Τετάρτη 4 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Δεκάδες επιθέσεις και νεκροί στα νοτιοανατολικά

Και διεργασίες στο κυβερνών ΑΚΡ

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ευρείες διαστάσεις μοιάζουν να έχουν αποκτήσει οι συγκρούσεις του ΡΚΚ με τον τουρκικό στρατό στα νοτιοανατολικά, όπου καθημερινά πλέον σημειώνονται συγκρούσεις ή άλλες επιθέσεις ανταρτών, με την κυβέρνηση να δυναμώνει σε όλα τα επίπεδα τα «αντι-τρομοκρατικά» της σχέδια. Μόνο το περασμένο τετραήμερο, συγκρούσεις ή επιθέσεις αυτοκτονίας σημειώθηκαν σε Γκαζιαντέπ, Ντιγιαρμπακίρ, Νουσαϊμπίν, Χακάρι και αλλού, με στόχο ακόμα και τις έδρες των αστυνομικών ή άλλων δυνάμεων ασφαλείας. Στα παραπάνω σημεία σκοτώθηκαν αρκετοί αστυνομικοί, στρατιώτες και αντάρτες, ενώ ανάμεσα στους δεκάδες τραυματίες ήταν και άμαχοι.

Από τη μεριά της κυβέρνησης, ο αντιπρόεδρος Νουμάν Κουρτουμλούς υποστήριξε σε δηλώσεις του ότι οι αρχές έχουν αποτρέψει από το Γενάρη 85 σοβαρά περιστατικά («τρομοκρατικών» επιθέσεων) σε όλη την επικράτεια.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, η Αγκυρα εξαπέλυσε νέους βομβαρδισμούς στο βόρειο Ιράκ, εναντίον θέσεων του ΡΚΚ που θεωρείται πως κρύβεται πίσω από τις περισσότερες «τρομοκρατικές» επιθέσεις.

Στο μεταξύ, μέσα σε αυτές τις συνθήκες τα αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ υψώνουν τους τόνους της κριτικής απέναντι στο ΑΚΡ (και) για αδυναμία προστασίας της χώρας από την «τρομοκρατία», με πολλούς να ονομάζουν τη φετινή 1η Μάη «Ματωμένη Κυριακή», εξαιτίας των πολλών «τρομοκρατικών επιθέσεων». Την ίδια στιγμή, ωστόσο, πυκνώνουν ενδείξεις και για διεργασίες εντός του ΑΚΡ, ειδικά μετά την απόφαση που πήρε την περασμένη Παρασκευή το ανώτατο όργανο του κόμματος να αφαιρέσει από τον πρόεδρο Αχμέντ Νταβούτογλου τη δικαιοδοσία να ορίζει επικεφαλής για τοπικά κομματικά όργανα.

Ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι «αν υπάρξει κρίση (εσωτερική) θα σας το πω, μην ανησυχείτε», σε μια προσπάθεια προφανώς να «κλείσει» την υπόθεση, ενώ φουντώνουν νέα «σενάρια» στον Τύπο περί διάστασης απόψεων μεταξύ Ερντογάν και Νταβούτογλου, με αφορμή και πρόσφατες δηλώσεις Νταβούτογλου ότι δεν επείγει σήμερα η αναθεώρηση του Συντάγματος (την οποία ο Ερντογάν φέρεται να προσδοκά ανυπόμονα για να προωθήσει αλλαγές που θα δώσουν ισχυρότερες εξουσίες στον πρόεδρο).

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, οι εφημερίδες έγραψαν ότι το ταξίδι που ο Νταβούτογλου προγραμμάτιζε να κάνει στις ΗΠΑ 2 - 6 Μάη τελικά αναβάλλεται, γιατί η αμερικανική ηγεσία είχε πολύ «σφικτό πρόγραμμα» για να χωρέσει και επαφές με τον Τούρκο πρωθυπουργό. Πηγές της τουρκικής κυβέρνησης έλεγαν βέβαια στη «Χουριέτ» ότι το ταξίδι δεν είχε ανακοινωθεί επίσημα ποτέ, προσθέτοντας πως σύντομα θα ανακοινωθούν οι κανονικές ημερομηνίες.

-- Μέσα σε πολύ έντονο κλίμα, η αρμόδια επιτροπή της Βουλής ενέκρινε την πρόταση για άρση της ασυλίας όσων βουλευτών αντιμετωπίζουν διώξεις. Βουλευτές του ΑΚΡ και του φιλοκουρδικού HDP ήρθαν ξανά στα χέρια, όπως είχε γίνει την περασμένη Πέμπτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ