Τετάρτη 4 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Νεκρός Αμερικανός στρατιώτης σε μάχες με τζιχαντιστές

Ενώ στη Βαγδάτη η πολιτική κατάσταση θυμίζει «καζάνι που βράζει»...

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Ακόμη ένας Αμερικανός πεζοναύτης έπεσε νεκρός, χτες νωρίς το πρωί, στο πεδίο συγκρούσεων μεταξύ Κούρδων «Πεσμεργκά» και τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» νοτίως της Μοσούλης στο βόρειο Ιράκ. Πρόκειται για τον δεύτερο Αμερικανό πεζοναύτη των ειδικών δυνάμεων Navy Seals που χάνει τη ζωή του στη διάρκεια συγκρούσεων στο Ιράκ από την αρχή του χρόνου και τον τρίτο από το 2014, οπότε ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, υποτίθεται κατά των τζιχαντιστών του «ΙΚ» που οι ίδιες δημιούργησαν προ ετών σαν «εργαλείο» ανατροπής μη αρεστών κυβερνήσεων.

Ο θάνατός του επιβεβαιώθηκε από τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας, Αστον Κάρτερ, που μίλησε για «θλιβερή απώλεια» που σημείωσε «στη διάρκεια μάχης».

Στο μεταξύ, το τελευταίο 48ωρο εμφάνισε σημάδια προσωρινής εκτόνωσης η έντονα τεταμένη πολιτική κατάσταση στο Ιράκ, μετά την εισβολή εκατοντάδων διαδηλωτών - υποστηρικτών του Σιίτη ιερωμένου Μουκτάντα Αλ Σαντρ στη λεγόμενη «πράσινη ζώνη» ασφαλείας στη Βαγδάτη και στο ιρακινό κοινοβούλιο το περασμένο Σάββατο στο πλαίσιο πολύμηνων κινητοποιήσεων κατά της διαφθοράς, των συγκρούσεων και της ανέχειας στο Ιράκ.

Οι διαδηλωτές αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν έπειτα από επέμβαση ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας που κατέκλυσαν το κοινοβούλιο με δακρυγόνα, ενώ ο πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι, που αδυνατεί εδώ και μέρες να πετύχει την ψήφιση μιας νέας κυβέρνησης «τεχνοκρατών» από τη Βουλή, ζήτησε τη σύλληψη όλων όσοι συμμετείχαν στα επεισόδια.

Στήριξη στον Ιρακινό πρωθυπουργό προσέφεραν άμεσα οι ΗΠΑ, με τελευταίο τον υπουργό Αμυνας, Αστον Κάρτερ, που εκτίμησε χτες από τη Γερμανία, ότι ο Ιρακινός ηγέτης «βρίσκεται σε πολύ ισχυρή θέση» και ότι η Ουάσιγκτον τον στηρίζει «για τις αξίες και όλα όσα εκπροσωπεί».

Αυτά ενώ το μπαράζ βομβιστικών εκρήξεων εντός και πέριξ της Βαγδάτης συνεχίστηκε, προκαλώντας από την Κυριακή έως χτες το θάνατο τουλάχιστον 20 ατόμων και τον τραυματισμό αρκετών άλλων.

Τέλος, δυνάμεις της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας παραβίασαν, αργά το βράδυ της Δευτέρας, για μία ακόμη φορά τον ιρακινό εναέριο χώρο και συνέχισαν τους φονικούς βομβαρδισμούς Κούρδων μαχητών του ΡΚΚ στην ορεινή περιοχή Καντίλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ