Τετάρτη 4 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Ξανά ανησυχίες Κίνας - Ρωσίας για την «ασπίδα» των ΗΠΑ

Ενώ ο Ρώσος υπουργός Αμυνας δήλωσε ότι το 2016 θα αυξηθούν οι κοινές ρωσοκινεζικές ασκήσεις

ΠΕΚΙΝΟ.--

Ρωσία και Κίνα ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν μες στο Μάη κοινή αντιπυραυλική άσκηση που θα γίνει για πρώτη φορά με τη στήριξη συστημάτων πληροφορικής, όπως μετέδωσε χτες το πρακτορείο ΙΤΑΡ ΤΑΣΣ, λίγες μέρες μετά την επισήμανση του Ρώσου υπουργού Αμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, ότι οι δύο χώρες το 2016 θα αυξήσουν τις κοινές τους στρατιωτικές ασκήσεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας που επικαλείται το ΙΤΑΡ ΤΑΣΣ, αντικείμενο των ασκήσεων είναι η παροχή προστασίας «από βαλλιστική ή άλλη πυραυλική επίθεση λόγω ατυχήματος ή προβοκάτσιας». Από τη μεριά του, ο Σοϊγκού σημείωσε από το Πεκίνο, όπου είχε επαφές τις προηγούμενες μέρες, ότι «εκτιμάμε ιδιαίτερα τις ρωσοκινεζικές επαφές υψηλού επιπέδου. Φέτος, πρόκειται να διεξάγουμε περισσότερες ασκήσεις από κάθε άλλη χρονιά».

Επίσης, την περασμένη βδομάδα, οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών Γουάνγκ Γι και Σεργκέι Λαβρόφ που είχαν συνάντηση στο Πεκίνο επανέλαβαν τις ανησυχίες των δύο πλευρών για τα σχέδια ανάπτυξης υπερσύγχρονων αντιπυραυλικών αμερικανικών συστημάτων στην περιοχή, την «αντιπυραυλική ασπίδα» όπως σχεδιάζουν οι ΗΠΑ μαζί με τη Νότια Κορέα. Πρόκειται για το σύστημα THAAD που Ουάσινγκτον - Σεούλ συνδέουν με τις πυραυλικές εκτοξεύσεις, που ξεκίνησε πάλι από το Γενάρη η ΛΔ Κορέας, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι αυτό αφορά πρώτα από όλα την ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση που κλιμακώνεται σε όλο το «τόξο» της Ασίας και του Ειρηνικού, από τα σύνορα Ρωσίας - Ιαπωνίας (όπου μην ξεχνάμε δεν έχουν υπογράψει ακόμα συνθήκη ειρήνης μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο) μέχρι και τη Νότια Κινεζική Θάλασσα, όπου με «πρωταγωνιστές» Κίνα και ΗΠΑ παρατηρείται μια όλο και μεγαλύτερη στρατιωτική «ετοιμότητα» (βλ. περιπολίες, ανάπτυξη στρατιωτικών υποδομών). Ετσι, Λαβρόφ και Γι υπογράμμισαν ότι το THAAD θα μπορούσε να θεωρηθεί ως απειλή για την ασφάλεια και κάλεσαν τις ΗΠΑ να σεβαστεί τις «νόμιμες ανησυχίες» Μόσχας και Πεκίνου για το συγκεκριμένο σύστημα. Αυτή η κίνηση (της εγκατάστασης του THAAD) ξεπερνά τις αμυντικές ανάγκες των χωρών αυτών (ΗΠΑ, Ν. Κορέας). Αν αναπτυχθεί θα έχει άμεσο αντίκτυπο στη στρατηγική της Ρωσίας και της Κίνας για την ασφάλεια», τόνισε ο Γι.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Ερνεστ, επανέφερε το θέμα, υπογραμμίζοντας την Παρασκευή ότι αυτές οι συζητήσεις (μεταξύ ΗΠΑ - Ν. Κορέας) συνεχίζονται και ότι «αυτός ο εξοπλισμός θα κατευθυνόταν κατά της απειλής που αποτελεί η Βόρεια Κορέα, όχι κατά της Κίνας ή της Ρωσίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ