόμα, τόνισε ότι χρειάζονται συγκεκριμένες ενέργειες που να φανερώνουν συναίνεση μεταξύ των δύο πλευρών, δείχνοντας ότι αποτελούν εταίροι και όχι απειλή η μια για την άλλη. Επίσης, δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι στα ζητήματα διεθνών και περιφερειακών σχέσεων, οι δύο πλευρές πρέπει να σέβονται τα νόμιμα συμφέροντα και τις ανησυχίες η μία της άλλης, να συντονίζονται έγκαιρα.

Από τη μεριά του, ο Κισίντα ανέφερε ότι η ανάπτυξη της Κίνας σημαίνει ευκαιρίες για την Ιαπωνία, προσθέτοντας πως το Τόκιο επισημαίνει τη θετική συμβολή της Κίνας και σε πολλά διεθνή ζητήματα. Επιπλέον, υποστήριξε ότι ως η δεύτερη και η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, Κίνα και Ιαπωνία μοιράζονται περισσότερες ευθύνες για την ανάπτυξη και ευημερία στην Ασία αλλά και παραπέρα.

Στο πλαίσιο των επαφών του Κισίντα, έγινε γνωστό ότι το Σεπτέμβρη θα γίνει στο Τόκιο το 12ο Φόρουμ Πεκίνο - Τόκιο.

Η επίσκεψη έγινε σε μια περίοδο που οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί εντείνονται πολυεπίπεδα σε Ασία - Ειρηνικό, με όλα τα ισχυρά κέντρα να ενισχύουν και τη στρατιωτική τους ετοιμότητα. Ωστόσο, η αλληλεξάρτηση μεταξύ των καπιταλιστικών οικονομιών μένει ισχυρή, με αποτέλεσμα αντιθέσεις να συνυπάρχουν με συμβιβασμούς ακόμα και μεταξύ των πιο άσπονδων εχθρών.

IΣΡΑΗΛ
Εφοδοι, συλλήψεις Παλαιστινίων και κατεδαφίσεις...

ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Οι κατεδαφίσεις σπιτιών Παλαιστινίων, στο πλαίσιο της τακτικής «συλλογικής τιμωρίας» που εφαρμόζουν οι ισραηλινές κατοχικές αρχές σε βάρος Παλαιστινίων που θεωρούνται ύποπτοι για επιθέσεις, οι εισβολές Ισραηλινών στρατιωτών σε παλαιστινιακούς καταυλισμούς της Δυτικής Οχθης και οι μαζικές συλλήψεις «υπόπτων», παραμένουν στην καθημερινή διάταξη της ειδησεογραφίας από τα Παλαιστινιακά εδάφη.

Σε χτεσινές εφόδους των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων στη βόρεια Δυτική Οχθη, συνελήφθησαν (από αργά το βράδυ της Δευτέρας έως χτες τα χαράματα) τουλάχιστον 31 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους αρκετοί έφηβοι 15 ετών, αλλά και άτομα με ειδικές ανάγκες, όπως τυφλοί και κωφοί.

Θύματα συλλογικής τιμωρίας έπεσαν χτες τα μέλη πολυμελούς οικογένειας Παλαιστινίων στη Ναμπλούς της Δυτικής Οχθης, όταν μπουλντόζες του ισραηλινού στρατού κατέστρεψαν σημαντικό μέρος του διαμερίσματός τους, γιατί ένας συγγενής τους κρίθηκε ένοχος για το θάνατο δύο Εβραίων εποίκων τον περασμένο Οκτώβρη. Για παρόμοιο λόγο καταστράφηκαν και τα καταστήματα τριών Παλαιστινίων στο δυτικό τμήμα της Ιερουσαλήμ.

Δεν έλειψαν ούτε οι ειδήσεις για αυθαίρετη κράτηση Παλαιστινίων δημοσιογράφων, με τελευταίο θύμα τον 53χρονο δημοσιογράφο Ομάρ Νατζάλ. Σε καθεστώς «διοικητικής κράτησης» βρίσκονται (σύμφωνα με στοιχεία του τελευταίου διμήνου) 627 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους παιδιά και έφηβοι...

Οι ισραηλινές αρχές, παράλληλα, ανακοίνωσαν πως θα ξανανοίξουν, μετά από επτά χρόνια, την πύλη Νταχιγιάτ αλ Μπαρίντ που βρίσκεται στο τείχος της ντροπής που «περικλείει» την Ιερουσαλήμ, βορείως του χωριού Αλ Ραμ και θα επιτρέπουν καθημερινά τη διέλευση μερικών εκατοντάδων Παλαιστινίων μεταξύ 15.00 - 17.00, εφόσον έχουν αστυνομική ταυτότητα που έχει εκδοθεί από τις ισραηλινές αρχές στη Δυτική Ιερουσαλήμ. Στόχος είναι η αποσυμφόρηση της πυκνής κίνησης που παρατηρείται εδώ και καιρό στο πέρασμα Καλαντίγια, που βρίσκεται κοντά στη Ραμάλα.

Μέσα σε όλα αυτά, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, πραγματοποίησε χτες αιφνιδιαστικά επίσκεψη στα σύνορα του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας, συνοδευόμενος μεταξύ άλλων από τον υπουργό Αμυνας, Μόσε Γιάαλον, τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου ισραηλινού στρατού, στρατηγό Γκάντι Εϊζενκοτ, για να «ενημερωθεί» για την εκεί κατάσταση ασφαλείας.

Τέλος, οι Παλαιστινιακές αρχές ανακοίνωσαν χτες τη διεξαγωγή τοπικών εκλογών τον Οκτώβρη του 2016, ενώ διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία διαπίστωναν τα σοβαρά προβλήματα υγείας που προκαλεί στην ήδη δύσκολη ζωή των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας το κατεστραμμένο δίκτυο αποχέτευσης και ύδρευσης, που έχει μετατρέψει τις ακτές της περιοχής σε ζώνες εντελώς ακατάλληλες για αλιεία και κολύμπι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ