ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Μάη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ
«Ολα τα θέατρα κλειστά!»

Κάλεσμα μάχης, αγώνα και συμμετοχής στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ εξέδωσε το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο και το φορολογικό, που επιχειρεί να περάσει αιφνιδιαστικά το Σαββατοκύριακο στη Βουλή η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρει:

«Η κυβέρνηση φέρνει μέσα στο Σαββατοκύριακο σαν τον κλέφτη τις βάρβαρες προτάσεις για το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό.

Ολα τα θέατρα κλειστά!

Ολοι στους δρόμους!

Ολοι στις απεργιακές συγκεντρώσεις με το ΠΑΜΕ!

  • Παρασκευή 6 Μάη, 11 π.μ. στην Ομόνοια!

Προσυγκέντρωση ΣΕΗ 10.30 π.μ. στην πλ. Κάνιγγος

  • Σάββατο 7 Μάη, 6 μ.μ. στην Ομόνοια!

Προσυγκέντρωση ΣΕΗ 5.30 μ.μ. στην πλ. Κάνιγγος

  • Κυριακή 8 Μάη, 10 π.μ. στο Σύνταγμα!

Προσυγκέντρωση ΣΕΗ στις 9 π.μ. στην πλ. Κάνιγγος

Εφτασε η ώρα της μάχης!

Δίνουμε αγώνα για να μην περάσει ο νόμος - λαιμητόμος για το Ασφαλιστικό, το νέο Φορολογικό. Δεν ανεχόμαστε να ζούμε στην ανέχεια και στη φτώχεια.

Μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε.

Ακόμα κι αν η κυβέρνηση με τους γνωστούς πρόθυμους ψηφίσουν τα μέτρα, η κινητοποίησή μας με τη δυναμική, τον παλμό, τη μαζικότητά της μπορεί να γίνει η αρχή, να δώσει ώθηση στον αγώνα για την ανατροπή τους.

Αν κάνουμε πίσω, δε θα σταματήσουν πουθενά. Δε θα μας αφήσουν τίποτα!

Οι ηθοποιοί απεργούμε.

Απ' όλα τα θέατρα να σταλεί το μήνυμα: Ως εδώ! Θέλουμε και μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα. Πρέπει να παλέψουμε γι' αυτό».

Τελευταίες παραστάσεις για την «Αθηνά Χατζηεσμέρ, ετών 17»

Το έργο της Θαλασσιάς Αντωνοπούλου «Αθηνά Χατζηεσμέρ, ετών 17», έχοντας ήδη ξεπεράσει τις 80 παραστάσεις, ολοκληρώνει την επιτυχημένη πορεία του και παρουσιάζεται για 6 τελευταίες παραστάσεις στη Σκηνή Black Box του Θεάτρου Επί Κολωνώ.

Ενας μονόλογος για ένα υπαρκτό πρόσωπο, την ΕΠΟΝίτισσα Αθηνά Χατζηεσμέρ. Παιδί προσφύγων από τη Μικρά Ασία, γεννημένη και μεγαλωμένη στον Ταύρο. Δέκα μέρες πριν από την Απελευθέρωση, στα 17 της χρόνια, συλλαμβάνεται και αφού βασανίστηκε για να καταδώσει τους συναγωνιστές της, στάθηκε αλύγιστη κι εκτελέστηκε από τους Γερμανούς στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

Τέσσερις νέοι καλλιτέχνες συμπράττουν και συνομιλούν με το νέο άνθρωπο εκείνης της εποχής, ερευνώντας τις συνθήκες που οδηγούν στην αντίσταση και την επανάσταση. Μέσα από τις αναμνήσεις, τις σκέψεις, τις αισθήσεις και τις μουσικές παρακολουθούμε τις στιγμές που συνθέτουν το ψυχικό και το πνευματικό τοπίο της Αθηνάς...

Οι παραστάσεις έχουν ως εξής:

Παρασκευή και Σάββατο 6, 7, 13, 14, 20 και 21 Μάη, στις 21.30.

Συντελεστές:

Κείμενο: Θαλασσιά Αντωνοπούλου, Σκηνοθεσία: Φαίδρα Σούτου, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Ισίδωρος Πάτερος, Καλλιτεχνικός Σύμβουλος: Σάββας Στρούμπος, Δραματουργική επεξεργασία: η ομάδα, Πρωτότυπη Μουσική: Ισίδωρος Πάτερος, Επιμέλεια Κίνησης: Φαίδρα Σούτου, Φωτισμοί: Δημήτρης Σταμάτης

Ερμηνεύουν: Ηλιάνα Μαυρομάτη, Ισίδωρος Πάτερος

«Εφυγε» από τη ζωή ο σύντροφος Φίλιππος Μαυρογιώργης

Στις 4 Μάη 2016, «έφυγε» απ' τη ζωή ο Φίλιππος Μαυρογιώργης, παλαίμαχος κομμουνιστής, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, λογοτέχνης και πρώην γενικός γραμματέας της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, επίτιμος πρόεδρος της Πανικαριακής Αδελφότητας Αθηνών, μέλος της Επιτροπής Ειρήνης Λογοτεχνών, διευθυντής της καριώτικης εφημερίδας «Νέα Ικαρία» και του περιοδικού της Πανικαριακής «Ικαριακά».

Γεννημένος στο χωριό Δρούτσουλα της Ικαρίας το 1924, ακολούθησε το δρόμο της ευθύνης και του αγώνα τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής και του Εμφυλίου, όπου πήρε μέρος ως μαχητής του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Με πλούσιο λογοτεχνικό έργο με πολλές βραβεύσεις και διακρίσεις, με δράση στο κίνημα Ειρήνης και κυρίως με την ιδιότητα του κομμουνιστή, πορεύτηκε μέχρι το τέλος της ζωής του στο δρόμο του αγώνα της εργατικής τάξης για την υπεράσπιση του δίκιου και της πάλης για το σοσιαλισμό.

Η κηδεία του θα γίνει το Σάββατο 7 Μάη 2016, στις 12 το μεσημέρι στον Εύδηλο, στην Ικαρία.

  • Τιμώντας τη μνήμη του, ο πρόεδρος της Πανικαριακής, Λευτέρης Κουτούφαρης, προσφέρει 20 ευρώ στο ΚΚΕ.
«Πού είναι η μάνα σου μωρή;» στην Κρήτη

Η παράσταση «Πού είναι η μάνα σου μωρή» της Δήμητρας Πέτρουλα, με την Βέρα Κρούσκα, σε σκηνοθεσία Ενκε Φεζολλάρι, «ταξιδεύει» στην Κρήτη, όπου θα παρουσιαστεί στις 10 Μάη, στο Ρέθυμνο, στο Ωδείο, αίθουσα «Παντελής Πρεβελάκης», στις 11 Μάη, στο Ηράκλειο, στο Cyta Astoria, στις 12 Μάη, στα Χανιά, στον Πολυχώρο Mega Place και στις 13 Μάη, στο Καστέλι Κισσάμου, αίθουσα εκδηλώσεων δημαρχείου.

Θεατρική διασκευή: Σοφία Αδαμίδου. Σκηνικά - κοστούμια: Χριστίνας Κωστέα. Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου. Παίζουν επίσης: Ορνέλα Λούτη και Αγάπη Παπαθανασιάδου.

Η αληθινή ιστορία της Δήμητρας Πέτρουλα, όπως τη βίωσε από τα 3,5 κιόλας χρόνια της, όταν φασίστες της ομάδας «Χ» δολοφόνησαν τα πιο πολλά μέλη της οικογένειας Πέτρουλα. Η Δήμητρα επιζεί της σφαγής, αφού έμεινε 2 μερόνυχτα με τους σκοτωμένους. Τα μετέπειτα δύσκολα και σκληρά χρόνια. Το χάδι της μάνας της που της λείπει ακόμα... Στη συνέχεια, καταγράφει τα φοβερά εκείνα γεγονότα, της εξόντωσης της μάνας της, των αδελφών της, των άλλων συγγενών της, αλλά και αργότερα του ΕΛΑΣίτη πατέρα της, του αδερφού της Βάσου που εντάχθηκε στον ΔΣΕ, σαν μνημόσυνο για τους σκοτωμένους, σαν σιωπηλό μοιρολόι, σαν κλάμα που σταλάζει όμως από την ψυχή της ελπίδα...

Ο Μίλτος Πασχαλίδης στην «Επί Τόπου ΣΤΡΟΦΗ»

Ο γνωστός κι αγαπημένος τραγουδοποιός Μίλτος Πασχαλίδης θα είναι ο καλεσμένος της ραδιοφωνικής εκπομπής «Επί Τόπου Στροφή» των παιδιών του ΚΕΘΕΑ, αυτήν την Κυριακή, 8 Μάη, στις 3 μ.μ., στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ.

Σαν μάγος - αφηγητής με τα παραμύθια της Χαλιμάς και τους Τροβαδούρους της Καρδιάς, ο Μ. Πασχαλίδης θα μιλήσει για το χειροκρότημα, τις χαρές, τις πίκρες, την επιθετικότητα, την αγένεια, την μεγάλη ευθύνη απέναντι στα παιδιά, για ιδανικά, για τέχνη, για έντεχνους και άτεχνους. Μία ώρα γεμάτη από τα τραγούδια του και λόγια αυθεντικά από καρδιάς.

«Γυναίκες της προσφυγιάς», από μαθητές

Η θεατρική ομάδα του 15ου Λυκείου Αθηνών παρουσιάζει την παράσταση «Γυναίκες της προσφυγιάς», που βασίζεται στις «Τρωάδες» του Ευριπίδη, την Τρίτη 10 Μάη (ώρα 20.00) στο Πολιτιστικό Κέντρο Σχολικού Συγκροτήματος Γκράβας, Αθήνα και την Πέμπτη 12 Μάη (ώρα 20.00), στο Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» (Πειραιώς 206, Ταύρος).

Σήμερα, που το δράμα των ξεριζωμένων από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο προσφύγων έχει αποκτήσει διαστάσεις απόλυτης καταστροφής που τη βιώνουμε καθημερινά και στον τόπο μας, η θεατρική ομάδα αποφάσισε να μιλήσει γι' αυτήν την καταστροφή που συντελείται διαχρονικά, για την αγριότητα και τον παραλογισμό του πολέμου και για όσα υφίστανται τα πιο αθώα θύματα αυτού: Οι γυναίκες και τα παιδιά. Η παράσταση αποτελεί μια συνομιλία ανάμεσα στο τότε (Τροία), στο μετέπειτα (Μικρασιατική Καταστροφή) και στο σήμερα (πρόσφυγες της Συρίας) μέσα από ένα κλασικό και διαχρονικό κείμενο της αρχαίας ελληνικής Γραμματείας, της δεινής θέσης των θυμάτων πολέμου, των αιχμαλώτων και των προσφύγων.

Σκηνοθεσία: Αναστασία Σανίκα, Αννα Ρωμάνου. Παίζουν οι μαθητές: Νικολέτα Λυκάκη, Κωνσταντίνα Μπουρνιά, Εύα Μακότση, Μυρτώ Κάτσιου. Χορός: Κορυφαία: Λουίζα Γκιολάι, Μέλη: Αντωνία Κοντοπούλου, Χριστίνα Μαρούλη, Αλόνα Γιουντίνα, Ειρήνη Ζώτο, Νικολέτα Λυκάκη, Εύα Μακότση. Στρατιώτες: Βασίλης Λυμπερόπουλος, Μάριος Ντάνο, Αλέξανδρος Μπουραντάς, Ευθύμιος Παπαθανασίου.

«Εντα Γκάμπλερ»

Η «Εντα Γκάμπλερ» του Ερρίκου Ιψεν, ανεβαίνει στις 11 Μάη, στο θέατρο «Τζένη Καρέζη», για 15 παραστάσεις, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Κανέλλου. «Αξονας περιστροφής του έργου» σημειώνουν οι συντελεστές της παράστασης είναι ο εγκλεισμός, ο εγκλωβισμός των προσώπων σε μια συνθήκη, σε ένα σχήμα και κυρίως η αδυναμία τους για απόδραση. Ολα τα πρόσωπα του έργου είναι εγωκεντρικά, εμμονικά, που συνάπτουν σχέσεις επιφανειακές και ιδιοτελείς. Στηρίζουν την ύπαρξή τους στην «κλοπή» και την ψευδαίσθηση της αποδοχής και της επιτυχίας. Οι μόνες αλήθειες, ο μεγάλος ανεκπλήρωτος έρωτας και η εγκυμοσύνη της Γκάμπλερ, που η ίδια, ως προβληματική προσωπικότητα, αδυνατεί να τις ζήσει. Εξι άνθρωποι κυκλώνουν την Εντα Γκάμπλερ, διεκδικούν λυσσαλέα ένα κομμάτι «ευτυχίας», αφαιρώντας της σταδιακά το οξυγόνο. Σε τι μπορεί να ελπίσει κανείς;

Μετάφραση: Ράνια Σταματοπούλου. Art Video - Εικαστική Επιμέλεια Χώρου: Κώστας - Ηρακλής Γεωργίου. Κοστούμια: Μαρία Ταυλαρίου. Μουσική: Γιώργος Ανδρέου. Κίνηση: Αντιγόνη Γύρα (κινητήρας). Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου. Στίχοι Τραγουδιού: Θράσος Καμινάκης. Διανομή: Μαρία Λιαπίκου, Αντέλα Μέρμηγκα, Δημήτρης Αγοράς, Ελένη Κούστα, Βίκυ Χατζοπούλου, Τάκης Σακελλαρίου, Αλμπέρτο Φάις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ